úterý 9. dubna 2024

Vykouknutí z komfortní zóny

Když jsem o víkendu přijel do Prahy, zarazilo mě, proč je tolik lidí na nádraží i v pražských ulicích ve sportovním. "To máš tedy krátkou paměť, nevděčníku, že si nepamatuješ, že začátkem dubna se běhá Pražský půlmaratón!" sjelo mě na dvě doby moje svědomí a mělo pochopitelně pravdu. Naposledy jsem běžel tenhle závod před 12 lety, v roce 2012 a tehdy už začínalo být jasné, že moje desetiletá přebohatá kariéra pomaličkého maratónce končí. Ještě několik let jsem z nostalgie chodil dělat diváka a snažil jsem se předávat běžcům na konci závodního pole (a také na pokraji sil) trochu nadšení a energie, jak jsem to s číslem na hrudi mnohokrát sám využil, ale postupně jsem se od těchto městských běhů vzdaloval, až jsem se vzdálil natolik, že už ani nevím, kdy se vlastně běží. Místo povzbuzovací trubky, mávátka a vlajky mám s sebou i tentokrát jen foťák a velmi, velmi mlhavou představu, co vlastně budu dneska fotit.

Říká se, že teprve když člověk vystoupí ze své komfortní zóny, může se opravdu něco nového naučit a může růst. Z tohoto pohledu jsou maratónci a maratónkyně jistě pěkně rostlí (rostlé), protože co už by mělo jiného být mimo komfortní zónu, když ne běh na velmi dlouhé tratě - zvláště pak pro ty, co na něj nijak zvlášť netrénují, což býval celkem pravidelně můj případ. Jakýpak čas asi dnes běželi ti chlapíci a děvčice, které jsem právě na cestě do města míjel. To já.... Jen jsem nasucho polkl, protože jsem si uvědomil, že jsem svůj vlastní půlmaratónský osobní rekord dávno zapomněl, a přitom byla doba, kdy pro mě toto číslo znamenalo nemalou motivaci. Vylepšit ho aspoň o minutu, to by bylo něco, říkával jsem si kdysi, a když se mi to párkrát podařilo, měl jsem z toho radost převelikou. A dnes... Dnes si to číslo ani nevybavím, tak málo je - a nejspíš i vždy bylo - důležité!


Původně jsem zvažoval, že využiju doslova letního intenzivního sluníčka k tomu, abych fotil své oblíbené barevné reflexe na hladině Vltavy, ale to je pro mne spíš takové fotografické hlazení po srsti. Když už jsem dnes prošvihl ten půlmaratónský závod, měl bych na počest všech těch znavených a někdy i netradičním dubnovým horkem kolabujících běžců taky vytáhnout paty ze své fotografické komfortní zóny a zkusit naopak vyfotit něco, co fotím vysloveně nerad, čemu se vyhýbám, jak mohu, a co tedy ode mne ani nikdo nečeká. Co kdybych si dal pro dnešek cvičný úkol vyfotit pár obrázků S LIDMI?!! Takový protiúkol by byl snad mírou komfortu zčásti srovnatelný s obtížemi tisícovek městských běžců. Většina z nich to sice neocení, ale já sám nejlépe vím, kolik sil mě jako fotografa stojí vybrat si reportážní motiv s neznámými lidmi, namířit na ně fotoaparát a stisknout spoušť. Jako člověk, který stál na obou stranách pomyslné barikády, bych řekl, že je to srovnatelné. Co bych v ten okamžik dal jako fotograf za to, abych stál na břehu řeky a mohl fotit surreálné barevné skvrny na říční hladině, které neodmlouvají, nemrkají, nepitvoří se, neštvete je svou intervencí v jejich osobní zóně, nekradete jim duši.

 

 

Snad mi ti, které jsem zachytil na svých víkendových snímcích, odpustí, že jsem se jich speciálně nedovolil a nepumpnul jsem je o písemný souhlas, nejlépe sepsaný vlastní krví. Ještě toho trochu! Jako by nestačilo, že jejich směrem musím natočit objektiv, už na překonání tohoto zvláštního odpudivého magnetismu musím vynaložit spoustu energie a foťák se mi v rukou kroutí jako svéhlavá virgule v rukou proutkaře. Ale tento fousatý muž s malým psíkem, nesoucím si hrdě svou hračku, tím spíše v lehce obskurním prostředí postvelikonočního trhu se zajíci na náměstí před pražským magistrátem, se snažili mi moje rozhodování ulehčit, protože za nervózní zmáčknutí spouště určitě stáli :-).

 
 
Při focení se snažím být pokud možno co nejnenápadnější, ale přitom chci stát co možná nejblíž. Přece jen - fotím širokoúhlým objektivem, který vyžaduje být blízko, skoro se stát součástí foceného "sousoší". Při exponování stojím jen malý kousek od těchto dvou dam a fotím zcela naslepo "od boku", protože jakmile bych dal hledáček k oku, přirozenost těch dvou by se nejspíš rozpustila v obavách, co jsem zač, jaký je účel mého konání a - v tom nejlepším možné případě - jestli to oběma bude na fotce slušet.  V pozadí je vidět kašna Terezka, o které jsem psal kdysi ve speciálním článku v rubrice Pražské drobnůstky a až dnes jsem zjistil, že patří k několika článkům, ze kterých někdy v době po přenosu dat z původního blogu na platformě blog.cz zmizely původní fotky i poté, co jsem je už jednou přeinstaloval, grrrrr!

 
 
Pro další kousek jsem si zašel do Karlína a je to fotka mnohem umírněnější a individualističtější než ty ostatní. Když jsem to fotil, připadal jsem si tentokrát jako obyčejný šmírák, mlsně zachycující pěknou mladou holku, ale tohle zátiší s lehátkem a přistavěnou koloběžkou mě přesto lákalo. Dokonce jsem už jednou odešel daleko mimo "palebný prostor", ale zase jsem se vrátil. Musím si opakovat, že dnes tu nejsem proto, abych měl z focení požitek (snad mi dotyčná promine takové nešikovné vyjádření, ale kdo tento článek čte od začátku, ví, jak to myslím), ale dělám něco, na co si normálně netroufám, a riskuju přitom (což normálně od Berounky nehrozí), že slečna mě vezme svou růžovou helmou po kebuli anebo - ještě hůř - jen udělá znechucenou grimasu mým směrem, abych viděl, co si o takových nešťastnících, jako jsem já, myslí :-). 
 

 
Asi nejspokojenější jsem tentokrát s poslední fotkou, kterou jsem toho půlmaratónského dne udělal na Příkopech. Opět jsem fotil tak trochu špionážně, naslepo "od paty" s přednastavenou velkou clonou a dostatečným expozičním časem. Způsob snímání většinou přidá i celkem příhodné "dynamické" naklonění obrazu. A zase - neumím si představit, že by všichni zůstali v přirozených pozicích, kdybych před ně strčil foťák, skrz jehož hledáček bych se právě snažil správně komponovat obraz. Kdybych věděl, kdo muž se psem na obrázku je, zpětně bych ho požádal o souhlas s tímto obrázkem. Kdybyste ho náhodou znali, dejte mi, prosím, vědět. 


 

Tak nevím, jestli jsem se při pobytu mimo svou fotografickou komfortní zónu něco nového naučil nebo nějak povyrostl. Ale mám z víkendového dne jednu až dvě fotky, se kterými jsem celkem spokojený a přitom jsou na té fotce LIDÉ!! Tedy - mimo jiné :-).

I když jsem tentokrát půlmaratónský závod prošvihl, intenzivní osobní vzpomínky na něj mě inspirovaly k zajímavému cvičení, které by možná stálo za to občas zopakovat. A mimochodem - ten můj zapomenutý osobní rekord na půlmaratón je z mého posledního maratónu v řeckých Athénách, kde jsem první polovinu klasické maratónské trasy z Marathonu urazil v čase 2:19,07 hod. A kdoví, kolik by to bylo bývalo bylo, kdyby v tomto bodě závod končil a já si nemusel šetřit síly na druhou půlku trati. 

Ale to už si - obávám se a zároveň doufám - prakticky nikdy nevyzkouším. Na rozdíl od - doufám a obávám se - focení lidí :-).

 


35 komentářů:

  1. Tož zajímavé fotky..... A to klasickým fotakem s objektivem a ne nenápadnou minikamerkou nebo dokonce fotoaparátem že špionských potřeb " ..a přitom nenápadně pořízené, to chce zkušenost a trpělivost...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Špiónské potřeby v Dobřichovicích mají zrovna zavřeno, asi tajná přejímka zboží :-). Tak jsem to musel vzít tím, co bylo po ruce. Ale jsou to trochu nervy a vždycky čekám, kdo mi zaklepe na rameno a řekne: Hele, tys mě fotil, vo co ti de?

      Vymazat
  2. Na Švejkově tezi, že nejlépe se fotí nádraží, prostě něco je. :-D
    Vcelku rozumim nechuti fotit cizí lidi takhle nadivoko. Jeden při tom má podobnej pocit, jako by se jim hrabal v šupliku se spoďárama. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nádraží se fotí skvěle. Když zasvítí letní sluníčko, na hlaváku jsou stovky zajímavých námětů :-).

      Vymazat
  3. Lezarts
    Změna je vždy prospěšná!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, je to dobrodružství. Ale když se pak něco povede, je to o to víc fajn :-).

      Vymazat
  4. Gratuluji k úspěšnému vykročení z komfortní zóny :-) Ten magnetismus se někdy skutečně zdá téměř nepřekonatelný. A poslední fotka se mi líbí opravdu moc. Pán se tváří vskutku tvrďácky - skoro jako by byl zkušeným modelem!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Škoda, že nemůžu říct, že jsem si přesně ten jeho tvrďácký pohled vybral. Fotil jsem totiž s hlavou odvrácenou na druhou stranou, aby nebylo tolik znát, že právě fotím. Jen trefit směr a zařídit, aby se všechno vešlo do záběru :-).

      Vymazat
  5. Oceňuju vaši odvahu, širokáčem. Sám lidi fotím teleobjektivem, tak se tolik nebojím. No, ale zase na fotkách nemám hloubku, to je fakt, musím je komponovat jinak.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když už protiúkol, tak se vším všudy :-). Teleobjektiv taky zafunguje, ale není to taková divočina, jak když vás má focený objekt "na doplesk" backendem :-).

      Vymazat
  6. A já si po prvních větách myslela, jak budeš psát o tom, jak jsi běžel půlmaraton! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Uznávám, vypadalo to tak. ale to už nejspíš neklapne. Tím spíš, že když jsem před lety vyběhl naposledy, rozpohyboval jsem si ledvinový kámen, což jako bezstarostnou zábavu nemůžu s klidným svědomím doporučit :-).

      Vymazat
  7. Pěkné momentky.
    Já mám stále ostych lidi fotit a ještě větší ty fotky zveřejňovat.

    OdpovědětVymazat
  8. Nejvíc mě zaujala ta třetí fotka. Nemohl jsem od ní dlouho odtrhnout oči. Mám při pohledu na ní pocit, jak bych tam stál sám a díval se na tu scénu. Až po delší době mi docvaklo, že důvod pro tento stav mysli jsou s největší pravděpodobností linie stínů a dlažby na dolní části fotky, spolupracující o něco výše s linií schodů, prkny na stánku (budce) a samotnými budovami. Spolu s náklonem vytvářejí celek, který mi dělá dobře na duši... A samozřejmě, je to BW fotografie =)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ... a také je nutno zmínit ještě odrazy oken na protější budově, které mi jaksi z předchozího komentáře vyklouzly =)

      Vymazat
    2. To by býval byl hřích nevyužít těch výrazných stínů :-). Vlastně první, co jsem fotil, byly ty stíny, teprve pak jsem k nim přibral i ty dvě dámy.

      Vymazat
    3. Ještě mě potěšila jedna nenápadná drobnost: Jak je v pozadí kašna Terezka, ta sošná dívka sedí podobným způsobem jako mladší žena na obrázku s jednou pokrčenou nohou. Jen nemá mobilní telefon :-).

      Vymazat
  9. Taky mám problém fotit obličeje, a to i mých přátel či známých, jednak je mi to blbé, jednak se okamžitě začínají křenit.
    Lepší je tedy fotit neznámé a mít po ruce vhodnou výmluvu:
    "Ale to platí váš manžel/manželka."
    "Soustřeďuji důkazy vaší neviny."
    "Chtěl jsem si vás, slečno, pohladit, ale neodvážil jsem se."
    "Jejda, to mi musel uklouznout prst na spoušti."
    "Pane, máte držku na světovou výstavu oblud."

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, mám nepříjemný a neléčitelný tik, který se projevuje nekontrolovatelným mačkáním fotografické spouště.

      Vymazat
  10. Super! Mě by zajímalo, jestli jsi měl reálně připravenou nějakou odpověď, kdyby se do tebe někdo za to focení pustil. A stalo se ti to vlastně někdy?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vlastně neměl. Samotného by mě zajímalo, co bych odpověděl. Zatím jsem nikdy problém neměl, aspoň ne při focení zblízka. Jednou jsem na dálku gestem děkoval jedné slečně, která si všimla, že je v hledáčku a podívala se na mě trochu rozčileně, ale zamázlo se to úsměvem.

      Vymazat
    2. Popravdě - mně by to asi vadilo. Nerada se fotím i se souhlasem a určitě vím, že bych v "nejhorším" případě nechtěla někde viset na výstavě. Tak by mě jen zajímalo, co se takovým lidem jako já říká:)))

      Vymazat
    3. Až se to jednou stane a já budu mít čerstvou zkušenost, určitě dám vědět. Jestli tedy do té doby nenarazí kosa na kámen - myšleno Čerf na Psici :-). Rozumím tomu, teď právě řeším jednu fotku pro výstavu, na níž je (byť zdaleka ne v takovém detailu) paní, která mi nedala výslovný souhlas a přitom se může přijít na výstavu podívat. Váhal jsem a ještě trochu váhám, ale s velkou pravděpodobností u mě vyhraje touha ukázat dobrou fotku. Tak je možné, že správné řešení hádanky se dozvíme poměrně brzy :-).

      Vymazat
  11. Petře, moc hezké fotky, které jsou "ze života". 👍👍
    Jeden čas byla součástí půlmaratonu i jízda na in-linech. Ta mívala cíl ve Žlutých lázních. Dcera se toho několikrát účastnila a my jí chodívali fandit. Kdeže loňské sněhy jsou?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty in-liny si pamatuju ještě z 90. let. Napřed jsem asi pět let chodil jen fandit a v roce 2002 jsem to zkusil poprvé i sám :-).

      Vymazat
  12. Hele a vědí ti lidi, třeba ta paní na lehátku, že je fotíš? Aby to nebylo nekonsensuální, hele... A jojo, v sobotu byl pražský půlmaraton a zároveň jsme ještě blokovali klerofašisty, takže to byl fakt horkej víkend. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tyhle fotky jsou značně nekonsensuální. Kdyby pro nic jiného, tak proto, že s nimi jako autor většinou nesouhlasím :-).

      Vymazat
    2. Hele a co GDPR? Jako najít se na něčí fotkách, o kterých ani nevím, že byly dělané, neboť jsem k nim nedal souhlas, asi se dost naštvu... Zvlášť pokud někde jen tak sedím a čtu si, a někdo si mě snapne. :/ Nic proti tvým fotografickým schopnostem, ale prostě mi to přijde divný, no.

      Vymazat
    3. Nejsi sám. Ale svět je holt zlej ;-). Jsou fotografové, kteří se prakticky stále věnujou výhradně tomuhle žánru, na jejich fotkách jsou stovky kolemjdoucích (buď v klidu, ty tam taky někde budeš) a řeší se to různě, třeba formou spec. proclaimerů, protože sehnat souhlasy těch, kteří na fotkách jsou, se prostě nedá (a bude to tak, i kdyby existovalo deset různých GDPR). Já se k tomuhle žánru dostanu jednou za uherský rok a co je z toho zajímavých námětů k přemýšlení :-).

      Vymazat
  13. Fotky takto ze života ty umíš :-)) Kitty

    OdpovědětVymazat
  14. Petře, ono to focení neznámých lidí je sporné. Taky nefotím, vyhýbám se tomu, nechci si to dovolit, i když by byli mlze :-) Přemýšlím, jak to provést. Cvaknout, aby člověk zachytil okamžik nenucenosti a pak se jít zeptat, jestli fotku můžeš použít? Nevím. Lidé by na fotkách být měli, ale jak to provést, když ne každý chce mít ukradnutou duši :-) Kdybys na to přišel, dej vědět. A přeji málo žalob :-) Fotky jsou pěkné, dobře zakomponované do prostředí, vypovídají příběhy. Líbí se mi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi to nevymyslím; probírali se tím chytřejší lidé, než jsem já, a taky si to každý dělá, jak chce. Úplně nejlepší je, když ty fotky nevyjdou, to je pak vše v pořádku. Horší je, když se něco povede, to je nejkratší cesta k problémům ;-)

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.