neděle 26. února 2023

Nedělní miniglosy č.675

Napřed musím připomenout, že 22. února oslavily Nedělní miniglosy 14 let od vydání historicky prvního čísla tohoto blogového nedělníku, které bylo původně pojmenováno pracovně jako "Miniglosy 8. týdne" (z čehož je vidět, že se opravdu nepočítalo s dlouhou životností nového formátu), aby až těsně před publikací dostaly definitivní název Nedělní miniglosy č.1. Pak jsme se jen trochu zapovídali a najednou tu zničehonic máme Nedělní miniglosy č.675 :-).

Teprve teď po dvou týdnech začínám poněkud rozhodněji procitat z jakési nepříjemné choroby, kterou jsem tu hlásil už minule a která v poslední době spotřebovávala většinu mého volného času na zabývání se sebou samým, což dělám opravdu jen z donucení, protože mi to nepřináší pražádné potěšení. Vlastně až v pátek se to zlomilo k citelně lepšímu, takže jsem začal mít po večerech i jiné zájmy než pospávat, pít horký čaj a potit se. Dnešní Nedělní miniglosy, náš svérázný blogový týdeník, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", beru tedy tak trochu jako vstupenku zpět do normálního fungování, na které už se po těch dvou týdnech dost těším :-). Vítám vás u již 675. čísla nedělníku vycházejícího pod zavedenou značkou NMg se zprávami z politiky i společnosti, které jsou možná maličko jiné než v oficiálních médiích, byť zase ne o tolik.

 
Protože se ale mou povýtce horečnatou "rýmičkou" nezastavil koloběh světa, navzdory zmíněným komplikacím vyšly i v uplynulém týdnu dva nové články: K 25. výročí nějvětšího českého hokejového úspěchu na olympiádě v Naganu (výročí prostě na optimální podmínky ke psaní nepočká!) jsem z paměti vylovil slábnoucí vzpomínku, jak jsem sledoval legendární semifinále s Kanadou - Kanada z Nagana s chutí vajíčkových chlebíčků. Druhým článkem pak byla po dlouhém roce a čtvrt nová Fotohádanka č.30 (když už jsem při tom nepříliš šťastném focení nastydl, ať z toho aspoň něco máme, že? :-)). Z předchozího týdne ještě jednou připomenu celkem osobní kraťoučkou básničku Valentýnské vůně a všem, kteří občas připojují k mým článkům komentáře, byl určen podrobný bilanční článek Komentáře a komentátoři na mém blogu v roce 2022. A samozřejmě nakoukneme i do hlubokého archivu, odkud tentokrát povytáhneme historicky příhodný (půlkulaté 75. výročí si připomenu ochotně, pokud nám ovšem nebude bezprostředně hrozit recidiva) článek z roku 2010 O poraženém Vítězném únoru.
 
V příštím týdnu se přepneme do měsíce března a to už, myslím, bude přece jen všechno o něco veselejší. Zima má ještě poslední příležitost se nějak "historicky znemožnit", ale to už nějak vydržíme a - ať se klidně staví na hlavu - jsem přesvědčen, že v březnu už bude oficiálně inaugurováno jaro. I když bývám nostalgikem, některých odcházení mi prostě není líto a v březnu se s nimi bohdá roztrhne pytel.

Přeji vám dobrý a úspěšný týden a ať se vám daří vše, na co sáhnete, i to, na co byste si sáhnout přáli :-).
 
 
 
Poté, co nová korektní britská filmová verze Tří mušketýrů poprvé představuje černého D´Artagnana, oznámil konečně i dosud velmi konzervativní Barrandov, že do toho náležitě korektně praští a rozhodl se natočit jako první Němcové Babičku s opravdu černým černým myslivcem.
---------------------- 
Podle ankety mezi obyvateli České republiky mají největší zásluhu na tzv. Vítězném únoru brankář Dominik Hašek a útočník Jaromír Jágr. K definitivnímu vítězství bruslícího lidu pak došlo poté, co na Václavské náměstí dorazil kapitán týmu Vladimír Růžička a oznámil shromážděným fanouškům, že trenér Ivan Hlinka všechny jeho návrhy přijal.
----------------------
Obecně prospěšná společnost Boží mlýny se před nedávnem veřejně ohradila proti opakovanému nařčení že prý Boží mlýny melou pomalu. "Jde o čistě subjektivní hodnocení bez objektivního korektivu, jaká je nebo by mohla být správná rychlost takového mletí, pro které navíc neexistuje žádný obecně přijímaný etalon. Vzhledem k pokračující vysoké inflaci a stálému navyšování cen vstupů je vůbec div, že naše mlýny pořád ještě aspoň nějak melou, řekl Nedělním miniglosám jeden z posledních Božích mlynářů, který neochotně připouští, že pouhým Božím mletím bez dotací se neuživí, a tak musí využívat Nebeské granty. "Ano, znamená to sice dost papírování, ale pořád je to lepší, než kdyby nám - jako v té písničce - sebrala voda mlejn, nebo dokonce kdyby nám mlejn i s vodou sebral exekutor." 
-------------------- 
Pokračovatelka slavného českého historického rodu, influencerka a příležitostná zpěvačka Kateřina Mydlářová se v pořadu Třináctá komnata svěřila Nedělním miniglosám, že jí vůbec není příjemné, když ji lidé oslovují familiérně jako katku.
-------------------- 
Ministerstvo dopravy oznámilo, že v letošním roce začne s vydáváním placených řidičských oprávnění na dětská odrážedla. Řidičák budou moct získat batolata od dvou let věku a zaveden bude i jednoduchý bodový systém, který bude načítat přestupky malých odrážečů, aby bylo po určitém počtu nedání přednosti zprava, nepřizpůsobení rychlosti jízdy stavu vozovky a překročení rychlosti v uzavřené obci nutné si řidičák koupit znovu. "Protože nám jde čistě jen o peníze do státního rozpočtu, nebudeme obtěžovat uchazeče o řidičské oprávnění žádnými hrami na psychotesty, zkouškami mentální vyspělosti nebo cvičnými jízdami," řekl Nedělním miniglosám ministr dopravy Martin Kupka, který ještě optimisticky dodal, že s penězi od rodičů aktivních batolat si dovede představit, že se české dopravě snad konečně s dostatečným množstvím odrážedel podaří odrazit od ekonomického dna.
----------------------
Právní zástupce Pekla podal trestní oznámení za poškození dobrého jména na představitele hnutí ANO, kteří slíbili vládě, že jí udělají z projednávání úprav zákonů o důchodech peklo. Zároveň upozornil předsedkyni poslaneckého klubu Alenu Schillerovou, že v opravdovém Pekle se ve spacáku nespí, a jako luxusní alternativu hodnou její politické pozice jí ve společné akci s firmou Mountfield nabídl neomezenou zápůjčku speciálního pyromasážního Záhořova lože zdarma.
-------------------- 
Jak opatrně připustila výtvarná skupina Ztohoven, na Pražský hrad by se po inauguraci nového prezidenta mohla vrátit kdysi ukradená prezidentská standarta: "Jsme připraveni vše postupně vrátit do původního stavu, protože odchodem Miloše Zemana pominou naše hlavní pohnutky pro tuto akci," řekl Nedělním miniglosám mluvčí skupiny. "Aby bylo vidět, že se situace zvolením nového prezidenta zcela otočila, rozhodli jsme se zviditelnit to i symbolicky: Zatímco v roce 2015 vyměnili prezidentskou standartu za rudé trenýrky recesisté převlečení za kominíky, standartu nyní podle plánu na její původní místo vrátí kominíci převlečení za recesisty".

 
Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co dosud za 14 let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

30 komentářů:

  1. Britská verze klasického Dumasova díla s černým ďArtagnanem mně moc nepřekvapila, neb jsem včera zahlédla v televizi záběry z nového nastudování Dvořákovy Rusalky v Londýně. A Rusalka? Byla též černá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Černou Rusalku jsem včera v reportáži viděl, ale to zas není taková novinka, něco podobného už jsem viděl víckrát. Stejně jsem zvědav, kdo z tvůrců poruší "vyšší tabu" a nechá černochem ztvárnit třeba Adolfa Hitlera.

      Vymazat
    2. Černé Rusalky se běžně vyskytují u Černého jezera na Šumsvě.

      Vymazat
  2. Zajimave by bylo, kdyby cernoch hral rekneme Sandokana nebo chana Kublaje v serialu o Marco Polovi..Na druhou stranu jdem videl uz pted lety film, kde se cernoch stal clenem druziny Robina Hoofa..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To holt je genetika: Nic se neztrácí.

      Vymazat
    2. Toho si Robin dovezl ze zajetí u Turků. Hrál ho Morgan Freeman ;-)

      Vymazat
  3. My jsme v určitém směru předběhli dobu, protože kdysi babičku hrál vousatý Jiří Pecha.

    OdpovědětVymazat
  4. 1. Pokud má být nové zpracování babičky korektní, doufám, že se hlavní role zhostí trans-babička. Nebo dědeček, protože ženy ve zralém věku nežijí jen vnoučaty na vejminku, ale cestují po světě!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takový vejminkářský dědeček si bude stěžovat sousedům, že je slaměným vdovcem, protože mu babička odjela na Erasmus :-).

      Vymazat
  5. :-D Katka Mydlářka růlez! :-D

    OdpovědětVymazat
  6. Gratuluji k půlkulatému počtu článků a snad už tě moribundus opustil. Nové miniglosy nic neztratily ze zajímavosti, pokračuj dál a přeji i nadále šťastnou ruku při výběru :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, moribundus se snaží držet aspoň některými drápky, ale od pátku už to citelně směřuje k lepšímu.

      Vymazat
  7. Ano, v březnu se s nimi skutečně roztrhne pytel :-) A katka mi sice chvíli trvala, ale o to lepší mi nakonec připadá :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chudák katka, ta opravdu původně nebyla v plánu :-).

      Vymazat
  8. Růžičkovo prohlášení ofšem nemohlo být dostatečně spektakulární. Nemohl si totiž pro něj vypůjčit beranici od žádného spoluhráče, protože nenechal žádného z nich později popravit!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdepak, bez beranice je každý Únor nejvýše remízový :-).

      Vymazat
  9. Začalo to černou Annou Boleynovou, teď pokračuje D'Artagnanem, a třeba při novém zpracování Harryho Pottera bude Harry černý, Ron Asiat a Hermiona transka. Ať žije politická korektnost. Britové nejsou jen konzervativní, ale jsou i pěkně praštěný a připodělaný....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Uvidíme, jak dlouho odolá Hercules Poirot :-).

      Vymazat
    2. Hercule Poirot odolá, toho jen tak lehko někdo nezblbne. :-)

      Vymazat
    3. Tak třeba Hercules aspoň nenápadně zapojí své černé šedé buňky :-).

      Vymazat
    4. Bude přemýšlet načerno? Mimochodem, ten tvůj "Hercules" zní jako nějaké lepidlo. :-)

      Vymazat
  10. Ad #1) pojem Afrogaskoněc se ve Francii vžil již před několika lety.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Afrogaskoněc se mi jako slovo líbí. Jako slovo.

      Vymazat
  11. Dost povedené. Mě úplně nadchlo to odražení se ode dna díky poplatkům za odrážedla :-)
    nominek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá batolata, neptejte se, co pro vás může udělat vaše země, ale co můžete udělat vy pro ni! :-)

      Vymazat
  12. Velká gratulace k narozeninám, fakt skvělý.
    Dneska je nejlepší Babička, pak hned odrážedla.

    OdpovědětVymazat
  13. Já pevně věřím, ty našeptavači, že to p.Kupka tady nečte! I tak mají nápady!
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.