neděle 12. února 2023

Nedělní miniglosy č.673

Přiznávám, k začátku kalendářního roku dlouhodobě nemám zrovna dobrý vztah a snažím se ho většinou jen nějak přežít a nebýt při tom přežívání před ostatními za úplného morouse. S pokračujícím únorem už ale přece jen postupně přichází větší optimismus. Těším se tedy z toho, že dnešní vydání Nedělních miniglos, našeho svérázného blogového týdeníku, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", už nás svým "funkčním obdobím" zavede do druhé půlky února, tedy blíže k jaru. Vítám vás u již 673. čísla nedělníku vycházejícího pod zavedenou značkou NMg se zprávami z politiky i společnosti, které jsou možná maličko jiné než v oficiálních médiích, byť zase ne o tolik :-).

V uplynulém týdnu vyšly opět dva nové články: V prvním z nich jsem představil Mandel pražských zasněžených fotek z doby ještě předvánoční, protože v novém roce už byl v Praze sněhový příděl jen velmi, velmi limitovaný a nejspíš jen pro papaláše či celebrity, takže na nás obyčejné v nižších polohách se nedostalo. Druhý článek završil pátým dílem výběr z mých Zápisků z čerstvě popsaného sešitu, který jsem zveřejňoval postupně už od konce léta. Z minulého týdne ještě jednou připomenu umělce, který pro mě samotného byl nedávno velkým překvapením, Josefa Illíka - fotografa a kameramana (1919-2006). Pokud byste chtěli vědět, co se v uplynulém roce odehrálo na mém blogu, můžete se podívat do bilančního článku Můj blog v roce 2022. No a z archivu jsem tentokrát vytáhl (a zbavil pavučin) 14 let starý článek O neúplné encyklopedii, byť se téma vyhledávání informací v knižních encyklopediích může v dobách rozvinutého internetu jevit jako anachronismus, ale já na ně nedám dopustit.
 
Když to dobře dopadne, příští týden bych rád připojil nějakou drobnou připomínku poněkud kontroverzního a povýtce marketingového "svátku zamilovaných" a chtěl bych rovněž zkompletovat tradiční "trojkorunu" bilančních článků, ve kterých se vracím k uplynulému roku. Uvidíme, co všechno stihnu; je fakt, že poslední dobou je těch věcí ke stihnutí docela dost. Tak hlavně buďte zdrávi a mějte pořád dost důvodů k úsměvu.

Přeji vám dobrý a úspěšný týden a ať se vám daří vše, na co sáhnete, i to, na co byste si sáhnout přáli :-).
 
 
 

Předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO, Alena Schillerová, informovala média, že šéf hnutí a neúspěšný finalista prezidentských voleb Andrej Babiš v týdnu nečekaně přišel na jednání do Sněmovny. Neochotně potvrdila i informaci parlamentního recepčního, že se šéf hnutí - jako už mnohokrát předtím - coural přes vrátnici, protože měl na poslaneckých píchačkách označený příchod v 6:00, odchod v 6:02 a další příchod v 6:03. Poslanec Babiš tuto skutečnost vysvětlil tím, že čte denní tisk a na rozdíl od čerstvě odvolaného místopředsedy Vondráka, který čte kdejaký zrádcovský plátek, on čte výhradně kvalitní a poutavé zpravodajství deníků, které sám vlastní, od něhož se prostě není možné odtrhnout ani při přechodu poslanecké točny, která jinak slouží poslancům společně s místní převlékárnou kabátů k co nejjednodušší změně jejich zásadových politických názorů.
-------------------- 
Ideologický pekelný tajemník Vasil Biľak s uspokojením konstatoval, že s příchodem Lubomíra Štrougala a jeho nástupem do čela pekelné vlády jsou - alespoň personálně - v Pekle vytvořené všechny podmínky k definitivnímu odstartování procesu normalizace. Tuto informaci se Nedělní miniglosy pokoušely potvrdit z nezávislého zdroje, ale svržený Lucifer se omluvil, že musí přikulovat v pekelném pivovaru, a většina bývalých vysoce postavených čertů právě prochází náročnou rekvalifikací na topiče a disidenty.
---------------------- 
Podle Českého statistického úřadu se v uplynulém roce podařilo v České republice snížit závislost na ruském plynu z původních 97% na pouhá 4%. "Bohužel, pokud jde o fake news, tam se nám zatím z podobné závislosti dostat nepodařilo a dodávky laciných a přitom velmi kvalitních lživých zpráv z Ruské federace zůstávají pro náš trh i nadále klíčové," řekl Nedělním miniglosám mluvčí České tiskové kanceláře. "Zatím se dokonce nepodařilo domluvit ani zdánlivě triviální zákonné označování takových zpráv zkratkou tvořenou prvními písmeny, podobně jako je tomu např. u product placementu, proti čemuž oficiálně protestovalo hned několik fakultních nemocnic."
----------------------
Fatální diplomatický přešlap způsobil hned na začátku své pražské mise nový americký velvyslanec Bijan Sabet, když se na sociálních sítích vyfotil s "tradiční českou specialitou" - trdelníkem. Politologové soudí, že kvůli nešikovnému vyjádření může v silně polarizované české společnosti, která hystericky reaguje na každou pitomost, vzniknout hluboký názorový příkop mezi těmi, kdo trdlo považují za staročeskou pochoutku, a těmi, kdo ho mají za chuťově hnusný a nezdravý import z maďarsko- rumunského pomezí. "Podle interní dohody se pan velvyslanec vyvaruje jakýchkoli dalších kulinářských komentářů," řekl Nedělním miniglosám dobře informovaný zdroj z Bílého domu. "Jen je škoda těch dvou miliónů dolarů za jazykové experty, kteří Jeho Excelenci tři měsíce před nástupem do Prahy učili TRRRDLO správně vyslovovat."
-------------------- 
Moskva překvapivě zařadila na svůj mezinárodní sankční seznam i českého ministra zdravotnictví. Nedělní miniglosy získaly k tomuto kroku celkem logické vyjádření ruského ministerstva zahraničí: "Jméno ministra Válka zůstane na seznamu tak dlouho, dokud pan ministr nevezme na vědomí novou politickou realitu a z Válka se nepřejmenuje na Speciální vojenskou operaci."
-------------------- 
Německý Budeswehr pozastavil kvůli možným nepříznivým mezinárodně politickým dopadům již dohodnutou a odsouhlasenou dodávku německých leopardů do kyjevské ZOO.
----------------------
I když jsou v naší zemi jen poměrně nízké hory, Česká republika se díky svým vychytralým obyvatelům dokáže i v této oblasti vyrovnat naprosté světové špičce: Podle svědectví horolezců se v nejvyšších partiích Himálaje stojí dlouhé fronty na nejpopulárnější osmitisícovky, což shánčliví čeští občané v minulém týdnu vyrovnávali tím, že poblíž České národní banky vytrvale stáli nejméně osmkrát delší frontu na české tisícovky.
.
Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co dosud za téměř 14 let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

20 komentářů:

  1. Chudák pan ministr zdravotnictví. Budou se kvůli němu prodlužovat kolonky na formulářích a nejen na nich, aby se tam jeho jméno nyní vešlo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je jednoduché: "Speciální" bude křestní jméno a "vojenská" bude jméno po otci...

      Vymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Já si o Parlamentu myslím totéž, co Babiš, že je to dobře placená žvanírna, kam je důležité se dostavit jen tehdy, když se o něčem hlasuje, teď vzhledem k 108 hlasům pětikoalice ale ani to není nutné, protože výsledek je předem jasný. Většina tam funguje na "vedlejšák", např. Vondrák stačí u toho být v Ostravě hejtmanem a profesorem na univerzitě, Svoboda bude primátorem Prahy a současně je lékařem na klinice (snad dokonce přednostou), kdekdo je starostou, ..., a v Senátu je to ještě horší, protože ten je úplně zbytečný.
    Ovšem pro některé relikvie typu Benda, Němcová, ... je to jediná možnost, jak se uživit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ... přesněji v dolní komoře Parlamentu (v Poslanecké sněmovně)

      Vymazat
    2. Řekl bych, že je to v principu - aspoň u dolní komory - podobný model, jako v jiných zastupitelských demokraciích, nebo ne?

      Vymazat
  4. Ad #7) Kdyby to bylo v dobách socialismu, šlo by o frontu na smetanu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je ovšem - aspoň podle mínění frontových bojovníků - smetana s vysokým obsahem tuku :-).

      Vymazat
  5. Chudáci čerti, Ty jim teda přeješ... :-)

    Válek se dost povedl a závěr mě rozsekal :-) Dost dobré! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě by mohli mýt okna, ale na to v Pekle prý moc nedají.

      Vymazat
  6. Zda budou misto toho dodany do kyjevskke zoo alespon pumy, nebylo dosud zverejneno...

    OdpovědětVymazat
  7. Poslanecká točna je ta severní nebo jižní? To by se nějaký kabát i hodil, ale převlíkat si ho přímo na točně se zdá poněkud nerozumné. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obávám se, že v poslední době jde především o točnu východní a západní :-).

      Vymazat
  8. Chudáci čerti. Už jednou jim v pekle udělal normalizaci Petr Máchal, a teď jim tam zas bude strašit Štrougal s Biĺakem....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vida, normalizátor Máchal, to by mě nenapadlo :-).

      Vymazat
  9. No vida - a pak že v lingvistice nejsou žádná lukrativní a dobře placená místa! :-) A u první miniglosy jsem si vzpomněla na Jistě, pane ministře a na to, jak Humphrey v jednom díle vyjmenovává skvělé vlastnosti politiků; zejména na "moral manoeuvrability" :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no a moral flexibility, limber spine, duck stomach jsou nezbytnou vybavou kazdeho politika

      Vymazat
  10. Jeste, ze pri cekani na nove bankovky nepadali tisicovkari jak mouchy vlivem pocasi i dochazejicich kyslikovych bomb. Takoveho Green Shoes bych na chodniku prekracovat nechtela!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U budovy ČNB by to byla turistická lahůdka :-).

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.