neděle 21. července 2024

Nedělní miniglosy č.739

 

Minulý týden byl plný obrazů a výstav: Na jednu fotografickou - pana Garika Avanesjana - jsem vyrazil v pondělí na otočku do Liberce, na výstavu Malující nemalíři pak ve čtvrtek do Nečtin. Všechny ostatní dny (vzal jsem si na to týden dovolenou) jsem se plně věnoval přípravě své výstavy fotek v chotěšovském klášteře, kterou jsme v pátek zahájili slavnostní vernisáží. Nějakou dobu jsem si myslel, že Nedělní miniglosy, náš svérázný blogový týdeník, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", a už déle než 15 let skoro každou neděli shrnuje, co se taky odehrálo v politice a společnosti v uplynulých dnech, tento týden vůbec nevyjde, ale nakonec jsem si řekl, že bude dobré aspoň na neděli v myšlení poněkud "přepřáhnout" a naladit se tak na návrat do přece jen o něco normálnějšího režimu. Tak vás tedy srdečně vítám už u 739. čísla týdeníku se značkou NMg.
 
Od minulého vydání NMg jsem stihl zveřejnit jediný článek, kterým byla informace o tom, že Výstava v chotěšovském klášteře je připravena, a vernisáž tedy může vypuknout. A vypukla, jen co je pravda! Nakonec jen z mé strany dorazilo na vernisáž asi 80 lidí (včetně čtyř známých z tohoto blogu :-)), takže spolu s dalšími několika desítkami těch, kteří přišli podpořit druhého vystavujícího (vernisáž byla společná pro dvě výstavy), jsme prý překonali všechny historické návštěvnické rekordy chotěšovského kláštera. Jediný nový článek doplním připomínkou článků z předchozích týdnů: V rubrice Po paměti jsem zavzpomínal na to, jak moje staňkovská babička - na rozdíl ode mne - milovala spartakiádní vystoupení, v článku O třech babiččiných spartakiádních knihách. Vzhledem k tomu, že jsem se stal jedním z 24 fotografů, jejichž fotky byly vybrány pro výstavu Abstraction in Photography v čínském Čchung-čchingu (bude trvat do konce července), připomenu také, že jsem se z výstavního katalogu konečně dozvěděl Jak se píše Vápeník čínsky. No a pro mě osobně je podstatný text Kamínek splněných přání, pojednávající o nenápadném černém kamínku z úpatí hory Fudžisan, který mi před 10 lety vyplnil jedno veliké přání a právě teď po něm chci další nesmírně důležitou spolupráci. 
 
Z archivu dnes podruhé povytáhnu devět let staré Haiku mého hřejivého vesmíru, aby vesmír hřál co nejpříjemněji dál. Druhým archívním příspěvkem bude vzpomínka na můj první výstup na nejvyšší horu řeckého ostrova Lefkada (výstup proběhl už před 21 lety, článek pak je z mé úplně první blogové sezóny 2009): O kouzelné babičce a ovčí písni.

Jak už jsem uvedl na začátku dnešního úvodníku, moje fotografická výstava POVZNÁŠENÍ v chotěšovském klášteře na Plzeňsku úspěšně odstartovala. Důležité informace o ní dál průběžně upravuji na speciální stránce Informace Chotěšov, kde se dozvíte i to, že v pátek 26. července bych měl být cca od 12 do 15 hodin všem návštěvníkům na výstavě opět osobně k dispozici, abych je - budou-li mít zájem - po výstavě provedl.Rád bych rovněž v příštím týdnu ukázal, jak probíhala úvodní vernisáž. Byť jsem v tom rušném podvečeru nestihl udělat ani jednu vlastní fotku, provedu vás bohatým programem vernisáže s pomocí snímků jiných fotografů, kteří mi dali se zveřejněním souhlas.
 
Každopádně přeji všem milým čtenářům Nedělních miniglos - pokud to tedy aspoň trochu půjde - co nekrásnější prázdninové dny a ať se vám v příštích dnech daří vše, na co sáhnete, i to, na co byste si sáhnout přáli.

  
 
 
Podle některých expertů blízkých KDU-ČSL hrozí, že v případě zdanění tichého vína přejdou konzumenti na hlučnější nápoje, pročež hrozí častější překonávání dosud bez problémů dodržovaných hygienických hlukových limitů, zejména na jižní Moravě.
--------------------
Do České republiky dorazily první části moderního systému protivzdušné obrany SPYDER. Co jiného budou čeští občané dýchat, pokud se nová protivzdušná obrana díky nejmodernější technice vzduchu opravdu ubrání, zatím není jasné.
----------------------
Řada českých politiků se už několik dní neobjevila na veřejnosti ani nepřidala žádný příspěvek na sociální sítě, přestože tak normálně činí až třikrát denně a ti méně vilní i v noci. Roste proto podezření, že řídicí systém politiků byl podobně, jako tomu bylo u bank a letišť, narušen globálním výpadkem sítí zapříčiněným chybnou aktualizací bezpečnostního softwaru Crowdstrike Falcon. "Předpokládáme, že se softwarovým specialistům podaří politiky rozchodit do několika dnů," řekl nám nejmenovaný specialista na kyberbezpečnost. "Do té doby se nejspíš budou jen reprízovat jejich úspěšná vystoupení z nedávné doby, např. některá vydání občasníku "Čaulidi" nebo zásadní srovnávací analýza "Nutela TADY a TAM",
 ----------------------
Nakladatelství MAFRA oznámilo, že letos v létě skončí vydávání legendárních Lidových novin. "Z naší strany jde o čistě ekonomický krok,..." řekl Nedělním miniglosám mluvčí společnosti, "...protože jsme přišli na to, že téměř nikdo v České republice už se dnes nepovažuje za lid, takže cílový segment Lidových novin prakticky přestal existovat." Lidové noviny by na trhu měly být nahrazeny "Výběrovými novinami", "Exkluzivními novinami" nebo "Zbohatlickými novinami. Vzhledem k tomu, kolik lidí chce mít od politiky svatý klid, by mohly jen drobnou úpravou titulní strany vzniknout i "Klidové noviny". Zajímavým a odvážným projektem je i chystané zavedení "Novin pro úplné pitomce", jejichž obchodní model je ovšem založen především na prodeji dárkového předplatného.
----------------------
Nezisková organizace PETA, která se zasazuje o práva zvířat, vyzvala výrobce kolotočů, aby přestali produkovat modely se zvířecími figurínami, protože to podle ochránců vybízí ke zneužívání zvířat. Všichni koně, sloni, tygři, medvědi a další zvířata by tak měli jít z kolotočů pryč, aby je lidé mylně nevnímali  jako regulérní dopravní prostředky nebo objekty určené pro zábavu. Paradoxně by prozatím měla zůstat tradiční lochneska, která podle rozhodnutí soudu není standardním zvířetem, alespoň ne do té doby, než bude konečně objevena.
----------------------
Frýdecko-místecká teplárna definitivně odešla od uhlí, protože dala podle mluvčího teplárny přednost biomase a zemnímu plynu. Opuštěné uhlí, které bylo na teplárnu dlouho až nezdravě fixováno, se psychicky zhroutilo a je momentálně v péči psychologů.

 
 
Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co dosud za více než 15 let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:
 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetonypovídkybásněhrátky s češtinouhaikuvzpomínková vyprávěnípovídání o knížkáchfilmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky nebo dokonce sloužící k experimentům jako fotolaboratoř. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

19 komentářů:

  1. Ad #5) V Čechách se s tím aktivisté vypořádali radikálně. Nasadili ekologicky červotoče. Viz známá říkánka: "Měl dědeček kolotoč, sežral mu ho červotoč."

    OdpovědětVymazat
  2. Míra
    Tak nakonec co miniglosa, to perla, dobře jsi se rozhodl nás i tentokrát potěšit. Díky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo. Na fotky se zase začnu soustřeďovat v pátek :-).

      Vymazat
  3. AD #4) O zachování názvu "Lidové" usiluje svaz plážistů s poukazem na to, že název "lidový" je odvozen od slova "lido", což značí písečnou pláž.
    Bruslaři zase navrhují kosmetickou úpravu na "LEDOVÉ NOVINY".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A to ani nemluvím o tom, co navrhují lihovarníci.

      Vymazat
  4. Míra
    Čeští politici se zřejmě při konzumaci tichého vína zamýšlejí nad tím, kde nakoupit nový vzduch a do kterých novin o tom napsat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tiché víno prý při výslechu nepromluví ani slovo.

      Vymazat
  5. Pokud bezpečnostní systém vyřadil politiky z fungování, pak těch pár zpožděných letadel stálo za to.

    OdpovědětVymazat
  6. Konečně přestanou lidé otravovat pokojně žijící medvědy a tygry v našich lesích neustálými pokusy o projížďku!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Proto jsou medvědi radši na Slovensku. A tygři :-).

      Vymazat
  7. Aby tak někdo týral skutečného tygra tím, že na mém jezdí ..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, ale kde se tahle důležitá životní dovednost teď bude trénovat, když se zakážou simulátory?

      Vymazat
  8. Opuštěné uhlí přiznalo psychologům, že ujíždělo na koksu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Proto bylo.pomazano dehtem a peřím a vykopnuti

      Vymazat
    2. To je krása! Jak je možné, že mě tenhle báječný fór nenapadl? Už jsem byl od něj jen kousek :-)

      Vymazat
  9. Druhá miniglosa mi připomněla jeden dávný vtip: "Děkujeme za dodávku obranných střel země-vzduch, testovali jsme je, fungují výborně. Teď prosíme o dodání obdobně efektivních střel země-letadlo." Jo a to dárkové předplatné, to mě dostalo :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem rád že někdo "dárkové předplatné" zaznamenal, je to takový ten můj oblíbený miniglosový "vtípek mimochodem" :-).

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.