úterý 24. prosince 2013

O hmotném a nehmotném štědrém dnu

Když jsem dnes ráno obhlédnul výsledky včerejšího "Štědrého předvečera", musel jsem být celkem spokojený: Naporcovaný kapřík připravený na odpolední experimenty a improvizace mého občasného kuchařského alter ega. Kotel rybího vývaru se zeleninou připravený na trpělivé obrání kousků masa a veliká mísa bramborového salátu - samozřejmě připraveného (jako ostatně ve všech domácnostech) podle toho jediného, pravého a nejlepšího zaručeného receptu. Všechno jsou milé hmotné projevy vánočních svátků, k Vánocům neodmyslitelně patří a mám je rád.
 
Ale moc rád mám na Vánocích i jejich projevy nehmotné: Atmosféru, u které by byl div, kdyby se z ní nerodily zázraky. Vánoční vůně všeho druhu - od purpury a vánočních františků až po čerstvě ozdobený stromek v rohu obýváku. Závan neuvěřitelně dlouhé tradice nejoblíbenějšího (aspoň v českém prostředí) svátku v roce. Intenzivní spoluprožívání Vánoc mezi těmi, kdo mají to štěstí trávit svátky společně, ale i vědomí sounáležitosti s lidmi, kteří nemusí být s námi bezprostředně v jedné místnosti a sedět u jednoho stolu, a přesto dokážeme být nějakým zázračným způsobem spolu. A samozřejmě zvláštní a naštěstí marketingově velmi obtížně využitelná nehmotná postava obdarovávajícího Ježíška, která má u nás - byť o svou pozici musí perně bojovat - pořád ještě hlavní roli.

Myslím, že je to tak správné, protože ty nejzázračnější dary, které jeden druhému dokážeme dát, jsou právě dary nehmotné povahy: Měkkou konejšivou náruč, povzbuzující slovo, pomocnou ruku, pocit bezpečí, lásku v nejrůznějších podobách a smyslech toho slova. Mašli na tyhle dárky nepřivážeme a nemusíme mít strach, že bychom na nich nechali přilípnutou cenovku. Ona stejně taková cena, myslím, v číslech vyjádřit nejde.

Přeju tedy vám všem, milí blogoví přátelé, abyste si Vánoce dokázali užít v té nejlepší pohodě, klidu a s moc příjemným pocitem u srdce a na duši. No a ať je pro vás dnešní den štědrý nejen podle kalendáře, ale i všemi svými hmotnými i nehmotnými projevy. Krásné vánoční svátky.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.