čtvrtek 16. února 2023

Komentáře a komentátoři na mém blogu v roce 2022

První dva články z tradiční bilanční trojkoruny jsem stihl publikovat už v lednu: Hned 3. ledna to byl článek Co mi taky přinesl rok 2022, ve kterém jsem shrnul pár událostí, které se loni odehrály v mém životě. Druhý článek z 25. ledna se jmenoval Můj blog v roce 2022 a přinesl tradiční statistiku toho, co se všechno stalo na mých blogových stránkách. No a v tom dnešním třetím článku se jako obyčejně budu věnovat speciálně komentářům, které vždycky jednak trvá trochu déle vyhodnotit, protože to není nic jiného než ruční (a oční) práce, a taky je dobré dát si po konci sledovaného období aspoň měsíční odstup, aby se k posledním ve starém roce publikovaným článkům dokompletovaly přirozené následné komentáře, a oddělily se tak od těch, které občas v průběhu roku přitečou k opravdu starším článkům. Vítejte tedy u článku, ve kterém se, doufám, žádný z vašich loňských komentářů neztratil.

Jako obyčejně u tohoto typu článků začnu jednou metodologickou poznámkou: 
Hlavní část statistiky tvoří komentáře všech článků publikovaných během roku 2022. Sice jsem si zpracoval i komentáře ke starším článkům, ale tyto starší komentáře se v hlavní roční statistice u konkrétních komentátorů neobjeví. Zahrnul jsem je ale pochopitelně do úvodních celkových čísel.

Takže: V loňském roce se u mých článků objevilo celkem 3540 komentářů, což bylo o 2,2% méně než o rok dříve. Jestliže loni jsem přišel v porovnání s rokem 2020 téměř o třetinu komentářů, tentokrát razantní pokles už nepokračoval a jádro zdejších čtenářů i komentátorů se stabilizovalo. Z uvedeného počtu bylo 1956 komentářů od vás - návštěvníků, dalších 1584 komentářů byly moje odpovědi, v tom poměru jsme se od minulého vyhodnocení prakticky neodchýlili. Do statistiky nezapočítávám několik spamových komentářů, které jsem během roku vymazal, což letos byly výhradně komentáře reklamní povahy a v minimálním počtu (určitě jich dohromady nebylo víc než 20). U 146 nových článků publikovaných v roce 2022 se celkem objevilo 3323 komentářů, což odpovídá průměru cca 23 komentářů na každý článek.
 
Zlaté pravidlo médií říká, že chceš-li vyvolat zájem a tím spíše aktivní reakci uživatelů, je nutné volit kontroverzní témata a nejlépe ještě podporovat rozličné názorové střety, které se objeví. Ale protože já vůbec nemám zájem a chuť svoje čtenáře jakkoli rozeštvávat, z případných hádek či nedorozumění  v komentářích nemám žádnou radost a zaťatých komentářových hádavců si většinou ani moc lidsky nevážím, nedá se očekávat, že by moje články z pohledu počtu komentářů nějak lámaly rekordy. Letos získal nejvíc komentářů (celkem 80) jeden z mála textů, které měly aspoň drobný "hádavý potenciál", článek Cožpak věříte vlastním očím víc než mně? Diskuse přilákala po nějaké době zdejšího dlouholetého anonymního komentátora (i letos vystupoval pod mnoha jmény a já určitě nebudu před ostatními odhalovat jeho identitu, ostatně pozná se dobře podle stylu, neodbytného pocitu intelektuální nadřazenosti a politováníhodného nedostatku smyslu pro humor a nadsázku, což na těchto stránkách, které se bez humoru, poetiky a fantazie neobejdou, vyhlíží obzvlášť jako pěst na oko), který sám přičinil 20 komentářů (letošní rekord od jediného komentátora u jediného článku) a vytáhl celkový počet komentářů vysoko nad průměr. Na druhou stranu, to je pořád samé laudó, laudáré, ale co s tim - ve šroubárně?! Prostě házení perel... :-).

Nejvíc různých komentátorů (celkem 16) se objevilo pod fotočlánkem Mimořádné focení na Pražském hradě, kde se jinak čitač komentářů zastavil na čísle 30. Naopak, pod lednovým článkem Poslední vánoční dárek, ve kterém jsem představil svůj nový "tvrdý" infračervený fotofiltr, se sešlo jen 11 komentářů od 7 komentátorů, což se nakonec ukázalo jako nejméně v celém dlouhém roce. Ale zase je dobré, že to špatné jsme měli rychle za sebou :-).
Celkem se na komentářích roku 2022 podílelo 56 různých komentátorů, jen 6 z nich v roce 2022 komentovalo úplně poprvé. Ale na druhou stranu se tu objevilo 10 anonymních komentářů, které se mi nepodařilo podle různých indicií přiřadit nikomu z neanonymních komentátorů, tak je možné, že celkový počet komentátorů bude někde na úrovni loňského roku (to jsem rozpoznal 67 různých komentujících). 
 
Hlavní sledovaná komentátorská disciplína připomíná svými překvapivými výsledky dlouholeté vyhlašování ankety Zlatý slavík. Pokud jsme totiž loni měli tři různé komentující, kteří připojili svoje komentáře ke všem publikovaných článkům, letos tomu bylo úplně stejně. A jde i o stejné osoby: Marie Veronika neměla ani jedno komentátorské "áčko" už třetí rok po sobě, dokázala pravidelně komentovat i z daleké Austrálie a poslední mezírku jsem u ní našel u článku z 18. ledna 2019!! Podruhé za sebou mají plný počet komentovaných článků i další dvě stálice komentátorského nebe, TlusŤjoch (jeho je to už jedenáctá zlatá v historii mého blogu) a Miloš (který ke svým pěti stříbrům už potřetí přidal zlato). I letos tedy máme tři zlaté medailisty, protože žádné pomocné body se v této kategorii nevedou a nástřel - jak říkají sportovní střelci - je absolutní.
 
Kdyby se vyhlašovala soutěž o absolutně největší počet komentářů, v roce 2022 by ji opět s přehledem vyhrál (celkově už podvanácté ze čtrnácti dokončených ročníků) TlusŤjoch. Tentokrát jsem od TlusŤjocha nasbíral 230 komentářů, stříbrný Miloš jich měl 183 a bronzový Ian Dury 176 (opět tedy úplně stejní medailisté jako vloni). Na tzv. rozšířené pódium, které je oblíbené třeba v biatlonu, by se v této disciplíně dostaly (ano, začínají dámy!) i čtvrtá Marie Veronika (153), pátá Psice (126) a šestá Lezarts (124).
 
Jako obyčejně jsem hledal i tradičního "skokana roku". Tentokrát, myslím, by v této speciální kategorii jasně vyhrála Oby , která se z loňských tří komentářů u dvou článků dostala k letošním 97 komentářům u 71 článků, a to vás ještě chvilku nechám napnuté, co dokázala Oby v jedné úplně jiné sledované disciplíně :-). Ale krásný skok byl i ten, který předvedla Trvalka Dahlia, která loňských 30 komentářů rozšířila na letošních 92. Naopak jsou tu i "záporní skokani", např. Stuprum (jeden ze dvou vítězů z roku 2020) spadl ze 135 komentovaných článků na loňských 29 a jednoho z loňských skokanů, slovutného D.n. a neméně slovutnou Signoru jsem asi musel (nechtěně) něčím zaplašit, protože z loňských 63 komentářů spadli oba na čistou nulu.
 
Jak už jsem uvedl, hlavní komentátorskou "disciplínou" kterou sleduji a snažím se pokaždé srovnatelně vyhodnotit, je počet komentovaných článků v daném roce. Pojďme se tedy - když je to vyhodnocení za rok 2022 - podívat, jak vypadá TOP 22 komentátorů loňského roku v této kategorii.

1..Marie Veronika 146 komentovaných článků / celkem 153 komentářů,
        Miloš 146/183
        a TlusŤjoch 146/230
4. Ian Dury 137/176
5. Psice .121/126
6. Lezarts 118/124
7. Vendy W. 86/115
8. Trvalka Dahlia 76/92
9. Oby 71/97  
10. Janinka 58/65
11. Bevíčková 31/33
12. Stuprum 29/29
13. ZahradaCihelna 27/34
14. Chudobka 19/19
15. Padesátka 18/20,
        a Les 18/18
17. Kutil 17/27
        a Nominek 17/20
19. Ruža z Moravy 15/15
20. Diviznačka 14/15
21. Quick 13/20
22. Míra 12/25
        a Jára D. 12/13


Tak co, našli jste se v tabulce? Pokud ano, tak gratuluji, pokud ne, nevěšte hlavu, přibližně za rok touhle dobou se tu možná objeví inovovaný žebříček i s vaším jménem, tentokrát za rok 2023 - samozřejmě pokud bude tento blog tou dobou ještě vůbec fungovat, člověk nikdy neví.

Tentokrát se musím významněji zmínit i o komentářích ke starším článkům. Těch bylo totiž letos oproti loňským osmatřiceti hned 217. Jednoznačně nejvíc se na tom podílela Oby, která mě velmi mile překvapila tím, že začala v březnu systematicky komentovat články z úplných začátků mého blogování z roku 2009. Prvních 35 článků stihla kompletně (až do Nedělních miniglos č.4) a celkově přidala 106 komentářů k 89 článkům. A mezi námi - 16 článků okomentovala vůbec jako první v historii, 13 let po jejich vzniku, což mi připadne doslova neuvěřitelné. V takovém srovnání samozřejmě poněkud bledne 6 nových komentářů ke starým článkům od Honzy Turoně a 3 komentáře od jinak loni téměř neaktivní Máří Kosáčka. 

Letos jsem se zase po nějaké době podíval i na žebříček "prvokomentujících": Z nových 146 článků se totiž hned 49x objevil jako první komentující Ian Dury, 27x to byl TlusŤjoch, 13x Marie Veronika, 12x Vendy W. a 8x Oby. A je opravdu zvláštní, že v této disciplíně (i když jinak komentuji jako vzteklý) jsem nezískal ani jeden jediný bod :-).
 
Rovněž se jako tradičně podíváme na to, jak se po započítání loňského roku proměnila celková historická tabulka TOP10 zdejších komentátorů, což je opravdu elitní a taky mimořádně stabilní společnost, něco jako různí slavní Gretzští a Jágrové v historických tabulkách hokejové NHL. Ani letos se žádný nováček v této "desítce legend" neobjevil, nejnovějším "přírůstkem" zůstává Marie Veronika zpřed dvou let, která už se díky své úžasné čtyřleté sérii osamostatnila na sedmém místě :-).
 
1. TlusŤjoch.1955 komentovaných článků/ 3147 komentářů
2..Miloš.1472/1886
3. Vendy W. 1030/1509
4. Jana Procházková/Janinka 913/1041
5. Jan Turoň/Ian Dury 912/1118
6. Ruža z Moravy 873/1275
7. Marie Veronika 818/855 
8. Chudobka 718/733
9. Diviznačka/Kitty 689/864 
10. Van Vendy/Eumenidas 576/724
 
Mimochodem, pod povrchem už pomalu začínají být cítit další adepti, kteří se budou nejspíš v příštím roce dotahovat na už dlouho desátou a na blogu již dávno neaktivní (přešla asi hlavně na facebook) Van Vendy/Eumenidas. Je tam poslední dobou poněkud brzdící Stuprum s 533 komentovanými články a taky Bevíčková, která na konci roku zakulatila počet svých komentovaných článků na rovných 500.

Pozn.: Už mne nařknete z toho, že se každý rok v tomhle článku opakuji, ale co dodat na závěr jiného, než že ani letos žádný komentář nepřipojil můj historicky nejoblíbenější komentátor, který je ostatně pověstný mimo jiné právě tím, že zásadně nekomentuje a vystačí si s tím, že mi i v počínající 15. sezóně dodává dostatek chuti pokračovat v téhle lehce pošetilé blogové libůstce dál. Česká ministerstva se mě - v době celosvětových problémů s dodávkami energií - vyptávají, co tajemného je zdrojem téhle obdivuhodné nehasnoucí, nemrznoucí, nevybitelné a neodcizitelné energie. Ale nebojte, nepovím! :-)

Na úplný závěr samozřejmě nepominu ani velké poděkování. Děkuji vám všem, o kterých tenhle článek ve skutečnosti pojednával, vám všem, kteří svůj zájem o moje příspěvky projevujete i svými komentáři. moc mě to těší a moc si toho vážím. Ona ta statistika vypadá jako pouhá čísla, ale ony jsou to ve skutečnosti vaše obrazy, které si moc rád prohlížím a rád vás skrze ně poznávám, aspoň do té míry, do které se sami chcete nechat poznat.
 
Přeji vám všem ještě jednou (a teď už u posledního bilančního článku opravdu naposled) co nejlepší blogový rok :-).

36 komentářů:

  1. Ó, děkuji! Titul "Skokan Roku" si dám za rámeček. :-) A s těmi staršími příspěvky jsem ještě neskončila, jen jsem si dala oddechovou pauzu. Nějakou dobu byly na programu naléhavější kratochvíle, než se štráchat v archívu. :-)

    Vážně klobouk dolů. Spočítat všechny komentáře a ještě je rozdělit spravedlivě mezi návštěvníky, to už vyžaduje mít všech šest pohromadě. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už v tom vyhodnocování mám za ty roky docela praxi, ale stejně to není úplně zadarmo. Ale nemůžu jedním koutkem úst říkat, jak si zdejších komentářů vážím, a druhým vzdychat, že je mi zatěžko je byť jen spočítat :-). Každopádně gratuluji, skokanko! :-)

      Vymazat
  2. Vida jak muze bytvstatistika zajimava...Pad blog.cz jak koukam poznamendl blogovou scenu jako ekonomiku krach na newyorske burze, nastesti s doiady ciste jen ve virtualni realite...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byl by to skoro námět na diplomku. Ale ještě to má podle mě speciální komunitní potenciál společných vzpomínek. Umím si představit, že na těch společných zkušenostech a dávném individuálním tápání někdo postaví funkční model prodeje nějaké značky, ať už z jakéhokoli oboru. Něco podobného, jako když se zase začala vyrábět dávno zapadlá kofola :-).

      Vymazat
  3. Nějak jsem se vloni flákala, to je fakt ;-)..... tak snad letos to napravím :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vzhledem k tomu, žes nedávno jako třetí v historii překonala hranici 1000 komentovaných článků, musím uznat, že to fakt flákáš! :-)

      Vymazat
  4. Jó, to se mi to komentovalo jako první, když jsem měla osm hodin náskok :-) A děkujeme zejména my tobě za zásobu kvalitního, zajímavého a zábavného čtení, které je vždycky radost komentovat!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To si pamatuju, s pořádným časovým náskokem se stíhá spousta věcí :-). Ještě jednou díky a těším se na další návštěvy z celého širého světa!

      Vymazat
  5. Přidávám další koment do statistiky a také se těším na další posty a fotky:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Komentář k článku o komentářích by měl být nejmíň za dva body :-). Děkuju a těším se na další návštěvy.

      Vymazat
    2. Tlusťjoch z mobilu:
      Tak za dva body, říkáš…

      Vymazat
  6. Já smekám klobouk - jako že jsi dobrý fotograf a dobře píšeš, to vím. Ale že jsi i dobrý statistik. To abych se začala snažit :-) Ale potěšilo mě, že jsem na stejném místě s padesátkou - ta patřila mezi mé oblíbené blogery, ale po pádu blogu jsem jí nechala propadnout do dějin... A přitom je to tak snadné, jak ji najít - scházejí se u tebe zajímaví lidé .-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle není žádná pokročilá statistika, spíš obyčejné sčítání malých čísel, a chce to víc trpělivosti než fištrónu :-). No a za to, že se tu scházejí zajímaví lidé, jsem samozřejmě moc rád a chtěl bych v tom pokračovat.

      Vymazat
  7. Teda, Petře, to sis užil! takové práce s počítáním hlasů.Vida, v jaké společnosti jsem se taky octla. Ať se ti i nadále daří tyhle sedánky u tvého blogu.Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to jen jednou za rok a pravda, pár večerů na to vždycky padne, aniž by to bylo dobré i pro něco jiného než právě pro tento článek. Ale je to pro mě děsně zajímavé :-).

      Vymazat
  8. Petře, hluboký obdiv za tvé statistiky. 👍👍👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle nebylo nic složitého na přemýšlení, jen jsem si u toho občas připadal trochu jako Chaplin u pásu v Moderní době :-)

      Vymazat
  9. Třetí zlatá medaile - to je skvělé, už jsem jak Ester Ledecká :).

    "Ale protože já vůbec nemám zájem a chuť svoje čtenáře jakkoli rozeštvávat, z případných hádek či nedorozumění v komentářích nemám žádnou radost" - myslím si, že hádat se je opravdu nepatřičné, ale vyjádřit jiný názor naopak přínosné a diskusi to rozvíjí.
    Naopak servilní pochlebování a absolutní souhlas se vším má nulovou hodnotu. Třeba tvé Nedělní miniglosy jsou velmi zajímavé jazykovými hříčkami, to znamená mají skvělou formu, ale obsah je jednostranný jak z P. R. oddělení Fialy a spol., proto také jsem nezřídka v opozici.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O vyjádření jiného názoru jsem nemluvil, proto tentokrát tvůj názor nepovažuji za jiný :-). Víš, Miloši, já naštěstí nejsem veřejnoprávní televize, abych musel vyvažovat a do každé diskuse o tom, co je demokracie, přizvat aspoň jednoho fašounka a jednoho komunistu. I toho si na dnešní době cením, že když si něco vymyslím a roky na tom dělám, může to běžet přesně, ale opravdu přesně podle mého a ne podle mínění ostatních, včetně v jiných ohledech tak inspirativního člověka, jako jsi ty. A věřím, že to tak ještě nějakou dobu bude.

      K třetí zlaté moc gratuluji, tvé návštěvnické věrnosti si velmi cením. A odhaduji, že na prvních dvou místech historické komentátorské tabulky se v dohledné době nic nezmění :-).

      Vymazat
    2. Procento antibabišovských a antizemanovských glos sice vysoce převyšuje/převyšovalo všechno ostatní, ale vyvažování ve smyslu přidáme komunistu a fašounka nemám na mysli, ale schopnost vidět kritizovatelné věci "napříč spektrem". Např. určitě stojí za pozornost Fialův výrok, že "občané mají právo, aby jim informace byly upravovány", zřízení cenzurního úřadu s náplní povzbuzovat k udávání "dezinformátorů" a rozdělení 150 milionů mezi udavačská média a neziskovky, to se ale setkalo s takovým odporem, že i některá antibabišovská média (např. Reflex a Echo24) psala kritické komentáře, nelibost vyjadřovali i významní členové ODS (např. exministr a hejtman a dnešní poslanec Bendl), že se Fiala lekl a Klímův cenzorský úřad i s lidmi a akčním plánem pro boj s dezinformacemi zrušil, agendu ovšem převedl pod méně křiklavý úřad zabývající se národní bezpečností. I tak ale ministr Rakušan má nápad "monitorovat názory státních zaměstnanců", zda se tam neobjevují "protivládní nálady". Ale možná se ti na sledování "protistátních živlů" nezdá nic divného a ironizování třeba Ovčáčka je pro tebe zajímavější :).

      Vymazat
    3. Základní podmínkou je, že mě musí zpráva rozesmát a spustit u čtenáře kolotoč asociací, protože na ně spoléhám. Když mě samotného daná skutečnost nerozesměje, nemám šanci rozesmát nikoho dalšího, možná nakrknout nebo popíchnout, ale proč bych to dělal; jednak to umí s prominutím každý trouba, jednak mě to netěší a jednak na to jsou v médiích jiní kofři (a všichni dobře vidíme, jak to pak i jejich spolupůsobením ve společnosti vypadá). A stopovat kaskádu asociací lidí, kteří mají v podstatných věcech úplně jiný pohled na skutečnost kolem nás, abych je uměl rozesmát "za jejich druhým rohem", jak je mi to sympatické, neumím a vlastně ani nechci umět ;-).

      Vymazat
    4. Rozumím, že každý má svoje vidění, rád si rochní ve své bublině a Orwell není zrovna k popukání :).

      Vymazat
  10. Gratuluji všem medailistům i skokance roku :-)

    Teda, tak čtivá porce statistiky se hned tak jinde nevidí :-)

    A mám radost ze sedmnáctky, to je mé oblíbené číslo. (A zrovna toto příhodně zmiňuji dnes, sedmnáctého) :-)

    OdpovědětVymazat
  11. Gratuluju hlavně k takovému velkému zájmu komentátorů. Můžeš být rád, že blogspot nevybírá poplatky za datový provoz. Jinak by to bylo na mrtvici. ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemám obavu o to, že by si nakonec provozovatel blogspotu tou či onou oklikou nepřišel na své, a i kdyby ne, myslím, že si to může dovolit :-). Vy sice přímo ve zveřejněných tabulkách nefigurujete, ale za loňský rok máte v mé statistice 2 komentáře a v té historické celkem 19. Tedy děkuji a budu se zase někdy těšit :-).

      Vymazat
    2. Určitě se někdy zase zastavím a něco okomentuju, ale ne kvůli plnění statistiky. ;-) Rád sleduju jak se někteří blogeři profesně vyvíjí v čase.

      Vymazat
    3. Tohle je výhoda skutečnosti, že takový článek píšu jen jednou za rok, takže se nikomu nevyplatí komentovat jen kvůli plnění statistiky. Jako motivační prvek je to příliš malá a příliš vzácně podávaná mrkvička, tak si myslím, že vyhodnocení je díky tomu celkem spravedlivé :-).

      Vymazat
    4. Já v některých případech mrkvičku velmi rád ostrouhám. :-D

      Vymazat
    5. Aby nedošlo k nedorozumění, myslím to tak, že v některých případech raději odejdu s prázdnou. ;-)

      Vymazat
  12. Píšu sám sobě výtku: Musíte se víc snažit, pane správce!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Náhodou, loni tři kousky, celkově 34. Optimální základ pro budoucího skokana roku :-).

      Vymazat
  13. Míra
    Paráda! 22. místo v roce 22. Když nebudu takový komentátorský lempl jako vloni, tak věřím, že letos obsadím lepší místo, než 23. Jen si musím častěji v tom důchodu povšimnout např., že už je neděle a vycházejí miniglosy, atd. Ke komentování jsem toho měl opravdu dost, ale ta prokrastinace nebo jak to nazvat...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nic si z toho nedělej, mě každá neděle taky překvapí, když zjistím, že už zase přišla řada na Nedělní miniglosy :-).

      Vymazat
  14. Skvělá rekapitulace, tvoje statistiky mě moc baví!
    Jsem docela překvapená, že jsem se po loňském výpadku, kdy jsem vůbec netušila, jak to s blogováním současně s novým zaměstnáním bude, našla na krásném desátém místě :).

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.