neděle 14. září 2014

Nedělní miniglosy č.281

Ministr dopravy při své generální inspekci na D1 zjistil, že na tomto poli jeho ministerstvu chybí dáma, která měla na D1 na začátku partie podle pravidel stát. Není pak podle jeho názoru divu, že v náročné partii s dodavateli jeho ministerstvo věčně prohrává. "Zatím to vypadá, že moji nesvéprávní předchůdci vyměnili dámu za dva odfláknuté dálniční mosty," neodpustil si ministr rýpnutí do svých politických oponentů. "Bez dámy se ale partie prakticky nedá vyhrát, takže se podle některých střelců z našeho ministerstva budeme muset v dopravě vrátit ke koním." Jestli si koně mají pořídit přímo bývalí automobilisté nebo ministerstvo chce využít pro překvapivý útok vlastní koně, kteří kdysi stávali na polích B1 a G1, ministr neupřesnil. Dobře informované zdroje uvádějí, že oba koně byli vyměněni za 26 metrů dálničních svodidel, přičemž šachoví experti i orgány činné v trestním řízení hodnotí tuto výměnu jako nekorektní.
----------------------
Podle meteorologů letos teplo vydrží až do poloviny listopadu, kdy se podle dlouhodobé předpovědi očekává snížení dodávek zemního plynu z Ruska.
 
-----------------------
Česká vláda oznámila, že byl uzavřen zásadní kontrakt, díky kterému se České republice podaří jednorázově dočerpat všechny dosud nevyužité dotace z EU. "Nechceme už dál troškařit a využívat dotace hlavně na nesmyslná nová golfová hřiště nebo další lokální cyklostezky," řekl nám vládní přidělenec tohoto kolosálního energetického projektu. "Nový projekt sice na první pohled nebudí mezi ekonomickými laiky přílišný optimismus, ale trend globálního oteplování je již nějakou dobu zřejmý a podle našeho názoru musí dobrá vláda myslet daleko za horizont svého volebního období. Tuto podmínku projekt nové přílivové elektrárny u Hřenska jednoznačně splňuje."
----------------------
Na pařížském letišti byl krátce zadržen český ministr financí Andrej Babiš, kterému pracovníci ostrahy nevěřili, že je ministrem. "Pracovníkům letištní ostrahy se nedivím," uvedl známý francouzský komentátor Jacques Rupnik. "Pan ministr v médiích stále opakuje, že není politikem, tak někteří Francouzi na rozdíl od tolerantnějších a modernějších Čechů zpozdile předpokládali, že nemůže být ani ministrem."
-----------------------
Někteří finanční experti kritizují českou policii za zákrok na pobočkách rakouské Oberbank v Praze a v Brně. Podle jejich názoru policie sice zabavila na pobočkách asi 94 miliónů korun podle rozhodnutí Krajského soudu v Brně oprávněně, kdyby však peníze vybrala platební kartou z bankomatu, mohla ušetřit na poplatku za výběr hotovosti na přepážce. Policejní mluvčí přesto trvá na tom, že takováto forma výběru peněz byla nejefektivnější, zvlášť když pracovníci banky během akce prodali šesti zasahujícím policistům výhodné spotřebitelské úvěry a s velitelem zásahu pro jistotu sjednali na místě pojištění odpovědnosti za způsobenou škodu.


Pozn.: Na mém fotowebu www.petrvapenik.cz (případně pro mezinárodní použití i www.petrvapenik.com) došlo k na první pohled nepatrné, ale v důsledku docela zásadní změně: V pravém horním rohu se objevila kromě české i britská vlaječka, která signalizuje, že web již má základ anglické verze. Anglické stránky ještě nejsou zcela kompletní (především překlad názvů fotek bude ještě chvíli trvat), stránky si neuměle a postupně překládám sám a narážím na jazykové pastičky, které jsem sám sobě v češtině nastražil (takové názvy jako Obrazy ze zásvětlí nebo Trychtýřník jsou snad ještě větším překladatelským oříškem než pověstné "kolik třešní, tolik višní" :-)). Ale pokud by mezi vašimi známými byli i cizinci, kterým by se podle vašeho názoru mohly moje fotky líbit, už by teď měli mít možnost - při troše jazykové fantazie, protože věru nejsem žádným excelentním angličtinářem - dozvědět se o dost více než z čistě české verze ještě včera ráno.


Pokud patříte mezi novější čtenáře Nedělních miniglos a chtěli byste se podívat i na starší glosy, můžete si kromě kompletních archívních článků přečíst na následujících odkazech tři předcházející jubilejní výběry toho nejlepšího, co bylo zatím v Nedělních miniglosách, publikováno.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.