neděle 18. února 2024

Nedělní miniglosy č.719

 

Měl jsem původně v plánu v uplynulém týdnu zajet si do Bratislavy na jednu zajímavou fotografickou výstavu, ale nakonec jsem tenhle plán z několika různých a navzájem nesouvisejících důvodů zrušil a zůstal jsem doma v teple, které teď panuje nejen v obýváku, když zatopím v krbu, ale i venku. A protože železnice mě na víkend poněkud odstřihla od mé "blogové" kavárny na Poříčí (dostanu se jen do Radotína, odkud musím dál autobusem, metrem a tramvají - a to ještě ku Praze nedorazily traktory zemědělců, jak se to chystá na začátek příštího týdne), dnes píšu Nedělní miniglosy, náš svérázný blogový týdeník, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", z domova. Klasický nedělní homeoffice :-).

V období od posledního vydání Nedělních miniglos jsem publikoval dva nové články: V tom prvním jsem zdejším návštěvníkům zpřístupnil 45 vybraných fotek z roku 2023 ve formě nové malé online galerie na mém fotowebu www.petrvapenik.cz. V pátek jsem pak přidal článek o klasickém filmu francouzské nové vlny Bláznivý Petříček (Pierrot le Fou) režiséra Godarda z roku 1965. Z předchozího času ještě jednou připomenu shrnutí statistik blogových komentářů z celého roku 2023 v článku Komentáře a komentátoři na mém blogu v roce 2023, kde se mohli najít i mnozí z vás, a když už bilancujeme, přidám ještě jednou i odkaz na obsáhlý průřezový článek Patnácté blogové narozeniny, možná zčásti i proto, že v příštím týdnu oslaví 15. narozeniny i samotné Nedělní miniglosy, jejichž první číslo vyšlo 22. února 2009 a postupně jsme se propracovali až k dnešnímu číslu 719. No a protože rtuť v teploměru i po týdnu nadále atakuje rekordní teploty, třeba pro vás bude zajímavé si v archívním okénku ještě jednou připomenout, jak to vypadá, když celá Berounka zamrzne, jako tomu bylo právě v únoru před dvanácti lety; jako bonus přidám ještě 14 let starý text O devětadvacátém, kterak si můj dědeček z nějakého drobného dvacetistupňového mrazu nic nedělal, protože si dobře pamatoval, že "v devětadvacátém" bylo ještě mnohem, mnohem hůř.

Včera jsem měl příležitost projít si při speciální prohlídce skrznaskrz pražské Kongresové centrum (dřívější Palác kultury), ze kterého jsem si přinesl pár fotek, které bych vám rád ukázal v podobě podrobnějšího článku. Zatím pokračuje mezinárodní společná výstava ABSTRACT v The Glasgow Gallery of Photography, kde mezi 90 vystavenými fotkami od autorů z 27 zemí je i moje fotka Srdce zapadajícího slunce. Všechny fotky reálně vystavené v Glasgow v galerii na High Street si můžete prohlédnout v této speciální online galerii. Jak už víte, fotka, která mě ve Skotsku reprezentuje, bude profilovou fotkou mé letní samostatné výstavy POVZNÁŚENÍ v chotěšovském klášteře, která začne vernisáží v pátek 19. července od 17h v Kapitulní síni konventu kláštera v Chotěšověa bude trvat až skoro do konce září.
 
Přeji všem milým čtenářům Nedělních miniglos co nejpříjemnější další únorový týden, tak ať se vám i v něm daří vše, na co sáhnete, i to, na co byste si sáhnout přáli.
  
 
Golfský proud vyhlásil stávkovou pohotovost a předložil Evropě seznam svých požadavků, jinak je prý odhodlán přestat téct. Z exkluzivního rozhovoru pro Nedělní miniglosy vyplývá, že se Golfský proud chystá během stávky hodně odpočívat a chce si konečně taky trochu zahrát golf.
----------------------
Podle údajů Českého statistického úřadu se v České republice stále snižuje spotřeba nealkoholických nápojů, na což zareagovali největší výrobci minerálních vod zavedením nové sady příchutí, z nichž nejoblíbenější je příchuť pivní (desítková i dvanáctková), příchuť "whisky and soda", příchuť "koňaková špička" a pro úplné abstinenty pak příchuť birellová.
----------------------
Nejlepší čeští plochodrážníci v rozhovoru pro Nedělní miniglosy uvedli, že i když plochou dráhu milují, nemají nic společného s nabídkou střel s plochou dráhou letu ukrajinskému státu.
----------------------
Nový majitel již dlouhá léta chátrajícího nádraží Praha - Vyšehrad plánuje zrekonstruovat památkově chráněnou nádražní budovu do původní podoby a rozšířit ji o nové budovy s malými byty. Není tedy pravda, že když nový majitel svůj objekt na Vyšehradě poprvé uviděl naživo, v zoufalství nasedl na Šemíka a zamířil jako obvykle přes Vltavu k Neumětelům. 
----------------------
Čeští zemědělci chtějí v pondělí navázat na husitskou tradici využití vozové hradby a zablokovat svými traktory a další technikou hlavní příjezdové komunikace do hlavního města včetně magistrály. Přestože zatím nejsou hlášeny žádné další násilné záměry protestujících, Nedělní miniglosy se mimo záznam dozvěděly, že na některých státních úřadech se o víkendu pro jistotu zatloukala okna pro případ, že by si někdo z demonstrantů vzpomněl i na tradici českých defenestrací.
----------------------
Pražský městský soud rozhodl, že hudba k hitu Hold Back the River britského zpěváka Jamese Baye není odvozená z písně Ladislava Štaidla Pábitelé. Naopak žaloba potomků autora známého hitu Kočka leze dírou, pes oknem, podle které Bedřich Smetana okopíroval základní motiv ve své symfonické básni Vltava, se stejně jako podle minulého rozhodnutí soudu z roku 1878 vrací zpět k dalšímu projednání u nižší soudní instance, která dostala za úkol znovu vyslechnout svědky.

 
 
Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co dosud za téměř 15 let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:
 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetonypovídkybásněhrátky s češtinouhaikuvzpomínková vyprávěnípovídání o knížkáchfilmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky nebo dokonce sloužící k experimentům jako fotolaboratoř. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

24 komentářů:

  1. Ad #4) Na Šemík pomyslel až poté, co se dozvěděl, že dojde k demontáži Vyšehradského železničního mostu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vida, v souvislosti s rekonstrukcí mostu by mohla vzniknout i regulérní "půjčovna Šemíků".

      Vymazat
  2. Ale jinak jsem rád, že se snad to nádraží podaří zachránit.

    OdpovědětVymazat
  3. Vzhledem.k chudobe uemedelcu ztejme nepujde o traktory, ale o jejich predchudce...volska a kravska sprezeni, mozna i sem tam nejaky valach..
    ..Policie jiz sle vyhrozuje, ze je na dalnice na Prahu nepusti...Take pro szavbu husitske vozovr hradny se hodi spise tradicni vuz nez zraktor

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještěže volků máme stále dostatek...

      Vymazat
    2. Uemedelcu je hezký překlep. -:)

      Vymazat
  4. Náhodou minerálka s příchutí koňaková špička by mi chutnala. Tenhle zákusek miluju od mala a mnohokrát se v cukrárně na mojí maminku mračily jiné nakupující, že tak malému dítěti kupuje zákusek s alkoholem :D :D :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Od té doby, co jsem mohl ochutnat na Hokkaidó levandulovou limonádu a zmrzlinu, myslím, že jde leccos :-).

      Vymazat
  5. Snad se investor pustí do rekonstrukce Vyšehradského nádraží co nejdříve, už teď hrozí jeho části pádem na chodník.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem skromný. Pro začátek budu rád, když se změna vlastnických vztahů neprojeví náhodným požárem

      Vymazat
  6. Hmmm, tesim se na nealko vodku!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ...a jemně perlivou :-).

      Vymazat
    2. Ochutnal jsem nealko gin a nic moc teda. Chutnalo to jak hodně naředěná voda s nějakou indiferentní šťávou.
      Zkoušim si představit chuť tý nealko vodky a moc mi to nejde... :-D

      Vymazat
  7. V Evrope nebude dobre, dokud z Moskvy ptes Kyjev, Varsavu Prahu...do Lisabonu nepovede vodkovod "Druzba"

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ano, představa vodkovodu Družba se mi líbí, dokonce i když vůbec nepiju vodku :-).

      Vymazat
  8. Smetanovy Polky hladí po uších i náročné posluchače death metalu!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ano, zvlášť když v nich rozeznávají známé metalové motivy :-).

      Vymazat
  9. Po dnešku se, Petře, bojím, aby komentáře nebyly vtipnější než nedělní miniglosy, ale klídek, zatím to je v pohodě. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Komentáře byly odjakživa organickou součástí miniglos. Čím vtipnější, tím lépe :-).

      Vymazat
  10. James Bay odolal, stejně jako svého času Frank Farian, když byl hit skupiny Boney M "By the Rivers of Babylon" napaden, že jde o plagiát českého hitu "Až budou trumpety".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Boney M prý tuhle českou písničku slyšeli, když se inkognito rekreovali na koupališti poblíž Domažlic :-).

      Vymazat
  11. Já klidně u toho soudu budu svědčit! Když jsme Vltavu hráli, styděla jsem se doma cvičit to hlavní téma a to rozhodně nemluví ve Smetanův prospěch :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je ovšem důvod oslavy letošních dvoustých narozenin minimálně podmínečně odložit :-).

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.