čtvrtek 22. února 2024

Exkurze pakulturní aneb Kongresové centrum Praha

K bývalému Paláci kultury, dnešnímu Kongresovému centru Praha, mám dost nevyhraněný vztah. Byl jsem tam v životě snad desetkrát - na různých akcích, koncertech či přednáškách. Namátkou si vzpomínám na setkání s dalajlámou, to byl pro mě velký zážitek, taky jsem tu byl na koncertě Spirituál Kvintetu a taky si pamatuju, jak jsem jako chudý študent škudlil ze svého stipendia, abych mohl zahrát světáka a pozvat svou tehdejší vyvolenou na jeden opulentní večer s večeří a dobrým vínem do moc pěkných prostor s okouzlujícím výhledem (však ne nadarmo jsou právě Světáci jednou z mých nejoblíbenějších filmových komedií :-)). Od té doby, co obrovitá budova slouží oficiálně coby Kongresové centrum, už ale chodím spíš jen okolo, když se jdu projít po Vyšehradu nebo na Pankrác. Když se ale ozvala jedna moje známá průvodkyně, jestli se nechci přidat k prohlídce obrovské budovy na strategickém místě nad Nuselským údolím, dlouho jsem neváhal.

Vůči téhle "chaloupce" jsem byl vždycky dost chladný, což je ale jednoznačně dáno hlavním účelem, pro který byla v letech 1977 až 1981 postavena. De facto se jednalo o nový Sjezdový palác, který měl sloužit prioritně sjezdům a konferencím komunistické strany a jejích satelitních organizací (SSM, Svaz JZD, ROH, atd.). Provoz paláce, na jehož stavbě se opravdu nešetřilo a náklady dosáhly v tehdejších cenách astronomických 2,5 mld. korun, byl zahájen v dubnu 1981 XVI. sjezdem KSČ (ještě se pamatuji, jak jsme na gymplu museli přednášet na tohle téma referáty), což v očích mnohých lidí tuhle budovu naprosto znemožnilo a jen těžko si k ní pak kvůli téhle historické zátěži hledali cestu. Podobné to bylo i u mne, byť mám podezření, že kdybych na začátku věděl, že komunisté tu stihnou uspořádat jen dva své řádné slety, snášel bych i tuhle - jinak dost zajímavou - architekturu lépe.

Pozvání na prohlídku mi proto přišlo vhod a říkal jsem si, že bude dobré si v klidu a s foťákem v ruce projít interiéry, prohlédnout si architektonickou koncepci, aspoň část z celkového počtu 70 sálů a salónků a spoustu (celkově asi dvě stovky) uměleckých děl. A to jsem ještě netušil, že naše skupinka 25 lidí (i s průvodkyní) bude mít celé Kongresové centrum prakticky pro sebe, protože před námi se dveře komplexu odemkly a za námi zase zamkly, takže jsme vlastně během celé prohlídkové trasy nikoho nepotkali, pominu-li pána, který nás vpouštěl a po cca dvouhodinové procházce útrobami budovy nás zase vypouštěl ven. Ano, to je trochu jiný zážitek, než když jsou spolu s vámi uvnitř tisíce lidí.

Dnes, omlouvám se, tu bude o něco víc obrázků, ale věřím, že to pro vás bude ještě skousnutelná porce. Už takhle jsem musel hodně vybírat, fotek jsem si přinesl kolem dvou stovek, tak věřím, že šestnáct z nich jako ilustraci prohlídkového zážitku snesete.

 

Zatímco nejznámější a nejobdivovanější vyhlídka z budovy vede směrem k Pražskému hradu a panoramatu "pražského Jeruzaléma", samonosné schodiště se skulpturou slunce je v opačné části budovy, přivrácené k pankrácké pláni.

  

 
Od začátku mi bylo jasné, že na tomhle místě nebudou vznikat jen popisné obrázky, ale bude možné fotit i různé průhledy či odrazy na četných prosklených plochách. Třeba jako na téhle fotce zachycující i vstupní dveře do jednoho z jednacích salónků. Člověk pak sice nedává takový pozor na výklad, ale zato může objevit netradiční hru světel a stínů, která se nejspíš na tolika fotočipech neobjeví :-).
 
 
 
Krásné schodiště by jistě zasloužilo zevrubně prozkoumat ze všech úhlů a za různého osvětlení, leč jako prohlížející jsme byli logicky omezeni aktuálními podmínkami a tím, co nám právě "padlo do oka". A protože jsem netoužil mít na fotkách primárně své spoluprocházející, musel jsem být vždycky hodně vpředu nebo naopak pozadu.

 
 
Pochopitelně, že jsem hned zapomněl názvy zajímavých salónků, byť by asi zase nebyla taková práce si je vyhledat. Myslím, že právě tohle byl salónek prezidentský, čemuž napovídají dvoje široké dveře v čelní stěně, které umožňují, aby oba hlavní jednající (nejlépe samozřejmě prezidenti) vstoupili do místnosti zároveň a ne jeden po druhém, což by otevíralo spoustu potenciálních diplomatických problémů s hierarchií a etiketou. Mě ale většinou - nemaje po ruce prezidentů - nejvíce fascinovaly nádherné a jedinečné lustry z rukou českých sklářských mistrů.
 

 
 
Nevím, jak vám, ale mně lustr po otočení hlavou dolů připomíná krásně osvětlenou loď razící si cestu vlnami.

 
 
Další salónek a další velmi neobyčejné lustry. A zapamatoval jsem si odtud informaci, že křesla jsou prý vyrobena z antilopí kůže, což prý je proto, že na kontaktu s takovou kůží se milý sedící nezapotí. Ale nezkoušel jsem.

 
 
Nedalo mi to a udělal jsem si i detail takového krásného svítidla, čistě jen ze zvědavosti, jak bude na fotce vypadat a jestli jde použít moje oblíbená úhlopříčná kompozice. Původně jsem vám ho tu chtěl dát ve formě předkrmu jako fotohádanku, ale jak znám zdejší bystré návštěvníky, věděli byste to jistě, co by dup.

 
 
A teď už vstupujeme do největšího Kongresového sálu. Křesla jsou původní, jen už nejsou zbarvena do ruda jako kdysi (ó, kolik jen místních artefaktů používá nebo aspoň dříve používalo rudou barvu a čím víc ji využívá, tím víc se autoři a kunsthistorici snaží zamlžit oficiální interpretaci, co ta rudá barva asi původně znamenala), aby propojení s tehdejší mocí nebylo tak patrné jako kdysi. Do sálu se vejde cca 2800 lidí (včetně balkónů - to jen pro ty, kteří to rychle začnou na následujícím obrázku  přepočítávat). 
 
 
 
 
Obrovitý foyer Kongresového sálu krásně vynikne, nejsou li v něm právě davy lidí. Když jsem viděl strukturu vepsanou do místní kamenné dlažby, řekl jsem si, že černobílé podání by pro tuhle fotku mohlo být přesně to pravé.                       


Dostali jsme se i na prostorné jeviště Kongresového sálu, odkud je vidět (ve směru do sálu i do zákulisí) spousta technického zařízení nezbytného pro plnohodnotný provoz sálu. A také je tu vidět mých pár "procházkových kolegů" - několik z nich jsem znal od vidění z jiných poznávacích akcí, většinu jsem viděl (a tedy i fotil) poprvé :-).

 
 
Jestliže v mnohém se může interiér Kongresového centra přizpůsobit požadavkům zákazníků (některé prostory se dají velice flexibilně proměnit) tahle obrovitá skleněná plastika slavného autorského (i manželského) páru Jaroslavy Brychtové a  Stanislava Libenského v hlavním foyeru, která se jmenuje Žena a holubice a je z dálky vidět i na celkovém černobílém záběru o dvě fotky dříve, je instalovaná opravdu "na fest".

 
 
Druhým největším sálem v objektu je Společenský sál. Ten je na rozdíl od veliké skleněné skulptury naprosto flexibilní a je možné ho přestavět skoro pro jakoukoli příležitost od tanečních přes koncerty s pódiem až po rušné jednání špiček NATO u velkého kulatého stolu. Jak vidíte, právě se zde cosi renovuje a předělává.
 
 
 
Dominantní barvou Společenského sálu je oranžová v různých odstínech, přičemž zábradlí v některých místech vytváří zajímavé tmavé ornamenty na oranžové ploše. Mimochodem, původně prý zde byly oranžové židle, což bylo posléze přehodnoceno a nyní - až bude oprava dokončena - by se měla do prostoru vrátit křesla modrá. 

 
 
Další vzletná konstrukce schodiště, kterým jsme zahájili výstup až do nejvyššího čtvrtého patra, kde jsme se byli podívat až v kukaních pro techniky, režiséry a tlumočníky těsně pod stropem Kongresového sálu.
 


Malý sál sice nemá tak pohodlná křesla jako jeho větší bratři, ale zato má z pásu oken naprosto jedinečný výhled na Prahu.

 
 
Opět jsem se jako fotograf snažil zůstat stranou a nedostat se pokud možno do žádného záběru. Nemohu tentokrát říct, že by se mi to úplně podařilo, protože minimálně ve dvou prostorách nebylo možné se zrcadlům úplně vyhnout. Jednak to bylo v salónku na šesté fotografii, kde mě můžete rozeznat jako odraz v čelním zrcadle, který se nedal eliminovat přirozenými prostředky, protože geometrie je geometrie a ošidit se nedá. Podruhé to nastalo u plastiky Slunce, kterou jsme dnešní průlet interiéry bývalého Paláce kultury začínali a ve které se - aspoň na téhle konkrétní fotce - odrážím hned čtyřiadevadesátkrát. Na to, že jsme byli v břiše Kongresového centra úplně sami, je to, uznejte, docela slušný výkon :-).

 

 

Napadá mě, že i když jsem budovu několikrát obcházel, vlastně jsem neudělal žádnou fotku zvnějšku, což možná taky o něčem svědčí. Ale to už by tu stejně bylo pro dnešek fotek příliš, tak si celkové záběry třeba doplníme někdy jindy.

A jaký je váš vztah k Paláci kultury/Kongresovému centru? Váže se k němu nějaká vaše konkrétní vzpomínka nebo zážitek? A jak se vám líbí jako architektura? 

37 komentářů:

  1. Na několika akcích jsem tak časech reálného socialismu byl. Nebylo to tam vlastně špatné, byť jsme té budově posměšně říkali “Rudá stodola”

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to tak, ten barák měl u kolíbky hodně různorodé sudičky.

      Vymazat
  2. Teda, ta svitidla jsou fakt pecka, zvlast plujici lod:)
    Osobni vztah nemam zadny, krome toho, ze jsem si obcas davala srazy na "nadvori" a chodila odtud na blizky Vysehrad. Mne ta budova zvenci pripada pomerne obludna,a vnitrek jsem si predstavovala podobne, jako to bylo ve stare budove Telecomu na Olsanske.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je vidět na každém kroku, že na zařízení se nešetřilo. Navíc tehdy platil zákon, že určité procento z nákladů na stavbu muselo jít na výtvarné artefakty, což v případě Paláce kultury byla opravdu nezanedbatelná částka.

      Vymazat
  3. Petře, moc děkuji za zprostředkovanou exkurzi do "Pakulu". Byla jsem tam před spoustou let na Drakulovi, v těch obřích prostorách to byl nezapomenutelný zážitek.
    A moje poslední návštěva? Docela prozaická - posilující dávka očkování proti covidu. 😀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ani nevěděl, že se tam očkovalo. Aspoň to měl člověk s parádou :-).

      Vymazat
    2. No, moc s parádou to nebylo. Očkovací centrum se nacházelo v přízemí, vlastně ve vstupním vestibulu, kde jsou jinak šatny, nebo tak něco, odkud se teprve jde do "paláce", jen tam udělali všelijaké příčky, kóje a tak, snad ze sádrokartonu... A pak ty stříkačky, brr!

      Vymazat
    3. No vidíte, sádrokarton. Vždyť říkám, paráda :-).

      Vymazat
  4. Lezarts
    Měla jsem štěstí a navštívila jsem tuto budovu, za účelem kultury. Vždy to byl zážitek, nejen z kultury, ale i z pohodlí koncertních sálů, architektury a designu. Po všech stránkách vynikající ukázka českého umu.
    Díky Vám a vaším fotografiím, jsem mohla dnes ocenit i místa, kam se jinak návštěvník nedostane. Moc hezky zachycené detaily.
    Jo a ta poslední fotka mi připomíná, díky vaší siluetě, oko nějakého hmyzu (myšleno v pozitivně)!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě by mě zajímaly podzemní prostory, kam jsme se nedostali. Prý je tam i velký bazén, který funguje jako hasičská nádrž.

      Vymazat
  5. Si matně vzpomínám, že se tam někdy v polovině devadesátek konal veletrh Model hobby, který se dneska pořádává v Letňanech. Stánky vystavovatelů byly rozmístěný ve foyer a lidí tam bylo jak psů. Takhle prázdný to vypadá mnohem větší...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak stánků se tam asi vejde dost. Ale točily se tu prý i některé filmové scény, které se podle scénáře odehrávají na letišti :-).

      Vymazat
    2. Věřim tomu. Kdybych někde v Praze hledal místo, který by si mohlo hrát na LAX, foyer Kongresáku by stálo vysoko. :-)

      Vymazat
  6. Byl jsem tam na koncertu k poctě Karla Černocha před Vánoci..Jinak zajímavé zvenku a uvnitř..Proti Ceauceskově Paláci parlamentu, kde sídlí všechny možné instituce a je využita pouhá třetina, a jehož výstavba zbídačila zemi, jde ještě o relativně rozumnou investici...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta hlavní "pakultura" naštěstí ostrouhala. Kdyby se to stavělo skutečně jen pro kulturu, nenašla by se, obávám se, ani polovina peněz na výstavbu.

      Vymazat
  7. Koncem osmdesátek tam byl hudební festival. Všechny možný rockový a punkový kapely.
    Všude někdo hrál.

    A.P.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to muselo být dobré! Mám rád takové civilizační protimluvy :-).

      Vymazat
  8. Pěkné to tam mají, a vtipně nafoceno. Už je to dávno, co jsme v jednom ze salónků s výhledem na Hradčany měli svatbu, tenkrát to bylo in. A pak jsem tam býval často pracovně. Pamatuju, někdy z kraje 90. let zezadu ve vstupu pro účinkující nechtěli vrátní pustit jednu velmi mladou celebritu, že neměla papír pro vstup, a ona povýšeně: Copak nevíte, kdo já jsem? A dnes po ní ani pes neštěkne... :-) Jo, tam se dalo zažít věcí...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám velkou radost, že po řadě dobových celebrit, které se tu kdysi promenovaly, dnes neštěkne pes :-).

      Vymazat
    2. "Nevim."
      Jednoslovná odpověď, ale na tyhle typy lidí má naprosto devastující účinek. :-)

      Vymazat
  9. Lustry jsou tedy opravdu hodně zajímavé a nutno říct že špičkové. V Husákberku jsem byla jednou, a to na výstavě orchidejí kterým jsem se samozřejmě věnovala mnohem víc než prohlídce budovy, navíc to bylo jen v tom foayer Kongresového sálu. Jinak popravdě nemám k této stavbě nějaký vztah, ani negativní ani pozitivní. Prostě je.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je vidět, že úžasné skleněné artefakty byly hodně zaměřeny na chlubení - tedy, myslím těmi, kteří je poptávali, nikoli těmi, kteří je navrhovali a vyráběli.

      Vymazat
  10. Ačkoliv jedna moje kamarádka bydlí jen pár desítek metrů od pakulu, byl jsem uvnitř poprvé před dvěma měsíci - koncert Mireille Mathieu. Mohutné a nablýskané, to můžu jen jednou za čas.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jednou za dlouhý čas se to asi dá. Ale nebyl jsem tam :-).

      Vymazat
  11. Zajímavý domeček :) Nenapadlo mně tam nikdy vlézt, když už se ocitnu v Praze, bloumám spíše po starších stavbách - například sv. Mikuláš a nebo Staroměstská mostecká věž. Ale tohle si dávám na soukromý seznam. Jednou se tam určitě podívám, děkuji za tip =)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doporučuji Novoměstskou vodárenskou věž.
      https://www.prague.eu/cs/objekt/mista/2858/novomlynska-vodarenska-vez

      Vymazat
    2. Ha! Děkuji moc, tohle jsme neznal a přitom to vypadá jako velmi zajímací stavba =)

      Vymazat
    3. V tomhle se mi líbí, že mi sem tam někdo nabídne prohlídku místa, o kterém jsem vůbec neuvažoval, že by stálo za prohlédnutí. A pak jsem rád :-).

      Vymazat
  12. Pěkné přiblížení interiéru, díky za něj.
    Já jsem v této gigantické budově také jednou byl na kulturní akci, a sice v 80. letech na muzikálu či opeře Odysseus (nebo Odyssea), kterou složil Michal Kocáb. Dílo nějak zapadlo a ani Kocáb se o něm nezmiňuje.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na tom představení jsem byt také, matně si vzpomínám na zajímavé zvukové efekty

      Vymazat
    2. Pamatuji se, že tehdy se o tom mluvilo, ale nikdy jsem se nerozhoupal na představení vyrazit.

      Vymazat
  13. V této budově jsem byla jen dvakrát a nyní na prohlídce díky tobě a řekla bych, že se mi díky tvým fotografiím a komentáři dnes více líbí, kdysi na nějakém muzikálu jsem málem ohluchla a nelíbilo se mi tam. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vlastně jsem nikdy nebyl na "velkém" koncertě přímo v kongresovém sále. Když už jsem v budově byl na koncertě, vždy to bylo nějaké méně významné místo, a jediná akce přímo v hlavním sále bylo setkání s dalajlámou a při něm naštěstí ohluchnutí nehrozilo :-).

      Vymazat
  14. K budově žádný vztah nemám, i když tam vzadu v mozkovně mi něco říká, že asi jo, ale je to jen takové lechtací tušení :).
    Díky za krásnou fotoexkurzi!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo. Já s tímhle místem mám vlastně spojené veskrze dobré osobní zážitky, ale přesto mi ta budova nepřipadne dvakrát přátelská.

      Vymazat
  15. Tedy, normálně se mi ta budova opravdu nelíbí, ale ty jsi ji zvládnul prodat tak, že se mi líbí moc :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě moc těší, měl bych si říct magistrátu o nějaká procenta za vylepšování image :-). Fakt jsem netušil, jestli se mi povede překousnout určitou apriorní zaujatost, ale pak se začne fotit a už není na zaujatosti čas :-).

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.