pátek 24. února 2023

Fotohádanka č.30

Fotohádanky byly v začátcích původního starého blogu nejčtenějšími a nejkomentovanějšími články, pak postupně ustoupily do pozadí a v poslední době se tu objevují jen velmi zřídkakdy. Dnes ovšem opět po roce a čtvrt připojím jednu fotku a položím tradiční jednoduchou fotohádankovou otázku:

Co je podle vás zachycené na následujícím obrázku?

Samozřejmě i tentokrát uvedu hned za obrázkem několik indicií. V křížovkách se něčemu podobnému říkalo "pomůcky" nebo "nápověda", ale kdo už někdy v minulosti na některou ze zdejších fotohádanek narazil, dobře ví, že nikdy není jasné, jestli ty moje indicie opravdu napoví nebo naopak vše zamlží :-).

Tak tedy slíbených pár indicií:

1. Fotografie byla pořízena v exteriéru.

2. Barevnost předmětu rozhodně není tak významná jako jeho tvary.

3. Část předmětu na obrázku byla kdysi definována zákonem, ten už dnes ovšem dávno neplatí.
 
4. Autor předmětu se zúčastnil aktivně 2x letních olympijských her.

5. Předmět na obrázku je už třetí variantou téhož tématu v historii. Ani jednou ale nebyl vyměněn kvůli poškození povětrnostními vlivy.
 
6. Poprvé došlo ke slavnostní výměně  v roce 1962.

7. Obrázek skrývá půldruhého kopce, přičemž celý kopec je kupodivu o dost menší než polovina kopce. Asi to ale není zas tak moc důležité, protože jde stejně bez výjimky o kopce zahraniční.

8. Přes určité podobné rysy není na obrázku ani kousek ruského spisovatele Tolstého. Dnes by to ostatně nejspíš ani nešlo.

9. I když socha, která stojí poblíž, nikdy nevyměnila koně ani neshodila jezdce, přesto by se toto místo dalo označit jak klasickou podobou známého latinského úsloví, tak jeho parafrází "hic sunt chameleones". Navíc - aby to turisti neměli tak jednoduché - autorem sochy není pan Franz ale pan Bohumil.

10. I když je obrázek pořízen objektivem, neobsahuje stoprocentně objektivní skutečnost. Přece vám to hádání nebudu zjednodušovat, ne?



Tak myslím, že už dávno víte, co je na obrázku. Jestli ne, můžete si aspoň tipnout. A samozřejmě, můžete zkusit odhalit i smysl (či nesmysl) jednotlivých indicií. Máte prostě volné pole pro uplatnění svých znalostí i fantazie, během neděle doplním správnou odpověď i s fotodůkazem. Zatím přeji všem milým návštěvníkům krásný pátek i víkend.
 
----------------------------
 
Správná odpověď:
 
Jde skutečně o detail žulového státního znaku na podstavci jezdecké sochy Jana Žižky na Vítkově.
 
Celkový pohled:
 
 
 
Detail zobrazené části:


 
Správně jste odhalili, že jsem jako obyčejně obrázek pootočil - tentokrát o 90 stupňů proti směru hodinových ručiček.  Štítek s křížem jsem podle obarvil, i když jeho odstín je ve skutečnosti úplně stejný jako je tomu u lva. znak splňoval zákonné parametry tzv. malého státního znaku a jeho původním autorem byl sochař a medailér Otakar Španiel, autor řady československých mincí. Otakar Śpaniel se mimochocem opravdu zúčastnil dvou olympiád - konkrétně v roce 1912 ve Stockholmu a v roce 1936 v Berlíně, ovšem neběhal po dráze v tretrách, ale účastnil se tehdejších kamenosochařských soutěží, protože v té době se soutěžilo nejen ve sportovních ale i v uměleckých oborech.  

V roce 1962 byl znak na podstavci vyměněn za nový, socialistický státní znak uzákoněný po změně ústavy (potentáti se tehdy domnívali, že Československo už je nevratně socialistickým státem, a proto si zaslouží socialistickou ústavu a socialistický znak). V roce 1997 sem byla vrácena kopie původního Španielova znaku.
 

26 komentářů:

  1. Lezarts

    Tipuji, že se jedná o sochu Jana Žižky na Vítkově od Bohumila Kafky?

    OdpovědětVymazat
  2. Nemohl on by to být metronom na Letné?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tentokrát to metronom nebyl, ale taky šlo o jeden vydlážděný kopec :-).

      Vymazat
  3. Tlusťjoch:
    Podle Lva (Nikolajeviče) s těch pahorků by se mohlo jednat o znak ČSSR.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tlusťjoch:
      Přemýšlel jsem, jestli si náhodou nemyslel tím Tolstojem Alexeje, co napsal mluvící lebku Ibikus.

      Vymazat
    2. Jen aby mě spisovatelovi pozůstalí nežalovali, že čtenářům svou fotohádankou podsouvám nekorektní sousloví "dvouocasý Alexej" :-).

      Vymazat
    3. Už zase blbne přihlášení, tak jsem byl vlastním blogem vyhodnocený jako anonymní komentátor...

      Vymazat
  4. Odpovědi
    1. Ano, je to tak - viz doplněné řešení i s fotoukázkami.

      Vymazat
  5. Podle indicií autora a nápovědy v předchozích komentářích hádám, že se jedná o výřez znaku pod sochou Jana Žižky na kopci Vítkov. Otočeno o 90°. Ve výřezu je vidět část lví hřívy, část pavézy na hrudi lva a část dvojitého kříže. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Prakticky přesně popsáno :-).

      Vymazat
    2. Dobře, že jsi uvedl nápovědu č.2. Ta dvoubarevnost, mě zprvu trochu zmátla; skoro bych hádala minci. Ovšem materiál připomínal spíš žulu než kov. :-)

      Vymazat
  6. Bývalý státní znak se slovenskými horami?

    OdpovědětVymazat
  7. Odpovědi
    1. Ještě upřesnění - nějaký z doby ČSFR nebo tak nějak. Prostě vč. Slovenska. A nevím, jestli přímo znak, nebo spíš nějaký symbol... Ale v reálu fakt nevím a jsem zvědavá na to řešení :-)

      Vymazat
    2. Vlastně šlo v té době už o "retroznak". Podrobnosti viz správné řešení.

      Vymazat
  8. Tipovat se neodvážím, na to jsem lama. Nicméně musím uznat tvou kreativitu při tvoření nápovědy, ta s číslem sedm mě na pár minut úplně odbourala! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je tak, když jsou některé kopce dominantní a jiné submisivnější :-).

      Vymazat
  9. Jako nevím proč, ale napadl mě nejdřív znak, ale ten socialistický "vidličky a nože" :-) Pak jsem si teda zagooglila Žižku na Vítkově, podle nápovědy jo, ale zas teda nevím, kde by to tam bylo... Tak jsem napnutá :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Socialistický znak to není, ale ten původní vrácený :-).

      Vymazat
  10. Ahoj, no já nevím,ale tipuji,že to patří k soše Jana Žižky, že je to část našeho lva.

    OdpovědětVymazat
  11. Protože četu článek opožděné, přeskočil jsem všechny komentáře a zkusím hádat: olympijská pochodeň?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takové hádání je nejlepší, budˇ- anebo. Tentokrát tedy anebo :-).

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.