úterý 11. června 2024

I na individualistu jednou dojde

Právě v těchto dnech začíná opravdu finišovat příprava mé chotěšovské výstavy. Když se podívám na to, co ještě musím zařídit v následujícím měsíci, resp. do 19. července, kdy se bude konat v krásných prostorách budovy konventu úvodní vernisáž, je toho spousta: Především musím vytisknout posledních šest obrazů, které mi ještě ve výstavní kolekci chybějí. Musím připravit kompletní popisky a webové informační stránky, každou fotku bych rád vybavil QR kódem, aby si každý návštěvník mohl k fotce dohledat podrobnosti. Musím sehnat - docela důležité!! - nějaký odvoz z Dobřichovic do Chotěšova pro 28 ne zrovna malých obrazů, kterým je ještě zapotřebí zajistit "pelíšek" z bublinkové fólie. Rád bych oslovil několik stovek svých známých, aby o téhle výstavě věděli, byť pro ně výstava možná bude trochu z ruky, a chci rovněž do propagace zapojit sociální sítě. Měl bych taky - damned - dát dohromady nějaký rozumný materiál o sobě, který bude k dispozici ve výstavním sále (to je vždycky docela problém a hlavně mě to na rozdíl od výstavních fotografií vůbec nebaví :-)). No a to nemluvím o "drobnostech", jako jsou nové vizitky, tradiční divácká soutěž, návštěvnická kniha nebo oficiální podpis smlouvy.   

Bude toho prostě ještě dost k dodělání, aby mohlo všechno v pátek 19. července vypuknout, a to si ještě schovávám v záloze jedno - snad milé - překvapení, které ovšem odtajním, až bude výstava v běhu.

A protože teď bude, jak vidno, náležitý šrumec, je, myslím, ten správný čas, maličko to celé znepřehlednit a ohlásit jednu úplně novou akci už na dobu poprázdninovou. Jak už jsem v poslední době několikrát naznačoval, budu mít na podzim jedinečnou příležitost ukázat pár obrázků i na krásném, dobře dostupném a turisticky hojně navštěvovaném místě v centru Prahy. Ne, tentokrát to samozřejmě nebude výstava sólová, tím spíš, že do toho báječného výstavního prostoru se klidně vejde kolem 80 velkých fotek, ale bude to naopak poprvé, kdy se i takový individualista, jako jsem já, zapojí do české skupinové výstavy. Mělo by nás vystavovat 27, takže výstava bude, jsem přesvědčen, přepestrá - žánrově i stylově; já bych měl mít na výstavě podle aktuálního rozpisu 7 fotek formátu 60 x 80 cm. 

Je třeba říct, že tahle výstava nebude z pohledu podmínek nijak "ochranitelská": Budeme platit  standardní komerční (a ne zrovna malý) nájem výstavních prostor i náklady na reklamu, vše rozpočítané spravedlivě podle počtu fotek. Zároveň budou návštěvníci platit standardní vstupné, takže uvidíme, jaké procento nákladů se nám na vstupném vrátí zpět. Každopádně to, myslím, bude cenná zkušenost z výstavy úplně jiného typu, než na které jsem byl doposud zvyklý, takže už se těším. Některé spoluvystavující ostatně už osobně znám a jsou to moc fajn lidé, se kterými je mi ctí se při takové příležitosti potkat, mnohé další - bohdá - v průběhu výstavy teprve poznám. No a docela hukot to asi bude ve druhé půlce září, kdy bude ještě dobíhat a končit výstava v Chotěšově a zároveň už započne výstava v Praze "na Zlatém kříži".

Před pár dny jsem dostal první podobu plakátu, kterou vám tady dnes v "předpremiéře" můžu ukázat. Zařekl jsem se, že do těchto společných záležitostí nebudu moc mluvit; svoje vlastní představy mám teď možnost plnohodnotně realizovat na chotěšovské sólové výstavě, na skupinové akci se tedy rád podřídím celku a nebudu kafrat do toho, jestli náhodou plakát není příliš červený a použité písmo moc písmovité :-).


To jsou konce pro člověka, který se - na poli fotek - vždycky považoval spíš za solitéra, který by jen těžko zapadl do nějakého oficiálního fotografického společenství, že? Co si budeme povídat - příslib opravdu zajímavého výstavního prostoru dělá divy a mění předsevzetí. Na oplátku pak - věřím - poskytuje zajímavé zážitky a zkušenosti.

Prosím, nenechte se teď rozhodit tím, že tahle podzimní výstava maličko předbíhá v informační frontě. Dnes jsem vás na ni jen chtěl předem upozornit, ale slibuji, že se už od zítřka pustím do všech těch četných nedodělků, o kterých jsem na začátku dnešního článku psal. Protože na řadě je teď klášter chotěšovský a téma povznášející a žádní namistrovaní Pražáci se nebudou tlačit dopředu!! :-).

Přeji všem krásné dny!  

14 komentářů:

  1. To by se ta skupina měla nějak jmenovat Tvrdohlaví tady, už byli, tak zre by a Vzdoroviti nebo naopak Pohlazení apod.😃😀😄

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Budu si muset před zahájením pořádně prohlédnout, co moji milí spoluvystavující fotí, abych věděl, na co se můžu těšit :-).

      Vymazat
  2. Gratulace! Přeji hojnou návštěvnost a hlavně, ať se všechno stihne ke Tvé spokojenosti =) PS: malý (byť plyšový) dikobraz pod některým vystavovaným dílem by však vůbec od věci =)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za gratulaci i zmínku o dikobrazovi :-). Tady je to pro mě jednodušší, protože nemám všechno pod kontrolou a na povel. Sice jsem dostal náhledy výsledných fotek s bílým okrajem (ten bych sám nedělal, ale chtějí mít logicky jednotný styl obrazů), ale pouze si představuju, jak to vše bude vypadat a probíhat, což je osvobozující :-).

      Vymazat
  3. Lezarts
    Jak se zadá, kláštery fotografům svědčí :-))).
    Přeji ať se daří!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to tak, letos je sezóna klášterů. Zrovna v neděli jsem fotil v klášteře u svaté Anežky :-).

      Vymazat
  4. Super! Přeju ti to. I solitér jednou vroste do davu.... bohužel, myslela jsem že dorazíme s Míšou na vernisáž, jenže v práci je nás pět a půl, no tedy spíš půl než pět a na devatenáctého jsou další dva adepti na dovolenou. Tak uvidím, snad se vypravím až někdy na přelomu července a srpna kdy mám už dovolenou na týden nahlášenou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak pak dej vědět, kdy bys mohla dorazit, občas se tam budu snažit být , tak se můžeme domluvit.

      Vymazat
  5. Skvělý! Na tuhle plánovanou ráda zajdu, chodím tamtudy minimálně jednou týdně:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já tam chodím skoro pravidelně před Vánoci na výstavu betlémů. Ale i na fotovýstavách už jsem tam párkrát byl a zrovna při poslední návštěvě loni na podzim jsem se tam seznámil s pár fajn lidmi ze skupiny pražských fotografů a tohle jsou následky :-).

      Vymazat
  6. Což o to, ten plakát skutečně dost červený je, ale to nic nemění na tom, že na něm jsi ty! Určitě to bude moc zajímavá zkušenost a kdo ví, třeba z tebe nakonec i přestane být tak ortodoxní fotografický individualista :-) Tak ať se daří!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Červený je děsně! :-) Vlastně ani netuším, kdo ho vybíral nebo navrhoval, ale beru to - jak by řekli staří diplomati - jako fait accompli :-). Děkuji, mám teď rozběhaných víc zajíců, tak uvidíme, jestli se mi podaří je udržet aspoň na dohled.

      Vymazat
  7. Jeden by netušil. co taková výstava obnáší. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není toho málo, ale aspoň občerstvení tentokrát není na mně :-).

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.