čtvrtek 31. prosince 2015

Silvestrovské haiku s malým přáním

... anebo malé přání se silvestrovským haiku, jak kdo chcete.

Vždycky si říkám, co vede lidi k silvestrovskému veselí. Byli tak nespokojení se starým rokem, že se toho nového už nemohou dočkat? Nebo z něj byli naopak tak nadšeni, že vzývají své bohy, aby ten nový byl podobný? Anebo je to jen prosté těšení se na něco nového, čistého, co dosud nemělo příležitost se zdiskreditovat, a proto s tím můžeme spojit své naděje, asi jako když se objeví v záběru kamer noví politici, které ještě veřejnost nestihla začít nenávidět?

Letopočet každopádně přecvakne na vyšší číslo a vybízí tím i k určité bilanci toho, co se právě uzavřelo. Jaký byl vlastně ten rok? Přinesl možná nesnesitelně hluchá a na pohled bezvýchodná období, ale třeba nabídl i radost dosud nepoznaného druhu, tak intenzivní jako dosud žádný z jeho předchůdců. Perličky obojího se, myslím, najdou v každém roce, jen bývají různě velké. A je jen na nás, která z obou tváří se pohodlněji usadí v našich vzpomínkách.
 
Můžeme stavět času do cesty ploty, vyhloubit před ním příkopy, přetlačovat se s ním, foukat mu do očí slzný plyn, přijímat proti němu usnesení. Ale nakonec nám nezbývá nic jiného, než ho přivítat, lépe s usměvavou tváří než zachmuřeni.



Silvestrovské haiku


Pod bránou z duhy

tancují naše bárky

v přílivu času.




Ať už o silvestru vítáte příchod nového roku s mávátkem, s pokrčením ramen nebo dokonce se zaťatou pěstí, přeji vám, aby se nakonec v podobném účtování za rok touto dobou jevil jako pozorný a příjemný host, který nás svou krátkou návštěvou u nás doma potěšil a obohatil, a ne jako chmaták, v jehož nenasytných kapsách zůstalo jako z udělání právě to, co má pro nás cenu. Já každopádně věřím, že podobně jako jeho právě končící předchůdce, bude dobrým a příznivým rokem, a proto mu dnes v noci ochotně připiju. Jemu i nám, kteří v tom i další rok pojedeme spolu :-).






Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.