neděle 19. února 2023

Nedělní miniglosy č.674

Uplynulý "valentýnský" týden byl u mě trochu komplikovaný: Ještě minulé Nedělní miniglosy jsem psal celkem v pohodě ve své pražské "miniglosové kavárně". Večer cestou domů už jsem cítil náznaky nějaké přicházející choroby, tak jsem se vybavil čerstvými citróny. To jsem ovšem netušil, že vše půjde docela rychle a večer už budu úplně mimo hru a zůstanu v posteli o samotě se svými mrákotnými sny i celé pondělí. V úterý a ve středu jsem pracoval z domova a už se mi zdálo být vše lepší, ve čtvrtek jsem musel na jedno důležité jednání do práce a celý pátek jsem se z toho lízal. No a včera - když už jsem myslel, že vše bude OK, přišla nová vlna horeček. Popravdě, kdyby se Nedělní miniglosy vydávaly v sobotu, tento víkend by nejspíš nevyšly, protože podmínky nepřály přemýšlení ani humoru. Ale dnes už je po prospaném dni zase o něco lépe, tak to zkusíme. Věřím tedy, že dnešní vydání Nedělních miniglos, našeho svérázného blogového týdeníku, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", bude zase jako normálně. Kdyby přece jen ne, doufám, že budu mít aspoň malou polehčující okolnost :-). Vítám vás u již 674. čísla nedělníku vycházejícího pod zavedenou značkou NMg se zprávami z politiky i společnosti, které jsou možná maličko jiné než v oficiálních médiích, byť zase ne o tolik.

Navzdory zmíněným komplikacím vyšly i v uplynulém týdnu dva nové články: Prvním z nich byla malá básnička Valentýnské vůně, která byla jako v této době obyčejně i malým osobním dárkem. Druhým článkem jsem završil tradiční trojlístek bilančních článků za rok 2022 a podíval jsem se v něm podrobně na zoubek zdejším komentářům a komentátorům.  Z předešlých týdnů bych - protože to aktuálně už na žádný sníh v nížinách nevypadá - ještě jednou připomněl Mandel pražských zasněžených fotek a přidám k tomu i závěrečný díl svých Zápisků z čerstvě popsaného sešitu, které jsem v pěti dílech zveřejňoval postupně už od konce léta.  No a z hlubokého archivu tentokrát povytáhnu 12 let starý článek O poblázněném teploměru
 
Už dobrý rok a čtvrt jsme tu neměli žádnou fotohádanku, tak když to půjde, jubilejní třicátou přidám v příštím týdnu. Když se mi k tomu konečně podaří omezit "virovou nálož" a promaroděné dny, budu spokojený, i kdyby to na žádný další článek nevydalo. Tak i vy buďte hlavně zdrávi a mějte pořád dost důvodů k úsměvu.

Přeji vám dobrý a úspěšný týden a ať se vám daří vše, na co sáhnete, i to, na co byste si sáhnout přáli :-).
 
 
 
Ostrou mezinárodní česko-řeckou politickou roztržku vyvolala kontroverzní hypotéza skupiny plzeňských historiků, že bohyně Afrodita se nejspíš nezrodila z mořské ale z pivní pěny.
-------------------- 
Výrobce čokoládové tyčinky Kofila, který kvůli obavám z protestů proti rasově nekorektnímu přístupu v loňském roce nahradil tradičního a téměř sto let používaného černouška na obalu tyčinky analogickou postavičkou s modrým obličejem, se nyní kvůli znevažování a zneužití originálního výtvarného vzoru chystají žalovat tvůrci filmu Avatar.
---------------------- 
Začal proces s bývalým poslancem Dominikem Ferim, který čelí obžalobě ze znásilnění. Média zatím řeší především to, jestli o Ferim mají psát podle vzoru Afroameričanů jako o Afročechovi, když si před jednáním soudu kvůli větší důvěryhodnosti nechal ostříhat svoje afro.
----------------------
Proti plánovanému zvýšení věku pro odchod do důchodu na 68 až 78 let, které považují v dané profesi za likvidační, protestuje odborový svaz gigolů.
-------------------- 
Evropský parlament ve svém ekologickém tažení proti všemu, co souvisí se spalováním, ohlásil zákaz výroby automobilů se spalovacími motory od roku 2035 a ke stejnému datu i zákaz onemocnění spalničkami.
----------------------
Nově zvolený prezident Petr Pavel se zatím vyjádřil v tom smyslu, že nestojí o to, aby byl jeho portrét na poštovních známkách. Protože si však mnoho českých občanů známku s novým prezidentem přeje, nový prezident dostal nečekanou nabídku od ministerstva dopravy, aby se jako první český prezident objevil na dálničních známkách. "Slibujeme si od toho rekordní prodeje dálničních známek," řekl nám odpovědný pracovník ministerstva, "zejména ve skupině řidiček, které si prozatím dálniční známky nekupovaly, protože po dálnicích vůbec nejezdí." Poražený prezidentský kandidát se nechal slyšet, že takovým způsobem se sice možná podaří opravit některé silnice, které by jinak skončily neopravené, ale hlavním cílem projektu rozhodně není udělat něco dobrého pro lidi, ale podle něj jde hlavně o to umožnit jednodušší přepravu techniky a mobilizovaných českých občanů po opravených silnicích do míst vojenských konfliktů.
-------------------- 
Mistrovství světa v gorodkách muselo být zrušeno poté, co se po zákazu účasti ruských sportovců v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu zjistilo, že jinde než v Rusku se tento sport na potřebné úrovni nehraje.

 
Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co dosud za téměř 14 let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

36 komentářů:

  1. Ad #1) Dýmkaři off sem tvrdí, že mořská víla pochází (stejně jako pověstné pěnovky) z hydrosilikátu magnézia, což je nerost, který se těží v turecké Anatolii.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, staré pěnovky... Jenom aby mi Afrodita - až ji zase někdy budu v Řecku míjet v muzeu - jednu nenakouřila.

      Vymazat
  2. Ad #5) Ohrožena je i repríza hry J.K.Tyla "Paličova dcera".

    OdpovědětVymazat
  3. Tlusťjoch: Gůglil jsem si ty gorodky - Ke hře je potřeba pět dřevěných (zpravidla březových) válečků dlouhých 20 cm a o průměru 5 cm. Z těch se postupně skládá patnáct figur: dělo, šíp, letadlo, vidlice, studna, artilérie, hvězda, strážní, rak, kulometné hnízdo, srp, střelnice, kliková hřídel, raketa, dopis.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se to jako hra kdysi docela líbilo. Moc jsem tomu nerozuměl, ale takových sportů, kterým nerozumím, je spousta.

      Vymazat
  4. Míra
    Hlavně aby se spalovací motory podařilo nahradit nehořlavými.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na tom se, obávám se, bude muset ještě trochu popracovat, protože v takovém případě zákaz požárů - byť prohlasovaný Evropským parlamentem - stačit nebude.

      Vymazat
  5. Po zakazu spslovacich motoru se chysta zskaz zapalek, zapalovacu a pry dokonce i zapalnych lshvi

    OdpovědětVymazat
  6. Míra
    Z pivní pěny se leckomu zjevilo asi už více bohyň, ale ty následky, následky...

    OdpovědětVymazat
  7. Chudák Afrodita. Nakonec ji ještě nařknou, že se zrodila z afrohára ostříhaného Ferriho.

    Na Kofilu neměli výrobci obalu sahat. Vždyť to vypadá, jako by něco měli proti lidem tmavé pleti, když jim odbarvují tváře do modra. Tak ať si teď poděkují sami sobě, že si na ně zasedne Avatar.

    Ač nejsem ve svazu gigolů, proti zvýšení věku protestuji také. :-)

    Chudáci nebožtíci, kteří si na rok 2035 předplatili kremaci. Ti budou v troubě. :-)

    Není to od Pavla správné. Pokud nechtěl, aby ho lidi olizovali nebo na něho zezadu plivali, mohl si nechat udělat známky - samolepky. A mohl přiletět do Kanady (i jinam).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kromě Avatarů by se mohli ozvat i to, co mají modrou krev.

      Vymazat
    2. Moc hezký komentář 😉

      Vymazat
    3. Tlusťjoch: Ba i hřib “modrák”

      Vymazat
  8. S tím spalováním je to jen začátek. Později se zákaz rozšíří na ospalce, produkty s palmovým olejem a nakonec i na stoj spatný.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak se to jednou rozjede, to uvidíme, co všechno se spláchne s sebou :-).

      Vymazat
    2. Problém bude, až nám zakážou spalovat i kalorie. To se budeme muset naučit nějak hibernovat...

      Vymazat
  9. Gigolové by mohli být zařazeni do kategorie náročných povolání s povolením časnějšího. odchodu do důchodu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem pro. Ostatně i každý úředník si náročnost takového povolání dokáže představit.

      Vymazat
  10. Tak držím palce, ať jsi brzo zdráv. Synovi se taky teplota pořád vrací a čerstvě se to snaží skolit i dceru, kdoví co tu zas lítá...

    Jinak za mě obzvlášť povedené vydání! :-) Jedna glosa lepší než druhá :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, zatím to ještě není zdaleka ono. Horečky se zatím věrně vracejí :-).

      Vymazat
  11. Hlavně přeju hodně zdraví bez horeček...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Naďo, uvidíme, snad to postupně odezní.

      Vymazat
  12. Já když měla teploty až horečky, tak jsem psala erotické povídky. Ty zas perlíš s humorem... koukám, že gorodky jsou terčem vtipů už mnoho desítek let. ostatně pro mne tato hra je něčím z říše fantazie, vůbec nevím o co vlastně jde a jak se hraje. Jen vím, že byla i jedním ze sportů na tiketu sportky... kdysi jsem ze srandy to její číslo křížkovala, ale nikdy to číslo nebylo tažený...

    OdpovědětVymazat
  13. Lezarts

    Máte můj obdiv! Vyhrál jste, “ morybundus” nezvítězil nad smyslem pro humor👍
    Přeji co nejrychlejší uzdravení!!!

    OdpovědětVymazat
  14. Zaregistrovala jsem, že černoušek nám na Kofile zmodral. Asi ho chudáka malého poněkud přidusili.

    Držím pěsti v boji s chorobou a mohu-li radit, nic neuspěchej. Ono se to moc rádo vrací.

    OdpovědětVymazat
  15. Jej, to mě moc mrzí, že se tě viry drží! Snad s nimi tenhle týden konečně pořádně zatočíš. A na gorodky si vzpomínám v Jen počkej, zajíci. To byl můj první a poslední kontakt s nimi :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si pamatuju, že gorodky byly v začátcích hry Sportka, kdy každé ze 49 čísel znamenalo nějaký sport, číslem 5. On tam tedy byl původně golf, ale ten se znemožnil jako imperialistický sport, tak ho na čas nahradily gorodky :-).

      Vymazat
  16. Gigolové prostě do důchodu chodit nebudou!
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  17. Tak nejvíc pobavila pivní pěna a spalničky. Obdivuji, že i po horečce ti to myslí. Brzké uzdravení

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Horečka je celkem imaginativní. Jen kdyby šla po vydání článku vypnout :-).

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.