neděle 17. dubna 2016

Nedělní miniglosy č.355

Ministerstvo dopravy se po prosazení zásadních změn pravidel pro vodáky rozhodlo vytvořit nový zákon, který by měl upravit a zregulovat i jednání vodníků. Hasicím přístrojem teď proto kromě raftů musí být vybaveny i vrbičky, na kterých vodníci u rybníků sedávají, a vodníci musí rovněž podle vzoru vodáků povinně nosit záchrannou vestu. Vodní stráž může také podrobit vodníky testu na požití alkoholu a vypadá to, že nově přijímaný protikuřácký zákon zakáže vodníkům i tradiční pobafávání z dýmky. Obdobou kontroverzních žádostí o povolení proplutí jezem pak bude pro vodníky povolení ke sbírání porcelánových hrníčků, které bude vystavovat Ministerstvo kultury a oddechu. Původně se předpokládalo, že kromě historické hodnoty starodávných hrníčků budou někoho zajímat i v nich uzavřené dušičky, jejichž útisk spolu s tradičním útiskem Romů a muslimů opět v pravidelné roční zprávě zkritizovalo americké ministerstvo zahraničí; bohužel české křesťanské autority jsou v současnosti příliš zaneprázdněny restitucí svých majetků, takže se o duše utopených příliš nestarají. Podle mluvčího Biskupské konference by to však měla být pouze dočasná komplikace, takže vzhledem k nesmrtelnosti duše by nemělo hrozit žádné nebezpečí z prodlení.
----------------------
Obviněný a za korupci nepravomocně odsouzený David Rath by měl podle soudu dostat vyplacené poslanecké náhrady na reprezentaci a cestovné i za svůj pobyt ve vyšetřovací vazbě. "Je to samozřejmě napohled zcela nelogické, ale zákon je zákon!" komentoval rozsudek předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček. "Předpokládám, že dojde k úpravě zákona tak, aby uvězněný poslanec mohl dostat proplacený jen příspěvek na provoz své poslanecké kanceláře, bude-li provozována přímo v cele obžalovaného; v tom případě mohou dostat spoluvězni plat poslaneckých asistentů," dodal Hamáček." Podle legislativních poradců by vzhledem ke kreativitě jednotlivých poslanců bylo jistější, kdyby kromě výjimky pro uvězněné poslance vyřešil nový zákon rovnou i jiné potenciální sporné situace - například uvíznutí poslance v břiše velryby nebo pobyt v hibernačním boxu při delší cestě vesmírem, tím spíš, že mnoho lidí by ve vzteku nejraději české zákonodárce vystřelilo na Měsíc a - jak uvádí speciální článek v prestižním odborném časopisu Nature - podle nejnovějších studií leží čeští poslanci v žaludku nejen mnoha lidem, ale taky některým velrybám.
----------------------
Český fotbalový svaz zrušil svůj projekt pomoci syrským a iráckým fotbalistům, kterým nabídl odehrání ligových soutěží na málo využívaných českých stadionech. Všichni fotbalisté se však po krátké prohlídce zázemí nabídnutých stadionů rozhodli raději přesunout do Německa, kde jsou podle jejich vlastních slov mnohem krásnější a větší stadiony než u nás. Tato preference je u vojenskými střety traumatizovaných uprchlíků zcela průkazná, a to přesto, že podle fotbalových statistiků se v německých fotbalových soutěžích při ligových zápasech střílí podstatně častěji než v české lize.
----------------------
Po reklamní mediální kampani v souvislosti s kauzou Panama Papers uvažuje podle průzkumů asi polovina českých důchodců o založení firmy v některém z daňových rájů, kam chtějí pravidelně odlévat 40 korun, které jim nedávno přidala k důchodu česká vláda. Se zvyšujícím se zájmem o daňové ráje jde s tomto segmentu ruku v ruce i rostoucí obliba rajské omáčky, rajských jablíček, Rajské zahrady, rajského plynu a rób od nejmenované v ČR působící módní návrhářky.
----------------------
Prezident Miloš Zeman společně se zástupci české vlády rozhodl dlouholetý lingvistický spor o to, jaký zkrácený název České republiky by se měl používat v zahraničí: "Protože Česká republika je pro praktické používání netrpělivými businessmany název příliš dlouhý, rozhodl jsem se, že se bude s platností ode dneška už navždy používat stručnější a výstižnější název Czechia. Ušetřený čas použijeme na výstavbu mého oblíbeného kanálu Odra - Labe - Dunaj," řekl prezident na související tiskové konferenci. Nedělní miniglosy s tímto moudrým návrhem jednoznačně souhlasí za podmínky, že Czechia bude v zahraničí pro svého prezidenta používat zjednodušené jméno Lošman, kterému by tak snad mohl zbýt i čas na omluvu Ferdinandu Peroutkovi.

Pokud patříte mezi novější čtenáře Nedělních miniglos nebo si chcete připomenout to nejlepší, co vyšlo v Nedělních miniglosách během jejich více než sedm let dlouhé historie, kromě kompletních článků v Archívu NMg najdete na následujících odkazech i čtyři jubilejní výběry nejzajímavějších příspěvků, které byly zatím v Nedělních miniglosách publikovány:

Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.