neděle 10. dubna 2016

Nedělní miniglosy č.354

Mluvčí prezidenta Zemana Jiří Ovčáček přirovnal - nejspíš na základě svých vlastních zkušeností z práce pro komunistický tisk - protizemanovské vystoupení umělců během předávání cen Akademie populární hudby k Antichartě z roku 1977. Zároveň pohrozil zpěvákům, že jestli s útoky na národem milovaného prezidenta a jeho pragmatickou provýchodní politickou orientaci nepřestanou, postará se o to, aby se cenám Akademie přestalo říkat "Anděl" a vrátil se jim jejich původní název "Moskevská".
----------------------
Polsko oznámilo, že bude více než půlstoletí po podepsání smlouvy o změně hranic mezi Československem a Polskem nárokovat územní vyrovnání a náhradu 368 hektarů území, o které v roce 1958 přišlo. Zároveň chce Polsko iniciovat vznik odborné komise pro vyrovnání kvality půdy. "Je všeobecně známo, že od padesátých let kvalita půdy výrazně poklesla," řekl nám předseda týmu polských diplomatů, kteří budou o požadavku s českou stranou vyjednávat. "Nedáme se proto odbýt libovolným územím, ale vzhledem k popularitě rybaření v Polsku budeme požadovat nejen vyrovnání podle rozlohy území, ale i narovnání historických křivd v počtu žížal, který je pro kvalitu půdy určující. Ostatně především díky po územních úpravách neoprávněně počeštěným polským žížalám se v minulém století stala z českých zemí žížalová velmoc a mohl se i v zahraničí proslavit polskými žížalami vykrmený animovaný Krteček, za což jsme nikdy nebyli dostatečně odškodněni."
 
----------------------
Podle nařízení dosud málo známého českého ministra pro bydlení a legální software vstoupila v platnost vyhláška požadující po všech bytech k 1. dubnu povinnou výměnu zimních oken za letní.
----------------------
Česká strana sociálně demokratická si na soudem nařízené zaplacení 337 miliónů korun právníku Altnerovi, který se kdysi podílel na získání Lidového domu do majetku strany, vypůjčí prostředky u některé z místních bank. "Předpokládáme, že tyto peníze dostaneme brzy zpět hlavně díky provozním úsporám," řekl nám předseda strany Bohuslav Sobotka. "Jsme si samozřejmě vědomi, že tato skutečnost může mít dopad do našeho volebního výsledku. Kupříkladu uklízečka L.Š., se kterou jsme byli donuceni kvůli úsporám rozvázat pracovní poměr, sebekriticky přiznala, že je u nás bordel a že ještě zváží, zda nebude v příštích volbách raději volit někoho, komu zbydou v pokladně peníze aspoň na koblihu nebo kdo má vzhledem ke svému tradičnímu elektorátu bližší vztah ke kostelním myším, než právě ČSSD."
----------------------
Na světovém kongresu polednic došlo k zásadnímu názorovému rozkolu, který média pojmenovala jako Velké polednicové schizma: Modernisté totiž požadují přizpůsobit činnost polednic přechodu na letní čas a posunout tak čas svých hlavních aktivit o hodinu, ortodoxní křídlo naopak trvá na tradičním poledni podle slunce. Obě křídla se pak jako obyčejně vzájemně exkomunikovala z kongresového předsednictva. Zajímavé kompromisní řešení nabídl oběma skupinám ruský mírotvůrce, prezident Putin, podle kterého by ani jedna skupina neměla se svým přístupem porazit tu druhou. Proto by se měly všechny světové polednice začít bezodkladně řídit moskevským časem a na oplátku si o tom mohou myslet, co chtějí.

Pokud patříte mezi novější čtenáře Nedělních miniglos nebo si chcete připomenout to nejlepší, co vyšlo v Nedělních miniglosách během jejich více než sedm let dlouhé historie, kromě kompletních článků v Archívu NMg najdete na následujících odkazech i čtyři jubilejní výběry nejzajímavějších příspěvků, které byly zatím v Nedělních miniglosách publikovány:

Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

NOVINKA: Archeologický koutek pro ty, co jsou ochotni se vracet k tomu, co za to snad i dnes stojí

Nejnovější vrstvy:
Praktické a snad i trochu úsměvné rady, kterak uklidnit své rozdivočelé sny, najdete v článku Jak se díky blogu zbavit nočních můr.
V básničce Beránčí je přiložené veršované přání pro jednu báječnou aprílovou osůbku.
Objev gravitačních vln na mém blogu reflektovala úvaha "s filosofickou příchutí" O nenápadných vlnkách všude kolem nás.

Novověk:
Loni v srpnu jsem odpovídal na vše, co moje čtenáře zajímalo a na co si troufli se zeptat, v pětidílném projektu Hovory.

Středověk:
Ve čtyři roky staré povídce O ztracené víle uvidíte, že na vílu je dnes možné narazit prakticky všude, dokonce i na tramvajové zastávce nebo na policejní stanici.

Pravěk:
Před sedmi lety jsem s nezanedbatelnými rozpaky zakládal na blogu novou "poetickou" rubriku "V řeči mírně vázané" a jako úvod k publikování vlastní poezie, které ve mně i dnes po tolika letech pokaždé vyvolává chvění a neodbytný pocit, že se veřejně svlékám z kůže (a pro ostatní to nejspíš není zrovna pěkné pokoukání), jsem v článku O trestání poezií zavzpomínal na dávné první veřejné předvedení svých "básní". Kdo by tehdy tušil, že se ve zmíněné rubrice objeví během sedmi let víc než stovka básniček, za které bych jistě mohl být po zásluze podobně potrestán i dnes. Snad mi giganti české básnické scény prominou, že jsem jim občas fušoval do řemesla a že to dělám - i když stále stejně rozpačitě - se svou nenahraditelnou inspirací moc rád dodnes :-).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.