středa 20. dubna 2016

Edvard Grieg: Berceuse (Lyrické kusy, op.38)

Potřetí se dnes pokouším vypublikovat podomácku nahraný klavírní kousek. Dnes je to poprvé, kdy nepřikládám úplně čerstvou a "ještě teplou" nahrávku. Postupně se totiž vracím k některým Griegovým Lyrickým kusům, které jsem zkoušel hrát před pár lety a které jsem tehdy na cédéčkách vyrobených na koleně rozdal několika pro mne důležitým lidem. I když teď s odstupem louskám vždy zpočátku každou notu, kupodivu se ten návrat docela daří, protože vždycky po nějaké době se ruce k mému překvapení upamatují, že něco podobného už kdysi hrávaly. Teď si momentálně sice opakuji jiné skladby (výběr v kolekci Lyrických kusů je věru přebohatý), ale pro dnešek jsem se rozhodl dát na blogu šanci jedné skladbičce, která se nejlépe hodí k mému aktuálnímu rozpoložení a k tomu, o čem a o kom v poslední době nejvíc přemýšlím: Berceuse - tedy Ukolébavku.

Ukolébavky se mi vždycky líbily, už jen univerzálností použití. Ano, nejlépe se sice asi hodí k uspávání dětí, ale řekněte sami - kdyby vám někdo zahrál láskyplnou ukolébavku, nedali byste si to taky líbit? A nenechali byste svou unavenou hlavu spočinout na polštáři při cestě do ukolébavkou pootevřených dvěří snové říše? Já tedy ano, zejména v posledních pár dnech. Ale dobře vím, že tahle ukolébavka není určená pro mne, ale především pro milé lidi, na které myslívám, kudy chodím, sedím, ležím, stojím či frčím :-).
 
Tak schválně, jestli vám ta chvilička stačí na uspání. Asi ne, v prostřední části je pár taktů forte, ale po takových silnějších taktech stejně vždycky přijde zklidnění, uvolnění a vydechnutí, jak se na správnou ukolébavku sluší.

Pojďme tedy, přivřeme oči a dejme šanci svým snům :-).



Pozn.: Bohužel, jak jsem se dověděl, blog.cz přestal podporovat videa, takže si nemůžete přehrát původně vložený videosoubor. Nahrávka je ale dostupná na odkazu E.Grieg: Berceuse (Lyrické kusy, Op.38) - Petr Vápeník

Kdo by si chtěl poslechnout některou ze dvou starších skladeb, které jsem zde představil v minulém roce, najde je v článcích:



Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.