neděle 3. září 2023

Nedělní miniglosy č.698

Ještě s notně ovíněnou hlavou po včerejších Dobřichovických vinařských slavnostech se pouštím do prvních zářijových Nedělních miniglos, našeho svérázného blogového týdeníku, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu". Školáci i učitelé už odpočítávají poslední minuty do zahájení nového školního roku a já oběma skupinám přeji, ať je to rok dobrý a efektivně využitý. Kdoví, třeba i Nedělní miniglosy v něm budou občas přispívat k tomu, že se na svět kolem sebe usmějí víckrát než by tomu bylo bez nich. Každopádně srdečně vítám všechny pravidelné, občasné i náhodné čtenáře u dnešního 698. čísla našeho tradičního a zároveň (doufám) i trochu netradičního nedělníku.

Od minulého vydání Nedělních miniglos na mém blogu vyšly dva nové články: Prvním bylo haiku Mejdan v lapidáriu, druhým pak vzpomínka na jeden z konkrétních dopadů změny politického klimatu na začátku 90. let, doprovozená aktuální fotografií - O odtesaném nápisu.  Z předchozího období ještě jednou připomenu  fotoreportáž z obrovité budovy bývalého Ústředního výboru Komunistické strany Československa, kde se nedávno konal "večer otevřených dveří" jako připomínka událostí ze srpna 1968. Nad rolí náhody ve fotografii jsem se trochu zamyslel na konkrétním příkladu v rubrice Fotolaboratoř - v článku O srdci ze zapadajícího sluníčka a divoké Šárce. A z hlubokého vychlazeného archivu tentokrát povytáhnu na sluníčko pět let starou básničku Staroměstská noc a japonskou fotoreportáž z návštěvy U císaře v paláci, kterou jsem si vyzkoušel v Kjótu v září 2011.
 
Je to pro mě neuvěřitelné, ale opět se přibližuje velké jubilejní vydání Nedělních miniglos. Ještě příští neděli vyjdou NMg normálně, ale za 14 dní dostanete jako už tradičně (viz odkazy na konci článku) opět větší porci miniglos vybraných jako ty nejlepší a snad i nejvtipnější z minulých 99 čísel. Tak už se těším, jak si zpětně přečtu všechna vydání za poslední cca dva roky a vyberu pro vás podle svého nejlepšího uvážení ty příspěvky, nad kterými snad bude možné se i s odstupem pousmát. Věřím, že se tu opět brzy potkáme a přeji všem zdejším návštěvníkům, ať se vám v příštím týdnu daří vše, na co sáhnete, i to, na co byste si sáhnout přáli.
 
 
 
 
V Berlíně musely zasahovat policejní a záchranářské vozy poté, co se několik klimatických aktivistů z hnutí Last Generation, kteří se ze zvědavosti účastnili speciálního zážitkového retro kurzu "Jak napsat a odeslat rukou psaný dopis", omylem přilepilo k olíznutým známkám.
----------------------
Karibský ostrov Anguilla nečekaně hospodářsky těží z toho, že kdysi získal na internetu doménovou koncovku .ai, což je dnes po mnoha letech velmi ceněná adresa kvůli intenzivnímu rozvoji umělé inteligence (AI). Česká vláda proto dala v rámci dalšího snižování rozpočtového dluhu úkol ministerstvu zahraničí najít pro umělou inteligenci takový celosvětově přijatelný název, který bude mít zkratku CZ.
----------------------
Vyjednavači koalice a opozice na společné tiskové konferenci oznámili průlom ve společných jednáních: Poprvé za dobu společné existence se totiž na jednom projednávaném bodu bez výjimek, vzájemných obstrukcí a dalších podmínek shodly: Úplný souhlas nalezli po několikaměsíčním tvrdém vyjednávání na tom, že při první příležitosti zruší všechny reformy, které za dobu svého vládnutí druhá strana přijme.
----------------------
Společný ekonomický tým ministerstva financí a ministerstva obrany informoval média, že připravil nový model spolupráce s některými zeměmi, na jejichž území právě probíhá válečný konflikt: "Plán je zcela jednoduchý a pozoruhodně ekonomicky vyvážený," uvedl šéf týmu poradců: "Do míst bojů budeme našim spojencům dodávat pro jejich zbraňové systémy ochuzený uran a na oplátku bychom měli získat  ochuzený státní rozpočet."
----------------------
Italští archeologové oznámili, že ve starém archivu poblíž Palerma možná nalezli jedinečný písemný záznam o dosud nejstarším důkazu počátků digitalizace přibližně ze čtvrtiny 13. století, tzv. Zlatou nulu sicilskou. Je ovšem pravda, že archivní záznam je místy velmi špatně čitelný, takže se může jednat i o Zlatou mulu, což se zdá být v tomto povýtce zemědělském kraji pravděpodobnější, nebo - vzhledem k dlouhé místní tradici péče o rodičky v průběhu těhotenství - dokonce o Zlatou dulu sicilskou.
----------------------
Národní protidrogová centrála mimořádným zásahem zrušila několik zákonů přijatých v posledních měsících Poslaneckou sněmovnou a Senátem, protože má důvodné podezření, že jde o mezinárodními úmluvami zakázané produkty z nezralých makovic.
----------------------
Ministerstvo školství po jednání se zástupci komise pro rovné příležitosti nařídilo, aby se kromě tradiční verze písničky Kočka leze dírou, pes oknem, ve školách učila i alternativní verze Kočka leze oknem, pes dírou, aby aspoň v hodinách hudební výchovy nebyly dětem odmalička vštěpovány nebezpečné stereotypy.

 
Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co dosud za více než 14 let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:
 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

17 komentářů:

  1. Ad #5) Nejde ani o nulu ani o mulu, ale jedná se o zlatou gulu, kulku ulitou z čistého zlata, která spolehlivě zabíjela finanční upíry.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, právě sicilské zlato je pro tenhle účel svým izotopovým složením nejlepší.

      Vymazat
  2. Ad #7) Kočka leze z Apple, pes z Windows...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Windows jsou vlastně taková díra. Díra ve zdi.

      Vymazat
  3. Derne stitky pry ve svem pocitaci pouzivali iz Fibonacchi a Raymondis Lullus
    Aasivno kovove, zdna papirova tintitka..

    OdpovědětVymazat
  4. Ad 5): kdyby italští archeologové našli ještě Zlatou jedničku sicilskou, mohli by tento ostrov prohlásit za pravlast kybernetiky. Je ovšem otázka, jestli by se k vlastnictví nepřihlásil Bill Gates.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pátrání po zlaté jedničce každopádně pokračuje. Potíž ovšem bude, jestli se najde dvojka :-).

      Vymazat
  5. Pry ma vzniknout i pohadka "Hloupa Jana", protoz

    OdpovědětVymazat
  6. e si muzi stezovali na stejny nebezpecny stereotyp.

    OdpovědětVymazat
  7. Malování čerta na zeď, to by vládě šlo!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vida, a pak že jí nic nejde...

      Vymazat
    2. No, tak růžové to zase není. Přicházejí zprávy, že došly barvy.

      Vymazat
  8. Petře, tak nevím, zda ti mám přát hodně nebo málo situací ve světě i v naší kotlině, hodných nedělních miniglos. Na glosičky se těšívám, ale ...
    ale jak znám naše politiky, ( napříč pol.stranami) dodají ti materiálu ještě dost. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že je pořád z čeho vybírat. Jestli je to dobře nebo špatně, to je samozřejmě sporné :-).

      Vymazat
  9. Nezralé makovice mě dostaly. Ovšem pokud by se tenhle precedens povedlo vztáhnout i na normální populaci, pak mi něco říká, že máme problém!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.