úterý 6. února 2024

Komentáře a komentátoři na mém blogu v roce 2023

I letos mě samozřejmě kromě toho, co se vše událo v minulém roce (shrnul jsem to hned po Novém roce v článku Co mi také přinesl rok 2023?) zajímalo, jak to vlastně loni bylo s vašimi komentáři. Příprava "komentářové statistiky" je sice docela pracná (podklady si připravuji postupně po večerech tak, abych začátkem února byl připraven), ale zato je to velmi praktické ohlédnutí za celým rokem, protože musím vzít do ruky nejen každý napsaný článek, ale dokonce každý z tisíců komentářů, abych se podíval, který milý čtenář (ve většině případů to tak je, moc děkuji :-)) mi ho zanechal a co jím řekl nebo možná chtěl říct. Tak se pojďme zase jednou podívat na vaše komentáře očima statistika, který umí pracovat jen s kvantitou a nikoli s kvalitou, ale i tak jeho závěry snad mohou přinést některé zajímavé informace.

Jako obyčejně u tohoto typu článku začnu jednou metodologickou poznámkou: 
Hlavní část statistiky tvoří komentáře všech článků publikovaných během roku 2023, které byly pořízeny do konce ledna 2024. Samozřejmě jsem zpracoval i komentáře ke starším článkům, kterých bylo tentokrát jen několik, ale tyto starší komentáře se v hlavní roční statistice u konkrétních komentátorů neobjeví. Zahrnul jsem je ale pochopitelně do úvodních celkových čísel.

Když všechny komentáře, které na mém blogu v roce 2023 přibyly, spočítám dohromady, mohu říct, že v loňském roce se u mých článků objevilo celkem 3374 komentářů, což bylo o 5% méně než o rok dříve. Z uvedeného počtu bylo 1843 komentářů od vás - návštěvníků, dalších 1531 komentářů byly moje odpovědi, v tom poměru jsme se od minulého vyhodnocení prakticky neodchýlili. Do statistiky nezapočítávám zjevně spamové komentáře, které jsem během roku většinou co nejrychleji vymazal, což letos byly výhradně komentáře reklamní povahy a v minimálním počtu (určitě jich dohromady nebylo víc než 10). Hlavním rozdílem oproti předcházejícímu roku byl mizivý počet komentářů k starším článkům (za celý rok jich bylo pouhých 13). naproti tomu u 143 nových článků publikovaných v roce 2023 se celkem objevilo 3361 komentářů, což je i přes drobné snížení počtu článků v porovnání se stejně spočítanými hodnotami za rok 2022 o 1,1% více a odpovídá to průměrnému počtu 23,5 komentáře na každý článek.
 
Samozřejmě i v loňském roce platilo, že čím kontroverznější téma, tím větší je komentářový potenciál textu. Proto v kategorii Nejkomentovanější článek vyhrál s velkou převahou text Noční rozhovor s prezidentem, který - aspoň tedy pro mě - uzavřel tradičně dost hanbaté období prezidentské kampaně. Celkem tento článek nasbíral 73 komentářů, ale docela zajímavé je i to, že to bylo jen od 15 komentujících (ten nejplodnější z nich docílil 18 komentářů). Na 2. místě skončily březnové Nedělní miniglosy č. 679 se 40 komentáři a bronz má vzpomínkový článek O neplaveckém disidentovi, o tom, kterak se mi podařilo jako neplavci proplout všemi povinnými (a známkovanými) plaveckými kurzy, s 36 komentáři od různorodého spektra 17 komentátorů.

Naopak nejméně zájmu komentátorů vzbudil článek Od začínajícího milovníka starých tisků o tom, jak jsem se dostal k celkem vzácné drobné památce na malířku Zdenku Braunerovou, který ke komentáři motivoval pouze 7 čtenářů (dohromady bylo komentářů 13).

Celkem se na komentářích roku 2023 podílelo 53 různých komentátorů, 8 z nich v tomto roce komentovalo úplně poprvé (tady je vidět, jak stabilní je zdejší návštěvnické jádro, ale taky to prokazuje omezenou schopnost oslovovat nové potenciální čtenáře). Kvůli určitým problémům s přihlašováním (které se mimochodem dají v případě nouze celkem elegantně vyřešit) se především ve 2. pololetí objevilo docela dost komentářů tzv. anonymních, většinu z nich jsem ovšem byl schopen podle textu komentáře přiřadit správnému autorovi (a děkuji všem, že se i v takových případech většinou aspoň v textu podepisujete). Nakonec mi zůstalo jen 20 komentářů nepřiřaditelných, ty jsem tedy připsal na konto skutečného Anonyma, jehož výsledky jsou tak sice o něco málo lepší než v minulých letech, ale pořád je to oproti všem místním Neanonymům naprosto zanedbatelný počet, což mě těší. 
 
I když v hlavní sledované komentátorské disciplíně obsazují většinou přední příčky "známé firmy" a zdejší dlouholetí štamgasti (velké díky za ně!!!), možná nejpřekvapivější skutečností při sbírání výsledků pro mě byl fakt, že poprvé od roku 2018 máme jediného vítěze, takže zlatou medaili nebylo třeba klonovat. Jediným komentátorem (teď si opět vypomůžu střeleckým žargonem) s  "absolutním nástřelem" byla v roce 2023 Marie Veronika, která přidala své často velmi trefné a inspirativní komentáře ke všem 143 lońským článkům, přičemž tuhle neuvěřitelnou šňůru táhne již déle než 5 let, ať je už právě na jakémkoli kontinentě (poslední článek, který se jejího komentáře nedočkal, jsem publikoval 18. ledna 2019!!)
 
Kdyby se vyhlašovala soutěž o absolutně největší počet komentářů, v roce 2023 by ji opět s přehledem vyhrál (celkově už potřinácté z patnácti dokončených ročníků) fantóm blogových komentátorů TlusŤjoch. Tentokrát jsem od TlusŤjocha nasbíral 223 komentářů, stříbrný Ian Dury jich měl 154 a bronzová Marie Veronika 145. Na tzv. rozšířené pódium, které je oblíbené třeba v biatlonu, by se v této disciplíně dostal ještě čtvrtý Miloš (135), páté místo obhájila Psice (120) a šestá byla Trvalka Dahlia (119).
 
Stejně jako každý rok, i tentokrát jsem se pokusil najít "skokana roku". Adeptů bylo víc: Např. by se nabízela Signora, ale to je takový "falešný skokan" - sice je to z čisté nuly v roce 2022 na 49 komentovaných článků v roce 2023, ale Signora už měla dvakrát ještě vyšší čísla v letech 2020-21. Ještě zajímavější vývoj je vidět u Oskara Fuchse, který si v komentování dal několik let pauzičku a teď se po letech opět vrátil v dobré formě s 37 komentovanými články. Ocenění by si v této kategorii zasluhovala i blogerka Nominek, která v posledních letech komentovala cca 15x ročně a najednou "skočila" na 68 komentářů u 54 článků.
 
Nakonec jsem si ale vybral jiného adepta: Je jím Rowdy, který měl zatím dohromady jen 28 komentovaných článků nasbíraných v posledních čtyřech letech a v posledním roce rázem vyskočil na 70 komentářů u 62 článků, čímž se dostal do elitní desítky komentátorů. Je to překvapení? Ne, nemyslím si. Naopak, můžu říct, že jsem takovou variantu předvídal už loni, pro což existuje jasný důkaz :-). Kdo se chce přesvědčit, může se podívat na mou odpověď Rowdymu v minulém vyhodnocení - před rokem v článku Komentáře a komentátoři na mém blogu v roce 2022. Celoroční snaha se prostě vyplatila :-).  
 
Ale pojďme zpět k hlavní sledované disciplíně počtu komentovaných článků v daném roce. Jak tedy vypadá kompletní TOP 20 komentátorů loňského roku?

1..Marie Veronika 143 komentovaných článků / celkem 145 komentářů
2. TlusŤjoch 142 / 223
3. Ian Dury 129 / 154
4. Miloš 116 / 135
5. Psice .115 / 120
6. Lezarts 111 / 113
7. Oby 98 / 116 
8. Vendy W. 92 / 116
    a Trvalka Dahlia 92 / 119
10. Rowdy 62 / 70  
11. Janinka 56 / 59
12. Nominek 54 / 68
13. Signoraa 49 / 50
14. Oskar Fuchs 37 / 38
15. Kutil 28 / 37
16. Míra 21 / 27,
        a LeS 21 / 22
18. Padesátka 20 / 23
19. Marijakes 18 / 19
20. Diviznačka 14 / 14


Tak co, našli jste se v tabulce? Pokud ano, moc gratuluji, pokud ne, ani tentokrát nemusíte zklamaně věšet  hlavu, protože jestli tenhle blog bude za rok ještě fungovat, nejspíš se tu někdy touhle dobou objeví nový žebříček za rok 2024, optimálně i s vaším jménem :-).

Jak to tentokrát dopadlo s "prvokomentujícími"? Z nových 143 článků se 39x objevil jako první komentující Ian Dury a obhájil tak loňské jasné vítězství, byť tentokrát to bylo o dost těsnější. TlusŤjoch na druhém místě totiž mocně finišoval a zastavil se nakonec na 36 nejrychlejších psaných reakcích. 12x jako první komentovala Lezarts, 9x Oby a 6x Vendy W.
 
No a jak se nám po započítání výsledků loňského roku proměnila celková historická tabulka TOP10 zdejších komentátorů, což je opravdu elitní a taky mimořádně stabilní společnost? Ani letos se žádný nováček v této "desítce legend" neobjevil, byť několik adeptů se houfuje u její dolní hranice (pravda je, že jen nesměle a občas jim těsně přede dveřmi jaksi dojde odvaha učinit ten poslední krok :-)).
 
1. TlusŤjoch.2097 komentovaných článků/ 3340 komentářů
2..Miloš.1588 / 2021
3. Vendy W. 1122 / 1625
4. Jan Turoň/Ian Dury 1041 / 1272
5. Jana Procházková/Janinka 969 / 1100
6. Marie Veronika 961 / 1000
7. Ruža z Moravy 879 / 1282
8. Chudobka 721 / 736
9. Diviznačka/Kitty 703 / 878 
10. Van Vendy/Eumenidas 576 / 724
 

Ani letos nepřidal ke svým dosavadním šesti komentářům z celých patnácti let tohoto blogu žádný nový komentář můj historicky nejoblíbenější komentátor, který je paradoxně pověstný tím, že (téměř) zásadně nekomentuje. Mohl bych zase jmenovat řadu článků loňského roku, které by bez jeho přispění a úžasné schopnosti inspirovat nikdy nevznikly, už jsou jich tu dohromady stovky. Pro mě jako pro blogera je to prostě báječný a nezadrhnutelný motor, který umí přimět ruku psát, hlavu vymýšlet a prst mačkat spoušť fotoaparátu. Díky za tuhle neuvěřitelnou zkušenost a zážitek; kdyby mi někdo něco podobného vyprávěl, nevěřil bych mu to a nikdy jsem si podobnou přírodní sílu neuměl ani představit, a to mám jinak, myslím celkem slušnou fantazii.

Na závěr zbývá ještě moc pěkně poděkovat všem vám, bez kterých by dnešní článek nikdy nemohl vzniknout, protože by tu v takovém případě žádné komentáře nebyly a tomuhle blogu by moc chyběly. Ostatně, není těžké si to představit díky starším článkům z platformy blog.cz, jejichž komentáře se po přechodu sem na blogspot (veřejně) neuchovaly, byť je všechny samozřejmě mám v historických zálohách. Za každičkým číslem, které jsem tu dnes uvedl, jste totiž vy, konkrétní návštěvníci, kteří mi svými návštěvami děláte znovu a znovu a znovu velkou radost.

Ať se vám všem daří nejlépe, jak to za daných okolností jde, a ať nám naše blogové potkávání dělá i nadále svět příjemnější a radostnější, než nejspíš ve skutečnosti je. Je to, myslím, zatraceně třeba!

35 komentářů:

  1. Zacinam novou statistiku:) A preji rekordni pocet komentu za letosek!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! První komentář u takového článku by měl mít do příštích žebříčků nějaký speciální bonus :-).

      Vymazat
    2. Komentovani kdeceho je nas narodni sport, zde aspon provozovany (vetsinou) pozitivne...

      Vymazat
    3. Toho si taky velmi považuju, že komentování má hodně pozitivní ráz. Pozor, tím automaticky nemíním nutně souhlasný :-).

      Vymazat
  2. Lezarts
    Ale, že to byla dřina :-)))

    OdpovědětVymazat
  3. Petře, opět se budu opakovat. Máš můj obdiv, že děláš tyto každoroční statistiky.
    Tím, že jsem je musela dělat v zaměstnání (a bavilo mě to), nějak se mi do nich nechce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Konkrétně tahle statistika je pro mě moc dobré shrnutí celého blogového roku na několika úrovních. Někdy jsem překvapený, co se všechno vlastně v průběhu pouhých 12 měsíců odehrálo :-).

      Vymazat
  4. Tak ale já jdu bouchnout šampaňské a budu slavit celý den! :-) Ten leden 2019 mi tehdy nějakým nedopatřením utekl. Doteď si na tu nečekanou absenci pamatuju :-) Tedy hodně milých a podnětných komentářů i letos!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opravdu po zásluze: Komu čest, tomu čest. Děkuji za přání a těším se už teď, protože už máme desetinu dalšího roku (a tedy i komentářů) za sebou, to to letí :-).

      Vymazat
  5. Ale.... teď bych mohla parafrázovat výrok Lucifera v S čerty nejsou žerty. " Klesá! Sláva, klesá" až na to že ne sláva ale Ajaj ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Gratuluji k nejlepšímu výsledku za poslední 4 roky! A pak že klesá... :-)

      Vymazat
  6. Statistiky.
    Dneska se mi zbláznilo počítadlo a hlásí mi za dnešek už 1.448 návštěv.
    Pak něčemu věř.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud jde o blogové statistiky, věřím jen poctivé ruční práci :-).

      Vymazat
  7. Toz to je jina statistika nez pruzkumy volebnich preferenci vychazejici tak, aby vyhovovaly zafavateli...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně jako zadavateli výsledky docela vyhovují :-).

      Vymazat
  8. Uf, utírám pot z čela a promazávám klábosnici :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozumím, byla to štrapáce, ale výsledky stojí za to, děkuji :-).

      Vymazat
  9. Pokud mě vítr života nezafouká zase někam zcela mimo blogosféru (a že měl ty tendence poslední roky poměrně často), tak se snad již nebudu muset opakovaně vracet jako jistý detektiv, klepající pravidelně popel ze svého doutníku na drahé koberce, co pokaždé pronesl onu památnou větu: "Ještě jsem zapomněl..." Pokud se zaměřím na samotný článek, mohu snad jen podotknout, že statistika nuda je, má však cenné údaje... =)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aťsi, bude-li třeba, budu se i na "jistého detektiva" moc těšit :-).

      Vymazat
  10. Ještě, že skoro vůbec nejsem soutěživej, pročež mi nevadí, že jsem od bedny skončil tak daleko, že na ní ani nevidim… :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hmmm, tři komentáře jsou dobrý počinek. A mimochodem, je to stejně jako letošní "skokan roku" o rok dříve :-).

      Vymazat
    2. Tři? Klidně se vsadim, že jsou všechny u jednoho článku. :-D
      ...možná bych i uhodl u kterýho…

      Vymazat
    3. Je to přesně tak! Což ovšem činí úctyhodný průměr tří komentářů na každý komentovaný článek :-).

      Vymazat
    4. Ovšem!
      ...takovým se nepyšní ani TlusŤjoch! :-D

      Vymazat
  11. Jak to říkal ten náš dramatik, autorita vůdců by měla vyrůstat z jejich osobnosti, osobně jejich okolím zakoušené, a nikoli z jejich nomenklaturního postavení!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Výhoda mého žebříčku oproti tomu nomenklaturnímu tkví ve skutečnosti, že komentátor na prvním místě (třeba v roce 2020) má stejnou možnost uplatnit skrze komentáře svůj vliv a autoritu jako ten na místě jednadvacátém se třinácti komentáři (třeba v roce 2023) :-).

      Vymazat
  12. Mám sice jen bramborovou medaili, ale 4. místo v takové konkurenci je i tak pěkný výsledek :).
    Co ale obdivuji nejvíc, je těch 143 článků za rok, to, že dlouhodobě dokážeš psát skoro každý týden 3 články (a přitom zajímavé a obsažné), je úžasné. Ani novináři, kteří se psaním živí, ti většinou nemohou konkurovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každopádně gratuluji a děkuji za pochvalu ale především za tvou komentátorskou vytrvalost. Tím spíš, že je těch článků ke komentování tolik :-).

      Vymazat
  13. :-) Jak to s těma ženskejma děláte, u mě Marie ani Veronika nezadiskutují a nezadiskutují? Ale vážně, opakuju se, klobouk dolů před vaší pečlivostí a přesností. A blahopřeju všem vítězům.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však si taky těch komentářů Marie i Veroniky nějak považuji! :-) Raději nechte na hlavě, zvlášť teď, když tak často prší a fouká. To já se ukláním s úctou a poděkováním, že nakukujete a občas i nějakou tu glosu přičiníte :-).

      Vymazat
  14. Je milé, že jsem se našla v obou žebříčcích, ale myslím, že s každým rokem budu sestupovat níž a níž, až z nich jednou úplně vymizím :). frekvence už není, co bývala, zatím se mi podařilo nastavit si laťku v komentování článků jednou týdně. Pevně doufám, že mi to vydrží, ale kdo ví, co nám osud nahází pod nohy :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V historickém žebříčku většinou chvilku trvá, než komentátor vypadne. Eumenidas komentuje od roku 2018 jen symbolicky a poslední dva a půl roku se tu neobjevila vůbec, a přesto si pořád drží desáté místo :-).

      Vymazat
  15. Zajímavé shrnutí a koukám, že jsme na tom s Padesátkou podobně jako loni - dáváme ti zkrátka stejně komentářů :-) Jojo, ten čas... Ale občas tě čtu na mobilu, jen vyťukávat komentáře se mi nechce. Ale vím o tobě :-) Gratuluji vítězům.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však je to pro mě radost i čest, děkuji. Tahle statistika je spíš pro zábavu, ale taky je to dobré připomenutí, že návštěvníci na své komentáře vynakládají čas a energii, což by, věřím, nedělali, kdyby je to tu aspoň trochu netěšilo :-).

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.