neděle 29. prosince 2019

Nedělní miniglosy č.521

Vánoční svátky jsou za námi a teď se pro změnu nadechujeme k oslavě příchodu nového roku. Dnes tu tedy máme poslední letošní vydání Nedělních miniglos, svérázného blogového týdeníku, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", nedělníku, ve kterém se už více než 10 let s notnou dávkou nezbytného nadhledu pravidelně ohlížíme za vybranými událostmi uplynulého týdne.

I ve vánočním týdnu jsem publikoval dva články: Na Štědrý den jste si mohli přečíst, kterak se o Vánocích proměňuji v usedlého tradicionalistu, v textu O konzervativních Vánocích, a hned po skončení svátků jsem se vrátil ke své tradiční těsně předvánoční malostranské procházce, kterou jsem si připomněl 22. prosince už své deváté "volitelné narozeniny", a přidal jsem fotočlánek Malostranské lampy. Z předvánočního období si pak ještě jednou dovolím připomenout skvělého klavíristu Vladimira Horowitze v článku s řadou historických ukázek (a zajímavou názorovou výměnou v komentářích :-)) Vladimir Horowitz - velký romantický trémista.
 
I letos jsem si jako obyčejně zkusil na Vánoce odlít olovo, takže jsem pak několik dní hledal tu správnou intepretaci výsledku. Teď už ji mám a jsem s ní spokojen, i když tentokrát je tak osobní a tak konkrétní, že bych si ji netroufal říct veřejně, abych ji snad nezaplašil. Tak aspoň místo toho z archivu vytáhnu šest let starý článek O olověné rybě, ve kterém jsem dokonce výsledek tehdejšího štědrovečerního odlévání ukázal na fotce.

V dnešním 521. vydání se dozvíme, proč definitivně sešlo z výstavby nové vládní čtvrti v Letňanech, zjistíme, jaká hudební nahrávka ovládla evropské vánoční trhy, a na odstrašujícím příkladu mušketýra Aramise si ukážeme, kam až může vést atavistická galantnost k ženám.

V následujících dnech budu rozesílat e-mailem své tradiční péefko, takže řada z vás, mých milých čtenářů a návštěvníků, na které mám kontakt, je najdete i ve svých schránkách. A kdyby tato zásilka cestou k vám náhodou zbloudila, nevěšte hlavu, péefko se samozřejmě objeví i na těchto stránkách, na blogu, s nímž se společně vydáváme vstříc "dvacátým létům". Každopádně děkuji vám všem za návštěvy i za přízeň v roce 2019 a přeji co nejlepší vstup do roku 2020.


Podle neoficiálních informací Nedělních miniglos by se vzácní luskouni z Tchajwanu, o jejichž umístění do pražské ZOO se nyní jedná, neměli stát přímo majetkem zoologické zahrady, ale nemělo by jít ani o prostou a kdykoli zrušitelnou zápůjčku, jako by tomu bylo v případě čínské pandy. Z těchto kusých informací Nedělní miniglosy vyvodily, že Praha by mohla získat luskouny na leasing.
----------------------
V prestižní anketě Boží hod 2019, jejíž výsledky byly jako obyčejně vyhlášeny na galavečeru 25. prosince, získala první místo oštěpařka Barbora Špotáková za svůj nejlepší výkon sezóny 63.85 metru. "Připouštíme, že tentokrát nešlo o tak boží hod, jako jsme byli zvyklí v předchozích sezónách," uvedl zástupce Českého atletického svazu, "ale chtěl bych poukázat na to, že - jak se ukázalo při následném přeměření na IQ testeru - byl dosažen neobyčejně tupým oštěpem, což pokusu jistě pár metrů ubralo."
----------------------
Opoziční politici z hutí STAN požadují do budoucna v zájmu lepší koordinace boje proti klimatickým změnám spojení ministerstva zemědělství s ministerstvem životního prostředí. Česká vláda naopak toto spojení odmítá, protože podle jejích předběžných zjištění nemá české zemědělství s životním prostředím nic společného.
----------------------
Velký obchodní úspěch na předvánočním trhu v západní Evropě zaznamenala nově nahraná a nazpívaná speciální halal kolekce tradičních vánočních koled.
----------------------
Nedělním miniglosám se podařilo získat vyjádření zadrženého mušketýra Aramise, který by měl být součástí velké výměny zajatců mezi znesvářenými stranami v oblasti Donbasu. "Přestože tradičním mušketýrským heslem je "jeden za všechny, všichni za jednoho", v případě výměny zajatců jsem připraven akceptovat i po náročných jednáních dohodnutý princip "všichni za všechny"." Aramis se vyhnul odpovědi, co elitní královský mušketýr pohledával ve vzdáleném a nepřehledném konfliktu, ale podle našich dosud neověřených informací upadl vždy galantní šermíř do zajetí, když se jako obyčejně vydal na nebezpečnou výpravu přes sporné území pro diamantový náhrdelník, jehož ztrátu chtěli ukrajinští intrikáni využít na nastávajícím novoročním plese v Kyjevě pro diskreditaci Julie Tymošenkové.
----------------------
Podle ministra dopravy Vladimíra Kremlíka by do roku 2025 mělo být postaveno 344 km nových dálnic. "Abychom mohli dosáhnout tohoto ambiciózního cíle, museli jsme ovšem při jednání udělat pár kompromisů," přiznal pan ministr v rozhovoru pro Nedělní miniglosy. "Tím hlavním je, že jsme bohužel museli kvůli zajištění kvalitního náhradního ubytování pro ty, kteří budou výstavbou dálnic bezprostředně zasaženi, opustit myšlenku našeho pana premiéra na výstavbu nových vládních budov v Letňanech, kde tak místo původně zamýšlené vládní čtvrti vznikne k nemalé radosti pražského magistrátu čtvrť pro sysly."


Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než deset let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.