neděle 10. července 2016

Nedělní miniglosy č.365

Český prezident se rozhodl při příležitosti 700. výročí narození Otce vlasti císaře Karla IV. využít svého práva a udělit amnestii všem vězňům, kteří se jmenují Karel. "Podle vzoru filmu Ať žijí duchové, což je - pokud to náhodou vy omezenci nevíte - starší česká komedie, jsem se podobně jako rytíř Brtník z Brtníku rozhodl využít kouzlo, které mohu udělat jen jednou za 700 let," řekl novinářům prezident. "Je ostatně docela legrace, jak - když to kouzlo vyřknete - se kolem vás na Hradě začnou rojit různí trpaslíci, kteří se můžou přetrhnout, aby vaši vůli splnili." Amnestie se tak týká i některých kontroverzních postav: Karel Schwarzenberg tak pravděpodobně nebude stíhán za své okázalé dřímání na veřejných místech, Karel Gott s Karlem Krylem nebudou obžalováni v rámci probíhající rozsáhlé protikorupční akce "Čisté hlasivky" za pobuřování, kterého se měli dopustit společným zpěvem československé hymny na balkóně Melantrichu v listopadu 1989, a - pokud zase neutekl - bude nejspíš konečně propuštěn i populární Jiří Kajínek. Na závěr tiskové konference pak prezidentův mluvčí informoval přítomné, že prezident se rozhodl vybrat si toto velké kouzlo i na dalších 700 let dopředu a amnestuje už nyní pro jistotu i všechny Miloše.
----------------------
Ve vídeňském Prátru byli především na naléhání socialistů z městské radnice zrušeni tradiční poníci, vozící již od roku 1887 návštěvníky parku. "Je zřejmé, že pro poníky je jednotvárný pohyb v omezeném prostoru příliš zatěžující," řekl nám mluvčí zábavního parku, "a proto bude tato přežitá atrakce nahrazena něčím, co bude na úrovni současné doby, nejspíš nějakou počítačovou střílečkou." Odpovědnost za to, že roztomilí a oblíbení poníci mohou přijít tímto zásahem do buřtů, ale socialisté rozhodně odmítají, protože většina z nich nejenže nejlépe ví, co je pro dnešní společnost dobré a co nepřípustné, ale zároveň patří pochopitelně (alespoň slovně) mezi zapřisáhlé vegetariány.
----------------------
Během pouhých dvou týdnů stihli odstoupit prakticky všichni britští představitelé, kteří vedli úspěšnou kampaň za odchod Velké Británie z Evropské unie, protože si uvědomili, že již teď nebude možné veškerá politická pochybení svést na anonymní hlupáky z Bruselu. Britové teď čekají, jestli odstoupí i královna a její nejbližší příbuzní v nástupnickém žebříčku. "Situace je dost vážná, protože nikdo nechce nést odpovědnost za další směřování státu," potvrdil Nedělním miniglosám nejmenovaný britský politolog. "Na druhou stranu už se objevují i první pozitivní "vlaštovky": Dozvěděli jsme se například, že se londýnskému dopravnímu podniku podařilo tento týden přijmout nového řidiče, který byl ochotný dobrovolně přijmout odpovědnost alespoň za další směřování svého linkového autobusu."
----------------------
V rámci festivalu Colours of Ostrava byl v Ostravě jako na prvním místě na světě otevřen honorární konzulát separatistické Doněcké lidové republiky. "Mezi četnými barvami našeho festivalu doposud chyběla barva khaki," řekla nám ředitelka festivalu. "Tato barva je s fungováním "konzulátu", jehož vznik nadšeně přivítalo ministerstvo zahraničí samozvaného doněckého státu, velmi těsně spojena, protože všichni představitelé tohoto neoficiálního úřadu jsou zároveň členy tzv. Národní domobrany, takže když tam nedorazíte na jednání v maskáčích, nikdo se s vámi nebude bavit."
----------------------
Podle statistických údajů postupně roste počet obézních obyvatel České republiky; za posledních pět let se počet obézních lidí zvýšil o 5%. "Tohle srovnání vychází ještě celkem příznivě," řekl nám mluvčí Českého statistického úřadu. "Kdybychom aktuální stav porovnávali s koncem 17. století, byl by nárůst ještě mnohem větší, protože doložitelně obézní byl v té době jen Lomikar, kterého vyzval Jan Sladký Kozina na boží soud." Český statistický úřad však připravuje na příští rok ještě mnohem podrobnější výzkum, který se zaměří především na příčiny stále rostoucí obezity. "Za rok budeme mít každopádně mnohem podrobnější čísla a doufáme, že se podaří i podrobný archeologický průzkum hrobky rodu Lamingenů," dodal ještě mluvčí ČSÚ. "Naše prozatímní hypotéza je, že Lomikar byl prostě na Sladký, ale teprve hyn sa doopravdy hukáže!"


Pokud patříte mezi novější čtenáře Nedělních miniglos nebo si chcete připomenout to nejlepší, co vyšlo v Nedělních miniglosách během jejich více než sedm let dlouhé historie, kromě kompletních článků v Archívu NMg najdete na následujících odkazech i čtyři jubilejní výběry nejzajímavějších příspěvků, které byly zatím v Nedělních miniglosách publikovány:

Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Poslední ČERVENCOVÝ ARCHEOLOGICKÝ NÁŠUP PRO BLOGOVÉ JEDLÍKY (nebo naopak pro zcela nové hosty):

Nejnovější vrstvy:
Pohledy na veřejnosti běžně nepřístupná místa pražského Emauzského kláštera nabízí květnový článek Několik fotek z vycházky do Emauz.
Usínání je vlastně vyvažujícím druhým pólem ranního letního probouzením kterým se zabývalo haiku z prvního červencového článku. Proto sem dnes dávám i svou nahrávku Ukolébavky z Griegova rozsáhlého klavírního cyklu Lyrické kusy.

Novověk:
Před rokem, když bylo v rozpuku nejteplejší léto, které jsem ve svém životě zažil, jsem napsal malou básničku "Bez...". Jen poznámka pro zavilé botaniky, aby nebyli zklamáni: Latinský název pro můj (nebo spíš moji) "Bez" není "Syringa", ale spíš "Mínus" :-)

Protože časté (a nesmyslné) "holdy" na internetu jsou stále četnější, připomenu článek O holdování a holtování z rozverně jazykozpytné rubriky Jazykové hrádky.

Středověk:
Zmínka o Woody Allenovi v nedávném Haiku probouzejícího slunce mne zase pro změnu přivedla k pět let starému fejetonu O rozesmívání Boha, ve které jsme spolu byli - považte - s Woodym dokonce na rybách!

Pravěk:
Vždycky mě těší, když si přečtu svůj nějaký starý článek a říkám si, že dnes bych ho snad napsal stejně nebo aspoň velmi podobně a ani po více než sedmi letech se za svůj názor ani v nejmenším nestydím. Jedním z článků z úplného začátku blogu je čtenáři tehdy ještě téměř zcela opominutá úvaha O marných zápasech s lejny. Uvidíme, třeba se teď s odstupem nějací noví čtenáři najdou :-).

Někteří lidé o mne říkají, že prý jsem optimista a i já se za něj občas považuji :-). Ale nedávno jsem si při čtení svého dávného článku o jedné slovenské dočasné spolucestující z vlaku uvědomil, že můj optimismus má tedy ve srovnání s ní ještě pořádné rezervy. Článek O věcech, které se přiházejí potvrzuje, že ani lidé, kteří přitahují veškerou smůlu ze širokého okolí, nemusí být pochodující chmurou a depresí.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.