neděle 15. prosince 2013

Nedělní miniglosy č.249

Od té doby, co má Česká republika dva policejní prezidenty, se množí podobné žaloby v jiných oblastech, takže řada českých měst už má dva starosty a za některé fotbalové a hokejové týmy začali nastupovat dva brankáři. Největší akcí tohoto druhu je ustanovení druhé Poslanecké sněmovny, protože soudy rozhodly, že její rozpuštění, kvůli kterému se nedávno uskutečnily předčasné volby, bylo nezákonné. Předpokládá se, že nová Poslanecká sněmovna bude dál úřadovat ve sněmovních prostorách v Praze, zatímco druhá skupina poslanců by mohla využívat prostory v Avignonu, který má na schizma podobného rozsahu z historických důvodů připravenou veškerou nezbytnou infrastrukturu. Provoz dolní sněmovny se tak výrazně prodraží; nejvíc se projeví vyšší náklady na dopravu u poslanců, kteří byli zvoleni do obou zákonodárných sborů, a budou proto muset mezi oběma městy pendlovat.
-----------------------
Obrovské množství lidí každý den obléhá areál Vysoké školy ekonomické v Praze. Důvodem je velká vánoční kapaň několika obchodních řetězců, jejímž hlavním sloganem je "Velké vánoční slevy na VŠE!"
 
-----------------------
Předseda vlády v prozatímní demisi Jiří Rusnok se nakonec rozhodl zúčastnit pohřbu Nelsona Mandely formou videokonference, což by mu mělo výrazně ušetřit čas a nezanedbatelná bude i úspora nákladů. Premiér k tomu Nedělním miniglosám řekl: "Původně jsme chtěli za český stát pověřit osobní účastí Radovana Krejčíře, což by byla asi nejlevnější varianta. Bohužel se nepovedlo jeho propuštění na kauci, takže jsme se aspoň zúčastnili velmi početně obsazené soutěže o nejdojemnější pohřební proslov, jejíž vítěz získá jako prémii oficiální omluvenku z pohřebního ceremoniálu. Mezi 456 uchazeči z celého světa můj projev jasně zvítězil, i když se nakonec ukázalo že jsme omylem zaslali smuteční projev o stavu českého hospodářství, který byl připraven pro Světové ekonomické fórum v Davosu, vole."
-----------------------
Tabákový koncern Philip Morris vyhlásil veřejnou soutěž o nejlepší oslavnou píseň na téma bohaté historie končící legendární značky cigaret Start. Podobná soutěž se koná pouze jednou za čas a je výbornou příležitostí pro všechny hudební skladatele zapsat se do historie české písňové tvorby na velmi dlouhou dobu. Poslední soutěž podobného rozsahu, která se v oblasti výroby cigaret uskutečnila, vyhrál Bedřich Smetana se svou slavnou árií z opery Libuše Óóó, vy lípy.
-----------------------
Na Měsíci poprvé přistála čínská sonda, která nese výzkumné lunární vozítko s poetickým názvem Nefritový králík. Šéfredaktor globálního kynologického časopisu Pes, přítel člověka, nicméně v aktuálním burcujícím úvodníku nového čísla projevil obavu z toho, zda se opravdu jedná o králíka.


Pokud patříte mezi novější čtenáře Nedělních miniglos a chtěli byste se podívat i na starší glosy, můžete si kromě kompletních archívních článků přečíst na následujících odkazech tři předcházející jubilejní výběry toho nejlepšího, co bylo zatím v Nedělních miniglosách, publikováno.

Nedělní miniglosy č.200 (výběr Nedělních miniglos z čísel 101 až 199)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.