neděle 21. dubna 2024

Nedělní miniglosy č.727

 

Nevím, jestli mám dávat do souvislostí odstrojení svého vánočního stromečku s návratem zimy, ale spíš si říkám, že půjde o projev výstředností nevyrovnaného apríla. Když jsem ještě běhával maratóny, touto dobou jsem vždy absolvoval testovací 27 km dlouhý výběh na Domažlicku a nikdy nebylo do posledního dne jasné, jestli si spálím čelo nebo bude padat sněhová krupice. Ještěže jsou na světě i některé jistoty, jako např. skutečnost, že v běžnou neděli vycházejí Nedělní miniglosy, náš svérázný blogový týdeník, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu" a oslavil už své 15. narozeniny. Vítám vás tedy - zčásti ze svého dobřichovického obýváku, kterému zatím svítí do oken ranní slunce (tady píšu ráno úvodník) a zčásti z přítmí kavárny na pražském Poříčí (tady píšu odpoledne hlavní text) nad tradiční nedělní stránkou, shrnující, co se taky odehrálo v politice a společnosti v uplynulých dnech.
 
I v minulém týdnu jsem mezi dvě vydání Nedělních miniglos vsunul dva nové blogové články: V prvním jsem vás pozval do Jindřišské věže na už 9. ročník tradiční fotografické výstavy Všechny krásy Prahy a ve druhém se mi prudký přechod od tropického dne k porci nového sněhu "vrazil" do slabik japonské poetické formy v textu Aprílová tanka.  Z předchozího období ještě jednou připomenu poněkud kontroverzní  vykouknutí ze své fotografické komfortní zóny, když jsem se po dlouhé době opět odhodlal udělat pár záběrů lidí z pražských ulic, a speciální reportáž, ve kterém jsem vás zavedl do běžně nepřístupného světa Uvnitř pražského orloje.
 
V archivu tentokrát povytáhnu jeden článek z úplných začátků fungování svého blogu, který pojednává v celkem praktickém duchu O pleonasmech a malou úvahu O robotech mezi lidmi, kde se víceméně marně snažím naplnit výzvu některých webových stránek "Dokažte, že nejste robot!"

Pokud se v nastávajícím čase potkáme osobně, je dost pravděpodobné, že vám do ruky vtisknu papírovou pozvánku (nechal jsem jich vytisknout dvě stovky, tak to se mi to teď bude rozdávat) na svou jubilejní desátou samostatnou fotografickou výstavu, která se v létě pod názvem POVZNÁŠENÍ uskuteční v chotěšovském klášteře (začne vernisáží v pátek 19. července od 17h v Kapitulní síni konventu kláštera v Chotěšově a bude trvat od 21. července až skoro do konce září). Jestli budu mít kliku, je možné, že v týdnu absolvuji netradiční akci spojenou se svou oblíbenou malířkou, o které jsem nedávno napsal článek Toyen - první dáma surrealismu. No a taky bych vám někdy rád představil svůj pohled na jednu výraznou osobnost české moderní (zdráhám se říct rockové a ještě více populární, i když obojí je asi pravda) hudby, i když to bude subjektivní pohled omezený na celkem krátké (ale pro mě významné) období. 
 
Přeji všem milým čtenářům Nedělních miniglos krásný poslední čistě dubnový týden a ať se vám v příštích dnech daří vše, na co sáhnete, i to, na co byste si sáhnout přáli.
  
 
V Polsku výrazně omezili zadávání domácích úkolů ve školách s cílem posílit kreativitu na úkor povinností. Politici tak nevzali v úvahu námitku některých expertů, že nejvíce kreativity využívali školáci právě na to, aby se dokázali úspěšně vyhnout plnění zadaných domácích úkolů a přitom z toho nebyl žádný průšvih.
----------------------
Na několka místech v zemi probíhá rozsáhlý výzkum vývoje populace jelenů a vlků, který by měl konečně dát jednoznačnou a objektivní odpověď na zásadní otázku, která trápí řadu českých voličů: jestli žerou vlci jeleny nebo - jak v poslední době uvádějí mnohé plošně šířené řetězové e-maily - je tomu právě naopak. Aktivisté poukazují na to, že výzkum není objektivní, ale má jen poskytnout data na podporu předem připraveného názoru podplacených expertů, kteří navíc odmítají pro potřeby průzkumu "vypárovat" v posledním roce sežrané jeleny stejným počtem sežraných vlků, aby byla studie aspoň trochu vyvážená.
----------------------
Výprava českých důchodců uvízla kvůli mimořádně silným povodním v Dubaji, odkud na sociálních sítích podávala zprávy o vývoji aktuální situace. Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Marián Jurečka připustil částečný vládní podíl viny na této nepříjemnosti a slíbil, že se osobně postará o to, aby příště důchodci nemohli uváznout na leteckém zájezdu v Dubaji, ale maximálně tak při pěší túře na Řípu.
----------------------
Premiér Petr Fiala, který dosáhl významného diplomatického úspěchu a v týdnu se sešel se samotným americkým prezidentem Joe Bidenem, byl nadšen vlídností přijetí i množstvím informací, které měl prezident o České republice předem nastudované: "Některé znalosti pana prezidenta byly doslova ohromující; dokonce znal mnohem víc českých námořních přístavů než já."
----------------------
Po poslední dobou mediálně mimořádně úspěšné uhlíkové stopě byl u Mezinárodního úřadu pro míry a váhy registrován i uhlíkový palec, uhlíkový loket a uhlíkový sáh.
----------------------
Slova amerického prezidenta Joea Bidena o tom, že jeho strýčka mohli za druhé světové války sníst kanibalové na Nové Guineji, se u obyvatel ostrova setkala s ostrou kritikou. Oficiální mluvčí papuánské vlády si sice jen uměřeně diplomaticky postěžoval, že taková neuvážená  tvrzení mohou značně poškodit jinak legitimní úsilí USA o budování efektivních tichomořských vazeb, podle nezávislých pozorovatelů ale arogantní Američané obyčejným domorodým Papuáncům už notně dlouho leží v žaludku.
----------------------
Slavnostním vyplutím flotily ledoborců byla zahájena nová letní sezóna na brněnské přehradě.
 
 
P.S.: Děkuji Tlustjochovi za upozornění na téma, které jsem využil v předposlední miniglose :-). 
 
Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co dosud za 15 let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:
 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetonypovídkybásněhrátky s češtinouhaikuvzpomínková vyprávěnípovídání o knížkáchfilmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky nebo dokonce sloužící k experimentům jako fotolaboratoř. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

24 komentářů:

  1. Ad #2) VLK (dále jen Výbor Lidové Kontroly) prohlásil, že i jelen může chytit vlka, je-li dostatečně zapařen.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Třeba se začne vyrábět mýdlo s vlkem.

      Vymazat
    2. Lepší mýdlo s vlkem, než-li vlk z mýdla.

      Vymazat
    3. Ano, člověk člověku mýdlem :-).

      Vymazat
  2. A když se vlk nažere, nezůstane náhodou jelen celý? To by bylo pro párování jednodušší a ani jeden by nepřišel o voliče...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podle údajů z Broumovska tento trik vlci zatím umí jen s kozama. V testovací fázi jsou ovce, ale pokusy se zatím nejeví příliš úspěšné.

      Vymazat
    2. Jak napsal polský epigramatik Lec: Vlk sytý ovce celá - když husa přiletěla

      Vymazat
    3. V našich podmínkách, obávám se, bude realističtější scénář, že jelen zmizí a vlk zůstane o hladu.

      Vymazat
    4. Testy prý vyšly jen u ovce Dolly.

      Vymazat
    5. Vlk o hladu nezůstane, jako vlčák opuštěný v lese může vždycky přilézt do psího útulku a žádat teplý kotec a granule!

      Vymazat
    6. To hrdost vlku nedovolí. Nejvýš tak ještě do vlčího útulku :-).

      Vymazat
    7. Když k teplému kotci a granulím přihodíte ještě drbání na bříšku, možná se i vlk nechá přesvědčit.
      Ostatně i čivava v sobě má něco z toho bájnýho vlka, co se přidal k lidský smečce, protože přece co by se tak mohlo pokazit, že...?

      Vymazat
    8. K drbání na bříšku bych se nechal přesvědčit i já :-).

      Vymazat
  3. Pokud jde o uhlíkovou stopu, na toto téma chystá Česká televize detektivní sérii se známými pátrači, jako Sherlockem Holmesem, Herculem Poirotem, komisařem Closeauem a dalšími. Vrahem bude vždy prodejce pevných paliv, výrobce tužek, elektroúdržbář v hlubinném dole nebo zástupce jiné, stejně zavrženíhodné profese.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, myslím, že se při svém pídění posunuli jen o uhlíkovou píď.

      Vymazat
    2. Podobně jsou na tom i hledači diamantů.

      Vymazat
  4. Lezarts
    Taky u nás na rybníku krouží jeden (ledo)borec:-)
    Jelen, jelenu bude vlkem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je vidět, že borcům všeho druhu opravdu začala sezóna :-).

      Vymazat
  5. Ledoborce na "Prígl" vyplout musely. Bylo to dáno plánem plavby, bez ohledu na to, jaké počasí bude panovat. I když tentokrát se opravdu trefily.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Plán je plán a musí se plnit, to bylo za pětiletek a platí to i dnes :-).

      Vymazat
  6. Ta brněnská přehrada je dokonale lahodná tečka pro fajnšmekry :-D A co se těch důchodců týče, na tom se maká už docela dlouho, ale jak je vidět, pořád to má určité mezery.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, stran penzí se všichni snaží, co jim síly stačí, ale pořád to není ono. Chtělo by to rozrazit nějakým tím penzoborcem. Ale ono se nakonec povede.

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.