neděle 14. dubna 2024

Nedělní miniglosy č.726

 

Podle předpovědi máme dnes na dlouhou dobu poslední "letní" den, tak si ještě užijme teplo a do chystajícího se občasného sněžení a další sibérie si můžeme vzít na zahřátí i sedmisté šestadvacáté číslo Nedělních miniglos, našeho svérázného blogového týdeníku, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu" a před nedávnem oslavil už své 15. narozeniny. Letošní dubnové vedřiny mě vybudily k tomu, abych nedlouho po Velikonocích odstrojil konečně vánoční stromeček, tak vás zčásti z poněkud méně zdobného obývacícho pokoje v Dobřichovicích a zčásti z odpolední kavárny na pražském Poříčí opět vítám nad tradiční nedělní stránkou shrnující, co se taky odehrálo v politice a společnosti v uplynulých dnech.
 
V minulém týdnu jsem mezi dvě vydání Nedělních miniglos vřadil dva nové blogové články: V prvním jsem zdokumentoval malé vykouknutí ze své fotografické komfortní zóny, když jsem se po dlouhé době opět odhodlal udělat pár záběrů lidí z pražských ulic. Ve druhém článku jsem pak představil svůj nový objev z dobřichovické knihobudky, amerického průvodce pro české a slovenské krajany, kteří chtěli začátkem 60. let navštívit svou dávnou domovinu, ze které se ovšem v mezidobí stala socialistická země s komunistickou vládou a móresy.  Z předchozího období se s vámi ještě jednou podělím o neobyčejný zážitek z Japonského večera s haiku v pražském zenovém domečku, speciální reportáž, ve kterém jsem vás zavedl do běžně nepřístupného světa Uvnitř pražského orloje a článek o nedávno vydané pozoruhodné knize režisérky Andrey Sedláčkové o mé oblíbené malířce Toyen - první dámě surrealismu.
 
V archivu jsem pro vás tentokrát našel dvanáct let starou básničku Noční polštářová rekonstrukce a až do úplných začátků fungování svého blogu vás zavedu v článku pojednávajícím v celkem praktickém duchu O pleonasmech.

V příštím týdnu bych měl dokončit návrh plakátu ke své jubilejní desáté samostatné fotografické výstavě , která se v létě pod názvem POVZNÁŠENÍ uskuteční v chotěšovském klášteře (začne vernisáží v pátek 19. července od 17h v Kapitulní síni konventu kláštera v Chotěšově a bude trvat od 21. července až skoro do konce září). Když bude čas, v novém článku vás pozvu na jednu úplně jinou pražskou fotovýstavu, ke které mám ale už řadu let stále bližší a bližší vztah, i když jsem si ještě úplně neujasnil, jestli je to vztah v pravém smyslu slova vstřícný.
 
Přeji všem milým čtenářům Nedělních miniglos krásný dubnový týden a ať se vám v příštích dnech daří vše, na co sáhnete, i to, na co byste si sáhnout přáli.
  
 
První zasedání krizového štábu kvůli výsledkům migrační krize mají za sebou v Humpolci. Protože nejspíš kvůli zostřujícímu se mezinárodnímu embargu na ruské suroviny nebude na světových burzách k dispozici Hliník, Humpolečtí se důvodně obávají, že se do města nebude mít kdo přestěhovat.
----------------------
Oba zbývající členové strany Socdem zahájili rozsáhlou celostátní kampaň do eurovoleb.
----------------------
Firma Tesla podle důvěrných informací Nedělních miniglos úspěšně testuje speciální model autonomně řízeného ministerstva, v jehož čele nemusí stát žádný ministr. "Vlastně bude třeba učebnice politologie přesat jen v drobnostech," řekl Nedělním miniglosám šéf projektového týmu. "Např. místo dosavadního běžného termínu ministr bez portfeje bude ustanoven nový termín portfej bez ministra."
----------------------
Ruské neoficiální zdroje Nedělním miniglosám potvrdily, že ruská strana při hodnocení možností budoucího vývoje konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou zásadně odmítá v jakékoli souvislosti používat slovo jednání a je ochotna maximálně akceptovat zástupný termín speciální civilní operace.
----------------------
Zklamáním rozdurdění manažeři českého zastoupení firem Coca Cola a Pepsi Cola se poprali poté, co na slavnostním zahájení zdánlivě velmi perspektivního a lukrativního projektu Kola pro Afriku zjistili, že jde o projekt charitativní, který má ještě navíc na začátku svého názvu písmeno K.
----------------------
Německý soud potvrdil, že roboti zajišťující nepřetržitý provoz automatizovaného obchodního řetězce nesmějí podle německých zákonů pracovat v neděli, která je přece vyhrazena k odpočinku a k náboženským aktivitám, ať už to vše k životu dotyčný potřebuje nebo ne. Zástupce robotů sice s takovým výsledkem procesu nepočítal, ale odpočinkový den pro sebe a své kolegy v podstatě přivítal: "Přemýšlíme o tom, jak volné neděle co nejlépe využít," řekl Nedělním miniglosám. "Jednou z variant zůstává i zprovoznění plně automatizovaného nedělního řetězce kostelů, podaři-li se nám ovšem ještě dotáhnout a proti úniku dat zabezpečit poněkud kontroverzní aplikaci E-zpověď."
----------------------
Ministr financí Zbyněk Stanjura na volebním kongresu ODS požadoval razantní zmenšení státu, kterého by mělo být dosaženo dalšími vlnami privatizací. Proti dalšímu zmenšování českého státu již oficiálně protestoval Vatikán, který se českými aktivitami cítí být ohrožen ve své dosavadní prestižní pozici nejmenšího státu Evropy.
 
 
 
Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co dosud za 15 let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:
 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetonypovídkybásněhrátky s češtinouhaikuvzpomínková vyprávěnípovídání o knížkáchfilmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky nebo dokonce sloužící k experimentům jako fotolaboratoř. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

25 komentářů:

  1. Ad 1): Humpolci to ofšem vynahradí jiné, blízké, o něco severněji ležící městečko.. Americká Národní agentura pro letectví a kosmonautiku oznámila, že se z úsporných důvodů přestěhuje do Nasavrk.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Prý je to ještě sporné, protože někteří představitelé NASA zastávají heslo "už ani vrk".

      Vymazat
  2. Ad 6): zbývá ještě dotáhnout znění některých jednosměrných komunikačních protokolů, zatím jen útržkovitě: "proud náš vezdejší dej nám pane, a zbav nás od virů..."

    OdpovědětVymazat
  3. Kteří jsou ti dva poslední členové Socdem?
    ...já jen komu platí členský příspěvky... O:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ovšem socdem má těžkou konkurenci...tuším Paroubek založil stranu s původním názvem Sociální demokracie a jde s ní do voleb..

      Vymazat
    2. Dokud mohou platit jeden druhému, všechno běží, jak má :-).

      Vymazat
    3. To mi připomíná Slovácko sa nesůdí, jak si Vincek s Ignácem cestou na jarmark navzájem prodávali hlty slivovice po třech grejcarech tak dlouho, až si ty butélky vychlastali a pak se dohadovali, jaktože jeden má tři grejcary a druhej prd. :-D

      Vymazat
  4. AD #6) Není se čemu divit, robota byla zrušena už v roce 1848.
    A k té automatizaci kostelů, elektronické vybírání odpustků už existuje dlouho.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teď už jen pospojovat všechny části do uceleného procesu.

      Vymazat
  5. Ad #3) Myslím, že časem dojde k nahrazení MINIsterstev jedním MAXIsterstvem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mini a maxi by se mělo střídat. Stejně jako minimaxy s maximiny.

      Vymazat
  6. Jednu komediální scénku o automatizované robotické zpovědnici jsem viděla už před lety a byla naprosto geniální. A dneska jako když najdu!
    PS: Tenhle týden jsem viděla billboard propagující tradiční plzeňské slavnosti svobody a vyprskla jsem smíchy. Spolucestující v autobuse se tvářili poněkud překvapeně - asi nečtou tvoje miniglosy :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám obavu, že tahle miniglosová asociace už slavnostem svobody zůstane. Aspoň tedy mezi námi :-).

      Vymazat
  7. Portfejí bez ministrů by vyřešilo svým způsobem deficit státního rozpočtu. Nebude-li ministr, není potřeba ani jeho náměstků. Mám pro to i slogan: Tesla - zbaví zbytečných křesla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, ale kdo bude chodit do televizních debat? :-).

      Vymazat
    2. Myslím, že to v budoucnu vyřeší IA. 😂

      Vymazat
  8. Proti úspěšně fúzi Cola Locy s Whiskey na společnost a nápoj Whiskola by byla fúze Pepsi a Coca colou hračka...oba nápoje jsou bez alkoholu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak silný antimonopolní úřad, aby takovou fúzi posvětil, myslím nikde na světě nemají :-).

      Vymazat
  9. Zmizel mi komentář - psal jsem Ad #3) Časem dojde ke sloučení MINIsterstev v jedno MAXIsterstvo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je divné, komentář jsem viděl, přišel mi do mailu, ale jinak nejspíš odcestovat do čtvrtého rozměru, protože ve spamu není. Aha, tak ještě před chvílí (dávno po odeslání) tam nebyl, teď už tam je. Jdu ho tedy vysvobodit.

      Vymazat
  10. ,Ian Dury Nějak mne to hodilo před tím anonym...Jinak Ruska strana upozorňuje, že pokud přistoupí na jednání, připomíná, že v jejím případě je odvozeno od "jed" ačkoli je výhodnější vypadnutí protistrany z okna...

    OdpovědětVymazat
  11. Jen aby se ty roboticke nedele nezvrhly v nabijeci orgie, kdy budou cely den nasavat elektrinu a vecer prenabiti skakat po autech a rusit nocni klid!

    OdpovědětVymazat
  12. Lezarts
    Socdem asi bude maximálně vyhlašovat sbírku…,na záchranu vymírajícího druhu.

    OdpovědětVymazat
  13. 1) V Humpolci bude příliv. Hliník se rozkrade a bude se na tajňačku prodávat na světových trzích.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.