neděle 15. dubna 2018

Nedělní miniglosy č.444

Dnešní číslo Nedělních miniglos má téměř magickou podobu tří čtyřek. Když se podívám do minulosti na srovnatelně magická vydání, můžu říct, že v NMg č.333 z října 2015 jsme např. komentovali sázku mezi Miroslavem Kalouskem a Andrejem Babišem o deset miliónů korun, v NMg č.222 z května 2013 jsme psali o kauze týkající se prezidentského (ne)jmenování Martina C. Putny profesorem a v NMg č.111 , které vyšly skoro přesně před sedmi lety, se píše třeba o aktivistickém postoji tehdejšího prezidenta Klause ke kácení stromů na Šumavě. Prostě Nedělní miniglosy jsou tu s námi již desátý rok a já děkuji všem čtenářům za neobyčejnou vytrvalost, se kterou se na stránky tohoto svérázného týdeníku, který "říká vždy o něco víc než pravdu", vracejí.
 
V době od posledního vydání NMg jsme si například vyprávěli příběh O netečné slečně z noční tramvaje a v nedávném "výletu do blogového pravěku" jsme si připomněli jeden z prvních zdejších blogových fejetonů o tom, jak dávní stavitelé pojmenovávali nové domy po svých múzách, jejichž jména se na fasádách často zachovala do dnešních dob: O jménech domů. Stále si pak můžete na mém fotowebu prohlédnout aktuální "e-Xpozici" s názvem Fantaskní příběhy ze světa kůry, jejíž představení na webu jsem uspořádal jako náhradu za zrušenou skutečnou výstavu na stejné téma. Ještě do konce dubna se můžete zúčastnit soutěže o velkou výstavní fotku podle vlastního výběru, podrobnější informace najdete nejen u výstavní kolekce, ale i v blogovém článku Soutěž o výstavní fotografii.

AKTUALITA: Bohužel, včera jsem se dozvěděl, že zemřel režisér, kterého považuji za jednoho z nejlepších v dějinách světové kinematografie - Miloš Forman. Aspoň pro malé rychlé připomenutí přikládám odkazy na tři své články, které se pana Formana nebo jeho filmů týkají: K jeho osmdesátinám jsem publikoval krátký osobní článek Vzpomínka na Miloše Formana. Docela podrobně jsem se pak ve speciálních článcích věnoval jeho filmům Amadeus a Valmont.

Ale zpět k Nedělním miniglosám: V dnešním vydání se například podíváme na nejnovější vzrušující podnikatelskou aktivitu českého premiéra v demisi, zjistíme, jakou paniku vyvolal požadavek slavné metalové skupiny Metallica setkat se osobně s Jožinem z bažin a vysvětlíme si i to, proč si na Postoloprtsku musí dávat pozor při vítání tamějších oficiálních návštěv. Každopádně děkuji všem stálým i občasným čtenářům NMg za přízeň a těším se, že se setkáme i příští neděli při vydání 445. čísla, ve kterém se - aspoň doufám - opět společně pobavíme nad věcmi, které jen na první pohled a bez dostatčného nadhledu moc humoru neslibují :-). Všem přeji krásné jarní dny.


U Postoloprt musel být kvůli konstrukčním chybám zbořen nově postavený a ještě ani nedokončený most, když se zjistilo, že materiál, ze kterého byl postaven, nedokáže odolat zimnímu solení. Nový most, který bude stát několik dalších desítek miliónů korun, by měl už tentokrát být vůči působení technické soli odolný, přesto ale dodavatel stavby uživatelům mostu pro jistotu doporučil, aby případné vzácné návštěvy Postoloprtska byly oficiálně vítány někde jinde než právě na tomto mostě, a pokud to nebude možné, aby byly alespoň vítány něčím jiným než tradičním chlebem a solí.
----------------------
Podle nového nařízení Evropské unie se nově ve všech zemích s nezanedbatelným procentem muslimské populace musí výkon automobilových motorů z wattů a koňských sil přepočítávat i na síly velbloudí. Zatím ještě není jasné, jestli se bude výkon uvádět ve velbloudech jednohrbých nebo dvouhrbých. O tom by se mělo rozhodnout na speciálním jednání přímo mezi znesvářenými frakcemi dromedárů a drabařů na půdě OSN, pokud se ovšem delegáti na půdu vůbec dostanou, protože je obecně známo, že bez ohledu na svůj výkon ve velbloudích silách chodí velbloudi jen velmi neradi do kopce i po schodech a nejezdí rádi ani nákladním výtahem.
----------------------
U některých vlakových spojů Českých drah bude v tomto roce z bezpečnostních důvodů výrazně snížena provozní rychlost. Tato změna by měla snížit počet střetů chodců s vlakem, protože pomaleji jedoucímu vlaku lidé snadno utečou.
-----------------------
V Jižní Koreji nebudou smět podle nových pravidel hrát zahraniční basketbalisti vyšší než 2 metry, protože mají díky své výšce nespravedlivou výhodu. Podobný princip se teď chystá zavést i Evropská unie, podle níž budou muset s aktivní politickou kariérou skončit všichni politici s IQ vyšším než 140. Zatímco basketbalisté v Koreji skutečně musí balit, výsledky předběžných IQ testů českých politiků potvrdily, že vylučování z politického světa nebude nijak hromadnou akcí, a možná nebude dokonce vůbec nutné, protože opravdu inteligentní lidé vstupují do politiky jen výjimečně. Řada význačných evropských psychologů navíc tvrdí, že na rozdíl od vysokých basketbalistů, kteří mají na basketbalových palubovkách nezpochybnitelnou výhodu, je inteligence v politice obecně spíš přítěží.
-----------------------
V České republice se po dvaceti letech opět objevil pseudomor u drůbeže. Zatímco pro drůbež je pseudomor opravdu nebezpečný, u lidí může způsobit maximálně zánět spojivek a příklon k některým pochybným pseudomorálním zásadám, které jsou ale v lidské společnosti většinou dlouhodobě považovány za přijatelné. Navíc - jak nás ubezpečili někteří odborníci na tuto chorobu - se projevů pseudomoru dá poměrně snadno zbavit během specializovaného léčebného pobytu u pseudomoře.
----------------------
Fond Hartenberg, který patří do svěřenského fondu Andreje Babiše, kupuje většinový podíl v největším středoevropském internetovém prodejci spodního prádla Astratex, z čehož politologové usuzují, že se jednání o budoucí české vládě nevyvíjejí dobře. "Nová podnikatelská aktivita pana premiéra má jasnou logiku," řekl Nedělním miniglosám v soukromém rozhovoru jeden z Babišových mediálních poradců. "Zřetelně dokazuje, jak moc panu premiérovi záleží na tom dostat se co nejblíž k srdci českých voliček, a navíc bude moci lépe uplatnit v praxi své hlavní politické heslo "dobře padni komu padni"". Podle nezávislých výsledků prodeje, které mají NMg k dispozici, jsou první obchodní výsledky po změně vlastnické struktury doslova skvělé, protože zcela mimořádný ohlas vzbudila speciální pánská kolekce s výstižným názvem "V demisi".
---------------------
Světoznámá americká metalová kapela Metallica zahrála na svém pražském koncertě k překvapení všech diváků svou verzi Mládkova hitu Jožin z bažin. Původně chtěli hudebníci publiku předvést pro Čechy asi příhodnější hit Jede jede mašinka..., ale nakonec se rozhodli pro skladbu Ivana Mládka, nejspíš kvůli metalisty celého světa vzývanému slovu "love" na konci textu. Protože se americkým hudebníkům zdálo být strašidlo z písničky velmi sympatické, projevili přání se s ním setkat osobně, na což zareagovala většina českých celebrit okamžitým příjezdem do Prahy na případný casting a většina českých politiků okamžitým odjezdem do Lán.


Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než devět let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.