neděle 26. listopadu 2023

Nedělní miniglosy č.709

Tenhle týden byl tedy opravdu plný silných zážitků různého typu: Jednak jsem dostal informaci o výborném výsledku svých fotek na soutěži ND Awards 2024 (viz články z uplynulého týdne v dalším textu). Pak se mi ozvali organizátoři dvou mých fotografických výstav se zajímavými nabídkami: V chotěšovském klášteře, kde bude výstava příští léto, jsem dostal možnost obsadit s fotkami větší sál, než jsme původně plánovali, takže jsem musel narychlo úplně předělat své původní představy, jak bude výstava vypadat. Naopak v berounské galerii Holandský dům, kde jsem měl zamluvený termín až na květem 2026 (proto jsem se o tom zatím ještě ani nikde nezmiňoval) se pořadí výstav lehce přesypalo, takže teď moje výstava vychází "už" na květen 2025, s čímž jsem neměl žádný důvod nesouhlasit. No a celé jsem to završil tím, že jsem ve čtvrtek dostal silnou angínu, takže jsem pak tři dny při každém polknutí počítal andělíčky a "lezl po zdi". Teď už díky antibiotikům můžu polknout dokonce i dvakrát za sebou (což se např. při pití čaje s medem a citrónem docela hodí) a vše se dnes ráno začalo, doufám, postupně navracet k normálu. To Nedělní miniglosy, náš svérázný blogový týdeník, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", a který už naše neděle doprovází déle než 14 let, z normálu vůbec nijak nevykolejil, takže mám dnes to potěšení vás přivítat už u 709. vydání našeho tradičního nedělníku, který lehce, ale opravdu jen lehce pokřiveným zrcadlem odráží to, co se nám v našem světě děje.

I přes docela komplikovaný týden jsem v době od minulé neděle stihl publikovat dva nové blogové články: V prvním jsem představil všechny čtyři své oceněné fotografie z velké světové fotosoutěže ND Awards 2023. Ve druhém článku jsem zavzpomínal na to, jak se před mnoha lety, když tehdy školské odbory taky - jako dnes - napadlo zorganizovat stávku škol - stal Čerf stávkokazem. Z předešlého období ještě jednou připomenu "proletářsky" nazvaný článek Medonosné včely všech zemí - spojte se a taky vůbec první článek nové rubriky Moji mistři fotografie, kterým bylo představení - bohužel letos v létě zesnulé - německé fotografky Ilony Heinrich.
 
Když už jsme nedávno měli ten státní svátek a spousta lidí vzpomínala na to, jak to bylo před 34 lety onoho přelomového mrazivého večera na Národní třídě, povytáhnu dnes z archivu ještě jednou text Co mě (ne)těší na výročí listopadových událostí a pro ty, co si rádi čtou "v řeči mírně vázané" přidám i pět let starou básničku Staroměstská noc.
 
Přeji všem milým čtenářům Nedělních miniglos vlídný přechod do adventního času a už teď se moc těším na další setkání na těchto stránkách. Na příští týden zatím nemám - kromě kýženého návratu do zdravotního normálu - žádný specifický plán, ale napadlo mě, že jsem tady zatím neukázal nic ze svých letošních neobyčejných zážitků z dušičkové Prahy. Na začátku listopadu jsem se totiž zúčastnil velmi zajímavé večerní procházky po Břevnovském hřbitově, tak zkusím trochu provětrat příslušný fotoadresář a najít nějaké použitelné fotoilustrace. Ať se vám v příštím týdnu daří vše, na co sáhnete, i to, na co byste si sáhnout přáli.
  
 
Vzhledem k dalšímu předpokládanému navýšení daní z neřestí a vzhledem k tomu, že už je bohužel jen minimum těch, které ještě navýšení cen od uvedených neřestí neodradilo, rozhodla se vláda uspořádat po Novém roce velkou celostátní kampaň s hlavními sděleními "Chlastat je v podstatě normální" a "Nebuď srab a zakuř si!"
----------------------
Vědci z Plzně důkladně prozkoumali první hnízdo invazní sršně asijské v České republice. Hnízdo, vážící téměř 8 kg, obsahovalo cca 800 jedinců, včetně pěti - naštěstí dostatečně nevyvinutých - královen. Plzeňské policii se navíc podařilo získat očitá svědectví od několika jedinců sršně obecné, kteří se shodli na tom, že asijští přistěhovalci byli velmi pracovití a ve vztahu k ostatním místním zoologickým druhům dost uzavření, ale na druhou stranu prý se u nich dalo nečekaně levně nakupovat.
----------------------
Zelená bunda Václava Havla, kterou ještě jako tehdejší disident nosil v přelomových chvílích roku 1989, se v Praze vydražila za 2,76 milionu korun včetně aukční přirážky. Podle zjištění Nedělních miniglos se totiž nový majitel bundy domnívá, že bunda ještě zdaleka nevyčerpala všechen svůj potenciál a dávné neoficiální proroctví "Kdo bude tuto bundu nosit, stane se nejvýznamnějším prezidentem v dějinách českých zemí", ještě nebylo zcela naplněno, takže teď určitě bude stát za to kandidovat ještě jednou.
----------------------
Ani v předvečer velké stávky ve školství není úplně zřejmé, zdali se do stávky zapojí i Vysoká škola života, která v posledních letech chrlí své rozčilené absolventy do prostoru většiny sociálních sítí.
----------------------
Studenti Fakulty podnikohospodářské Vysoké školy ekonomické v Praze už od příštího akademického roku nebudou psát bakalářské práce. Škola se rozhodla na podnět Odborového svazu Umělé inteligence, který se tak chce bránit zneužívání bezbranné umělé inteligence v zájmu osobních kariér líných absolventů fakulty. "Bohužel, při dobře zvládnutých dotazech dokáže podstatnou část bakalářské práce vytvořit umělá inteligence, přičemž je zcela nereálné tuto skutečnost odhalit," odůvodnil krok školy děkan fakulty Jiří Hnilica, samozřejmě také jen vyjádřením nebohé umělé inteligence.
----------------------
Českobudějovičtí vědci vyvinuli speciální přípravek na ochranu kaštanů před obávanou klíněnkou jírovcovou. Českobudějovická primátorka potvrdila Nedělním miniglosám, že účinky testovaného přípravku jsou pozoruhodné a České Budějovice se o závažný objev s ostatními českými městy podělí hned poté, co se vysvětlí, proč začali českobudějovičtí potkani snášet vejce.
 
 
Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co dosud za více než 14 let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:
 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetonypovídkybásněhrátky s češtinouhaikuvzpomínková vyprávěnípovídání o knížkáchfilmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánkyPokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

17 komentářů:

  1. Ovsem je otazka, kolik obrazu Vaclava Havla se bude muset jeste namalovat, aby se z jejich prodeje dala financovat rekonstrukce Lucerny...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já myslím, že když jde o dobrou věc, obrazů se najde jistě dostatek :-).

      Vymazat
  2. AD#1) Včera jsem viděl na tabuli jedné restaurace: "Pivo je levnější než. benzin. Nejezděte - pijte"

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je pravda, že i když nejsem žádný pivař, moje osobní spotřeba piva je výrazně větší než benzínu :-).

      Vymazat
  3. Programátoři algoritmů umělé inteligence by své kódy měli dodat IT expertům, kteří tvoří programy na odhalování plagiátů, jinak počet absolventů brzy převýší počet obyvatel.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ale znamená odstranění další zbytečné bariéry nekonečného růstu :-).

      Vymazat
  4. To jsou starosti, za mého mládí bylo na jedné tabuli před krámem napsáno křídou: kysané zelí, další rána válečným štváčům, to byly tehdy aktuality!
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Válečným štváčům? Představuju si ty jejich kyselé obličeje :-).

      Vymazat
  5. Strategickým rozhodnutím vlády, směřujícím k většímu výběru daní, by mohlo být podpoření neřesti cizoložství. To by mohlo vést ke vzniku nových budoucích daňových poplatníků. Vláda si ale není úplně jistá, zda tu bude ještě za 26 let!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych navrhoval zdanit závist. To by najednou bylo zdrojů.

      Vymazat
  6. Lezarts
    Že by se politici spletli a navýšili se daně? :-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Politici se zásadně nepletou. Maximálně občas ve společenském zájmu reflektují povýtce proměnnou vůli svých voličů :-).

      Vymazat
  7. Bylo by ovšem navýsost zajímavé sledovat, jestli by vládní kampaň "Chlastat je v podstatě normální" nezvládla konzumaci alkoholu ve výsledku snížit. Něco jako "neolizujte to zábradlí", jenom obráceně :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý nápad: Vláda by měla potenciál takto učinit mnoho dobrého :-)

      Vymazat
  8. Potkaní vejce a pracovití sršni, to jsou topky!

    OdpovědětVymazat
  9. Jedna bunda vladne vsem! Skoda, ze k ni nejsou do styloveho kompletu i kotnikoce kalhoty.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.