neděle 1. prosince 2013

Nedělní miniglosy č.248

Protože komunikace mezi Prahou a Bratislavou je v poslední době na výborné úrovni a vzájemná spolupráce mezi oběma zeměmi se rozvíjí v mnoha oblastech, premiéři Slovenska a České republiky Robert Fico a Jiří Rusnok se dohodli na možnostech opětovného využití starého a ve světě stále ještě pozitivně vnímaného nápisu Made in Czechoslovakia. Česká vláda v demisi navíc navrhla, že z důvodu větší prestiže v zahraničí by měl prezident Miloš Zeman jezdit na zahraniční cesty výhradně pod jménem Václav Havel.
-----------------------
Po dlouhých létech neúspěšného vyjednávání s řadou potenciálních zájemců se konečně podařilo najít kupce pro část českých vojenských bitevníků L-159 ALCA. Přesná totožnost amerického kupce je předmětem obchodního tajemství, ale Nedělní miniglosy se z dobře informovaného zdroje dozvěděly, že si je zájemce vybral především proto, že mu svým jménem připomínaly jeho velký vzor a slavného předchůdce - Al Capona.
 
-----------------------
Jedním z mnoha témat, o kterých jednají strany kýžené budoucí vládní koalice, je také tzv. sektorová daň - tedy zvláštní zdanění některých hospodářských odvětví, které je podle názorů řady voličů třeba potrestat za jejich úspěchy. Kromě bankovních subjektů a podniků z oblasti energetiky a telekomunikací se uvažuje, že bude uvalena zvláštní sektorová daň i na všechny daňové poradce, především na ty, kteří budou svým klientům radit, jak se placení daní vyhnout.
-----------------------
Podle celosvětového průzkumu zůstává nejznámější českou osobností ve světě hokejista Jaromír Jágr. Pokud se ale podíváme na výsledky podrobněji, zjistíme určitá lokální specifika. V Rusku je doposud nejoblíbenějším Čechem doposud bývalý kosmonaut Vladimír Remek, na africkém kontinentu s převahou vyhrál Radovan Krejčíř, v Chile Václav Klaus a mezi domorodými novoguinejským kmeny dominuje potetovaný kandidát na prezidenta Vladimír Franz.
-----------------------
Starosta marockého města Casablanca podal oficiální protest kvůli poškození dobrého jména svého města ze strany českých politiků a institucí. "Když jste začali vyšetřovat problémy s dodávkou letadel CASA, bral jsem to ještě jen jako shodu náhod. Když se ale ukázalo, že veké politické problémy přinese i tunel BLANKA, došlo mi, že jde z české strany o cílenou a koordinovanou akci proti mému městu." Z mezinárodní problematické situace vedou jen dvě cesty: Buď české orgány činné v trestním řízení a čeští žurnalisté obě kauzy přejmenují anebo čeští politici doporučí svému marockému kolegovi, aby důsledně používal arabský název svého města, protože "ad-Dár al-Bajdá" se zatím ještě žádný český průšvih nenazývá.

Pokud patříte mezi novější čtenáře Nedělních miniglos a chtěli byste se podívat i na starší glosy, můžete si kromě kompletních archívních článků přečíst na následujících odkazech tři předcházející jubilejní výběry toho nejlepšího, co bylo zatím v Nedělních miniglosách, publikováno.

Nedělní miniglosy č.200 (výběr Nedělních miniglos z čísel 101 až 199)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.