neděle 18. prosince 2016

Nedělní miniglosy č.385

Dnešní v pořadí již třísté pětaosmdesáté Nedělní miniglosy jsou pro tento rok posledním číslem tohoto specifického týdeníku, který (aspoň doufám) v únoru oslaví již osmé narozeniny. Po vánoční a novoroční dvounedělní přestávce vyjde další číslo v neděli 8. ledna 2017. Celá jednočlenná redakce NMg vám přeje krásné Vánoce, pohodové vklouznutí do úspěšného roku 2017 a i pro příští rok dost nadhledu a humoru při sledování událostí v politice i ve společnosti doma i ve světě. Věřím, že i když je to někdy těžké, bude se nám i nadále dařit nejen se ze všeho, co se kolem nás děje, nezbláznit, ale občas se něčemu i společně pousmát, i když jde často ve skutečnosti o dost vážné věci. Ale jen samotný fakt, že se na ně díváme s nadhledem a smyslem pro jejich absurdně-humornou podstatu, snad ještě neznamená, že bychom je brali méně vážně.

Milí přátelé Nedělních miniglos, přeji vám krásné svátky a držme si klobouky, protože i v příštím roce, myslím, pojedeme z kopce. Ono to ostatně bez motoru ani jinak než z kopce stejně nejde! :-)
 
Premiér Sobotka uvedl, že možná bude třeba čerstvě otevřený úsek dálnice D8 přes České středohoří opět uzavřít, protože na pohyblivém podloží postavený dálniční most byl vyfocen automatickou fotopastí na mýtné bráně, když překročil povolenou rychlost. Podle našich informací bude slavnostní uzavření dálnice o něco komornější akcí, než její otevření, protože většina z těch, kteří tento týden společně přestřihovali pásku, se z účasti na slavnostním uzavření předem omluvila. Z několikaletého zdržení výstavby dálnice obvinil prezident Zeman ve svém projevu "zelené vyděrače", proti čemuž se omylem ohradil mluvčí české armády.
----------------------
Představitelé odborového svazu vysloužilých politiků protestují proti úplnému zákazu kouření v restauracích, které podle jejich názoru povede v důsledku k výraznému snížení počtu trafik.
-----------------------
Roli první dámy by měla v Bílém domě hrát nejspíš prezidentova dcera Ivanka Trumpová, která by měla svému otci Donaldovi radit v obyčejných praktických záležitostech běžné domácnosti jako je mateřská dovolená, třídění domácího odpadu nebo klimatické změny. To však nijak neznamená, že by Bílý dům nepočítal i s aktivitami Donaldovy manželky Melanie. Podle amerických politologů dokáže Donald Trump vzhledem ke svému specifickému pojetí rodinného života nasadit v případě potřeby až dvanáct různých prvních dam, což ho předurčuje k vítězství ve většině partií na vnitrostátních i zahraničních šachovnicích.
----------------------
Demonstranti v centru Varšavy, kteří protestují proti přijetí státního rozpočtu země pro příští rok, obsadili všechny východy z polského parlamentu. Především vládní poslanci prohlásili, že nemohou zůstat v parlamentu obklíčeni příliš dlouho, protože jednak ještě nemají nakoupeno a napečeno na Vánoce a jednak by proplacení jejich přesčasů příliš zatížilo státní rozpočet, což jako odpovědní hospodáři nemohou dopustit.
----------------------
Více než 40% občanů Slovenska se domnívá, že demokracie je špatná a je třeba ji co nejdříve nahradit diktaturou. Ústavní soud zatím jedná o tom, zda by za takových okolností mohly být platné výsledky referenda, které demokracii oficiálně zruší a nastolí diktaturu, protože na to, aby lidé výsledkům referenda opravdu věřili, je to příliš demokratický způsob vyjádření názoru.
-----------------------
Nejmenovaná indická rodina využila časově omezenou daňovou amnestii a přiznala příjmy ve výši cca 29 miliard dolarů. Podle otce rodiny je to proto, že se obává případného nasazení českého modelu elektronické evidence tržeb, které by mohlo způsobit ukončení činnosti jejich oblíbeného místního výrobce čapátí. Výrobci speciálních pokladen pro EET připustili, že se předběžně a dosud velmi neoficiálně o rozšíření EET do Indie jedná, ale - jak se ukazuje - nejspíš by bylo nutné pro indický trh výrazně zvětšit formát pole, do kterého se vyplňuje přijatá částka, protože pokladny jsou zatím přizpůsobeny pro malé české poměry a ne pro ty velké indické.
-----------------------
Podle odborníků ze CIA existují nepochybné důkazy, že kromě ruských hackerů ovlivnilo výsledky amerických prezidentských voleb zásadním způsobem v neprospěch demokratů i několik šamanů z Papuy - Nové Guineje. Nově zvolený prezident Donald Trump sice tyto zprávy označil za směšné spekulace, ale potvrdil, že chce ve svém volebním období výrazně zintenzivnit právě diplomatické vztahy s Ruskem a Novou Guineou. Protože ale bohužel žádná z jeho manželek z Papuy nepochází, rozhodl se nabídnout velvyslanecký post v této legendární zemi kanibalů slavnému herci Antony Hopkinsovi.
-----------------------
Český úřad pro civilní letectví, který právě nelehkým postupem zpracovává novou legislativu pro bezpečný provoz soukromých dronů, připustil, že na popud všech politiků dobré vůle a všech dětí bez rozdílu smýšlení by měl mít Ježíšek časově neomezenou zákonnou výjimku, takže se bude se moct pohybovat i v místech, kde je běžně jakýkoli vzdušný provoz přísně zakázán.


Pokud patříte mezi novější čtenáře Nedělních miniglos nebo si chcete připomenout to nejlepší, co vyšlo v Nedělních miniglosách během jejich více než sedm let dlouhé historie, kromě kompletních článků v Archívu NMg najdete na následujících odkazech i pět jubilejních výběrů nejzajímavějších příspěvků, které byly zatím v Nedělních miniglosách publikovány:

Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.