pátek 24. listopadu 2023

Čerf stávkokazem

Je to už hodně dávno, celých 13 let, co jsem napsal článek O nerudném stávkokazovi, ve kterém jsem se vyznal ze svého všestranně záporného vztahu ke stávkám, k odborovým organizacím a výsledkům jejich práce. Jen jednou v životě jsem se aktivně zúčastnil opravdové stávky, a to byla stávka generální, jíž vyvrcholily převratné listopadové dny roku 1989. Tuto generální stávku, pokud vím, neorganizovaly žádné odbory, a i kdyby, já jsem si pro účast na stávce vybral specifické a zcela odborůprosté prostředí tehdy ještě socialistické armády, což, myslím, byl docela majstrštyk, zvlášť když jsem měl tou dobou na starosti četu vojáků, ve které byla řada kluků romské národnosti, tři Maďaři a sem tam i nějaký ten kriminálník. Ano, všichni bez výjimky tenkrát na můj popud dvě hodiny stávkovali, přestože se na to podle tehdejších zákonů dalo v ozbrojených složkách pohlížet jako na trestný čin.

V souvislosti s aktuální stávkou chystanou školskými odbory jsem si uvědomil, že jsem stávky na škole vždycky podezříval z toho, že je budou podporovat nejen učitelé, ale paradoxně i žáci a studenti, pro které je něco takového lákavým vykolejením ze zaběhlého rytmu. Snad to pedagogické pracovníky mezi zdejšími čtenáři nenaštve, ale stávka učitelů mi připadne podobně nátlaková jako třeba kdyby stávkovali komici. Když se veselé vystoupení zruší, nic strašného se nestane, jen budou mít diváci víc času na svoje vlastní aktivity, které často právě žáci a studenti  upřednostňují před časem stráveným ve školních škamnách. Hlavním cílem typické stávky je, řekl bych, někoho naštvat nebo rovnou vydírat, tak k čemu může být stávka, která většinu zúčastněných potěší?

Když jsem ve druhé polovině 90. let učil na soukromém gymnáziu, také se tehdy jednou schylovalo ke stávce pořádané školskými odbory, vlastně už ani nevím, za co (nejspíš za vyšší platy, jak tomu pod různými vznešenými krycími záminkami u odborářských stávek bývá) či proti čemu se mělo stávkovat, ale on se nějaký důvod vždycky najde. Aby účast na stávce byla opravdu masová, zástupci organizátorů ještě na poslední chvíli - v den stávky ráno - navštívili školy, u kterých nebylo jisté, jestli se ke stávce připojí. A tak jsem se ráno před prvním zvoněním stal svědkem zvláštní scény - kterak se naše tehdejší paní ředitelka za otevřenými dveřmi ředitelny jen chabě brání argumentům dvou odborových koledníků připomínající zarputilostí Svědky Jehovovy. Když jsem šel kolem těch dveří, v radosti, že se může o svou manažerskou odpovědnost s někým podělit, paní ředitelka vyběhla na chodbu, zatáhla mě dovnitř a zeptala se na rovinu: "Petře, co myslíte, měli bychom se taky přidat?" A bylo vidět, že by jí to nebylo vůbec proti mysli.

Vycítil jsem svou stávkokazeckou přiležitost: "V žádném případě!! odvětil jsem důrazně a nastartoval jsem před milými odboráři ostrou filipiku proti účelnosti stávek jako takových, zejména pak stávek ve školství, přičemž jsem zdůraznil, že raději vůbec nemluvím o takovém nesmyslu, jako že by se ke stávce mířící hlavně na platová pravidla, měla připojit soukromá škola. Odboráři odešli z našeho gymplu s nepořízenou a naše škola byla nakonec jediným gymnáziem ve městě, které se ke stávce nepřipojilo. A dodnes jsem přesvědčen, že se tak stalo jen proto, že tradiční stávkokaz Čerf šel ve správný čas "okolo".

Až někdo jednou dostane bláznivý nápad vyhlásit stávku všech blogerů (což by mělo, domnívám se, ke stávce komiků ještě blíže než stávky školní), buďte ubezpečeni, že tady v tu dobu najdete nový článek každý den. Protože blogera Čerfa prostě na stávky neužije :-). 

29 komentářů:

  1. Vzhledem k tomu, ze veci se maji resit co nejbezprosztedneji, lze konstatovat, ze odbory u nas se prilis pletou do vysoke politiky misto aby se na ",komunalni urovni", tedy v jednotlibych zavodech snazili resit problemy zamestnancu, a to nejen platu ale i napr. ptacovnich podminek.apod...Dnrs voce odvajy predstavuke protest proti zamestnavateli nez protest proti vlade na Vaclavaku...Jinak lfyz studoval bracha na prumve, do stavky se zapojili pouze externiste, kteri ucili na vedlejdak...ucitele a zejmena ucitelky se bali...Cili oono to muze byt ruzne

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás je vyšší angažmá v odborech tradičním předstupněm politické kariéry.

      Vymazat
  2. Copak učitelé, to má logiku, chtějí vyšší platy na zaměstnavateli, tedy státu, ale kovopracující? Chtějí vyšší platy na státu, ačkoliv je jejich zaměstnavatelem soukromý pan továrník. Jeho přece stávkou poškozují, on přijde o zisk, ne stát (no, trochu na daních). Pokřivený je to svět... :-) A v případě blogerů jsem stávkokaz s vámi, dejte vědět.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obávám se, že abychom si mohli na blogu zastávkokazit, museli bychom napřed stávku sami vyhlásit :-).

      Vymazat
    2. Nejdřív je ale třeba najít nějakého Blogostředulu s hodinkami ve zlatě, bez předka to nejde.

      Vymazat
    3. Blogostředula mě moc pobavil :-).

      Vymazat
  3. Lezarts
    Jelikož jsem ztrávila velkou část života ve Francii, mohla bych tu napsat tisíce řádků o stávkách a odborech! Mohla by to být zajímavá diskuze, ovšem face-face. Vyšla by z toho určitě velice zajímavá studie!
    Někdy mě udivují názory obou stran, pro i proti, jak Fr. tak ČR.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak Francouzi jsou už snad profesionální stávkovači :D. Ti vážně stávkují kvůli všemu a proti všemu.....

      Vymazat
    2. Nu, Francie je v tomto ohledu opravdu kolébkou. Když se tady v Čechách chystala před lety jednodenní úplná stávka železničářů, pochlubili se mi pracovníci na hlavním nádraží tím, že byli ve spojení s francouzskými konzultanty :-). A velmi bohaté zkušenosti se stávkami, ve školách obzvlášť, mají i lidé žijící v Řecku. Když jsem se kupříkladu dozvěděl o možnosti vyhlásit zcela individuální stávku, která široko daleko nikoho nepohoršuje, představuji si řecké školství v těch nejzajímavějších barvách :-).

      Vymazat
    3. To je super funkce, stávkový konzultant! Představuji si, že by měl poradit i vhodné volnočasové aktivity během stávky:) No, u nás se nepřekvapivě stávkuje na obou školách našich dětí. Děti jsou nadšené, co od nich také jiného chtít. A já se jako většina rodičů musím ke stávce připojit aspoň home officem.

      Vymazat
    4. Měl jsem to potěšení rozebírat s lidmi, pověřenými komunikací s naštvanými cestujícími důvody železničářské stávky, kvůli které jsem musel strávit noc na pražském Hlavním nádraží (psal jsem o tom speciální stávkovou reportáž i na blogu) a o funkci stávkového konzultanta jsem se tehdy živě zajímal. Francouzi prostě nabídli českým odborářům své bohaté zkušenosti. Tak tedy držím palce, ať všechno zvládnete.

      Vymazat
  4. I ty jeden, paní ředitelka se určitě těšila jak zdrhne domů, a odborářům si pokazil skóre!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však mě takové pomyšlení ještě dlouho hřálo na duši :-),

      Vymazat
  5. Já mám jednu starou pohlednici Vídně, kde pisatel oznamuje, že se má dobře, chodí na kurzy němčiny a krasopisu a dodává:
    "budeme-li v říjnu stávkovat, přijedu na pár dní domů.".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je moc dobré, zřejmě i při stávce se dá použít homeoffice :-).

      Vymazat
  6. Od středního školství výš už mi stávka taky připomíná spíš prázdniny, ale co se základek nebo dokonce mateřinek týče, tak u nich se mi potenciál ochromit docela velkou část populace zdá dost zjevný. Kupříkladu já budu v pondělí suplovat za kolegyni, která má malé děti (tolik k účasti naší školy na stávce :-) a důvod mi sice nikdo explicitně nesdělil, ale kdyby šlo o něco jiného, hodně bych se divila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně, rodičům to může hodně zkomplikovat situaci. A ta míra účasti vaší školy na stávce mě potěšila :-).

      Vymazat
  7. Obávám se, že věci nejsou tak jednoduché... osobně znám spoustu učitelů a jednu vedoucí školní jídelny... a za ty peníze bych to fakt dělat nechtěla. Zkuste si přečíst třeba tento příspěvek (a zkuste mne přesvědčit, že se jedná o pouhopouhou agitaci odborů): https://www.facebook.com/profile.php?id=100063856823068&locale=cs_CZ

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Netvrdím, že bych to za takové peníze dělat chtěl a dělal. A rozhodně vás nemíním přesvědčovat, že jde o pouhopouhou agitaci odborů. Mimochodem, jsem přesvědčen, že právě nepedagogičtí pracovníci škol jsou jedinou skupinou, která v tomto případě opravdu potřebuje nějaké zastání. Ale stávka jako metoda se mi z principu hnusí ve všech oblastech, protože je vždy (samozřejmě kromě v článku zmíněné stávky komiků) spojena s vydíráním někoho dalšího, většinou toho, kdo s věcí samotnou nemá zas až tolik společného (někdy cestující, kteří chtějí někam jet, v tomto případě rodiče dětí, atd.) A odbory - ty rády využijí příležitosti a věci se ochotně ujmou a poskytnou své bojovné know-how.

      Vymazat
  8. Míra
    Hurá, tak znovu a lépe, včera to nešlo:

    Míra
    U některých pracovníků lze těžko rozpoznat, jestli to, co vykonávají, je ještě práce nebo už stávka.
    ("Komentář se nepodařilo publikovat". Asi stávka.)

    OdpovědětVymazat
  9. Kdysi jsem se v učení zúčastnila jedné ministávky. Jeden den nebo půlden jsme se se všemi spolužáky dohodli, že se z vyučování trhneme a sejdeme se v Porubě na koupališti. Jenže přihrnula jsem se na koupaliště a ze třídy jsem nepotkala ani nohu, asi šli někam jinam. Tak podruhé, když zas někdo vymyslel, že se z poslední hodiny ulejeme, jsem se na to vybodla, když mě s tím koupalištěm tak vyšplouchli a s jedinou spolužačkou a jedním spolužákem jsme stávkokazili. Profesor technologie měl v plánu písemku, ale když viděl, že je nás pozůstalých poskrovnu, jenom nás v lavicích při otevřených sešitech vyzkoušel, nadělil nám třem jedničku a podruhé zbytek třídy nechal dusit při písemce a nás, stávkokazy, poslal domů. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, stávkokazové bývají v kolektivu většinou velmi oblíbení :-).

      Vymazat
  10. Odborářské funkcionáře vysloveně nesnáším, lidi jako Středula, Štěch a podobné považuji za parazity. Kdyby ovšem tato stávka měla jako výsledek třeba zdvojnásobení platů na VŠ, vůbec bych se nezlobil :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Až tak optimistický bych nebyl. Už dost na tom, že jsme našli jednu věc, ve které se názorově shodujeme :-).

      Vymazat
  11. Naštěstí se na tuto problematiku koukám z ,,druhého,, břehu, a nemám vyhraněný názor, ale naštvalo by mě, kdyby stávkovali dlouhodobě lidi, co vyplácejí důchody.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  12. Ovsem stavka komiku by dopad na majitele a provozovatele divadla bezprostrednidopad mela...Jednak by prisli o penize na vstupnem, jednak by museli zmenit reportoar, coz by v zavislosti na zamereni divadla bylo slozite..a kdyby stavkoval technicky personal...Jinak divadelni stavka r.89 nebyla zadna legrace, nobot se nehralo, ale zkouselo porad....A po r
    1989 nastal pokles navstevnosti divadel, na divaky nefungovalo nejaky cast nic, nebot to obrovske uvolneni...

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.