sobota 28. prosince 2013

O olověné rybě

Bylo to před čtyřmi lety, co jsem se poprvé o Štědrém večeru odhodlal podle nejlepších vánočních tradic nahlédnout do své budoucnosti litím olova. Tahle tradice se - na rozdíl od mnoha jiných - v naší rodině nepěstovala a v posledních letech se ji snažím udržovat aspoň pro sebe. Nebojte, nejsem z těch, kterými pomyšlení na nekonečnou sílu Osudu cloumá každý den a kteří jsou ochotni v cestě za předurčenými zážitky odvrhnout vše ostatní; jsem k těmto věcem víceméně skeptický, ale myslím, že jednou za rok neuškodí podívat se budoucnosti vstříc, když je to dokonce na základě toho, co jsme si vytvořili vlastníma rukama.

Když jsem si lití olova vyzkoušel poprvé, zjistil jsem, že udělat odlitek je ještě to nejjednodušší. Mnohem složitější je najít v jeho podivuhodných tvarech něco skutečného a existujícího, aby bylo možné přistoupit k odhadu věcí příštích. Proto první "sebevěštba" byla velmi opatrná, byť závěr byl nakonec poměrně jasný. To jsem ještě netušil, že tehdejší ortel mého vlastnoručně vytvořeného olověného artefaktu - Láska s překážkami - nad kterým jsem se tehdy jen se skepticky kroutící hlavou usmíval (kdo s mou povahou emeritního přírodovědce by přece podobným povídačkám věřil, že?), se naplní v míře vrchovaté a začne s tím právě v následujícím roce způsobem, který bere dech i jinak zcela zdravým plicím. To je ovšem něco, co je vidět vždy až zpětně, takže jsem se teď s odstupem čtyř let při čtení svého tehdejšího blogového článku O olověném artefaktu docela zarazil, když jsem tehdejší "zábavnou předpověď" porovnal se skutečností, s tím, co se v mém světě doopravdy odehrálo.
 
Od té doby se k odlévání olova uchyluji každý rok, i když jsem o něm na blogu už speciálně nereferoval. Tím spíš, že např. v loňském roce byl výsledek mé štědrovečerní touhy po nahlédnutí do budoucnosti až zarážejícím způsobem konkrétní, zřejmý na první pohled, a natolik osobní, že jsem se zdráhal dát takový výsledek k nahlédnutí komukoli jinému než tomu, koho se bezprostředně týká.Je to zvláštní: tváříme se, že jde jen o hru, prostou štědrovečerní zábavu, kterou navíc dokládáme sepětí s dávnou tradicí, ale ve skutečnosti v nás vždycky dříme červíček pochybností: Co když za tím výsledkem doopravdy něco je, něco, co nám během svatého večera otevírá aspoň klíčovou dírku do komnaty vědění, kde mocný Osud míchá s gustem věčného experimentátora své elixíry a proplétá napohled zcela nesouvisející příběhy tak, že mu jeho invenci můžou i nejlepší scénáristi a spisovatelé jenom tiše závidět, a my tady na světě se pak musíme s těmito "osudovými koktejlíky" v potu tváře vyrovnávat.

Svou věštbu pro příští rok jsem si - už docela samozřejmě - odlil i letos a letos vám poprvé výsledek veřejně ukážu. Zajímalo by mě totiž, co ve slitku stříbrného kovu uvidí vaše oči. Já v něm kupříkladu vidím docela zřetelně nádherně tvarovanou rybu s jasně rozpoznatelnou hlavou, okem, ústy i ploutvemi. Jak ale takový výsledek vyložit? Jedná se o rybu symbolickou nebo skutečnou? Jde o osudovou Rybu jako znamení zvířetníku? Přiznávám, že by se mi tenhle výklad moc líbil a intuitivně k němu tíhnu. Jde o symbol vodního světa? To by se mi zase jako zarytému neplavci moc nelíbilo, zvlášť když jsem včera v televizi sledoval dokument o zkáze Titanicu. Anebo jde o rybu jako o symbol mlčenlivosti (v jednom "výkladovém slovníku" pro vánoční lití olova se doslova píše: "Ryba - Mlčení je tvá spása")? Že by se ze mne stal na stará kolena nečekaně člověk mlčenlivý? Anebo se naplní všechny uvedené roviny a já se s nějakou osudem přiřčenou Rybou odstěhuji na ostrov obklopený ze všech stran mořem bohatým na ryby a definitivně se odmlčím na svém blogu? :-)

Říkám si, že když legendární zlatá rybka má tu moc splnit člověku tři přání, taková pěkná olověná odlitá rybka by mohla umět splnit aspoň jedno, že? Já už mám v tomhle směru své hlavní přání dávno vybrané a pro podobné příležitosti připravené. Tak ať se aspoň jedno vánoční přání splní i vám.


A jak je to u vás? Odléváte si na Vánoce olovo? Chtěli byste znát svou budoucnost? A zkusili jste do ní někdy nějakým způsobem aktivně nahlédnout?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.