neděle 11. února 2024

Nedělní miniglosy č.718

 

Na minulý - veskrze jarní - týden jsem měl velké plány, které nakonec ustoupily pracovním povinnostem a hlavně ne úplně optimálnímu zdravotnímu stavu, byť se nakonec virové jacísi (snad) spokojili s tím, že mi na pár dní zabránili v mluvení (protože účelové skřehotání po dočasné ztrátě hlasu za mluvení opravdu nepovažuji). Ale aspoň jsem měl příležitost o víkendu dohnat pár fotografických a čtenářských restů (tedy, asi tak 2 % z nich) a vybrat zdravici pro "Haikukai", pondělní setkání příznivců haiku v japonské restauraci Miyabi, kam jsem byl pozván, ale na které v zájmu zdraví účastníků raději osobně nedorazím, aby se náhodou všichni tvůrci haiku - podobně jako já - v dalších dnech nuceně neodmlčeli :-). Nedělní tradiční program se ale nemění, takže je mi potěšením přivítat všechny pravidelné, občasné i náhodné návštěvníky u dalšího, už 718. vydání Nedělních miniglos, našeho svérázného blogového týdeníku, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu".

V období od posledního vydání Nedělních miniglos jsem publikoval dva nové články: Prvním byl již tradičně v této době vycházející zevrubný vhled do blogových komentářů z celého roku 2023 v článku Komentáře a komentátoři na mém blogu v roce 2023, kde se mohli najít i mnozí z vás. A protože celý týden měl opravdu poctivé jarní parametry, druhý článek Fíkový otec a syn pojednává o mém jednoduchém "indikátoru příchodu jara", který propojuje krásný řecký ostrov Lefkada s mým dobřichovickým obývákem. Z předchozího období mohu ještě jednou nabídnout vzpomínku O hrdosti a (ne)dobíhání vlaku, obsáhlý průřezový článek Patnácté blogové narozeniny nebo svůj nový překlad Morgensternovy básničky Koleno.  No a když rtuť v teploměru právě atakuje rekordní teploty, třeba pro vás bude zajímavé si v archívním okénku připomenout, jak to vypadá, když celá Berounka zamrzne, jako tomu bylo právě v únoru před dvanácti lety. 

Na příští týden ještě nemám žádné blogové plány, o to jsem zvědavější, co se z toho tentokrát vyklube. Uvidíme, jestli se mi podaří podniknout zamýšlené cesty za kulturou. Mám na dlouho asi poslední příležitost; v dalších víkendech už to půjde jen těžko, protože tam už mám nějaké naplánované akce. Na druhou stranu, však víte, jak to bývá s "pevnými plány"... Zatím pokračuje mezinárodní společná výstava ABSTRACT v The Glasgow Gallery of Photography, kde mezi 90 vystavenými fotkami od autorů z 27 zemí je i jedna moje (kterou už ovšem zdejší blogoví štamgasti dobře znají) . Všechny fotky reálně vystavené v Glasgow v galerii na High Street si můžete prohlédnout v této speciální online galerii. Mimochodem, fotka, která mě reprezentuje ve Skotsku, bude profilovou fotkou mé letní samostatné výstavy POVZNÁŚENÍ v chotěšovském klášteře, která začne vernisáží v pátek 19. července od 17h v Kapitulní síni konventu kláštera v Chotěšově a bude trvat až skoro do konce září. Takže se budu snažit do konce února na základě toho obrazu vytvořit i oficiální plakát.
 
Přeji všem milým čtenářům Nedělních miniglos úspěšný únorový týden a ať se vám i v něm daří vše, na co sáhnete, i to, na co byste si sáhnout přáli.
  
 
Gorilí samička, která se v pražské ZOO narodila začátkem roku, dostala jméno Mobi, což v dialektu badjoué znamená "dědička". Ošetřovatelé se teď jen obávají, aby se - až se v pražské gorilí tlupě tato informace rozkřikne - v dříve celkem klidném pavilónu goril nerozmohl mobbing.
----------------------
Bývalý premiér Andrej Babiš se překvapivě znovu stal šéfem Hnutí ANO. Zároveň ale vyhlásil, že vstupuje do časově neohraničené stávky, během které nebude mít ve Sněmovně žádná více než tříhodinová vystoupení, dokud se veřejně nepřizná všech 9 delegátů, kteří se při jeho volbě zdrželi hlasování, a nepřinesou mu hlavu toho blázna, který si jako jediný troufl hlasovat proti. Pokračující první místopředseda Havlíček potvrdil, že hnutí už je rebelovi na stopě, a podle důvěrných informací Nedělních miniglos opatrně sondoval, jestli bude nekompromisní požadavek staronového předsedy trvat i poté, co vnitrostranické šetření případně potvrdí, že předseda sám si ve volebním formuláři popletl kolonky.
----------------------
Zadržení velkopřekupníci nekolkovaných cigaret, kteří byli prozatím policistům známi jen jako tiší společníci při nekalých obchodech s tichým vínem, při výslechu uvedli, že na nízké ceně přeprodávaných cigaret jim nebylo nic podezřelého, když se přece jednalo jen o podřadné krabicové cigarety.
----------------------
Žena za volantem luxusního automobilu značky Lamborghini se na silnici z Kaplic do Dolního Dvořiště  srazila s divočákem. Škoda byla prozatím vyčíslena na částku něco přes půl miliónu korun, a to ještě nebyla započtena nezanedbatelná škoda na divočákovi, u kterého není možné vyloučit trvalé psychické následky.
----------------------
Vývoj českého hospodářství podle ekonomů brzdí skutečnost, že české domácnosti málo utrácejí. Někteří experti ale naznačují, že škudlivost domácností by bylo možné nahradit z jiných netradičních zdrojů. např. když kvůli rozšíření ohnisek ptačí chřipky na mnoha místech České republiky ve velkém utrácejí kachny.
----------------------
Poradci firem, které se v České republice ucházejí o zakázku na dostavbu nových jaderných bloků v Dukovanech a v Temelíně, doporučují svým klientům s finální nabídkou ještě chvilku počkat: "Ještě před pár dny se jednalo o jednom novém jaderném bloku, teď už jde o čtyři... Když to půjde takhle dál, čekáme, že na jaře bychom se mohli dostat až na 14-16 nových bloků." Nedělní miniglosy zjistily, že financování takové obrovské transakce nevidí česká vláda jako velký problém: "Prodej Karlštejna kvůli hloupé indiskreci potomků Harryho Jelinka bohužel nevyšel, ale ono by to asi stejně nestačilo, řekl nám v kuloárech veletrhu "Za hory krásnější" premiér Petr Fiala. "Ale shodou okolností právě tady na veletrhu mě před chvilkou napadlo, že by bylo možné poskytnout jako zástavu na úvěr Krkonoše."  
----------------------
Český statistický úřad vyjádřil překvapení nad výsledky studie Eurostatu za rok 2023, ve kterém se o České republice mluví jako o největší velmoci v chovu ovcí v celé Evropské unii. Při kontrole vstupních dat se ukázalo, že podklady pro studii vytvářela umělá inteligence, která se kvůli nedostatečné znalosti kontextu nechala zmást tím, jak často se čeští občané v internetových diskusích se svými názorovými oponenty navzájem považují za ovce, což celkový odhadovaný počet ovcí žijících na území České republiky nadhodnotilo nejméně na třicetinásobek oproti skutečnosti.

 
 
Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co dosud za téměř 15 let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:
 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetonypovídkybásněhrátky s češtinouhaikuvzpomínková vyprávěnípovídání o knížkáchfilmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky nebo dokonce sloužící k experimentům jako fotolaboratoř. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

27 komentářů:

  1. Ad #8) Zajímavé, a přitom se české internetové ovce chovat neumí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. České internetové ovce se zjevně učí od pasteveckých psů, neb po sobě začasté navzájem poštěkávají.

      Vymazat
  2. Ad #3) A navíc velkopřekupníci tvrdili, že šlo o cigarety určené pro Kolkovnu V Celnici.

    OdpovědětVymazat
  3. Srážka s divokým prasetem představuje značné riziko pro řidiče i cestující. Mohlo dojít k vážným zraněním, a to i přes luxusní a robustní konstrukci vozu.

    Kromě výše uvedeného bych rád zdůraznil, že ačkoliv se jedná o luxusní automobil, neznamená to, že má řidička automaticky větší nárok na soucit. V tomto případě je důležité zaměřit se na všechny aspekty incidentu a zvážit všechny zúčastněné strany, včetně divočáka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zváštní - média nikde nepíšou, jak luxusní byl divočák :-)

      Vymazat
    2. Prý to byl pěkný kanec....

      Vymazat
  4. Ovsem jen jestli mel divocak povinne rucemi a havarijmi pojisteni.....jinak , zda se, prijde zkratka a jeste bude platit skodu..

    OdpovědětVymazat
  5. Škoda za půl milionu na Lambe? To ho škrtla len zrcátkem? 😁

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není divu, že divočák doznal psychické újmy; však viděl lamborghini poprvé v životě :-).

      Vymazat
    2. Divočák má psychickou újmu jen z toho, že neví, jak náhradu škody uhradí.

      Vymazat
    3. Jak odpověděla řidička při výslechu na poznámku, že i v takovém autě přece musí dávat trochu pozor: "Nene, já nemusíím, já už ho vidííím!"

      Vymazat
  6. Naši "ovčani" způsobili, že jsme se stali velmocí. Alespoň v něčem. 😀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To už se říká dlouho, že jsme pastevecká velmoc, zvláště v německém a rakouském příhraničí. Umělá inteligence si stále ještě plete pastevce s pasáky :-).

      Vymazat
  7. Nasadil jsi laťku pořádně vysoko hned na začátku. Mobbing mě dostal do kolen! A utrácení kachen je skutečně z ekonomického hlediska v tomhle ohledu dost netradiční :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Popravdě, musel jsem se podívat do wiki, co to přesně mobbing je, jestli se dá použít na gorilí tlupu. A dá :-).

      Vymazat
  8. Třeba to byl sám velký Andrej kdo hlasoval proti. Neustále přece přesvědčuje všechny že v politice nechce a nechce být....

    OdpovědětVymazat
  9. Odpovědi
    1. Souhlasím, ale aspoň jsme v něčem světoví :-).

      Vymazat
  10. Prvenství v chovu ovcí se jen tak nezbavíme. Z jednoho jaderného bloku si troufneme na čtyři. Což až si troufneme na deset, to nám zůstane i rozum stát.
    Mirijam

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli bude nový blog dobře fungovat, vyrobí nad chladicími věžemi na obloze spoustu beránků :-).

      Vymazat
  11. Skvělé miniglosy, ale dají se Krkonoše zastavit - třeba Říp je soukromý! Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.