neděle 12. listopadu 2023

Nedělní miniglosy č.707

Vzhledem k tomu, že teplota v mém obývacím pokoji se poprvé od března dostala samovolně pod 17 stupňů, trochu jsem si včera večer poprvé v sezóně přitopil radiátorem, z čehož se pozná, že už asi opravdu definitivně skončilo léto :-). Dnes to ovšem bude něco jiného, protože nás zahřejí (nebo dopálí?) Nedělní miniglosy, náš svérázný blogový týdeník, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", a který už naše neděle doprovází déle než 14 let. Vítejte tedy už u 707. vydání našeho tradičního nedělníku, který lehce, ale opravdu jen lehce pokřiveným zrcadlem odráží to, co se nám v našem světě děje.

V době od minulé neděle jsem stihl publikovat dva nové články: Prvním článkem o německé fotografce Iloně Heinrich jsem "pokřtil" úplně novou rubriku Moji mistři fotografie, v níž chci občas představit zajímavé fotografy a fotografky, které jsem pro sebe objevil v prostředí sociálních sítí nebo jsem se s nimi poznal v mezinárodních fotografických soutěžích. Druhým článkem Od začínajícího milovníka starých tisků jsem navázal na rozsáhlou říjnovou reportáž, lemovanou krásnými náhodami, Moje podzimní cesta za malířkou Zdenkou Braunerovou, protože se mi dostala do rukou stará knížka, vyzdobená v roce 1910 právě touto malířkou, knížka, která sama má nejspíš velmi zajímavou historii. Z předešlého období ještě připomenu malou srovnávací reportáž U Fauna na dvorku o tom, jak jsem se zcela neplánovaně dostal na krásný malostranský dvorek, kde se kdysi natáčely scény filmu Věry Chytilové Faunovo velmi pozdní odpoledne, a text s mnohé slibujícím názvem O erotickém kombajnu, ve kterém jsem popsal, jak jsem v praxi poprvé plnohodnotně uplatnil své znalosti středoškolské francouzštiny.  
 
Z archivu dnes povytáhnu 11 let starou básničku Pro hebké sny, pojednávající o mých tehdejších (a ostatně i dnešních) snech, a z mělčích archivních vod pak přesně pět let starý článek k tehdejšímu stému (dnes tedy sto pátému) výročí narození mého oblíbeného divadelníka a herce Miroslava Horníčka.
 
Přeji všem milým čtenářům Nedělních miniglos vlídné listopadové dny a už teď se moc těším na další setkání na těchto stránkách. Na příští týden zatím nemám pro svůj blog žádný pevný plán, ale je pravděpodobné, že se nějak dotknu 34. výročí listopadových událostí roku 1989, které pro sebe dodnes beru jako události zásadní a jednoznačně pozitivní, byť znám řadu lidí, kteří na nich (a na své tehdejší roli v nich) zpětně nenechávají suchou nit. Ať se vám v příštím týdnu daří vše, na co sáhnete, i to, na co byste si sáhnout přáli.
  
 
Podle většiny komentátorů se český premiér zesměšnil svým kontrolním nákupem potravin v Německu, na kterém "odhalil", že stejný nákup pořízený v Německu je levnější než v České republice. Vládní mluvčí Nedělním miniglosám potvrdil, že nešťastné premiérské video bylo výsledkem nepříznivé shody okolností: "Měli jsme velmi dobře připravený a marketingově zpracovaný kontrolní nákup ve vytipovaném supermarketu v Lagosu, na kterém jsme chtěli českým občanům ukázat, kolik ušetří, když budou na nákupy jezdit pravidelně do Nigérie. Poté, co nám ovšem Nigérie zrušila kvůli našemu zahraničně-politickému angažmá v konfliktu v Gaze původně dohodnutou oficiální pracovní návštěvu, museli jsme bohužel trochu improvizovat."
----------------------
Nedělní miniglosy odhalily pravý důvod, proč v poslední době česká vláda stupňovala tlak na urychlenou dodávku amerického protiraketového systému Patriot pro Prahu. Speciální zbraňový systém, který umožňuje likvidovat nepřátelské balistické rakety, střely s plochou dráhou letu i nepřátelská letadla, vláda nechce získat kvůli obavám ze zatoulaných raket používaných v rusko-ukrajinském či izraelsko-palestinském konfliktu, ale protože její experti usoudili, že Andrej Babiš letos nejspíš kvůli strachu ze setkání s Pražany pošle 17. listopadu k památníku na Národní třídu květiny prostřednictvím bezpilotního dronu.
----------------------
Nahlášená pražská demonstrace svatomartinských hus proti nepřijatelným genocidním praktikám, která se měla původně konat minulý víkend a kterou kvůli velkému procentu nemocných magistrátních úředníků úřady stihly povolit až s týdenním zpožděním, nesplnila velká očekávání médií, protože se na ni bohužel z prozatím neznámého důvodu nedostavili žádní demonstranti.
----------------------
Referendum v nejmenované severočeské obci potvrdilo záměr místních úřadů postavit v katastru obce moderní větrnou elektrárnu. Podle oficiálních výsledků byl jako jediný proti výstavbě místní podivín, rytíř Don Quijote, který navíc - jak se ukázalo při následné perlustraci - nemá v obci trvalé bydliště, pročež byl neprodleně poslán postrkem na svou domovskou náhorní plošinu La Mancha,
----------------------
Nótu zaměřenou proti jakémukoli nemístnému spojování svého slavného předka s českou politickou stranou Starostové a nezávislí, předali českému velvyslanci v USA potomci Stana Laurela.
----------------------
Trvající velká stávka bangladéšských trhačů džín uvedla do chaosu prakticky celý euroatlantský prostor, kde jsou momentálně v obchodech k dispozici jen zcela neprodejné nepoškozené kalhoty. "Dopady pro světovou ekonomiku budou bezesporu fatální," soudí většina ekonomických expertů. "Lidé už během posledních desetiletí prakticky ztratili schopnost si džíny roztrhat sami, nadějně zatím nevypadají ani dosavadní výsledky projektu umělé inteligence, který měl za cíl vyšlechtit speciální rasu německého e-ovčáka se zvýšeným trhacím potenciálem, a malá česká specializovaná manufaktura v Trhanově prostě sama na všechno nestačí."
----------------------
O dalších deset let prodloužila Česká soudcovská unie kontroverzní dohodu o strategickém partnerství s Asociací českých vší, kterou někteří právní experti dlouhodobě zpochybňují jako nepřípustný zásah do nezávislosti české justice, a zavázala se tak, že během soudních procesů budou soudci i nadále pracovat ke vší spokojenosti.
 
Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co dosud za více než 14 let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:
 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetonypovídkybásněhrátky s češtinouhaikuvzpomínková vyprávěnípovídání o knížkáchfilmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánkyPokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

23 komentářů:

  1. Ad #6) Nepodařilo se ani zaměstnat vzpěrače T.T.Trhačova, bývalého mistra světa v trhu, neboť dosud neodsoudil speciální operaci.

    OdpovědětVymazat
  2. Jak nedostavili demonstranti? Husy přece demonstrovaly včera v Praze na Václaváku u koně... Pravda, nebyly svatomartinské.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jejda, ty husy na Václaváku mi nějak unikly, možná proto, že jsem byl tou dobou o kus dál na Poříčí. Ale kdyby nic jiného, na Václaváku bude vždy aspoň jedna Zlatá husa :-).

      Vymazat
  3. Němečtí e-ovčáci mi připomněli kouzelnou scénu z filmu Králíček Jojo: "Finkele, myslel jsem to tak, že až bude město napadené, budeme potřebovat psy. Ne skutečné německé ovčáky!" :-D

    OdpovědětVymazat
  4. Profesor Nutella (spíše tedy pseudoprofesor) je směšný už delší dobu, zvláště když spustí výklad o nespočetných úspěších vlády, rozpočtové zodpovědnosti apod. Pěkné bylo také, jak v Izraeli četl přivítací formule z papíru a pak se nesmyslně usmíval, přestože Netanjahu nic vtipného neříkal, Fiala zřejmě vůbec nerozuměl, co mu říká.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Copak Fiala s Nutellou, ten aspoň nelhal, ale Babiš v reagujícím videu šířil nepravdivou informaci, jak je jeho zvykem. Prý sazenice maminka a sazenice tatínek. A jeho voliči mu to slupli jako malinu. Jak je jejich zvykem.

      Vymazat
    2. Říkat pravdu bývá často komické. Ale když jeden lže a druzí si ty lži žádají, vypadá to, že jsou obě strany spokojeny.

      Vymazat
    3. Fiala lže fakticky nonstop a podle jeho neoblíbenosti se nezdá, že by to někoho uspokojovalo. Podle mě je to naprostý blbec, vědecká nula a akademický podvodník.

      Vymazat
    4. Naopak, právě bezskrupulózní lháři bývají celkem oblíbení, jeden takový tu třeba deset let prezidentoval, protože měl podporu 55% občanů, a jeden má už léta stabilně nejvyšší volební preference. Vzhledem k tomu, koho si pro své příkré odsudky vybíráš (pokud se nepletu, jeden z takových bude mít zanedlouho pohřeb se státními poctami a podle mě zcela po zásluze :-)), je to pro člověka mého typu spíš reklama, jakkoli v řadě ohledů smutná.

      Vymazat
    5. K tomu, který bude mít zanedlouho pohřeb se státními poctami, jsem se vyjadřoval naposled snad před 10 lety. Docela pěkně ho charakterizoval Marian Kechlibar (odkaz je https://neviditelnypes.lidovky.cz/spolecnost/postoje-tri-odstiny-popirani.A231115_162932_p_spolecnost_nef), když ho zařadil do kategorie "pohrdavý světák" (a nejde jen o migranty, ale třeba i postoj ke kauze Feri).

      Nemyslím, že si politiky "vybírám" k odsuzování, jen příležitostně (hlavně tady) se k něčemu vyjádřím a nijak se politikou nestresuji, mám své zájmy a nejsem na nich závislý. Asi nejvíce souzním se zakladateli ODS Václavem Klausem, Miroslavem Mackem a Janem Zahradilem a rád čtu texty na stránkách IVK a blogu Viditelný Macek. U tebe, věčného voliče ODS, který ji bude zřejmě volit "na věčné časy a nikdy jinak", i když názorově udělá x kotrmelců a je dnes téměř protikladem původního étosu, jsem konečně pochopil oblibu Miroslavy Němcové (kterou já považuji za intelektuální dno naší politiky), protože je v "pružnosti" úplně stejná. V tom si děláš "reklamu" úplně sám.

      Vymazat
    6. S tím "věčným voličem ODS" ses tedy zrovna netrefil; ODS jsem nevolil za Klause ani "za Němcové" a nebýt společné koalice, nevolil bych ji ani za Fialy. O to víc se musím nad některými tvými politickými komentáři usmívat; přece jen už se známe dost dlouho a člověk je vždycky rád, když je na základě opravdu dobrých znalostí věci správně pochopen :-).

      Vymazat
    7. Pokud tedy k volbě Spolu tě přesvědčila Top09 s Pekarovou a europoslancem Niedermayerem, pak je to pro mě ještě nepochopitelnější.
      Ale jinak si myslím, že občasná politická polemika alespoň trochu rozšíří spektrum komentářů, kde převažují výroky typu "Dnes jedna lepší než druhá", "Poprskala jsem si klávesnici" apod. :)

      Vymazat
    8. Však to tak beru. A ještě navíc jako bonus se jeden o druhém leccos dozvíme :-).

      Vymazat
  5. Možná by mohli příležitost za pačesy chytnout občané města Trhová Kamenice. Chtělo by to ale pro lepší imidž vyměnit jednu hlásku v názvu. Výhoda je, že kromě trhaných džín mohou poskytovat i úpravu "stone washed".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to tak, v Trhové Kamenici by si tak mohli utrhnout část trhu :-).

      Vymazat
  6. 1. V dalším napínavém díle "Nakupujeme s Fialou" se prý bude krást v polském Tescu v souladu s vládními úsporami!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Napadla mě odpověď, kterou si ale - pokud uplatním princip dobrého hospodáře - musím pošetřit do příštích Nedělních miniglos :-).

      Vymazat
  7. Lezarts
    Nejlépe by bylo, kdyby si všichni “trhli nohou”. Je to rychlé levné :-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen aby to zase veřejnost špatně nepochopila a lidé si nezačali trhat nohama navzájem...

      Vymazat
  8. Vzpomínám si, jak moje máma neúnavně zašívala mým bráchům na kolenou tepláky a těch záplat! a to nikdo z nich netušil, že ty díry budou jednou moderní. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  9. Není to pro panovníka jednoduché, sestoupit mezi lid s něčím konstruktivním a nebýt tristní...

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.