neděle 22. dubna 2018

Nedělní miniglosy č.445

Dnešní číslo Nedělních miniglos sice nemá tak magickou podobu jako číslo 444 z minulé neděle. Ani čtyřistapětačtyřicítka ale, myslím, není jako číslo špatná a určitě taky stojí za přečtení. Ale zdejší blog, to samozřejmě nejsou ani zdaleka jen Nedělní miniglosy: V mezidobí od minulého vydání jste si např. mohli přečíst vyprávění o mém plzeňském trolejbusovém setkání s pravdomluvným děťátkem Čerfovy nové šaty a po dlouhé době i jeden můj příspěvek na téma týdne, netradičně téměř zcela rýmuprostou (ale rozhodně o nic méně od srdce jdoucí a stále stejné úžasné múze určenou) báseň Očima dokořán zavřenýma. K mimořádné a pro mne velmi smutné události, kterou pro mne je nedávné úmrtí režiséra Miloše Formana, jsem připomněl i svou starší blogovou osobní Vzpomínku na Miloše Formana. No a ještě posledních pár dní do konce dubna se můžete na mé webové fotovýstavě s názvem Fantaskní příběhy ze světa kůry zúčastnit soutěže o velkou výstavní fotku podle vlastního výběru; podrobnější informace najdete např. v blogovém článku Soutěž o výstavní fotografii.
 
Dnes je ovšem neděle a ta se samozřejmě ani při netradičně letních dubnových teplotách za oknem bez Nedělních miniglos, svérázného týdeníku, který "říká vždy o něco víc než pravdu", neobejde. Vrátíme se proto - mimo jiné - například k tomu, jestli jsou domácí úkoly jen nesmyslnou buzerací, připomeneme si milou - i když občas popíranou - českou tradici experimentování s LSD a vyhodnotíme, na jakém příhodném místě se možná v Praze setkají Donald Trump a Kim Čong-un. Všem stálým i občasným čtenářům NMg děkuji za přízeň a těším se, že se setkáme i příští neděli při vydání 446. čísla, ve kterém se - aspoň doufám - opět společně pobavíme nad věcmi, které jen na první pohled a bez dostatečného nadhledu moc k smíchu nejsou. Všem přeji krásné jarní (nebo už letní?) dny.


Oprava čtyř armádních obrněných vozů Pandur po předloňské havárii se Škodou Fabia se protáhne až do příštího roku. Mluvčí Ministerstva obrany uvedl, že bojeschopnost České armády není tímto prodloužením a nejspíš i prodražením opravy nikterak ohrožena, nicméně vyjádřil zároveň přesvědčení, že armády našich potenciálních vojenských soupeřů nemají Fabie ve své výzbroji.
----------------------
Po krátkém přerušení, které obě strany podle nejlepších tradic české politiky využily k vzájemným urážkám, pokračuje jednání o vytvoření nové české vlády mezi hnutím ANO a ČSSD. Podle zpráv z obou táborů potenciální budoucí koalice se představitelé zúčastněných stran rámcově dohodli na rozdělení ministerstev a jako domácí úkol si z jednání odnesli vytvoření seznamu společných témat do koaliční smlouvy. Na oddělených tiskových konferencích ale oba vyjednávací týmy připomněly, že domácí úkoly jsou výhradně nepovinné a nikdo nemá právo nutit politiky, aby tímto způsobem nahrazovali to, co nestihnou v práci. "Domácí úkoly všeho druhu jsou protiprávní a diskriminační a zasahují nepřiměřeným způsobem do práv politiků trávit volný čas společně s rodinou," uvedl jeden z politiků, jehož rodiče si stěžovali u Ústavního soudu, že chlapec nemá - jen proto, že v práci je poněkud pomalejší - skoro žádný čas na společné grilování. "Jako by nestačilo, že musíme desetkrát opsat jednací řád sněmovny vždy, když si náhodou ráno doma zapomeneme přezůvky!"
-----------------------
Evropská unie povolila na přechodnou dobu České republice používat spornou rumovou tresť, která již déle než století součástí tzv. tuzemáku a podle evropských úřadů obsahuje i nebezpečné chemické sloučeniny, ostatně asi jako cokoli na světě, co je tvořeno chemickými látkami. Např. účinky furanu v rumové tresti by podle některých vědců mohly mít nepříznivé zdravotní dopady na lidský organismus již při denní dávce asi 4 litrů tuzemáku konzumované pravidleně po dobu několika měsíců. Tyto děsivé nepříznivé dopady, kterým chce EU logicky zabránit, aby chránila pevné zdraví svých obyvatel, mohou být ovšem při takové konzumaci zrádně maskovány úmrtím konzumenta na běžnou otravu alkoholem.
-----------------------
Meteorologové na základě řady srovnávacích měření potvrdili, že Golfský proud v posledním období znatelně zpomaluje, což vede k dosud ne zcela zřejmým ale zcela jistě katastrofálním dopadům na počasí v Evropě. Zatímco české Ministerstvo životního prostředí bije na poplach, Ministerstvo dopravy podle svého zvyku věří, že až budou na trase Golfského proudu odstraněny všechny dočasné uzavírky, zmodernizovány všechny mimoúrovňové přejezdy a mosty a instalovány mýtné brány nové generace, takže celá vodní trasa bude technicky na výši podobně jako česká dálnice D1, nebude důvod nadále trvat na omezení rychlosti a voda se bude moct pohybovat stejně rychle jako dřív.
----------------------
Letošní sezóna dává zatím alergikům zabrat. Do ovzduší se dostaly kromě pylu po rychlém oteplení doslova o překot kvetoucích dřevin i necenzurované televizní přenosy ze Senátu a Poslanecké sněmovny, proti kterým tradiční antihistaminika nezabírají. Ordinace specializovaných alergologů jsou přeplněné a Český hydrometeorologický ústav vydal pro alergiky vzhledem k dubnovým teplým dnům a opětovnému projednávání novely protikuřáckého zákona důrazné varování před nadměrným výskytem senátora Jaroslava Kubery, poslance Marka Bendy a agresivního pylu břízy.
---------------------
Severní Korea oznámila, že zastavuje provoz jaderné střelnice na severu země. Tuto zprávu přijaly smutně hlavně severokorejské děti, které se na příjezd jaderné střelnice dlouho těšily a toužily si tam o víkendu vystřelit papírovou růži.
----------------------
Socioložka Jiřina Šiklová potvrdila i Nedělním miniglosám, že Miloš Zeman na sobě v šedesátých letech minimálně při jedné společné seanci testoval účinky LSD. Hradní mluvčí Ovčáček Zemanovy aktivní pokusy s drogou, jichž byla prý paní Šiklová očitým svědkem, jednoznačně popírá: "Pan prezident byl tehdy na zmíněné místo podloudně vylákán několika exponenty pražské kavárny pod záminkou, že jde o zakládající sněm Liberálně-sociální demokracie (LSD), kde se budou moci mladí intelektuálové utkat v rétorických dovednostech a v soutěži o nejbarevnějšího draka. Není důvod si myslet, že Miloš Zeman má horší sebeovládání než třeba Bill Clinton, a proto věřím, že jestli nechtěl hostitele svým odmítnutím urazit, nabídnutý vzorek možná poválel po patře, ale rozhodně ho nepolkl!"
----------------------
Jedním ze zvažovaných míst pro připravované setkání severokorejského diktátora Kim Čong-una a amerického prezidenta Donalda Trumpa je i Praha. Podle našich informací se zatím jako nejvhodnější místo pro setkání jevil slavný Tančící dům, protože Kim má slabost pro českou komunistickou filmovou agitku z 50. let Zítra se bude tančit všude, zatímco Trump na twitteru sdělil, že pro něj bude tohle jednání doslova Tancem s vlky. Protože jsou ale obě delegace tradičně dost paranoidní, požadují kvůli většímu bezpečí dočasně odklonit tok Vltavy, což by mohlo vyčerpat české prostředky na vodohospodářské stavby na tři sta let dopředu, a to ani nemluvíme o Botiči. Výrazně úspornější návrh redakce Nedělních miniglos uspořádat celosvětově významné politické setkání o něco výše na bezpečnějším Karlově náměstí, prý organizátoři z obou stran ještě zváží; na první pohled se jim námi vřele doporučovaný Faustův dům na fotografiích docela líbí.


Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než devět let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.