neděle 29. dubna 2018

Nedělní miniglosy č.446

Poslední dubnové číslo Nedělních miniglos předznamenává můj letošní oficiální prázdninový měsíc. Vzhledem k docela podstatným a nejspíš i dost bláznivým změnám, které na letošní léto chystám, si hlavní dovolenou beru už v květnu, takže svůj zamilovaný řecký ostrov Lefkada uvidím poprvé na vlastní oči i na jaře. Pro Nedělní miniglosy to bude znamenat, že v květnu vyjdou jen dvakrát a pak nastane dlouhá třínedělní prázdninová přestávka. No a v červnu pak po jednom normálním čísle bude následovat tradiční speciální vydání, ve kterém najdete jubilejní výběr z čísel 401 až 449.

V době od vydání minulých Nedělních miniglos jste si na mém blogu mohli přečíst povídání o malé fotografické vycházce k Berounce Za řekou rozčeřenou tak akorát a taky jsme si speciálním článkem připomněli, že zbývají už jen Poslední dny soutěže o výstavní fotografii (dnes konkrétně poslední dva) v souvislosti s mou webovou fotovýstavou Fantaskní příběhy ze světa kůry.
 
Dnešní další neobyčejně teplá dubnová neděle nemá žádnou prázdninovou ani nějakou jinou výmluvu, takže přináší obyčejné a zcela nejubilejní Nedělní miniglosy, svérázný týdeník, který "říká vždy o něco víc než pravdu", takže číst ho bez dostatečné míry nadhledu může přinášet určitá rizika (jak už např. vědí ti, kteří zdejší informace použili ve svých školních referátech). V tomto vydání se vrátíme mimo jiné k průlomovému setkání hlavních představitelů Severní a Jižní Koreje, podíváme se, který lidský vynález přeskočil v žebříčku nejvýznamnějších historických objevů cílené rozdělání ohně a proč byla neúspěšná demonstrace Benátčanů proti přílišnému turistickému ruchu v jejich městě. Všem stálým i občasným čtenářům NMg děkuji ze své oblíbené nedělní kavárny na Poříčí za přízeň a těším se, že se setkáme i příští neděli při vydání 447. čísla, ve kterém se - aspoň doufám - opět společně pobavíme nad věcmi, které jen na první pohled moc k smíchu nejsou. Všem přeji krásné "čarodějnice" a neméně čarovný a nejlépe i kouzelně zamilovaný první máj.


V tradiční každoroční anketě o nejdůležitější vynález v historii lidstva letos poprvé od starší doby kamenné nevyhrálo umění rozdělat oheň, ale klávesy "ctrl-C" a "ctrl-V".
----------------------
Vědci důkladným chemickým rozborem zjistili, že 130 tun vážící obrovitý tukový "špunt" v londýnské kanalizaci obsahuje mimo jiné i neobyčejné množství anabolických steroidů. Londýnští představitelé se teď zoufale snaží vymyslet krizový scénář, jak se mnohamiliónové město zachová v případě, že mezinárodní antidopingová komise zastaví londýnské kanalizaci nejméně na dva roky činnost.
-----------------------
S velkým napětím byly očekávány výsledky voleb v Grónsku, protože politické diskuse mezi jednotlivými grónskými politickými stranami ustrnuly dlouhodobě na bodu mrazu.
---------------------
K přelomovému setkání došlo na jinak přísně střežené hranici oddělující Severní a Jižní Koreu, kde se sešel severokorejský diktátor Kim Čong-un a jihokorejský prezident Mun Če-in. I když prezident Mun se netajil tím, že když už musí přijet na návštěvu Kim, dal by osobně přednost - jak mu radí jeho základní politický instinkt - setkání s Kim Basingerovou, a naopak Kim Čong-un si donedávna myslel, že Mun je zkratka pro jeho oblíbený fotbalový tým Manchester United, oba si nakonec padli přátelsky do náruče. Protože se z velké historické chvíle radovali jako dva malí chlapci, společně přemýšleli dokonce o tom, že by si na hranici mezi oběma zeměmi v demilitarizovaném pásmu symbolicky svobodně zaskákali panáka, který by byl namalovaný zčásti v Severní a zčásti v Jižní Koreji. Nakonec se ale shodli na tom, že skákání panáka je pro holky, panáka vypili na věčné přátelství a zahráli si spolu na legendární 38. rovnoběžce čáru.
----------------------
Velké politiké spory ve vládnoucí pražské koalici vyvolala diskuse o případném zbourání Libeňského mostu. Zatímco vládnoucí hnutí ANO a sociální demokracie řekly bourání své ANO, Trojkoalice jako třetí strana koalice řekly zmíněnému ANO Hnutí ANO své rozhodné NE. Obě strany sporu se shodují jedině v tom, že platí biblické "Vaše slovo buď ANO, ANO - NE, NE'; co je nad to, je ze zlého!", čímž se jasně distacovaly od opozičního NEVÍM, vyvolaného pochybnostmi, jestli mají zastánci bourání nějakou přesnější představu, jak bude po zbourání mostu nad budoucím přívozem vedena tramvajová trolej.
----------------------
Bouři v malém českém školním rybníce způsobila chyba v jednotných přijímacích zkouškách na osmiletá gymnázia. Nejdiskutovanějším tématem mezi žáky, rodiči, úředníky a politiky, kteří všichni často tápou v mnohem jednodušších otázkách ze zákoutí českého jazyka, se tak stal správný počet hlásek v kořenu slova "rozběhla". Odborníci se přou o to, zda jako správnou odpověď mají uznat tři hlásky, čtyři hlásky, tři i čtyři hlásky nebo jestli mají pro zmatečnost uznat úplně všechny odpovědi včetně hodnot 16 a mínus 3. Ministr školství v demisi kvůli této katastrofě přemýšlí, že podá demisi v demisi, a zeměkoule dokonce zvažuje, že na protest proti takovému projevu neschopnosti a zvůle zastaví svou rotaci do té doby, dokud autoři testu nevykonají očistnou pouť do Santiaga de Compostela. "Tohle je opravdu do nebe volající šlendrián, kvůli kterému jsem ochotná vstoupit do časově neomezené stávky," potvrdila v exkluzivním rozhovoru Nedělním miniglosám zeměkoule," a rozběhnu se, až když ti kořeni uznají svou vinu!"
----------------------
Podle výsledků velkého průzkumu čtenářských zvyklostí v České republice přečtou skoro celé čtyři pětiny Čechů alespoň jednu knihu ročně. V porovnání s výsledkem srovnatelného průzkumu přes sedmi lety jde o znatelný nárůst podtržený navíc tím, že mezi lidmi výrazně ubylo vkladních knížek, které byly z knížek mezi čtenáři statisticky nejoblíbenější a nejméně náročné na porozumění textu.
----------------------
Dva tisíce rozčilených Benátčanů vyšlo do ulic protestovat proti velkému počtu turistů v Benátkách, ale brzy se jeden druhému v přecpaných ulicích ztratili.


Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než devět let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.