neděle 22. prosince 2013

Nedělní miniglosy č.250

Pozn.: Milí návštěvníci, tak to letos pěkně vyšlo, že jubilejní Nedělní miniglosy spadly do těsně předvánočního času. Dvěstěpadesátka je docela sympatické kulaté číslo, a proto jsem se rozhodl udělat totéž co v případě čísla stého a dvoustého a vydávám miniglosy speciální, výběrové. Obsahují 30 glos z celkového počtu 245, vybraných podle toho, co mi během včerejšího letmého přečtení přišlo jako ne ještě úplně časem vyšeptalé. Uvidíte sami, jestli vás výběr potěší, ale rozhodně se nestyďte mi napsat, co vám ve výběru chybí nebo co přebývá, a taky všechno, co si o tomto specifickém a na mém blogu už tradičním žánru myslíte. Přeji všem krásnou zlatou neděli a těším se na shledanou u nekulatého čísla 251 :-).
-----------------------
-----------------------
Eurohujeři v minulém týdnu dosáhli prvního významného úspěchu své nedávno vytvořené mezinárodní platformy, když prosadili plošné dotace na švestičky z vlastní zahrádky. Každý obyvatel zemí Evropské unie tak bude mít oficiálně nárok získat dotaci na svých vlastních pět švestek. Po prvním úspěchu se nadšení eurohujeři rozhodli, že se budou scházet každý první pátek v měsíci v eurokreslírně. (č.204)
 
-----------------------
Miloš Zeman vyhrál v prezidentských volbách dokonce i Krkonoších, kde mu místní lidé uvěřili, že pokud by vyhrál jeho protikandidát, vrátí se místo lidem milovaného spravedlivého českého Krakonoše po válce odsunutý Rýbrcoul. (č.205)
-----------------------
Jak nám řekl vládní zmocněnec pro důchodovou reformu, ukazuje se, že česká veřejnost zatím přijala zavedení druhého pilíře vlažně. "Ano, rozjezd jsme si představovali jinak; původní plán byl o dost ambicióznější, protože jsme doufali ve více než půl miliónu klientů v prvním půl roce. Nyní jsme plány trochu přehodnotili podle aktuálních informací z praxe, nicméně pořád věříme, že se nám podaří mít nakonec v systému více klientů než pilířů." (č.206)
-----------------------
Významný psychiatr a příležitostný politolog doktor Chocholoušek uvedl ve svém prohlášení k výsledku prezidentských voleb, že podle jeho názoru jde o politováníhodné nedopatření, ke kterému dochází maximálně dvakrát za deset let. (č.206)
-----------------------
Pražský vrchní soud potvrdil, že na základě prezidentské amnestie bylo zrušeno stíhání Miloty z Dědic za podezření z nedostatečné chrabrosti v bitvě na Moravském poli v roce 1278. "Ano, je hanebné, že české soudy nebyly schopny během posledních 735 let vynést pravomocný rozsudek v této kauze," řekl nám k verdiktu ministr spravedlnosti. "Na druhou stranu je třeba na obranu českých soudů uznat, že se poslední dobou k jednání opakovaně nedostavili řádně předvolaní očití svědci." (č.207)
-----------------------
Římský starosta přivítal s nadšením myšlenku redakce Nedělních miniglos z minulého týdne, aby se Václav Klaus ucházel o místo papeže: "Jménem římského lidu prohlašuji, že bychom byli nesmírně šťastni, kdyby k tomu došlo, protože by pak byla šance, že by mohl Řím znovu po skoro dvou tisíciletích přivítat ve svých zdech jako upomínku na dobu své největší slávy a prosperity babičku Lívii." (č.209)
-----------------------
Po velkém zátahu u mnoha evropských výrobců masných výrobků bylo odhaleno několik osob, které jsou pravděpodobnými viníky aféry s nahrazováním hovězího masa v potravinách masem koňským. Většina zadržených se ovšem hájí tím, že ze záměny nemají žádný finanční prospěch a jde jen o jejich koníčka. (č.210)
-----------------------
Nedělní miniglosy chtěly při příležitosti 35.výročí jeho slavného letu do vesmíru udělat rozhovor s českým kosmonautem Vladimírem Remkem. Ten ale rozhovor odmítl s vysvětlením, že se mu udělalo nevolno poté, co se dozvěděl výsledky průzkumu o vztahu současných českých teenagerů k historii dobývání kosmu. Zvlášť bolestně ho zasáhla skutečnost, že 87% respondentů je přesvědčeno, že Hvězdné městečko je obec, ve které bydlí Ornella Štiková. (č.211)
-----------------------
Předseda Svazu českých parazitů Pavel Blecha se ohradil proti myšlence stínového ministra financí ČSSD Jana Mládka z kongresu strany, že živnostníci v České republice parazitují na zaměstnancích, protože se obává, že živnostníci nebudou ochotni platit svazové příspěvky jako ostatní slušní paraziti. "Přestože jsem Blecha," uvedl v oficiálním vyjádření, "proti tomuto výroku se musím ohradit se vší rozhodností!" (č.212)
-----------------------
Evropská unie dohodla s Kyprem konečné podmínky čerpání balíčku finanční pomoci. Jak prohlásili po jednání evropští vyjednavači, podařilo se domluvit elegantní řešení, díky němuž nikdo ze střadatelů o nic ze svých vkladů nepřijde. Všechny kyperské firmy i soukromé osoby ovšem získají asi 90% svých vkladů v lízátkách, přičemž se očekává, že v oběhu se ocitnou hlavně lízátka v nominálech 50 000, 100 000 a 250 000 euro. (č.214)
-----------------------
Sonda Voyager oznámila do centra NASA v Houstonu z hranice sluneční soustavy, že se na hraničním přechodu trochu zdrží kvůli stávce galaktických celníků. (č.215)
-----------------------
Předseda vlády Petr Nečas dosáhl při své utajené návštěvě Afghánistánu nečekaného obchodního úspěchu: "Vyjednali jsme dodávku padesáti českých podzvukových bitevníků z Aera Vodochody afghánské armádě a za to jsme od afghánské strany dostali příslib, že budeme smět poskytovat Kábulu bezplatnou finanční a humanitární pomoc další dva roky." (č.216)
-----------------------
Vítězství Pankráce v letošním ročníku prestižní ankety O ledového muže roku napadl hned po vyhlášení výsledků v pořadí druhý Bonifác. Svůj protest odůvodnil tím, že podle jeho informací je Pankrác ve skutečnosti ženského rodu, a jako taková neměla tedy být do soutěže vůbec připuštěna, stejně jako se tak stalo v loňském ročníku Žofii. Domněnku Bonifáce nám mimo záznam potvrdil i ředitel Vězeňské služby ČR. (č.220)
-----------------------
V dlouho očekávaném procesu u švýcarského soudu nakonec nebudou odsouzeni původně obvinění manažeři Mostecké uhelné, ale s trestem od soudu nejspíš odejde přímo české uhlí. Očekává se, že stát by ale přece jen mohl na rozsudku ekonomicky profitovat, protože podle expertů pravděpodobně severočeské hnědé uhlí ve Švýcarsku zavřou, až zčerná. (č.222)
-----------------------
V Gíze proběhne několik tisíc let odkládaná generální oprava Chufevovy pyramidy. Náročná ale architektonicky velmi citlivá rekonstrukce Velké pyramidy, kterou iniciovala nová egyptská vláda jako gesto národního a náboženského smíření, by měla trvat několik desítek let, rohy a vrchol pyramidy by při ní měly být obohaceny o minarety a na úpatí pyramidy bude nově postavena speciální prodejna granulí pro nevěřící psy z řad turistů. (č.222)
-----------------------
Kriminalisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu vyšetřují složitý případ Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem. Podle mluvčího ÚOOZ totiž existuje podezření, že většina z osazenstva hřebčína jsou ve skutečnosti jen bílí koně. (č.223)
-----------------------
Vyšetřování dalo konečně odpověď na otázku, jak je možné, že bývalá šéfka kabinetu Jana Nagyová nechala sledovat manželku premiéra vojenskou rozvědkou, vůči které neměla potřebné pravomoci. "Je pravda, že paní Nagyová neměla žádné právo nařídit mým lidem sledování, aby se dozvěděla, co dělá premiérova manželka," řekl nám úřadující šéf Vojenského zpravodajství, "ale udělali jsme to pro ni moc rádi, protože nás to samotné taky zajímalo." (č.225)
-----------------------
Předseda tzv. vlády odborníků Jiří Rusnok dokonale zaskočil své protivníky v partii na české politické šachovnici, když v týdnu zcela nečekaně táhl ministrem dopravy na D1. (č.231)
-----------------------
Klidněji, než se čekalo, proběhla demonstrace pravicových radikálů ve Vítkově na Opavsku. Všeobecně se předpokládalo, že demonstrace bude zaměřená rasisticky, proto byli na místě připraveni k zásahu policejní těžkooděnci. Ukázalo se ale, že demonstrující pouze přišli podpořit vedení a herce pražského Národního divadla v jejich sporu s ministrem kultury, protože na demonstraci se často skandoval pokřik: "NIC NEŽ NÁROD SOBĚ!!" (č.232)
-----------------------
Bývalý kosmonaut a letec Vladimír Remek, který byl konečně jmenován velvyslancem v Moskvě, je podle svého vyjádření velmi šťastný, že se mu nakonec podařilo z oběžné dráhy dostat na dráhu diplomatickou. "V diplomacii to sice samozřejmě není tak vzrušující, jak když obíháte kolem planety Země, ale i tak předpokládám, že své zkušenosti z orbity uplatním, až budu v Moskvě obíhat recepce." (č.234)
-----------------------
Drobnou ale politicky významnou změnu ve vyjmenovaných slovech "po z" odsouhlasil končící český parlament: Místo vyjmenovaného slova Ruzyně bude do seznamu nově zařazeno vyjmenované slovo Václava Havla. (č.234)
-----------------------
Kvůli natáčení nového filmu v produkci Ridleyho Scotta byla celou noc z pátku na sobotu a v průběhu sobotního rána zastavena doprava na metru linky B z Florence na Smíchovské nádraží. "Ukázalo se, že za těch pár dolarů byli kvůli natáčení amerického filmu ochotni zastavit kompletně provoz metra na celých 10 hodin pouze v Praze a v Jerevanu," řekl nám zástupce americké produkce. "Pak jsme ale zjistili, že v Jerevanu nešlo o 10 hodin, ale jen o pár minut, nešlo o metro ale o starý autobus a nešlo o to ho zastavit, ale roztlačit." (č.235)
-----------------------
Na dva týdny byl hned po rozjezdu nové televizní veřejnoprávní stanice ČT Art přerušen její program. Náročný český divák, pro kterého je nová stanice určena, totiž odjel nečekaně s manželkou na dovolenou do Chorvatska. (č.237)
-----------------------
Premiéru dlouho očekávaného představení zcela nového žánru tzv. ekonomické opery uvede Státní divadlo v Pekingu. Opera, která je výsostně moderní a přitom nezapře inspiraci klasickými díly a návaznost na čínské národní ekonomické tradice, pojednává především o nečekaných pohybech na globálních finančních a měnových trzích a na scénu byla uvedena pod názvem Don jüan. (č.237)
-----------------------
Bývalý předseda strany a český premiér Petr Nečas byl vyloučen z ODS za nepovolenou veřejnou propagaci konkurenčního hnutí Andreje Babiše v rozjitřené předvolební době. Přečinu proti stranickým stanovám se měl dopustit v sobotu, kdy si společně s jeho dlouholetou kolegyní a přítelkyní Janou Nagyovou řekli nahlas a zcela veřejně své ANO. (č.239)
-----------------------
Pořadatelům Velké pardubické se podařilo zopakovat úspěch předvolební akce hnutí ANO, když nechali během dostihového odpoledne zástupce zúčastněných stájí rozdávat návštěvníkům pardubického závodiště koblihy z produkce svých stájí zcela zdarma. "Moc dobrý nápad!" pochvaloval si jeden z pracovníků Hřebčína Napajedla. My tenhle sajrajt normálně vyhazujeme, ale pan Babiš nám ukázal, že český volič si je ochotný před volbami vzít cokoli od kohokoli, jen když je to zadarmo." (č.243)
-----------------------
Šéf americké diplomacie John Kerry poprvé připustil, že ve sledování a odposlouchávání zašly americké služby příliš daleko. Nestalo se tak ale v souvislosti s odposloucháváním čelných evropských politiků, jejichž sledování považuje americká strana za nezbytné a místy dokonce za docela zábavné, ale až poté, co se provalilo masivní nasazení odposlechů pro sledování komunikace mezi různými druhy tapírů, varanů a hadů. Podle šéfa americké filiálky firmy ABL, která sledování jako obyčejně zajišťovala, ale byly i tyto odposlechy zcela namístě: "Hady kupříkladu sledujeme již několik let kvůli podezření z podpory extrémní pravice a neonacistických sil, protože naše výkonné počítačové analyzéry jednoznačně potvrdily v hadí komunikaci výrazně nadstandardní četnost nepřípustného slova "ss". (č.245)
-----------------------
Zlatý retrívr Darcy, který patří prezidentskému páru, oznámil na mimořádné tiskové konferenci, že rezignuje na svou funkci prvního psa. Důvodem, je, že Darcy pravděpodobně způsobil nakrabacení koberce, o který pak jeho pán v noci zakopl při cestě na toaletu a zranil si přitom koleno. Darcy přitom původně rezolutně popřel, že by byl v místnosti vůbec přítomen, přestože ho natočily štáby několika televizí a na místě ho spatřili i členové prezidentské ochranky. Darcy svou lež přiznal až poté, co žurnalistům vylíčil své očité svědectví poslanec Michal Hašek, který má sice osobně Darcyho moc rád, ale jednak pravda je pro něj věcí posvátnou a jednak se potřeboval někomu pomstít za svou vlastní vynucenou rezignaci. Darcy nicméně uvedl, že nerezignuje úplně a zůstane alespoň na pozici řadového psa. Navíc si ponechá i svých dalších 26 psích funkcí, takže na povinnosti všech prezidentských návštěv příjemně ho drbat na krku se nic nemění. (č.246)
-----------------------
Mexická herečka Aurora Clavel byla vykázána z oslavy 96. výročí Velké říjnové socialistické revoluce v Petrohradě kvůli zjevně padělanému pozvání. "V souvislosti s tak významnou historickou událostí jako je VŘSR je to samozřejmě nepříjemnost s mezinárodním dopadem, kterou prošetříme a dohodneme se na řešení přímo s mexickou ambasádou," prohlásil vrchní ceremoniář velkolepé akce. "Podle předběžných výsledků šetření to ale zatím vypadá, že chyba není na pořadatelích oslav, ale z Aurory si jen někdo vystřelil." (č.246)
-----------------------
Obrovské množství lidí každý den obléhá areál Vysoké školy ekonomické v Praze. Důvodem je velká vánoční kapaň několika obchodních řetězců, jejímž hlavním sloganem je "Velké vánoční slevy na VŠE!" (č.249)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.