čtvrtek 21. září 2023

Tři nové říční variace

Tentokrát jsem si řekl, že po té obrovité textové náloži jubilejního výběru Nedělních miniglos č.700 potřebují zdejší návštěvníci naopak něco drobného, lehkého, nad čím nebude třeba dlouze dumat a čím se nebude třeba usilovně pročítat, optimálně jen k letmému prohlédnutí pár obrázků v podobném duchu, aby bylo vidět, že k sobě patří. A proto jsem se vrátil dva týdny proti proudu času, kdy jsem se naposledy vypravil večer před západem slunce na své oblíbené místo na levém břehu Berounky kousek pod Dobřichovicemi, kde už pár let příležitostně fotím sérii Říční variace: Stále stejné místo, ale různé podmínky, různý stav vody, různé způsoby snímání. Cíl mám jasný: Připravit ucelenou sérii třiceti fotek, na kterých bude toto místo zachyceno třiceti různými způsoby, podobně jako hudební variace rozvíjejí různými způsoby základní téma. Až budu mít třicet variant, se kterými budu opravdu spokojen, práce na tomto "projektu" skončí. Což je aktuálně v nedohlednu :-).  

První dnešní variace je černobílá a použil jsem pro tuto fotku nejdelší expoziční čas, celých 9 minut . "Vypnul" jsem tu barvy, aby neodváděly pozornost od střetu linií říčního proudu a stromů stojících na pravém břehu (u Všenor)

 

U druhé dnešní fotky jsem barvy nejenže ponechal, ale počkal jsem si dokonce, až bude slunce velmi nízko nad obzorem a bude co nejvíce osvětlovat křoviska a stromy na břehu, takže barvy budou co nejjasnější. Zároveň jsem sestavu polarizačního filtru nastavil tak, aby byl na říční hladině co nejlepší odraz. Celé to mělo vést k hodně surrealistickému podání, které lze chápat i jako specifickou osobní poctu tomuto výtvarnému směru, který mám rád jak v malbě, tak i ve fotografii.  

 

 

Třetí obrázek se napohled zdá být udělaný za největší tmy. Možná je to trochu matoucí, ale tento snímek jsem naopak pořídil z dnešních tří jako první, ještě za docela jasného světla (je to trochu vidět na převládajícím modrém tónu, který je způsoben odrazem sytě modré jasné podvečerní oblohy). Ten zvláštní lehce světélkující efekt nezpůsobuje skutečnost, že by jen na několik míst říční hladiny dopadalo světlo, ale že světlo, které dopadá na celou hladinu řeky, jen na několika bodech naráží na mírně zpěněný proud, který funguje v tomto případě jako jakási "lokální sluneční vývojka". Mimochodem, stále zvažuji, jestli má smysl tuhle fotku vyvěšovat na facebooku, kde když si ji prohlédnete v maličkém formátu na displeji mobilního telefonu (navíc často na displej svítí stále ještě celkem letní slunce), nejspíš uvidíte jen pověstných "pět černochů v tunelu", maximálně s tmavě modrým nádechem. Na větší obrazovce počítače už jsou osvětlené flíčky patrnější a čím větší je formát, tím obrázek vypadá lépe.

 
 
Zatím nevím, jestli se některý z dnešních tří snímků kvalifikuje mezi kýženou závěrečnou třicítku Říčních variací. Možná ten "Surrealistický strom" má celkem slušně našplápnuto; však uvidíme. Tak tedy po tom "jiráskovském" miniglosovém jubilejním hodokvasu z minulé neděle jsme zařadili menší dietu. Přechodně, ovšem, abychom nestrádali příliš, nebojte :-).
 
 
 
 

 
 
 



 

25 komentářů:

  1. Lezarts
    To bude pěkný “časosběr”

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám, že se něco bude dát vybrat a výslednou kolekci bude možné někdy vystavit pohromadě.

      Vymazat
  2. I ta temna fiotka je dobre sledovatelna i na displsyi mobilu a pusobi tajemne..

    OdpovědětVymazat
  3. Hlasuji pro surrealismus, barevný proužek dává vyniknout málobarevné ploše.

    OdpovědětVymazat
  4. Petře, prosím tě, když zvoliš tak dlouhý čas, pak musíš zároveň i strašně moc clonit. Nastavit clonu na foťáku určitě nestačí. Nebo se pletu? Používáš tedy nějaký filtr?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to přesně tak, používám pro tyhle účely speciální velmi silný neutrální filtr, který propouští jen 3 promile světla.

      Vymazat
  5. Mně se líbí ta barevná. To je obraz, který dráždí fantazii. A byl-li by o straně minimálně metr i více, do bytu bych si ho pověsil.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi bych to neměl říkat, ale je to i můj favorit :-). Jen se obávám, že metrový rozměr by jeho kvalita neumožnila. Ale už vím, jak na to, a jsem zvyklý se na místa svých činů vracet :-).

      Vymazat
    2. Mám to stejně, tahle fotka mě ,,bere,, moc. Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Všechny tři super! Rozhodování ti nezávidím....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, přinejhorším budu mít silnou "lavičku náhradníků" :-).

      Vymazat
  7. Souhlasím s Rowdym. Vivat surrealismus!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak už jsem psal nahoře, musím se tam za podobných podmínek vrátit a líp komponovat základní záběr, abych nemusel dělat výřez a fotka se dala bez obav zvětšit.

      Vymazat
  8. Krása! Nejvíc mě asi oslovila prostřední, skoro jako namalovaný obraz :).

    OdpovědětVymazat
  9. Tři černoši v tunelu jsou náhodou naprosto uhrančiví! Jako noční obloha. Ale, pravda, na mobilu to asi tolik nevynikne :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na velkém formátu ta "noční obloha" docela ujde. Ale kdo to dnes vidí na velkém formátu, že? :-)

      Vymazat
  10. Ty fotky jsou kouzelné a těžko bych vybírala, která mě víc zaujala. Ta prostřední je víc fantastická - podporuje fantazii. To vaše kouzlení je opravdu moc zajímavé. Nejmladší syn má také rád záběry černobílé, prý jsou mnohdy výraznější - má pravdu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, paní Růženko. Rád bych měl ve finální třicítce fotky barevné, černobílé i infračervené, ale budu muset dobře vážit :-)..

      Vymazat
  11. Fotky mi připomněly, že nemáme žádný krásný obraz v síni, kde se konají obřady rozloučení, stěny zcela holé a napadlo nás se švagrovou, že velké panorama krajiny by bylo důstojnou ozdobou. Ten první obraz černobílý - řeky by byl moc pěkný, škoda, že ho náš pan starosta nevidí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Samozřejmě, pro tyhle účely by se černobílé podání hodilo, jestli i tohle téma, to už by záleželo na vkusu těch, co se dívají.

      Vymazat
  12. Dvojka je nadherna, i temi barvami. S Berounkou si proste sedite:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, nějakou dobu jsem svoje návštěvy na tohle místě počítal, ale to už mě dávno přešlo :-).

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.