neděle 8. dubna 2018

Nedělní miniglosy č.443

Po velikonoční přestávce se dnes opět vracejí Nedělní miniglosy 443.vydáním ve své již desáté miniglosové sezóně. I do dnešního čísla jsem zařadil jednu "hostující miniglosu" od našeho občasného NMg-korespondenta, tentokrát jsem ji doplnil o drobnou aktualizaci, ale jinak zůstala téměř v původní podobě. Pro další miniglosu jsem pak použil základní nápad od stejného externího dodavatele, snad se nebude zlobit, že z jeho původního námětu nakonec vzniklo něco úplně jiného, než mi poslal, ale to už u nás "v redakci" tak chodí, že nikdy není do poslední chvíle jasné, co se vlastně ve vydání objeví a v jaké úpravě :-).

V době od posledního vydání NMg jsme se spolu mohli podívat do poetického prostředí pražského Starého Města v dárkové básničce Staroměstská noc a v nedávném "výletu do blogového pravěku" jsme si připomněli už osm let starý, ale ani s dlouhým odstupem o nic méně aktuální text o tom, jaké problémy mi činí praktické používání sousta odpuzující plastové vidličky, nože a lžíce v podnicích rychlého občerstvení - O jedení příborem. Stále si pak můžete na mém fotowebu prohlédnout aktuální "e-Xpozici" s názvem Fantaskní příběhy ze světa kůry, jejíž představení na webu jsem uspořádal jako náhradu za zrušenou skutečnou výstavu na stejné téma. Ještě celý duben můžete vstoupit do soutěže o velkou výstavní fotku podle vlastního výběru, podrobnější informace najdete nejen u výstavní kolekce, ale i v blogovém článku Soutěž o výstavní fotografii.
 
Ale zpět k Nedělním miniglosám: V dnešním vydání nemůžeme úplně pominout rozchod dvou donedávna perspektivních koaličních partnerů od stolu i od politického lože, zareagujeme na nápad učinit naši hymnu jaksi břinkně vlastenečtější, než doposud byla, a nahlédneme - když už je tedy konečně to jaro - i do oblasti pěstování zeleniny a okrasných keřů. Děkuji všem stálým i občasným čtenářům NMg za přízeň a budu se společně těšit příští neděli na vydání s téměř magickým číslem 444. Numerologové budou mít jistě pré se svými různorodými andělskými výklady, ale mně (i celé redakci NMg) bude docela stačit, když se opět společně trochu pobavíme nad věcmi, které jsou většinou v podstatě smutné a jen dostatečná míra sdíleného nadhledu je (aspoň doufám) občas trochu "ovoní humorem" :-). Všem přeji krásné jarní dny.


Podle nového nařízení Evropské unie musí být používaný jed na myši méně jedovatý, než byl doposud, protože nezávislé laboratoře potvrdily, že po požití toho dřívějšího se šedé evropské myši necítily dobře. Snížením obsahu jedovaté látky v jedu na myši se však jed dostal mimo hranice stanovené Evropskou unií pro jedy, takže se nesmí prodávat pod původním tradičním názvem "jed na myši", ale jen jako "jedová pochoutka".
----------------------
Jak zjistil zpravodaj Nedělních miniglos, pravým důvodem, proč nebude včas přijat zákon o ochraně osobních údajů, je panika, která vypukla mezi pracovníky Úřadu vlády. Nikdo z úředníků nechtěl vést protokol o hlasování ve vládě, aby se nedopustil nedovoleného shromažďování nebo dokonce zveřejňování citlivých údajů o politických názorech členů vlády, které nařízení GDPR trestá milionovou pokutou. K obnovení dělné atmosféry přispěl jako obvykle až premiér Babiš, který osobně ujistil úředníky, že nikdo z členů jeho vlády si po chystaném odstoupení ministra spravedlnosti Pelikána již nedovolí žádný vlastní názor, natož politický.
----------------------
Poté, co britská tajná služba zveřejnila své podezření, že nervově paralytická látka novičok se pod speciálním krycím obchodním názvem dlouhá léta vyráběla v tajné chemické laboratoři krymského pionýrského tábora Artěk, komoditní specialisté na obrněnou zeleninu potvrdili celosvětový razantní pokles prodeje artyčoků.
-----------------------
Poté, co ztroskotalo další kolo vyjednávání o budoucí podobě české vlády, tentokrát mezi hnutím ANO a sociálními demokraty, opět jsme se v české politické realitě přiblížili ke stavu, na který se těší experti z celého světa jako na zcela nový prvek politologické teorie: Vypadá to totiž, že v českém parlamentu mohou nakonec všechny politické síly skončit v opozici, takže se rýsuje gentlemanská dohoda, že podobně jako se už kdysi dávno kvůli výstižnému přísloví domluvili čeští mlynáři, bude i u politiků platit, že kdo ráno přijde dřív do práce, ten bude v daném dni vládnout. Nedělní miniglosy sice nesdílejí optimismus českých opozičních politiků, že tento koncept konečně stabilizuje dosud trochu rozkolísanou vnitřní i zahraniční politiku českého státu, ale mohla by se tím dost vylepšit aspoň docházka politiků do práce.
-----------------------
Po zpřísnění bezpečnostních pravidel pro používání dronů v okolí pražského letiště Václava Havla museli obyvatelé okolních zahrádkářských kolonií zlikvidovat v okruhu několika kilometrů kolem vzletové a přistávací dráhy veškeré rododendrony.
----------------------
Šéf pražské fotbalové Slavie Jaroslav Tvrdík ubezpečil všechny fanoušky "sešívaných", že po majetkovém vstupu čínského státu do firmy CEFC, která klub doposud vlastnila, se rozhodně nezmění název klubu jako při jeho prvním zestátnění na přelomu čtyřicátých a padesátých let, kdy se z reakčně buržoazní Slavie stalo úředním rozhodnutím pokrokové Dynamo. "Je možné, že nějaké formální změny v psané podobě nastanou, ale ty by se rozhodně neměly projevit v české výslovnosti jména klubu," okomentoval Tvrdík skutečnost, že nově by se název klubu měl oficiálně psát jako S´La Vi-e.
---------------------
Po chladném až nevlídném přijetí nově navržené vlastenecké podoby české hymny tupě konzervativní českou veřejností přišel Český olympijský výbor s novým revolučním návrhem. Podle něj by se novou českou hymnou po vyřízení příslušných autorských práv měla stát slavná písnička Včelka Mája, protože je výrazně veselejší než rozvláčně patetická píseň Kde domov můj, je rozhodně známější v zahraničí, dá se na ni dobře pochodovat a svým důrazem na kamarádství se lépe hodí k vyjádření radostné atmosféry sounáležitosti mezi malými uličníky a uličnicemi celého sportovního světa v olympijské vesnici.

Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než devět let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.