neděle 8. července 2018

Nedělní miniglosy č.453

Spolu s víkendem prodlouženým o dvojici státních svátků je tu druhé letošní prázdninové číslo Nedělních miniglos, které snad zatím potvrzuje můj úmysl i během svých ročních "tvůrčích prázdnin", které letos odstartovaly spolu s těmi školními (blíže v článku Dva (půl)roky prázdnin), pokračovat ve vydávání tohoto svérázného blogového týdeníku, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu". Kdyby čirou náhodou nějaké číslo vypadlo, což se může snadno stát zejména ve druhé půlce července, kdy budu nějakou dobu pobývat, psát a fotit v krásných Konstantinových Lázních, samozřejmě se můžete vrátit i k rozsáhlejšímu výběru toho nejlepšího z poslední padesátky čísel, který vyšel před třemi týdny jako jubilejní Nedělní miniglosy č.450, ba dokonce ještě hlouběji do historie v odkazech na další jubilejní výběry na konci tohoto článku.
 
V dnešním už 453. vydání Nedělních miniglos společně např. nakoukneme pod pokličku globální firmy Facebook, podíváme se spolu s matematickými a sociologickými experty, jak u nás vypadá život mezi nulami, a vyrazíme společně na netradiční večerní prohlídku poslaneckých výběhů.

Všem čtenářům, kteří právě mají prázdniny nebo dovolenou, přeji příjemný oddech od pracovních povinností a krásné počasí a všem ostatním držím palce, ať i jejich úplně běžný nedovolenkový čas přináší spoustu radosti nejrozličnějšího druhu. Přeji všem krásné červencové dny.


Čeští experti na finančnictví společně s pracovníky odboru pro výzkum nul Sociologického ústavu Akademie věd publikovali převratnou studii, ve které jako první na světě dokázali, že u částek s pěti a více nulami přestává platit empirické pravidlo, že nula od nuly pojde.
----------------------
Poté, co měly mezi návštěvníky českých zoologických zahrad obrovský úspěch netradiční večerní komentované prohlídky, rozhodli se něco podobného pro zájemce uspořádat i v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR. "Návštěvníkům jsou na prohlídce k dispozici specializovaní ošetřovatelé, kteří líčí své různé veselé zážitky s poslanci a poslankyněmi a předvádějí divákům jejich krmení v poslanecké jídelně," řekl nám jeden z autorů projektu. Typicky denní poslance je večer možné např. pozorovat, jak se chystají ke spánku, zatímco jejich noční kolegové po prospaném dni konečně ožívají a vyrážejí vstříc svému různorodému nočnímu programu. "Máme tu i několik specialit: Např. pirátské politiky je takhle večer možné sledovat přes izolační sklo přímo při těžbě kryptoměny, návštěvníci mohou v politickém zákulisí přihlížet neoficiálním setkáním poslanců s parlamentními lobbisty a s několika skupinami jsme měli dokonce takové štěstí, že jsme naše chovance viděli i při - jinak v zajetí politiky velmi vzácných - pokusech o páření, což je přes den prakticky vyloučeno, protože si plaší poslanci jednak dávají lepší pozor a jednak se pohybují ponejvíce v bezpečném přítmí svých doupat v poslaneckých klubech."
----------------------
Nepříjemné překvapení čekalo tentokrát na desetitisíce poutníků na Velehradě při příležitosti výročí příchodu věrozvěstů Cyrila a Metoděje. U vstupních bran totiž byly letos poprvé instalovány speciální přístroje určující, jestli mají návštěvníci dostatek dobré vůle. "Ano, slyšeli jsme v televizi, že cyrilometodějské slavnosti měly být letos oficiálně nazývané "Dny lidí dobré vůle," ale mysleli jsme si, že to jako vždycky bude jenom taková reklama a ani ve snu by nás nenapadlo, že se to bude u vchodu doopravdy kontrolovat!" řekla reportérovi Nedělních miniglos jedna z rozzlobených účastnic, kterou speciální elektronická brána odmítla vpustit dovnitř. Do areálu se tak dostala jen asi čtvrtina poutníků a každý desátý stánkař. "Moc se všem účastníkům omlouváme," vzkázal naštvaným lidem šéf pořadatelského týmu. "Unikátní přístroje pro tuto akci se nám podařilo zapůjčit od našich kolegů ze Švédska doslova na poslední chvíli, takže jsme je nestihli před instalací překalibrovat na specifické české podmínky."
----------------------
Bezpečnostní algoritmy společnosti Facebook vyhodnotily legendární Deklaraci nezávislosti Spojených států amerických, která byla vložena na jednu z facebookových stránek, jako nenávistný text, který je nutné cenzurovat. Bezpečnostní expert Facebooku za zákrokem umělé inteligence stoprocentně stojí: "Je zcela nepřijatelné hovořit v dnešní tolerantní společnosti o indiánech jako o divoších, a proto jsme pochopitelně "otcům zakladatelům" inkriminovanou stránku okamžitě zablokovali jako v případě jiných podobných nesnášenlivých výplodů. A to ani nemluvím o tom, že v naší firmě od jejího založení důsledně bojujeme proti zobrazování nahoty a naše kontrolní algoritmy odhalily i v dalších částech textu Deklarace nezávislosti - považte! - zcela nahou pravdu."
----------------------
Podle dobře informovaného zdroje ze zpravodajského prostředí se s nástupem nové vlády výrazně zpřísnily podmínky kladené na nové uchazeče o místa v bezpečnostních složkách. Zájemci o práci v tajných službách tak musí nově při výběrovém řízení prokázat, že umějí dobře tajit dech.
----------------------
Pořadatelé soutěže krásy Miss America ohlásili, že trvale ruší divácky oblíbenou disciplínu promenády v plavkách, protože na soutěžících chtějí hodnotit především krásu jejich osobitosti a ne povrchní krásu těl, natožpak nějaké jejich tupé a o ničem nevypovídající proporce. "Jak se přesně bude mezi soutěžícími poměřovat osobitost, ještě není úplně jasné," připustila ve velmi osobitém rozhovoru pro Nedělní miniglosy mluvčí soutěže. "Naše skupina matematických expertů se aktuálně snaží ustanovit takovou stupnici různých složek osobitosti, aby její ideál šel vyjádřit v jednoduché a dokonce i většině mužských diváků pochopitelné zkratce, optimálně v číslech 90 - 60 - 90."

Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než jedenáct let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.