neděle 8. května 2016

Nedělní miniglosy č.358

Pozn.: To už je druhá neděle po sobě, kdy začínám poznámkou připomínající svátek, dnes dokonce hned dva najednou: Pominu v dané konkurenci svátek státní, ten ponechám ke komentářům standardním médiím, a zmíním se speciálně o tom druhém, niternějším svátku, o svátku matek: Rád bych proto speciálně pozdravil dvě maminky, které jsou pro mě nejdůležitejší ze všech, co znám. Bez té jedné bych tu vůbec nebyl, což by, myslím, byla nuda, protože bych se už půlstoletí flákal kdovíkde na houbách, navíc bez jistoty, že právě rostou. Bez té druhé báječné maminky by zase můj svět neměl ani polovinu těch barev, které má, a já bych v jejich existenci buď nevěřil anebo - ještě hůř - myslel bych si bláhově, že už je znám. Bez nich už by byl můj svět podobně nudný jako ten zmíněný svět hub bez hub :-). No a zdejší čtenáři by si sice třeba mohli přečíst Nedělní miniglosy jako dnes, ale docela jistě by si nepřečetli většinu zdejších básniček a ani jedno jediné haiku. Tak děkuju mockrát západním i východním směrem a užijte si pěkně ten sváteční dnešek.
 
Přibaluji ještě malý dárek ze včerejšího výletu na úžasná místa Emauzského kláštera v Praze. Během příštího týdne bych rád na tohle téma udělal speciální fotočlánek, protože například půdní prostory pod železobetonovým krovem nad kostelní klenbou, odkud je i můj dnešní fotografický "maminkovský" dárek, jsou prostě neuvěřitelné.





Průběžně projednávaný a bouřlivě diskutovaný protikuřácký zákon bude mít docela zásadní dopad i do českého blogového světa. Podle speciálního ustanovení zákona totiž bude třeba změnit všechny názvy uměleckých artefaktů spojené s kouřením, které by mohly být vnímány v pozitivních souvislostech, takže slavný (byť v poslední době bohužel neaktivní) blog Kafe a cigárko blogerky Marie Doležalové bude muset být nově (aspoň zatím, než bude přijat podobný zákon o boji s cukrem) přejmenován na Kafe a dortíček.
----------------------
Jihomoravský hejtman Michal Hašek se společně s ruskými motorkáři z klubu Noční vlci poklonil v Brně památce padlých rudoarmějců a s proslulými motorkáři se rovněž vyfotil. "Víte, jak praví jedno moudré české úsloví, platné především pro nás politiky, kdo chce s vlky výti, musí s nimi občas položiti věnec. Navíc jsem se domníval, že když jde o vlky noční, ve dne by před nimi měl být člověk v relativním bezpečí, zvlášť poté, co projevili na noční psovité šelmy neobyčejnou empatii, protože je velmi zajímalo, proč mám tak velké oči."
----------------------
Z údajů Eurostatu vyplývá, že Evropané (a shodou statistických okolností i Češi) vydávají v průměru 1.2% svých příjmů za sportovní aktivity. Podrobnější data potvrzují, že zatímco kupříkladu skok do dálky nebo skok o tyči jsou v zásadě velmi levné sporty, sportem, který občany Evropské unie stojí obrovské částky a každým rokem se jedná o více a více peněz, je skok na špek, což by v budoucnu měla napravit nová evropská legislativa omezující zásadním způsobem tučná jídla, aniž by se ovšem jakkoli dotkla tučných prebend.
----------------------
Podle výsledků rozsáhlého průzkumu mezi českými žáky a studenty se v posledních letech výrazně zhoršily znalosti příčin, průběhu a výsledků druhé světové války. "Málokterý dějepisář stihne tohle velké téma dostatečně probrat," řekl nám při příležitosti květnového výročí ukončení bojů v roce 1945 šéf výzkumného týmu, "navíc toto téma obsahuje kontroverzní body, na které se pohled historiků různých evropských zemí zásadně odlišuje. Podle našich výsledků dnešní žáci a studenti lépe než dvě moderní světové války znají tři války punské, které stihne probrat v hodinách úplně každý." Podle českých filmových distributorů se ale výzkumníci mýlí, protože zdaleka nejoblíbenější mezi mladou generací jsou Hvězdné války, takže si kupříkladu drtivá většina mladých dodnes myslí, že Prahu osvobodil hvězdolet číslo 23.
----------------------
Detektivové z pražské hospodářské kriminálky nalezli ve svých kancelářích štěnice, které mohou souviset s vyšetřováním ministra financí Andreje Babiše a aktivit kolem jeho sídla přezdívaného Čapí hnízdo. Podle zástupce Úřadu na odhalování organizovaného zločinu jsou to ale nejspíš štěnice psí a ty na člověka nejdou!


Pokud patříte mezi novější čtenáře Nedělních miniglos nebo si chcete připomenout to nejlepší, co vyšlo v Nedělních miniglosách během jejich více než sedm let dlouhé historie, kromě kompletních článků v Archívu NMg najdete na následujících odkazech i čtyři jubilejní výběry nejzajímavějších příspěvků, které byly zatím v Nedělních miniglosách publikovány:

Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.