neděle 19. listopadu 2023

Nedělní miniglosy č.708

Máme za sebou i poslední letošní řádný státní svátek (Vánoce nepočítám, protože se státem toho nemají moc společného) a člověk ani nemusí měřit přes dva metry, aby už mohl vyhlížet advent. Pro někoho je to období radostného očekávání, pro druhého obávané období plné stresu s děsuplnou vyhlídkou na "nejradostnější a nejklidnější svátky roku". Já pochopitelně raději patřím do té první skupiny, ale znám i zástupce té druhé, tak tu mám pro obě společný dárek v podobě - Nedělních miniglos, našeho svérázného blogového týdeníku, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", a který už naše neděle doprovází déle než 14 let. Vítejte už u 708. vydání našeho tradičního nedělníku, který lehce, ale opravdu jen lehce pokřiveným zrcadlem odráží to, co se nám v našem světě děje.

V době od minulé neděle jsem stihl publikovat dva nové články: První měl lehce proletářský název Medonosné včely všech zemí - spojte se, protože jsem konečně zjistil, jak zajímavou celoplanetární směskou je med, který se u nás v maloměstském obchodě dá koupit k zahnání protivného nachlazení (které jsem si pochopitelně uhnal - jak taky jinak - při focení). Druhým článkem byla tradiční malá fotoreportáž ze svátečního 17. listopadu, stráveného pochopitelně v centru Prahy, protože bez procházky po Národní třídě a vzpomínek na to, co se tu v roce 1989 odehrálo, by to pro mě nebyl žádný listopad. Z předešlého týdne si dovolím udělat ještě jednou reklamu prvnímu článku nové rubriky Moji mistři fotografie, kterým bylo představení - bohužel letos v létě zesnulé - německé fotografky Ilony Heinrich. Připomenu i text Od začínajícího milovníka starých tisků, kterým jsem navázal na rozsáhlou říjnovou reportáž, lemovanou krásnými náhodami, Moje podzimní cesta za malířkou Zdenkou Braunerovou, protože se mi dostala do rukou stará knížka, vyzdobená v roce 1910 právě touto malířkou, knížka, která sama má nejspíš velmi zajímavou historii. 
 
Když už jsme měli ten státní svátek a spousta lidí vzpomínala na to, jak to bylo před 34 lety onoho přelomového mrazivého večera na Národní třídě, povytáhnu dnes z archivu text Co mě (ne)těší na výročí listopadových událostí. A aby to tu bylo nejen politické, ale i aspoň maličko poetické, přidám 11 let starou básničku Pro hebké sny, pojednávající o mých tehdejších (a ostatně i dnešních, protože v těchhle věcech - byť jde o matérii éterickou - nejsem zrovna přelétavý) snech.
 
Přeji všem milým čtenářům Nedělních miniglos vlídnou poslední listopadovou dekádu a už teď se moc těším na další setkání na těchto stránkách. V příštím týdnu se spolu možná podíváme, jak dopadla moje účast v letošním ročníku jedné z nejrespektovanějších světových fotografických soutěží - ND Awards 2023 a začínám dávat dohromady i malý (a v porovnání s předchozími léty překvapivě trochu rozsáhlejší) seznam toho, co se mi letos podařilo přečíst.  Ať se vám v příštím týdnu daří vše, na co sáhnete, i to, na co byste si sáhnout přáli.
  
 
V Plzni - Bolevci v listopadu dozrály letos již podruhé borůvky. Lesní plody, které v červnu ve velkých vedrech uschly, je tak možné sklízet netradičně i v těsně předadventním období. Tato informace kromě gurmánů i profesionálních sběračů potěšila i české filmaře. Proslýchá se totiž, že kdyby se výjimečný úkaz stal pravidlem a borůvky by dozrávaly v České republice standardně dvakrát, druhou dozrávající Borůvku by filmaři využili k natočení sedmého dílu oblíbené filmové série o básnících.
----------------------
České dráhy oznámily na svých webových stránkách a informačních nádražních tabulích, že svatý Martin na bílém koni bude mít letos 1-2 měsíce zpoždění, protože se firmě podařilo koně na bruselském divadelním festivalu prodat králi Richardu III. za snad poněkud neuváženou ale právně nejspíš platnou (byla vyřčena opakovaně a před svědky) nabídku království. Nečekaně vzniklá Britská republika musí nyní zvažovat, co provede s nezanedbatelným královským aparátem, zatímco česká strana připravuje na leden volby krále, které se z nostalgie uskuteční v Poděbradech a kterých se mají zúčastnit Habsburkové, Lichtensteini, Sternbergové, Schwarzenbergové, Kinští, Lobkowiczové, Czerninové a Jana Bobošíková. 
----------------------
Letos poprvé podle nové legislativy probíhají s příchodem zimní sezóny u všech kabrioletů povinné výměny letních střech za zimní.
----------------------
Podle některých liberálních astronomů by mělo dojít k přejmenování Velkého a Malého Magellanova mračna, galaxií nápadně zářících na obloze na jižní polokouli, protože portugalský mořeplavec Fernão de Magalhães při své legendární cestě kolem světa bezostyšně zotročoval obyvatelstvo původních tichomořských ostrovů, a tak si čest pojmenovat po sobě mračno rozhodně nezaslouží. Ve věci se významně angažuje i bývalý a možná i budoucí americký prezident Donald Trump, který nečekaně smířlivě navrhl, aby byla prozatím obě mračna úředně zhasnuta a rozsvítila se až po dosažení dohody. Zároveň potvrdil, že by dal souhlas s pojmenováním objektů Velké a Malé Trumpovo mračno, protože se mu na rozdíl od Magalhãese na lodi dělá špatně, takže pak nemá náladu někoho zotročovat, a navíc se umí báječně mračit.
 ----------------------
Český jazykolam Roli lorda Rolfa hrál Vladimír Leraus vyhrál výběrové řízení na oficiální jazykolam, který bude americká policie používat při určování míry opilosti řidičů. Původně sice jako nejúčinnější zvítězil jednoduchý jazykolam Drbu vrbu, ale proti němu protestovali ochránci přírody, kteří si nechtěli nechat vysvětlit, že nejde o fyzické ničení nevinných vrbin ale jen o jejich typicky české nezávazné pomlouvání. Očekává se, že vítězný jazykolam jako nejkomplikovanější s přehledem uspěje i v Japonsku, protože japonština nezná L a nahrazuje ho většinou písmenem R, takže "jazykoram s rordem Rorfem" doporučuje i vrivná Asociace japonských rogopedů. 
----------------------
Po dalším neúspěšném testu kosmického systému Starship, který opět krátce po startu explodoval, a přidělal tak společnosti SpaceX Elona Muska další starosti, se kupodivu téměř obratem vyprodaly všechny letenky na výlety tímto systémem do vesmíru navzdory ceně několika desítek miliónů dolarů. Nedělní miniglosy zjistily, že většinu miliónových letenek nakoupil stát Izrael, který je chce během nastávajících rozhovorů o přerušení vojenských aktivit v pásmu Gazy věnovat jako gesto dobré vůle velitelům Hamásu.
----------------------
Premiér Petr Fiala v pokračování seriálu o výhodnosti nákupů v Německu připomněl zajímavou a ne obecně známou skutečnost, že přibližně desetiprocentní rozdíl cen ve prospěch německých obchodů proti těm českým platí i pro specifické druhy obchodů, od kterých by to laik neočekával; kupříkladu v Německu se prý dá na rozdíl od českých obchodů nakupovat jen za čtyři a půl prstu.
 
Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co dosud za více než 14 let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:
 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetonypovídkybásněhrátky s češtinouhaikuvzpomínková vyprávěnípovídání o knížkáchfilmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánkyPokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

24 komentářů:

  1. As #5) Nevím proč před mnohem zvukomalebnějším "Pštros s pštrošicí a pštrosáčaty šli do pštrosačárny" strčila americká policie hlavu do písku.
    Ale stejně to bude jinak, proslýchá se že Trust Oil Companies lobuje za "Nenaolejuje-li Julie koleje, naolejuji je já sám".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obávám se, že s pštrosáčaty by vyšli ožralí úplně všichni :-).

      Vymazat
  2. A podobne jako pri volbe Jiriho z Podebrad ceskym kralem bude pred snemovnou pripraven kat, kdyby snad nekdo...nepochopil volani doby...

    OdpovědětVymazat
  3. Koukám, že vám to taky dělá neplechu s velikostí fontů. Kolikrát musím vybrat, dát jinou velikost, a poté hned tu, co chci. Podobně je to se zarovnáním. Ještě že má redakční systém funkci Náhled. (To jen tak mimo téma, aby řeč nestála.)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, občas to blbne a přitom to v administraci vypadá všechno v pořádku. Děkuji za upozornění, opravil jsem to.

      Vymazat
    2. Stejně to ještě není správně, v původně špatném textu pořád blbne řádkování, ale zatím se to brání nápravě. A dnes nemám čas si s tím moc hrát.

      Vymazat
  4. Britská republika je zajímavý myšlenkový směr. Zkouším si to představit... Ony se tyto posty rušily nedávno například v Dánsku, kde královna odebrala tituly vnoučatům. Nevím nevím, jestli by to Charles zvládl, porušit tituly všem okolo a nakonec i sobě ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to výzva. Každopádně by se Charles zapsal nesmazatelně do dějin :-).

      Vymazat
    2. Někde se ruší posty a někde pošty.

      Vymazat
  5. Ad 3): zaznamenal jsem a vyměňuji ve svém kabrioletu letní kočku za zimní, hřejivou.

    OdpovědětVymazat
  6. E.Musk se nemusí snad omezovat jen na špičky Hamásu, klidně může zavést pravidelné linky...EU by mu mohla připlácet? beztak nevědí co s penězi...Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  7. Nutno přiznat, že tentokrát Starship dojel dál než minule. Třeba jim to napotřetí už spadne do moře, jak si přáli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě, já bych neváhal, nebo se to vyladí a začne fungovat :-).

      Vymazat
  8. Očividně i sebevraždu jde spáchat ve velkém stylu a tak, aby o tom psaly lifestylové časopisy. Prášky a pistole jsou tak maximálně pro střední třídu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takové téma si zaslouží speciální rubriku :-).

      Vymazat
  9. Doufam, ze do povinne vybavy zimni kabrio strechy patri blikajici vanocni svetelka a zmensenina stromecku. Nebo si snad ornitologove prosadili krmitko?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krmítko jako součást povinné výbavy mě opravdu pobavila. Když se na cestě něco semele, bude povinnost nainstalovat výstražný trojúhelník a krmítko :-).

      Vymazat
  10. Lezarts
    Holt Musk má tolik peněz, že je může vyhazovat do povětří, teda spíše do oceánu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když si vzpomenu na optimistické předpovědi ze sedmdesátých let, jak budeme jezdit do konce století do vesmíru na dovolenou... Nějak se to zpožďuje :-).

      Vymazat
  11. Chybami se člověk učí a určitě i společnost SpaceX. Přes některé neúspěchy E. Muska obdivuji, do čeho všeho se pouští a že může konkurovat NASA, která nakonec těch havárií měla povíc (2 raketoplány, jedna loď ani neodstartovala z rampy a všichni v ní uhořeli, ...).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tenhle projekt je náhodou zajímavou možností, jak se zbavit finančních přebytků zčásti i ve veřejném zájmu.

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.