neděle 5. listopadu 2023

Nedělní miniglosy č.706

Zčistajasna je tma už lehce po páté, nevíte, jak se to mohlo stát? Vždyť to není tak dávno, co jsem chodil ven lovit poslední odlesky teplých dnů ještě kolem půl desáté večer! Ale nedá se nic dělat - pokud se chceme těšit na další jaro a léto, je ve zdejším kraji takový zvyk postavit si do cesty i podzim a zimu, abychom měli srovnání a prostor k nadechnutí. Ale nezávisle na teplotě, na barvě listí stromů a na délce dne, na to, že v neděli vycházejí Nedělní miniglosy, náš svérázný blogový týdeník, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", se dá spolehnout už déle než 14 let. Tak tedy vítejte už u 706. vydání našeho tradičního nedělníku, který lehce, ale opravdu jen lehce pokřiveným zrcadlem odráží to, co se nám v našem světě děje.

V době od vydání zatím posledních Nedělních miniglos jsem stihl publikovat dva články: Prvním byla malá reportáž U Fauna na dvorku o tom, jak jsem se zcela neplánovaně dostal na krásný malostranský dvorek, kde se kdysi natáčely scény filmu Věry Chytilové Faunovo velmi pozdní odpoledne (udělali jsme si v článku i malou konfrontaci přímo se snímky z filmu). Ve druhém článku s mnohé slibujícím názvem O erotickém kombajnu se vzpomínkou vrátím do času, kdy jsem měl možnost si poprvé v praxi procvičit špetku znalostí ze středoškolské francouzštiny, a nemusel jsem kvůli tomu dokonce ani vytáhnout paty z Prahy, protože Francie tehdy přijela ve velice lákavé podobě za mnou. Z předešlého období mohu ještě jednou připomenout svou naštěstí nedlouhou životní etapu přepisovače knih článkem Z mého pražského skriptoria a za opětovné připomenutí snad stojí i celkem rozsáhlá říjnová reportáž, lemovaná krásnými náhodami, Moje podzimní cesta za malířkou Zdenkou Braunerovou, zvlášť když milé náhody související s touto pozoruhodnou dámou publikováním článku rozhodně neskončily a mají velmi zajímavé pokračování, které už pro vás pomalu chystám :-). Z archivu dnes povytáhnu 4 roky starou vzpomínku, kterak mě někteří lidé z mého okolí považovali za osobu pracující v nepříliš povedeném utajení - O silvestrovském estébákovi.
 
Přeji všem milým čtenářům Nedělních miniglos vlídné podzimní dny a už teď se moc těším na další setkání na těchto stránkách. Rád bych v příštím týdnu konečně po dlouhé době založil již několikrát nezávazně přislíbenou rubriku, ve které bych chtěl postupně představit některé zajímavé fotografy a fotografky, s jejichž inspirativními snímky se na své fotografické cestě potkávám a jsou pro mě něčím mimořádné (rubrice zatím pracovně říkám Moji mistři fotografie, tak uvidíme, jestli to tak i zůstane). Ať se vám v příštím týdnu daří vše, na co sáhnete, i to, na co byste si sáhnout přáli.
  
 
Státem většinově vlastněné turecké aerolinky Turkish Airlines zavedly tzv. mučednickou slevu ve výši 50 procent pro příbuzné lidí, kteří položili život za své muslimské náboženské přesvědčení. Zároveň se aerolinky několikrát pokoušely vysvětlit Andreji Babišovi, který se snažil slevu uplatnit pro svou manželku, že samotný pocit, že je člověk obětí spiknutí zastánců jiné politické víry, k poskytnutí slevy nestačí, dokonce ani v tom případě, když po mučedníkovi jdou zavilí investigativci z pořadu Reportéři ČT.
----------------------
Premiér Fiala po návratu ze státní návštěvy v Addis Abebě potvrdil, že Etiopie České republice poskytne jako protihodnotu k českým průmyslovým celkům v oblasti hutnictví, energetiky, důlního hospodářství, zbraňových systémů a automobilového průmyslu, dva až tři maratónské běžce světové úrovně, které je podle návodu k použití vzhledem k politickým tradicím africké země možné v nouzi s úspěchem použít i v hodu srpem a kladivem.
----------------------
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po dlouhých konzultacích se svým poradním sborem, sestávajícím ze zkušených šachových velmistrů, oznámil médiím, že podle výsledků analýz v rusko-ukrajinském konfliktu tolik nehrozí tak často zmiňovaný pat, ale spíše remíza opakováním tahů.
----------------------
Analýza důvěrohodnosti vyhodnocování pachových stop, které je možné u soudu využívat jako nepřímý důkaz, přinesla alarmující výsledky, podle nichž je téměř jisté, že jsou na základě těchto důkazů ve vězení i nevinní lidé. Policejní prezidium i přísušná ministerstva zatím nejsou na toto téma moc sdílná, Nedělním miniglosám společně potvrdila jen celkem očekávatelnou skutečnost, že kolem pachových stop to poslední dobou dost smrdí.
----------------------
České občanské iniciativy se trochu obávají, kam až povede chystaná úprava Mysliveckého zákona, poté, co se ministr zemědělství nechal slyšet, že škody na honitbách způsobené přemnoženými lidmi již dávno překonaly škody způsobené přemnožením spárkaté zvěře, takže je nejvyšší čas začít uvažovat i o aktivní regulaci. Podezření budí i zdánlivě nesouvisející e-mailová nabídka od Lesů České republiky lidem z oblastí sousedících s honitbami, že za nákup jakéhokoli zboží nad 500 Kč dostanou jehličnatou větvičku podle vlastního výběru na halali zdarma.
----------------------
Češi podle výsledků zdravotních průzkumů konzumují nadměrné množství soli. Podle psychologů je hlavním důvodem od dětství pohádkami vtloukaný morální imperativ, že sůl je nad zlato. "Rádi bychom spojili zdravější návyky obyvatelstva s určitou základní ekonomickou osvětou, že ani investice do zlata nejsou úplně bez rizika," řekli nám po svém trojstranném jednání ministři financí, zdravotnictví a kultury, kteří se dohodli, že pro příští Vánoce Česká televize natočí speciální štědrovečerní pohádku Dluhopisy a jiná nehmotná aktiva nad sůl.
----------------------
Ve Spojených státech se chystá velké přejmenovávání ptáků, protože aktivisté v řadě případů identifikovali, že jsou nebozí ptáčci pojmenováni po bílých mužích, kteří ve svém životě nezřídka vystupovali nekorektním způsobem ve vztahu k tématu otroctví nebo rasismu. S jedním podnětem byla v rámci této kampaně oslovena i Česká zoologická společnost: Američtí aktivisté požadují, aby se nadále nepoužívalo slovo bažant ve vztahu k hrabavému divoce žijícímu ptáku přibližně velikosti slepice. Aktivisté mají podezření, že byl pták pojmenován podle sportovního komentátora Jakuba Bažanta, který nejméně třikrát prokazatelně fandil bílému Lukáši Krpálkovi v judistických zápasech proti jeho afroamerickým soupeřům. Proto aktivisté navrhují, aby se pták od Nového roku nejmenoval bažant ale koranteng.  
 
Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co dosud za více než 14 let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:
 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetonypovídkybásněhrátky s češtinouhaikuvzpomínková vyprávěnípovídání o knížkáchfilmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánkyPokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

24 komentářů:

  1. Ad #4) Došlo i k popření policejně stopařského axiomu "pachatel páchne od nohy".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Někteří pachatelé páchnou odevšad.

      Vymazat
    2. Chapu to dobre, ze i soudci budou mit nove narizeny povinny sommeliersky kurz pro zlepseni svych rozpoznavacich schopnosti?

      Vymazat
    3. Doufám, že ne celý, ale jen jeho první část. Na ochutnávání snad nedojde.

      Vymazat
  2. AD #7) Teď vážně. Po Mussolinim je pojmenován motýl a po Hitlerovi brouk.
    A Alberto Vojtěch Frič po nacistickém vůdci pojmenoval jeden sukulent (cituji: Další výpravy mu ovšem zkomplikovala okupace německých vojsk. Na protest odmítal vycházet ze svého bytu a jeden z kaktusů dokonce pojmenoval po Hitlerovi. Později to pohrdavě vysvětlil tím, že kaktus je nedomrlý a brzy chcípne. - vizhttps://zoom.iprima.cz/cestovani-a-dobrodruzstvi/alberto-vojtech-fric-185659)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A take odmitl prozradit nacistum svuj postup pri pestovani sojii v podminkach stredni Elvropy (dosud zcela nevyreseno)...

      Vymazat
    2. Chudák motýl, chudák brouk. Ale jak znám tyhle aktivisty, právě Mussolini s Hitlerem na jejich blacklistu nejspíš nebudou.

      Vymazat
  3. Ach ty naše krásné frazémy. U pachových stop jsem si poprskala monitor :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To by byla hezká seminární práce: Frazémy v Nedělních miniglosách :-).

      Vymazat
  4. Ovsem ten pocit cestujicich v takto zlevnenych linkach, kdyz spolucestujici prevezmou rizeni a namiri si to k nejakym vysokym barakum...

    OdpovědětVymazat
  5. Rusové byli v šachu vždy velmi dobří, měli řadu mistrů světa, myslím, že nejpozději v příštím roce dají Ukrajině mat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Ukrajině, obávám se, je i za standardních podmínek největším šachovým problémem "braní mimochodem" :-).

      Vymazat
  6. Lezarts
    Když už jsou u toho mistři šachu, by bylo dobré si přizvat experty na “dámu”, snad by to do konfliktu přineslo trochu gendrové vyváženosti :-)))?!

    OdpovědětVymazat
  7. Tak přemnožení lidé v honitbách je opravdu špička. Myslíš že budou i výřady této ulovené škodné? Jinak včera jsem koukala na detektivku, resp. poslední díl detektivního seriálu kde hrálo i dobřichovické nádraží. Dokonce i s tvou oblíbenou knihobudkou....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jejda - naše knihobudka dostala roli? V čem to bylo?

      Vymazat
    2. Zákony vlka 2 poslední díl z minulé soboty na Primě. Nejen knihobudka, ale i nádraží

      Vymazat
  8. Sůl je skutečně nad zlato. Každé ráno odstartuj vodou se špetkou soli a dožiješ se značného rozmnožení síly synapsí!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, pamatuji se, že o tom psali v letním dvojčísle buditelského magazínu VZRUCH.

      Vymazat
  9. Buďme důslední. Pak je třeba přejmenovat nejen opeřence, ale i nádobu na moč.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě zbývají bažanti na vojně, ale tu jim zrušili...Jiřina z N.

      Vymazat
    2. Nádobu na moč naopak požadují aktivisté ponechat, ať prý si Bažant užije.

      Vymazat
  10. Dluhopisy dnes u mne vedou.
    Jinak si pamatuji rčení: Lásku a smrad neutajíš. ( to k těm pachovým stopám).
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.