neděle 4. února 2024

Nedělní miniglosy č.717

 

Zatímco se kvůli nedostatku sněhu ruší tradiční lyžařské závody, na přelomu ledna a února již začaly leckde vykukovat sněženky a počasí následujícího týdne by to nejspíš mělo jen podpořit. Přiznávám, že takový způsob zimy zdá se mi docela šťastným a klidně bych už těch pár týdnů do jara přeskočil, ale jsem přející a těm, kteří přes zimu vášnivě rádi lyžují, chci jejich potěšení v co největší míře dopřát, jinak s nimi mimo sezónu nebude k vydržení :-). Ale všechny, kteří nakonec dorazili sem, do virtuálního blogového světa, poprvé v měsíci únoru vítám u dalšího, už 717. vydání Nedělních miniglos, našeho svérázného blogového týdeníku, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu". Dnes opět zdravím z pražské kavárny, kde už mě za ty roky docela znají a když jsem minulou neděli nedorazil, určitě z toho byli nervózní :-). 

V období od posledního vydání Nedělních miniglos jsem publikoval dva nové články: Prvním byl text O kovářově kobyle, který popisuje některé .důsledky mezi fotografy pozoruhodně rozšířené fóbie z vlastního pózování na fotkách. Druhý článek byl hlavně vzpomínkový, i když se tvářil, že pojednává primárně o lidské hrdosti; však se taky jmenoval O hrdosti a (ne)dobíhání vlaku. Z předchozího období mohu ještě jednou připomenout obsáhlý průřezový článek Patnácté blogové narozeniny, osobní vzpomínku na 35 let staré události tzv. Palachova týdne z ledna 1989 a svůj nový překlad Morgensternovy básničky Koleno. 
 
Už dlouho jsem neměl svůj příští článek připravený a rozmyšlený tak jako tentokrát, takže na rozdíl od jindy vím přesně, čím vás počastuji, doufám, už v úterý nebo nejpozději ve středu. Druhý článek je zatím ve hvězdách, a ve stejných místech je i to, jestli se k němu vůbec dostanu, protože příští týden bych rád vyjel na otočku na několik míst a nejspíš si na to budu muset vzít i nějaké drobné volno v práci. Ale ve vlaku by mohlo být docela dost času, u nejdelšího výletu přinejmenším čtyři hodiny tam a čtyři zpět, což by mohlo nějaký článek přinést, uvidíme. Mimochodem, mnou avizovaná výstava ABSTRACT v The Glasgow Gallery of Photography už začala a všech 90 vystavených fotek od autorů z 27 zemí světa si můžete prohlédnout v této speciální online galerii. A moje letní samostatná výstava v chotěšovském klášteře již má oficiální termín zahájení: Vernisáž by se měla uskutečnit v pátek 19. července od 17h v Kapitulní síni konventu kláštera v Chotěšově odkud bychom se měli rozejít do jednotlivých výstavních prostor. Výstava by měla trvat až do 29. září. A jak jsem minule v úvodníku k NMg sliboval, právě se tiskne a adjustuje 6 nových výstavních fotek, které budou v létě na výstavě s největší pravděpodobností k vidění. Tak jsme - přes všechny moje nepříjemné trvající resty - zase o krok dál...
 
Přeji všem milým čtenářům Nedělních miniglos úspěšný rozjezd nového měsíce a ať se vám i v něm daří vše, na co sáhnete, i to, na co byste si sáhnout přáli.
  
 
Nejoblíbenější českou institucí se podle nejnovějších průzkumů stal nečekaně Český hydrometeorologický ústav - zejména poté, co oficiálně zveřejnil informaci, že podle dlouhodobé předpovědi to zatím moc nevypadá, že by letos měl být suchý únor.
----------------------
Nejmenovaná americká firma, která je podle zdrojů Nedělních miniglos doslova pohádkově financovaná konsorciem nejbohatších světových podnikatelů a průmyslníků, oznámila rozhodující průlom ve výzkumu a představila veřejnosti dlouho očekávaný výsledek své práce - speciálně vyšlechtěné nanovelbloudy, kteří dokážou bez problémů projít uchem běžných jehel.
----------------------
Místní úřady ve švýcarském Zermattu musely nečekaně řešit invazi rozezlených českých rodičů, kterým kvůli dočasné nefunkčnosti systému přihlašování na české střední školy došla trpělivost a přijeli si to s odpovědnou firmou vyřídit na základě doporučení zmatené elektronické navigace místo do pražských Holešovic přímo pod majestátní Matterhorn.
----------------------
Velké zklamání zejména mezi mladými lidmi podporující legalizaci alespoň měkkých drog přineslo zjištění, že sníh, který se začátkem týdne překvapivě snesl v Plzni z čistého nebe, tvoří celkem obyčejné vločky ze zmrzlé vody a ne nic brizantnějšího. Plzeňané tak po vysvětlení vzácného meteorologického jevu měli alespoň radost z toho, že v Plzni - na rozdíl např. od Ostravy - je stále ještě dost průmyslu na to, aby tu mohlo průmyslově nasněžit, a místní obyvatelé se i díky tomu mohli ve svém volném čase průmyslově zkoulovat.
----------------------
Dlouhodobá nepřízeň počasí již poněkolikáté narušila plán ambiciózního interdisciplinárního (botanicko-meteorologického) vládního výzkumného projektu, který měl přímo v terénu ověřit platnost přísloví Mráz kopřivu nespálí.
----------------------
Podle nejaktivnějších odpůrců korespondenční volby bude třeba zavést přísný dohled nad tím, aby volby byly skutečně svobodné.

 
 
Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co dosud za téměř 15 let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:
 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetonypovídkybásněhrátky s češtinouhaikuvzpomínková vyprávěnípovídání o knížkáchfilmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky nebo dokonce sloužící k experimentům jako fotolaboratoř. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

15 komentářů:

  1. Mimochodem, zda se ze "velbloud uchem jehly" je cjybou prekladu, ma byt "lani uchem jehly"...Pro konsorcium milionaru ovsem neni problem vyvinout vhodne lano ani vhodnou jehku, kdyz uz maji ty velbloudy...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jde-li vyrobit nanovelbloud, nanolano už bude hračkou :-).

      Vymazat
  2. Ad #4) Off šem kdyby na Ostravsku zasněžilo nad koksárnou...

    OdpovědětVymazat
  3. Ad #2) Vzápětí církev oznámila pokroky ve vyšlechtění nanoandělů a nanaoarchandělů, kterých se teď vejde na špičku jehly mnohonásobně více.
    A též se ukázalo, že americká firma dosáhla úspěchů pouze u dromedárů (tedy velbloudů jednohrbých).


    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je typické: Američanům se špatně vyslovuje to koncové ř, tak drabaře podceňují.

      Vymazat
  4. Poslední miniglosa mi živě připomněla tradiční slavnosti svobody odehrávající se za dohledu po zuby ozbrojených policistů :-) Každopádně Český hydrometeorologický úřad ví, jak na to. Ještě aby nějak zařídil nějakou pěknou slevovou akcičku na alkohol - a jeho vedení bude mít slušně našlápnuto na úspěšnou politickou kariéru.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem si na tu miniglosu při psaní vzpomněl :-).

      Vymazat
  5. Únor suchý určitě nebude, hned prvního jsem měla dvě Tři sestry, pivo z Kácova.
    Nanovelbloud je úplně dokonalý!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Popravdě, já jsem taky suchý únor zazdil hned druhý únorový večer. Na druhou stranu beru jako pozitivum, že jsem při té příležitosti byl kooptován do velmi zajímavé stolní společnosti :-).

      Vymazat
  6. Přísný dohled nad svobodností voleb tady už byl, ale nějak se to neosvědčilo. Protože přitom procházeli dromedáři otvorem v šicím nástroji, aniž by byli dost nano.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tehdy se dost často procházelo otvorem, jen nešlo vždy o ucho jehly a taky nešlo vždy o dromedáry.

      Vymazat
  7. Ti pohádkově bohatí Američané by mohli udělat malou výjimku a trochu zasponzorovat mne, já bych za to zkusila přemlouvat ty velbloudy?
    Dnešní miniglosy jsou všechny prima.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohatí Američané, řekl bych, se především sponzorují navzájem :-).

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.