neděle 29. července 2018

Nedělní miniglosy č.455

Skoro půlku běžných letních prázdnin máme za sebou a po krátké "lázeňské přestávce" se vracejí svým 455. číslem i Nedělní miniglosy, svérázný blogový týdeník, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu". Já mám za sebou první měsíc ze svých ročních "tvůrčích prázdnin", které jsem popsal v článku Dva (půl)roky prázdnin), lázeňský pobyt jsem využil k focení i k toulkám po okolí Konstantinových Lázní (přečíst si můžete třeba článek o Ovčím vrchu, kde tragicky skončila selská rebelie v roce 1680) no a když teplota překročila únosnou mez, zařídil jsem si malou improvizovanou kancelář přímo na stinné lavičce v lázeňském parku a zařizoval jsem některé nutné věci k připravované fotografické výstavě, která odstartuje vernisáží už za tři týdny (přesně 21. srpna večer, k výstavě se ještě vrátím ve speciálním článku v příštím týdnu).
 
V dnešním vydání Nedělních miniglos se zmíníme např. o extrémně dlouhém zatmění měsíce (které jsem sice kvůli oblačnosti mohl sledovat až přibližně od dvou třetin, ale přesto pár fotek vzniklo, a i když nejsou vzhledem k použité technice nic moc, taky vám je v příštím týdnu ukážu) o probíhající okurkové sezóně, která se díky další kampani doktora Šlachty proměnila doslova v "Rok tygra" nebo o tom, jak Evropa špatně chápe poctivou snahu některých afrických migrantů přijmout následováníhodné tradice evropského světa.

Všem čtenářům, kteří právě mají prázdniny nebo dovolenou, přeji příjemné počasí podle jejich gusta a všem pak vlídné a pohodové letní dny. No a - upřímně - když by do toho krásného počasí taky občas zapršelo, já bych se tedy nezlobil. Mimochodem, kdesi na facebooku jsem četl zajímavý komentář, že jedním z termínů, kterým už mladá generace možná nebude vůbec rozumět, je i "propršená dovolená" :-).


České pojišťovny odmítají proplácet léčení průjmových onemocnění, kterými čeští turisté v letních měsících často trpí v některých jižních zemích. Důvodem je podle mluvčího jedné z nejvlivnějších pojišťoven obyčejná statistika: "Podle našich dat jsou průjmové ataky dostatečně kompenzovány zácpami při cestě po dálnici do míst prázdninového pobytu, takže statisticky jsou turisté v průměru zcela v pořádku."
----------------------
Na průběhu nejdelšího zatmění Měsíce za mnoho let, které jsme mohli nedávno pozorovat, konkrétně na faktu, že při zatmění Měsíc úplně nezmizí, ale je nadále vidět v načervenalé podobě, se dobře ukázalo, jak funguje už řadu let česká politika: Mnozí politici totiž své minulé přehmaty svádějí na okamžité úplné zatmění, ale přitom příčinou zmíněných pochybení je podle Nedělních miniglos často pouhá skutečnost že tito lidé vidí rudě.
----------------------
Společnost Facebook v rámci boje proti nahotě odstranila ze svých stránek obrazy starých mistrů, mezi jinými díla Rubensova, Delacroixova či Courbetova. Na tomto opatření nadnárodní gigant nevidí nic špatného, tím spíš, že náprava se dá zjednat úplně standardní metodou, podobně jako to už mnoho let dělá při aktualizacích systém Windows: "Prostě se při příštím upgradu na ňadra a na klín aplikujou tradiční záplaty, aby skutečnost naše - na nástrahy reálného života dostatečně nepřipravené - uživatele moc nešokovala, a bude zase všechno v nejlepším pořádku."
----------------------
Několik desítek afrických migrantů ozbrojených fekáliemi si vynutilo vstup do španělské enklávy Ceuta na pobřeží severní Afriky, což způsobilo nemalé pobouření i u osob migraci jinak celkem nakloněných. "Už nevíme, co máme správně dělat," řekl v rozhovoru Nedělním miniglosám jeden člen zmíněné skupiny: "Pořád nám všichni předhazují, že nectíme evropská pravidla a tradice, a když si v historických knihách poctivě načteme typické evropské postupy obrany svobody měst - lití fekálií a rozžhavené smůly z hradeb - úřady nám nepovolí kvůli letním suchům a hrozícím požárům rozžhavenou smůlu a ani to poslední, co nám ještě zbylo, nepřejícím Evropanům nevoní."
----------------------
Místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna kritizoval televizního komentátora Jaromíra Bosáka za to, že v přímém přenosu vyslovil výhrady k přidělení fotbalového světového šampionátu Rusku, protože komentátor veřejnoprávní stanice se má věnovat výhradně sportu a pokud jde o společenský a politický kontext, má kušovat. Vláda České republiky na základě Foldynova podnětu projedná návrh, aby budoucí fotbalová mistrovstí byla proradné České televizi bez náhrady odebrána, takže se dá očekávat, že přenosy z Kataru za čtyři roky bude přenášet TV Barrandov ve speciálním programu Šampionát Jaromíra Soukupa.
----------------------
Náměstek pátracího odboru Celní správy ČR a bývalý šéf ÚOOZ Robert Šlachta veřejně promluvil o zátahu na gang zásobovačů čínského nelegálního trhu výrobky z tygrů. Podle jeho informací tentokrát bude zátah úspěšnější než kdysi na Úřadu vlády a při jeho zpětném hodnocení nezůstane jen u zdanění luxusních kabelek, protože při něm byl - kromě tygřích produktů v různém stadiu rozpracovanosti a tradičních miliónů českých korun v hotovosti a kilogramů zlata - nalezen i šokující, na Máchově jezeře v 90. letech nelegálně natočený odvar ze slavného filmu Ekonomický tygr z Mompracemu.


Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než jedenáct let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.