pondělí 6. června 2011

Královský průvod v Dobřichovicích

Nevím, jak je to u vás, ale u nás v Dobřichovicích se minimálně jednou ročně ukáže císař římský a král český Karel (Čtvrtý nebo První, jak je vám to milejší, obojí je pravda). Ano, pan král (dnes by se jmenoval nejspíš Karel Král) trochu mate zdejší žáky, kteří se o něm ve škole učí, že zesnul již léta Páně tisícího třístého sedmdesátého osmého, a přitom na koni v královském průvodu vypadá tak svěže.

Tradiční královský průvod startuje (smí-li se v souvislosti s naoko váženým královským průvodem vůbec použít taková sportovní terminologie) v sobotu ráno z katedrály Svatého Víta a do sobotního večera dorazí až do Dobřichovic. Zde se průvodníci nasytí a napojí, poveselí se při sledování divadelního představení a ti méně šťastní a romantičtěji založení přenocují v improvizovaném ležení. V neděli pak pokračují dál proti proudu Berounky až na královský hrad Karlštejn. No a právě v místě, kde se dal pestrobarevný průvod v neděli dopoledne opět do pohybu, jsem udělal jen pár dokumentačních fotek, protože hodně nepříjemné tvrdé světlo fotkám moc nepřálo.
 

Načepené koníky i jezdce čeká dlouhá a horká cesta na Karlův Týn.
 

Drobný anachronismus, nebo archeologové konečně potvrdili nález prvního batohu ze 14.století?
 


Bez fraucimoru by to samozřejmě nebylo ono.
 
 
Někteří koníci šli ovládat poměrně jednoduše. Skuteční koně scénu zpovzdálí pobaveně sledují.
 

Korunovační klenoty kupodivu nikdo speciálně nehlídal. Že by na středověkých stezkách bývalo bezpečněji než dnes?
 

Přemýšlím, co bych odpověděl, kdyby se mě císař Karel zeptal, zda se chci stát milionářem.
 


I když je horko, na tomto voze, zdá se, nebude tak zle.
 


Každý má svou roli: Někdo kyne jásajícímu davu, jiný sbírá bioodpad po koních. Oba jsou zapotřebí.
 

Ležení pod památnou lípou zůstalo opuštěné, ale stále stojí. Co kdyby se na slavný Karlštejn všichni zájemci o bivak nevešli?
 

Občas mě chytá fantas a já si pak kladu zapovězené otázky po smyslu podobných akcí. Mám-li možnost vyměnit královský průvod za něco skutečného, opravdového, co není jen nakašírovanou podívanou, která má aspoň trochu rozptýlit zmlsanou čeleď v podhradí, rád to udělám, jako jsem to udělal v sobotu večer. V neděli se mi už takové smysluplné alternativy nedostalo, tak jsem z této akce udělal aspoň fotočlánek.

Ale upřímně řečeno - neobejde se taková persóna, jakou je i v našem jednadvacátém století král Karel, Otec vlasti, i bez zjevného smyslu?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.