neděle 28. dubna 2024

Nedělní miniglosy č.728

 

Letos, zdá se, hrají karty o osud naší země jen zima s létem. Jaro se zatím do hry vstoupit neodvážilo, kdykoli dostalo rozdané karty, jen na ně smutně pohlédlo, vlaze vzdychlo a skoro šeptem dodalo své otřepané "pass!". Hmm, to tak někdy bývá, když je jaro submisivní a neochotné riskovat, že si jeho tradiční hájemství rozchvátí jeho bojovnější sousedé. Vy ovšem nemusíte sahat hned k hazardu a k pokerovým kartám, protože máte jednu nerozbornou jistotu: Dnes opět vycházejí Nedělní miniglosy, náš svérázný blogový týdeník, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu" a oslavil už své 15. narozeniny. Vítám vás tedy opět zčásti ze svého dobřichovického obýváku, kde ráno píšu tento úvodník, a zčásti z přítmí kavárny na pražském Poříčí naproti Bílé labuti (už tam vědí a ptají se mě jen čistě formálně: "zase jako vždycky?"), kde v neděli odpoledne píšu hlavní text, nad tradiční nedělní stránkou, shrnující, co se taky odehrálo v politice a společnosti v uplynulých dnech.
 
I v minulém týdnu jsem zde na blogu publikoval dva nové blogové články: V prvním z nich, textu Páni, já vám dneska slyšel zpěvačku..., jsem zavzpomínal na to, jakým zjevením pro mě byla začátkem roku 1986 energická mladá zpěvačka Bára Basiková a celé tehdy vzniklé seskupení kytaristy Michala Pavlíčka s výbušným názvem Stromboli. Ve druhém jsem se narychlo podělil s nevšedním zážitkem, protože jsem ve středu mohl strávit celé Odpoledne s mimořádným obrazem, konkrétně s již pozapomenutou malbou od surrealistické malířky Toyen Tajemství míst (z roku 1961), která by právě dnes, v době, kdy píšu tyto řádky, měla na velké aukci v pražském Obecním domě najít svého nového majitele. V předchozím období jsem vás pak mimo jiné pozval do Jindřišské věže na už 9. ročník tradiční fotografické výstavy Všechny krásy Prahy nebo ve speciální reportáži do běžně nepřístupného světa Uvnitř pražského orloje.
 
V archivu tentokrát povytáhnu malou úvahu O robotech mezi lidmi, kde se víceméně marně snažím naplnit výzvu některých webových stránek "Dokažte, že nejste robot!", a protože nás v příštím týdnu čeká první máj, který kdysi býval nejen časem lásky, jak mu to zbylo dodnes, ale i časem prvomájových průvodů, připomenu dřívější prvomájové články hned dvěma odkazy - pro mě celkem netradiční formou (láskyplné) koláže z doby velké covidové karantény Vyznání ve žluté obálce a skorohororovou vzpomínkou na dobu rádobyrozvinutého socialismu O uškrceném pionýrovi z prvomájového průvodu.

Pokud se v nastávajícím čase potkáme osobně, je dost pravděpodobné, že vám do ruky vtisknu papírovou pozvánku (nechal jsem jich vytisknout dvě stovky, tak to se mi to teď bude rozdávat) na svou jubilejní desátou samostatnou fotografickou výstavu, která se v létě pod názvem POVZNÁŠENÍ uskuteční v chotěšovském klášteře (začne vernisáží v pátek 19. července od 17h v Kapitulní síni konventu kláštera v Chotěšově a bude trvat od 21. července až skoro do konce září). A nejspíš už dám pár základních průběžných informací i sem na blog, protože do zahájení výstavy je sice ještě dost času, ale rád bych vám včas vnuknul myšlenku na prázdninový výlet za neobyčejnou barokní architekturou a návdavkem samozřejmě i za mými fotkami :-).
 
Přeji všem milým čtenářům Nedělních miniglos co nejlepší vstup do měsíce května a ať se vám v příštích dnech daří vše, na co sáhnete, i to, na co byste si sáhnout přáli.
  
 
Poté, co několik školaček ze střední odborné školy v Kutné Hoře psychicky nevydrželo přednášku psycholožky, která tím chtěla vylepšit mezilidské vztahy v třídním kolektivu, a bylo odvezeno záchrannou službou do nemocnice s příznaky hyperventilace, výrazně se zvýšil počet školáků hyperventilujících při větném rozboru nebo při spatření kvadratické rovnice.
----------------------
Ministr financí Zbyněk Stanjura vysvětlil, že na dani z neočekávaných zisků se nakonec místo plánovaných 33 miliard korun vybralo jen necelých 600 miliónů, protože banky prokázaly, že skoro všechny navýšené zisky očekávaly, takže se nedaly považovat za neočekávané.
----------------------
Do případu exposlance Dominika Feriho, který byl za znásilnění a sexuální obtěžování pravomocně odsouzen ke třem letem odnětí svobody, vstoupil Evropský soud pro lidská práva, který vyhodnotil rozsudek vzhledem k poslanecké minulosti odsouzeného jako nelidský, a proto jako dodatečnou podmínku stanovil, aby bylo Ferimu ve věznici umožněno alespoň jednou týdně hlasovat, aby úplně nevyšel ze cviku, a v běžné diskusi se spoluvězni uplatnit každý den jednu faktickou poznámku, nebude-li ovšem v tu chvíli do diskuse přihlášen některý vězeň s přednostním právem.
----------------------
Ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová jednoznačně popírá, že by byla "neviditelnou ministryní" a dokumentuje to speciálním výzkumem, který si její ministerstvo na poslední chvíli zadalo a ze kterého vyplývá, že existence ministerstva si všimlo téměř 5 % občanů České republiky, což rozhodně není málo. Pravda je, že když se podíváme do detailních výsledků výzkumu, není až taková věda zjistit, že většina těchto respondentů si existence ministerstva překvapeně všimla až v okamžiku, kdy paní ministryně podala demisi, protože se domnívali, že odstoupila už dávno.
----------------------
Z kuloárů Evropského parlamentu prosakují nadějné zprávy, že finišují dlouhotrvající a ke kompromisu směřující rozhovory mezi zdravotním výborem, ekonomickým výborem a výborem pro práci a sociální věci, takže alespoň ve vybraných evropských nemocnicích by měl být postupně zaveden urgentní nepodmíněný příjem.
----------------------
Poslanec Alternativy pro Německo (AFD) Petr Bystroň popřel, že by přijal jakékoli peněžní úplatky od proruských sil, a připustil jen to, že snad občas mimoděk přijal nějaké malé balíčky. Na tom je vidět zásadní rozdíl v politické kultuře mezi Německem a Českou republikou: Zatímco v Německu vyvolávají zásadní společenskou debatu i drobné balíčky za pár eur, v České republice celkem nedávno přijala většina českých poslanců daňový balíček za miliardy, a jejich čeští voliči jim přitom tuto skutečnost vůbec nevyčítají.
 ----------------------
Manželská krize mezi manželi Babišovými podle svědků vyeskalovala v okamžiku, kdy na již tradiční a často opakovanou výčitku, že má raději Hnutí ANO než manželku, manžel poprvé odpověděl, že má raději i ODS.
 
 
 
Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co dosud za 15 let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:
 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetonypovídkybásněhrátky s češtinouhaikuvzpomínková vyprávěnípovídání o knížkáchfilmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky nebo dokonce sloužící k experimentům jako fotolaboratoř. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

15 komentářů:

  1. Horor "Školní psycholožka I".. Konečně česka obdoba Hanibala Lectora...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vypadá to tak. Dnešní středoškolačky jsou křehké bytosti.

      Vymazat
    2. Treba jen mlcela, svitily ji oci a vznasela se u stropu za prerikavani otcenase pozpatku. Dneska u tech alternativnich psychologickych metod nikdy nevis!

      Vymazat
    3. Ano, i ayahuasca to umí ve třídě rozsvítit :-).

      Vymazat
  2. Ad #4) Ač alchymisté ministerstva dělali od nevidím do nevidím, elixír udržitelnosti se jim vyextrahovat nepodařilo, takže není divu, že ministryně svoji židli neudržela.

    OdpovědětVymazat
  3. Urgentní nepodmíněný příjem je výborný :-D A pak že se nikam neposouváme! Keynes, který předpovídal, jak už teď všichni budeme jistě všichni pracovat tak maximálně 15 hodin týdně, by na nás byl jistě hrd.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na tom, že se posouváme, panuje ještě celkem shoda :-).

      Vymazat
  4. Školní psycholožka údajně před příchodem do školství vykonávala funkci exorcisty, takže není divu, že přítomně dívky propadly hyperventilaci. K dalšímu posunu již nedošlo, ďábla se ze třídy vypudit nezdařilo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A to není špatný nápad: Školní exorcista je zaměstnání budoucnosti :-).

      Vymazat
  5. Měl bych jen drobný doplňující dotaz k té speciální výzkumné operaci týkající se ministerstva pro vědu a výzkum. Totiž - v těch 5% občanů, kteří si existence ministerstva všimli, jsou či nejsou zahrnuti i zaměstnanci řečeného ministerstva?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, to může být trochu zavádějící, protože mezi zaměstnanci ministerstva si podle statistiků skoro polovina z nich všimla, že ministerstvo existuje :-).

      Vymazat
    2. Polovina?
      ...pak je to zkreslení ještě větší, než jsem si myslel... :-)

      Vymazat
  6. Petře, mě se líbí, jak to píšeš odborně, z toho, co se skutečně stalo, a přitom je to taková ptákovina :-) Někdy teda bohužel i pravdivá :-) :-) Pobavila jsem se

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, většina miniglos je "na motivy skutečných událostí" :-). Většinou to stačí jen maličko významově posunout a ptákovina je na světě, to mě pořád moc baví :-).

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.