neděle 7. dubna 2024

Nedělní miniglosy č.725

 

V únoru a v březnu jsme si střihli jaro, tak není divu, že v dubnu jsme se už posunuli rovnou do léta. Venku se nejspíš chystá letošní první letní den a já si sedám k úvodníku "mírně jubilejních" sedmistých pětadvacátých Nedělních miniglos, našeho svérázného blogového týdeníku, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu" a před nedávnem oslavil už své 15. narozeniny. Po velikonoční přestávce vás opět vítám nad tradiční nedělní stránkou shrnující, co se taky odehrálo v politice a společnosti v uplynulých dnech.
 
V mezidobí od posledního vydání Nedělních miniglos vyšly na mém blogu hned čtyři nové články. Prvním byl fotočlánek Černobílé výhledy ze zahrady Na Valech a rozkvetlý pozdrav z Petřína, pak jsem se s vámi podělil o neobyčejný zážitek z Japonského večera s haiku v pražském zenovém domečku, přidal jsem jedno úplně nové a dvě starší říční Strašidýlka a nakonec jsem vás ve speciální reportáži zavedl do běžně nepřístupného světa Uvnitř pražského orloje. Z předcházejícího období ještě jednou připomenu docela rozsáhlý článek o nedávno vydané pozoruhodné knize režisérky Andrey Sedláčkové o mé oblíbené malířce Toyen - první dámě surrealismu (mimochodem, v tomto článku jsou vložené i odkazy na mé dřívější blogové články o dvou velkých pražských výstavách, které dílo slavné Čechofrancouzské umělkyně v krátkosti představily) a zatím poslední zdejší kousek z rubriky V řeči mírně vázané, tentokrát napsaný na poslední chvíli, doslova Vpředvečer :-). 
 
Protože těch odkazů je kvůli velikonoční přestávce už dost, nehledal jsem tedy v hlubokém archivu žádný další "nový" článek a nechal jsem povytažený text O našich vzorech, a protože nejde o vzory osobnostní ale gramatické, není divu, že tento 12 let starý příspěvek dlí v rubrice Jazykové hrádky (jak jsem se při založení této rubriky kdysi snažil vysvětlit nedovtipnějším gramatickým puristům - když může mít Pavel Eisner z českého jazyka "Chrám i tvrz", mohu z něj snad já mít aspoň sem tam nějaké malé hrádky!).

Už jen posledních 10 obrazů mi chybí připravit pro mou letní samostatnou výstavu POVZNÁŠENÍ v chotěšovském klášteře, která začne vernisáží v pátek 19. července od 17h v Kapitulní síni konventu kláštera v Chotěšově a bude trvat od 21. července až skoro do konce září. V minulém týdnu jsem se navrch dozvěděl o další možnosti ukázat něco málo ze svých fotek na veřejnosti: Tentokrát to ovšem nebude nikde na druhém konci světa - v San Franciscu, Paříži ani v Glasgow, ale na jednom moc pěkném, zároveň velmi rušném i neobyčejně poklidném, a navíc výborně dostupném místě v Praze. Až dám dohromady všechny základní informace v definitivně potvrzené podobě, dám samozřejmě vědět podrobnosti, ale už teď vím, že to pro mě bude v mnoha ohledech nová fotografická i lidská zkušenost.
 
Přeji všem milým čtenářům Nedělních miniglos krásný dubnový týden a ať se vám v příštích dnech daří vše, na co sáhnete, i to, na co byste si sáhnout přáli.
  
 
Členka místní volební komise na jihu Slovenska hlasovala ve druhém kole slovenských prezidentských voleb nejen za sebe ale i za svou dceru. "Ano, vyskytly se excesy," potvrdil Nedělním miniglosám předseda slovenské Ústredné volebné komísie. "Asi nejvýznamnějším porušením pravidel byl pokus Snehulienky z jedné středoslovenské osady, která se snažila hlasovat nejen za sebe, ale zároveň i za osmnáct trpaslíků, což naštěstí sečtělým členům příslušné volební komise připadlo přece jen příliš."
----------------------
Sicilská sopka Etna dostala pokutu od místních úřadů za to, že kouřila i v době podávání obědů.
----------------------
Nově testovaný makedonský model omezení rychlosti průjezdu uzavřenou obcí, kdy ráno do 5:00 a večer od 21:00 se může jezdit rychlostí až 90 km/h, zatímco během dne jen standardních 60 km/h, byl napaden Svazem evropských feministek, podle kterých je jakákoli snaha resuscitovat dávno překonaný machistický model 90-60-90 jen ostudným anachronismem.
----------------------
Představitelé města Velvary se po dávné ostudě s dodávkou natvrdo vařených vajec na stavbu Karlova mostu konečně po dlouhé době opět zapojili do dobročinných aktivit, když poslali do Kyjeva zásilku tužkových baterií na základě naléhavé prosby ukrajinských úřadů, že jim chybí dělostřelecké baterie a baterie protivzdušné obrany.
----------------------
Prahou prošel průvod konzervativního Hnutí pro život, které se zaměřuje především na boj proti umělému přerušení těhotenství. Odpůrci pochodu naproti tomu zablokovali most Legií, aby pochod nemohl projít do centra města. Někteří z účastníků pochodu, kteří se doposud jen vyslovovali proti umělému přerušení těhotentví, na mostě nabádali místní policisty k umělému přerušení demonstrace jejich odpůrců, což mezi část účastníků pochodu i jejich oponentů vneslo argumentační zmatek.
----------------------
Policie ČR varuje, že v souvislosti s některými překvapivými meteorologickými jevy z posledních týdnů výrazně narostl počet podvodných řetězových e-mailů, které nelegálně oslovovaným adresátům především z řad důvěřivých seniorů slibují "spoustu prachů ze Sahary".
----------------------
Ministr financí Zbyněk Stanjura na speciální tiskové konferenci oznámil, že podle jeho informací přímo z terénu byla během Velikonoc vyplacena i většina klientek zkrachovalé Sberbank.
 
 
 
Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co dosud za 15 let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:
 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetonypovídkybásněhrátky s češtinouhaikuvzpomínková vyprávěnípovídání o knížkáchfilmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky nebo dokonce sloužící k experimentům jako fotolaboratoř. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

21 komentářů:

  1. Ad #1) A což teprve Ali Baba a jeho čtyřicet až padesát loupežníků.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsou ty důsledky hraní na honěnou: Ali má Babu!

      Vymazat
  2. Ad #4) Voltův sloup je děsivá zbraň.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A to myslíš horního nebo dolního Volta?

      Vymazat
    2. S což teprve proslulá Horní Volta s raketami...

      Vymazat
  3. Teď jde o to jestli skutečně za osmnáct, nebo bez dvou za dvacet

    OdpovědětVymazat
  4. A to ještě volební komise u Snehulienky musela přejít lehký nesoulad medzi vzhľadom a priezviskom.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na tyhle procesní drobnosti máme otrávená jablíčka.

      Vymazat
  5. Spoustu prachu ze Sahary je super! Uplne vidim tu retezovku, kde egyptsky korunni princ zada o malou financni pomoc, aby se mohl vzapeti revansovat zlatem a mumiemi z vykradenych pyramid:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mumiemi se prý skvěle ručí za úvěr. Někdy se tomu taky říká egyptská hypotéka :-).

      Vymazat
    2. Není divu - jak jsem se dočetl:Kdo se kolem roku 1800 procházel v centru Prahy, z výlohy obchodu lékárníka Václava Barky se na něho šklebila seschlá tvář mumifikované mrtvoly. Viditelně umístěná cedulka s nápisem lákala na prodej „mumiového prášku“, což byl skutečně prach z rozemleté mumie. O něm se věřilo, že je zdraví prospěšný a zároveň působí jako afrodiziakum.
      Zdroj: https://www.idnes.cz/hobby/domov/vystava-mumie-sveta-mumifikovana-tela-egyptolog.A180302_142403_hobby-domov_mce

      Vymazat
    3. Kterýpak lékárenský koncern se od toho finančně odrazil k zářné budoucnosti? :-)

      Vymazat
  6. Etna - kdyby jen kouřila? Ale ona ještě drze vysílala kroužková znamení.

    OdpovědětVymazat
  7. Dobře Etně tak! ...beztak za zákaz kouření v hospodách můžou takoví drzouni, jako je ona...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak. Kdyby neprovokovali...

      Vymazat
    2. Tak. ...a teď musíme ty jejich smradíky čuchat venku...

      Vymazat
  8. Opětně vydařená dávka miniglos!

    OdpovědětVymazat
  9. Argumentační zmatek je naprosto skvělý! Úplně si to představuju a je to skoro jako z Jistě, pane ministře. "Tak počkejte, jsme teda pro nějaké umělé přerušování, nebo ne? Já myslel, že jsme proti... Franto, pro co teda vlastně jsme?" :-D

    OdpovědětVymazat
  10. Stanjurovo velikonoční nářez klientek mě naprosto dostal. Inu i tak nějak to někdy je...

    OdpovědětVymazat
  11. Petře, díky za vylepšení mé psychiky v těchto dnech. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.