neděle 27. října 2019

Nedělní miniglosy č.513

Právě dnes v noci jsme dostali zpátky - bohužel, jako obyčejně zcela bez úroku - na jaře zapůjčenou hodinu a máme tedy opět přirozený středoevropský čas. Hodinu zdánlivě navrch k našemu běžnému životu, kterou samozřejmě můžeme věnovat velmi příjemným a radostným aktivitám; mezi něž možná někteří z vás přidají i přečtení 513. vydání našeho svérázného blogového týdeníku, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", vydání, které bude nejspíš opravdu posledním číslem letošního dlouhého babího léta.

I v tomto týdnu jste si mohli na mém blogu přečíst dva nové články: Prvním byl nový "kousek v řeči mírně vázané", básnička Podzimní jitřní zvony, která je samozřejmě - jak by dokázal odhadnout každý zkušený "dutý" školák při zkoušení - o podzimu, o jitru a o zvonech, ale hlavně - což už by možná zk(o)ušený školák bez přečtení neodhadl - o jednom pro mě vzácném lidském hlasu. Jako druhý jsem publikoval fotočlánek Jubileum s fotkami moderní Prahy, kde jsem třemi čerstvými fotkami od nejmodernějších budov naší metropole oslavil jubilejní 1800. článek v historii tohoto blogu. Z minulého týdne mohu ještě připomenout své zamyšlení nad tím, Proč nikdy nebudu dobrým fotoreportérem, což je skutečnost, kterou jsem si opět ověřil v den veřejného rozloučení se zpěvákem Karlem Gottem. No a dále pokračují i dvě podzimní fotografické výstavy na mém webu: Výstava fotografií Karla Zvonečka s názvem ISLAND - země zázraků, kterou mám to potěšení na svém webu hostit, a výběr mých vlastních fotek z letošního léta.
 
Protože se na příští dny zjevně chystá nezanedbatelná změna charakteru podzimního počasí, připomenu v dnešním "archivním okénku" jeden text z úplných začátků svého blogování, který si v době vzniku přečetlo opravdu jen pár lidí, článek O babí zimě. A ještě jednou připojuji i odkaz na osm let staré zamyšlení O rovnicích s řešením v imaginárním světě, protože i když čistě matematicky jsou tyhle rovnice o něco komplikovanější na výpočet, pořád jsou aspoň dobrým šidítkem, když se reálných řešení nedostává.

V dnešním 513. vydání našeho týdeníku mimo jiné zjistíme, proč to u nás asi teď bude mít vladislavská gotika docela nahnuté, šikovným milovníkům exotiky doporučíme zajímavé pracovní uplatnění v zahraničí a naučíme se, jak se účinně bránit, když nás aerolinky kvůli podezření z užití návykových látek odmítnou vpustit do letadla.

Děkuji všem čtenářům za návštěvy i přízeň, přeji bezproblémový přechod z podzimních tropů do přiměřenějších dušičkových teplot a věřím, že se i nadále budeme na těchto stránkách v dobré vůli a náladě setkávat. Těším se tedy na shledanou u příštího vydání Nedělních miniglos, nebo samozřejmě raději ještě o něco dříve :-).


Z dobře informovaných kruhů blízkých Hradu se naše redakce dozvěděla, že prezident Zeman měl před několik dny živý sen, ve kterém se mu zjevil král Vladislav Jagellonský. Slavný Jagellonec prý ve snu přátelsky pokáral pana prezidenta, že na sváteční předávání státních vyznamenání odmítl pozvat své názorové oponenty a také ty, kteří se mu v poslední době něčím znelíbili nebo ho aspoň dostatečně nechválili, a vyjádřil přesvědčení, že moudrý představitel státu by se neměl chovat jako vztahovačný ješita a měl by být schopen přenést se bez mstivých a dětinsky škodolibých provokací přes příkopy politických půtek i osobních animozit. Prezident králi Vladislavovi poděkoval za kolegiální přístup a upřímně míněné rady a obratem nařídil, aby Vladislavský sál, kde se budou státní vyznamenání podle tradice předávat, byl ve zrychleném procesu oficiálně přejmenován na sál Karla Gotta.
----------------------
Poslanci ve Sněmovně prozatím neschválili vládou navržený daňový balíček, ke kterému se vrátí až na konci příštího týdne. Podle interních informací z Poslanecké sněmovny nejsou spory ani tak o obsah daňového balíčku, jako hlavně o to, jestli půjde o balíček do ruky nebo na poštu.
----------------------
Podle závěrečné zprávy Kriminalistického ústavu se na obálkách, ve kterých byly u šéfa Ústavu na ochranu hospodářské soutěže Petra Rafaje zajištěny bankovky v úhrnné částce asi 2 mil. Kč, našly otisky prstů a DNA více než stovky různých osob. Tato skutečnost potvrzuje předběžnou vyšetřovací verzi, že se obálky s penězi v ÚOHS používaly jako fyzická součást iniciačního rituálu pro nově nastupující zaměstnance, kde na ně noví úředníci slavnostně vlastnoručně přísahali, že budou ve své práci měřit každému za všech okolností stejným metrem.
----------------------
Podle místopředsedy českých komunistů Stanislava Grospiče nebylo obsazení Československa v roce 1968 okupací a lidé, kteří v důsledku invaze zahynuli, byli většinou oběťmi dopravních nehod. "Naštěstí jsme moderní demokratickou stranou, která se s podobnými excesy dokáže standardními vnitrostranickými mechanismy úspěšně vypořádat," řekl nám k této kauze nejmenovaný představitel KSČM. "Většina členů i reprezentantů naší strany se shoduje, že kvůli těmto svým ostudným slovům by měl kolega Grospič rezignovat na svou místopředsednickou funkci a měl by se stát co nejdříve rovnou předsedou strany."
----------------------
Českého kontroverzního sochaře Davida Černého v sobotu nevpustili do letadla, kterým měl v úmyslu odcestovat do Bruselu na akci připomínající listopadové události z roku 1989, na níž měl vystoupit. Umělec byl údajně pod vlivem alkoholu, takže mu byl na přání pilota zakázán přístup na palubu a personál mu následně roztrhal letenku. Zkušený právník, kterého oslovily Nedělní miniglosy, potvrdil, že panu Černému se vzhledem k jeho pověsti a častým výstřelkům a skandálům, jichž byl aktérem, bude těžko dokazovat, že byl v daném okamžiku psychicky i fyzicky v pořádku, takže byl z letu vykázán neoprávněně. Na druhou stranu právník doporučil, aby umělec vzhledem ke svému jménu obvinil společnost Brussels Airlines z rasismu, protože to je v posledních letech v právních sporech skoro tutovka a kvůli této zaručené možnosti již o přejmenování na aktuálně nejoblíbenější jména Černý, Černoch, Černín, Švarc a Šošon požádalo dalších několik desítek extravagantních a věčně zhulených umělců.
----------------------
Novozélandská armáda jako další krok směrem k genderové neutralitě oficiálně povolila mužům lakování nehtů a používání umělých řas a makeupu. Kromě standardní výzbroje budou proto do skladů jednotlivých vojenských jednotek doplněné erární soupravy dekorativní kosmetiky, v případě vojenského námořnictva i v dražší voděodolné variantě. Armáda zároveň doplní stávající tabulkové počty o pozici polního vizážisty, který bude i přímo v boji připraven kdykoli odhalit a ošetřit vzniklé kosmetické defekty bez toho, aby si museli vojáci složitě odskakovat upravit se na toaletu.


Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než deset let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.