neděle 25. února 2024

Nedělní miniglosy č.720

 

Tento víkend jsem využil pro další vycházku s Pražskými domy, se kterými se právě pohybujeme v oblasti Soukenické ulice v tzv. Petrské čtvrti, což je mi jako Petrovi sympatické. Nějakou dobu si to budu užívat, protože budeme teď touto čtvrtí procházet tak, odhaduji,  rok a půl až dva roky, podle toho, jak nám to půjde od ruky :-). Tentokrát vlaky na rozdíl od minulého víkendu jezdí, takže dnešní Nedělní miniglosy, náš svérázný blogový týdeník, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", píšu opět z kavárny na Poříčí.z domova. 

Nebylo by ode mne hezké, kdybych zapomněl na to, že Nedělní miniglosy v tomto týdnu oslavily přesně 15 let od svého historického prvního vydání z 22. února 2009. Od té doby vyšlo 720 čísel, tedy v průměru 48 vydání do roka, což dobře odpovídá standardnímu režimu dvou letních a dvou zimních (Vánoce + Nový rok) dovolenkových přestávek. Jen drobná zajímavost z úplných počátků: První komentář se u NMg objevil až v čísle 22 a byl jím pouhý smajlík :-). První skutečné komentáře se začaly nesměle objevovat až cca po osmi měsících. Že budou tyhle texty vycházet i po 15 letech, to jsem si tehdy opravdu neuměl ani představit.

V období od posledního vydání Nedělních miniglos jsem stihl v rušném týdnu, kdy jsem chodil domů až pozdě večer, publikovat jediný nový článek, kterým byla speciální fotoreportáž z prohlídky Kongresového centra Praha (dříve Palác kultury) Exkurze pakulturní anebo Kongresové centrum Praha. Připomenu však dva články z předchozího týdne, 45 vybraných fotek z roku 2023 ve formě nové malé online galerie na mém fotowebu www.petrvapenik.cz, a článek o klasickém filmu francouzské nové vlny Bláznivý Petříček (Pierrot le Fou) režiséra Godarda z roku 1965, který v mezidobí ještě přebral web Kritiky.cz. Ještě o něco starší (ale stále připomenutelný) je shrnutí statistik blogových komentářů z celého roku 2023 v článku Komentáře a komentátoři na mém blogu v roce 2023. Z archívu tentokrát povytáhnu článek z roku 2014 Chvála věcí, které nedávají smysl.

Na běžné dny příštího týdne zatím - kromě pracovních úkolů - nemám žádný konkrétní plán, tak ani netuším, o čem bud psát na blogu. Ale na sobotu už mám jízdenku do Mostu a Litvínova, kam se jedeme podívat na pozůstatky tamní historie a na tamější architekturu. Ve čtvrtek 29. února skončí mezinárodní společná výstava ABSTRACT v The Glasgow Gallery of Photography, kde mezi 90 vystavenými fotkami od autorů z 27 zemí je i moje fotka Srdce zapadajícího slunce. Všechny fotky reálně vystavené v Glasgow v galerii na High Street si můžete prohlédnout v této speciální online galerii. A jak už víte, fotka, která mě ve Skotsku reprezentuje, bude profilovou fotkou mé letní samostatné výstavy POVZNÁŚENÍ v chotěšovském klášteře, která začne vernisáží v pátek 19. července od 17h v Kapitulní síni konventu kláštera v Chotěšově a bude trvat až skoro do konce září.
 
Přeji všem milým čtenářům Nedělních miniglos co nejpříjemnější vstup do měsíce března. Ať se vám i v něm daří vše, na co sáhnete, i to, na co byste si sáhnout přáli.
  
 
Česká vláda přijala usnesení, že kvůli vysoké inflaci v posledních dvou letech, si již čeští občané nebudou moct dávat po nedělním obědě na gauči "dvacet", ale nově to bude minimálně "pětadvacet", přičemž aktuální prognóza ČNB na konec roku 2024 je až "sedmadvacet šedesát".
----------------------
Nově se prošetřují okolnosti vzniku vrchu Kamínek u obce Zlatníky-Hodkovice. Umělý vrch byl totiž vytvořen ze zeminy vytěžené z nedalekého Cholupického tunelu a zatím nebylo možné se dopátrat toho, že by na něj bylo vydáno příslušné stavební povolení. Prošetřování vyvolalo nervozitu u mnoha lidí: Kupříkladu bývalý fotbalový brankář Petr Čech se obává, že se teď budou otevírat i starší případy a kvůli chybějícímu stavebnímu povolení by mohla být za neplatnou zpětně považována i známá oslavná řeč jeho předka, praotce Čecha, na Řípu, od které Češi odvíjejí své zvykové právo na Českou kotlinu.
----------------------
Biatlonoví experti se po skončení mistrovství světa v Novém Městě na Moravě víceméně shodli v závěru, že kdyby naši reprezentanti lépe stříleli a rychleji běhali, výsledky by bývaly mohly být o dost lepší.
----------------------
Hanácký hokejový klub v Olomouci byl v rámci aktuálního tažení proti gumovým medvídkům s přídavkem syntetických kanabinoidů obsazen zásahovou jednotkou Protidrogové centrály, protože se v jeho názvu objevuje zakázaná zkratka HHC,
----------------------
Nově ustavená asociace, která by měla zastupovat především české dýně, cukety a patizony, se důrazně ohradila proti veřejně často používanému ustálenému rčení "IQ tykve" a požádala představitele české pobočky společnosti MENSA o uspořádání srovnávacího testu, ke kterému chce přizvat vybrané české politiky. Zároveň upozornila poslance zvyklé na extrémně dlouhá vystoupení ve Sněmovně, že čas na vyplnění testu je striktně omezen mezinárodními pravidly a nedá se hlasováním nebo obstrukcemi nijak prodloužit.
----------------------
Odbor dopravy městského úřadu v Jablonci potvrdil Nedělním miniglosám, že se kvůli nezanedbatelnému sponzorskému daru od společnosti Pepsi rozhodl přejmenovat svůj oceňovaný "zelený" projekt na podporu jízdy po městě na bicyklech na nový název Sdílená cola.

 
 
Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co dosud za téměř 15 let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:
 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetonypovídkybásněhrátky s češtinouhaikuvzpomínková vyprávěnípovídání o knížkáchfilmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky nebo dokonce sloužící k experimentům jako fotolaboratoř. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

21 komentářů:

  1. Ovsem nezamnenovat zeleny projekt Pepsicoly Sdilejme psi i kola s konkurencnim narkomanskym projektem Sdilejme koka - do kola!

    OdpovědětVymazat
  2. Ad 1): Alena Schillerová ovšem vládu ihned ostře kritizovala. Slíbila, že pokud ANO zvítězí ve volbách, budou si občané moci dopřávat třicet, důchodci i pětatřicet.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ti politici jsou jeden za osmnáct, druhý bez sedmi za pětadvacet.

      Vymazat
    2. Ted uu za bez deviti sedmadvacet...inflace stoupa neuveritelnym tempem...

      Vymazat
    3. Ano, klidně i čtyřicet. Pak už to bude fuk...

      Vymazat
  3. Dnes se mi moc líbí miniglosa IQ Tykve - nechci urazit politiky, ale kdoví, jak by srovnávání dopadlo?
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná by politici porazili tupější patizony, ale na chytřejší cukety si jistě nepřijdou :-).

      Vymazat
  4. Ad #6) Ještě že projekt nesponzorovaly lékárny, název sdílený kola gen by zněl hrozně.

    OdpovědětVymazat
  5. Ty biatlonové závěry tak dokonale vystihují všeobecného ducha sportovních komentářů, že jsem se rozesmála nahlas. A přiznám se, že sdílená cola mi chvilku trvala, ale zas mě pak pobavila o to víc :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Trochu jsem ten biatlon sledoval a někdy mě ty expertní závěry docela rozesmívaly :-).

      Vymazat
  6. Lezarts
    Další sponzor by mohl být i Limonádový Joe:-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No nevím. Musíme dbát na etiku a Limonádový Joe je poslední dobou trochu Hogo Fogo :-).

      Vymazat
  7. Federace židovských obcí už se preventivně vyhradila proti použití druhého rýmujícího se slova na IQ, které by mohlo vyústit v nežádoucí novou verzi úsloví "IQ mikve"

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takové rýmování je doslova očistné :-).

      Vymazat
    2. Ovsem, kdo je schopen zmerit a objektivne porovnat JQ tykve, vikve, mrkve a mikve? A udelat to rrychle?

      Vymazat
  8. Inflace - neinflace. To já si klidně dám na gauči i třicet. 😀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A co teprve třistatřiatřicet stříbrných stříkaček... :-)

      Vymazat
  9. Já si dal v neděli po obědě dokonce dvacetosm devadesát.
    To ovšem nebyla inflace, nýbrž doplatek za sobotu, kdy jsem si dal jen asi třináct sedmdesát...

    OdpovědětVymazat
  10. Já nejsem normální, protože po obědě nikdy nespím. Párkrát za život se mi stalo, že jsem odpoledne omylem usnula a byla jsem pak po zbytek dne jako pytlem praštěná. Ale ti, kteří si zdřímnout potřebují, mohli by v souladu s letopočtem se spokojit se čtyřiadvaceti. :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.