neděle 26. března 2023

Nedělní miniglosy č.679

Máme tu konec prvního úředně i fakticky jarního týdne a s ním jako obyčejně přichází í nové vydání Nedělních miniglos, našeho svérázného blogového týdeníku, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", a který na konci února oslavil 14 let od vydání historicky prvního čísla. Tak věřím, že vám jimi moc nepokazím vlídné jarní rozpoložení, když půjde o tradiční zprávy z politiky i společnosti - byť možná maličko jiné než v oficiálních médiích.

Nevím, jak je to u vás, ale mě nástup jara nejen konečně vyléčil (no dobře, připouštím, antibiotika možná taky sehrála určitou roli), ale taky rozpohyboval, takže po týdnech strávených v domácím brlohu jsem konečně vyrazil za novými zážitky a fotkami. Cestou jsem rovněž spoustu věcí nasliboval, tak teď budu muset taky nastartovat nějaké to plnění. Během uplynulého týdne jsem nicméně opět stihl zveřejnit dva nové články: Prvním bylo Šesté tokijské zastavení, které představilo moje fotky úspěšné v posledním ročníku mezinárodní tokijské fotografické soutěže (a připomnělo některé moje vlastní zážitky z této dynamické japonské metropole). Ve druhém jsem pak nabídl některé Obrázky z ne zcela běžně navštěvovaných míst Prahy, např. ze střechy starého Vilímkova nakladatelství. Z předchozího období můžu ještě jednou připomenout, Jak jsem si pokecal s umělou inteligencí, resp. s její prozatím zjevně méně inteligentní generací, kterou je možné zastihnout na telefonních linkách finančních institucí. A z archivu tentokrát povytáhnu hned dva články: Už minule představený článek O našich vzorech (pozor, nejde o vzory lidské ale gramatické) doplním ještě o básničku Svět je jen velká osika, kdysi napsanou pod vlivem velké japonského zemětřesení, od kterého uplynulo v březnu už 12 let.
Už teď chci předem upozornit na to, že Nedělní miniglosy budou mít za dva týdny velikonoční přestávku, ale do té doby se, věřím, ještě jednou potkáme. Přeji vám dobrý a úspěšný týden a ať se vám daří vše, na co sáhnete, i to, na co byste si sáhnout přáli.
 
 
 
 
Česká vláda se rozhodla zpřísnit podmínky pro odchod do předčasného důchodu. Podle pracovní varianty, jejíž existenci potvrdil Nedělním miniglosám zvláštní vládní zmocněnec, ten, kdo bude chtít jít do penze předčasně, bude muset mít odpracováno minimálně 60 let.
---------------------- 
TV Barrandov koupila práva na archivní televizní pořad Dluhy Hany Zagorové, který hodlá po vyhlášení dalšího insolvenčního návrhu na agenturu Médea přetočit na Dluhy Jaromíra Soukupa. Soukupova partnerka přispěchala s prohlášením, že s případnými Soukupovými dluhy - na rozdíl od jeho platebních karet - nemá nic společného.
---------------------- 
Ferda mravenec se při oslavě svých 90. narozenin svěřil médiím, že jeho tajnou celoživotní platonickou láskou je Jiřina Bohdalová, o které mu vyprávěl už jeho kamarád brouk Pytlík, že ji mnohokrát viděl jako dětskou herečku v kině, kde vyrůstal. Během celých devadesáti let se ovšem Ferda - kromě toho, že jednou v 70. letech štípl Radoslava Brzobohatého žárlivě do nohy - vůči své lásce o nic nepokusil, protože podlehl tlaku svého konformního společenství, že je Jiřina pro Ferdu příliš stará a nemá dostatečný počet nohou.
----------------------
Podle alarmujících výsledků průzkumu mezi občany České republiky má každý druhý člověk psychické problémy a potřeboval by pomoc odborníka. Bohužel, odborníků je u nás jednak málo, a navíc každý druhý odborník má psychické problémy.
----------------------
Napínavý volební souboj 470 kandidátů o 470 míst v parlamentu se chystá na Kubě.
-------------------- 
Poněkud rozladěn byl z výsledků ankety o nejoblíbenějšího učitele bývalý prezident Václav Klaus, ale pak se přece jen trochu uklidnil, když mu organizátoři vysvětlili, že to byla soutěž o nejoblíbenějšího učitele a ne o nejoblíbenějšího profesora.
-------------------- 
Česká pošta zatím odmítla potvrdit, jestli Pošta pro tebe v programu České televize bude jednou z 300 poštovních poboček, které ústředí plánuje uzavřít. Něco však naznačuje prozatím utajovaná struktura chystaných výpovědí, kterou se Nedělním miniglosám podařilo získat z dobře informovaného zdroje a na níž figuruje 1388 přepážkových pracovníků, 511 listovních doručovatelů, 320 pracovníků nižšího managementu, 43 výběrčích schránek a 1 pošťák Ondra.
 
 
Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co dosud za více než 14 let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

40 komentářů:

  1. Jé, kdyby mě tak někdo chtěl na Kubu v době těch voleb vyslat jako zvláštního pozorovatele - tam jsem zatím ještě nebyla.
    ( zvláštní jsem dost a pozorovat mi jde )... Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky bych pozoroval. A kdyby bylo potřeba, počítal bych do 470 :-).

      Vymazat
    2. Petře, kdyby nám to někdo zaplatil, obětovali bychom se. Jiřina z N.

      Vymazat
    3. Na takovou oběť, obávám se, bude stát fronta :-).

      Vymazat
  2. Na Kubě to určitě bude velká bitva o křesla v parlamentu. 😄

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zde ovsem je zajimave, ze obcan na kandidatce muze volit jednoho nebo vice poslancu nebo celou kandidatku...Protoze ale je kandidatu stejne jako poslancu, jsou takove volby jen jakasi statisticka hricka...

      Vymazat
    2. Třeba bude aspoň bitva o konkrétní židle. Třeba o to, na kterém sedával legendární Che :-).

      Vymazat
    3. Aha, z původního křesla se stala židle, ale střední rod v následující větě zůstal :-).

      Vymazat
  3. Dluhy Jaromíra Soukupa, to ovšem bude jen pilotní díl před bombastickým, mnohodílným, horrově katastrofickým seriálem Dluhy státního rozpočtu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obávám se, že to poběží jako obvykle až po půlnoci na dvojce.

      Vymazat
  4. Teda, předčasný důchod a problémy odborníku mě dostaly :-)

    Jako malá jsem ráda na deskách poslouchala Příhody brouka Pytlíka - výborně namluvené právě Jiřinou Bohdalovou. Ještě teď se mi úryvky vybavují, příjemná vzpomínka... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ani nevěděl, že to taky namluvila paní Jiřina :-).

      Vymazat
  5. Ovsem, jak posta oznamila, doslo k informacnimu sumu...Nebude v ramci prechodu na moderni technologie propusteno nekolik tisic pracovniku, ale naopak s listovnimi zasilkami vypusteno nekolik tisic postovnich holubu...

    OdpovědětVymazat
  6. Mně J. Soukup není zrovna sympatický, pro své podnikání dokáže názory změnit do pravého opaku, nejdřív se lísal k Zemanovi a pak přešel ke Kalouskovi, ale ty insolvenční/exekuční návrhy mně připadají, jako kdyby je někdo z konkurence režíroval, protože vyhlásit exekuci kvůli tomu, že někde včas nezaplatil 16 tisíc, je hodně zvláštní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míra
      Že by jel jednou MHD na černo a byv přistižen, nezaplatil pokutu?

      Vymazat
    2. Pokud vím, teď šlo bratru o 30 milionů. Ale jak celkem vtipně napsal jeden z diskutujících: To jsou pro pana Soukupa jen drobné. Agáta ho stojí víc. :-)

      Vymazat
  7. Ad #3) Ferdovo prohlášení rozlítilo Berušku natolik, že ve své zhrzenosti poskytla rozhovor redaktorovi bulvárního plátku “Hrom nejen do police”, ve kterém to Mravencovi pěkně vytmavila. K dostání ve všech stáncích PSN a i na webu treskyplesky.com.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Beruška je známá influencerka. Nebo - jak říkají na Moravě - influendcerka, influendcérečka.

      Vymazat
  8. Zajímalo by mě, když přijde člověk s psychickými problémy k psychiatrovi s psychickými problémy, jestli se ty jejich problémy sečtou, nebo vynulují...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Umocní. A poté se zmocní jejich myslí.

      Vymazat
    2. Záleží na typu problémů, přesněji řečeno na tom, jak jsou oproti sobě problémy fázově posunuty :-).

      Vymazat
  9. Nejsou psychicke problemy pro odborniky v teto oblasti spis benefitem? Dovedu si predstavit, jak jejich klienti uznavaji, ze jejich drobne deprese jsou proti jejich zcela malicherne a odchazi z ordinace posileni pocitem, ze tomu smutnemu panovi vevnitr mohli pomoct aspon ukonejsenim:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud ovšem člověk nemá deprese právě ze svých dobrých skutků...

      Vymazat
  10. Tentokrát som sa neúrekom bavila od prvej miniglosy po poslednú... vtipné, vtipné, vtipné... najviac ma však dostala možnosť odchodu do predčasného dôchodku po odpracovaní minimálne 60 rokov :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fidorko, když někdo začně pracovat nejpozději v páté třídě, tak by toho mohl ještě docela čiperný dosáhnout!
      Jiřina z N.

      Vymazat
    2. Tak to mě moc těší. No samozřejmě, na předčasný důchod je třeba si déle počkat, to musí každý pochopit :-).

      Vymazat
    3. V páté třídě snad je legální jedině podnikat :-).

      Vymazat
  11. Čím dál tím víc mám pocit, že celé pojetí psychoterapie máme nějak úplně špatně. To přece není tak, že jsme všichni defaultně v pohodě a až když se něco porouchá, je třeba to opravit. Je to daleko víc péče o duši, asi jako když máme představu, že aby nám tělo fungovalo, měli bychom dost spát, zdravě jíst a nesedět jenom před obrazovkou. Stejně tak je to s péčí o duši - jen tam často vůbec nevíme, co je ekvivalentem toho spaní, jídla a pohybu... nějak jsem se rozjela, asi o tom budu muset napsat článek :-) Každopádně odborníci s psychickými problémy, volby na Kubě a předčasný důchod jsou boží!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to se na článek těším :-). Ono je to různé. Občas se opravdu něco porouchá, ať už z jakýchkoli příčin. Kéž by se dalo říct, že se to dá opravit...

      Vymazat
    2. Jé, ty volby na Kubě jsem přehlédla, to je taky super :-) To napětí před vyhlášením výsledků musí být úplně hmatatelné :-)

      Vymazat
    3. Říkám si totéž. Ta nervozita, jaké číslo židle na mě vyjde... :-)

      Vymazat
  12. Kdysi jsme dcerou chodili k dětské psycholožce. Ale tu bych nikomu nepřála. Nevím, co ona měla za psychické problémy, ale vypadala spíš jako smrt než jako dětská psycholožka. Vychrtlá, zakaboněná a ke všemu mi připadalo, že ji otravujeme, když k ní jdeme o radu.

    Ferda je správný borec, ale že kousl Brzobohatého, to mě trochu dožral. :-)

    S pozdějším odchodem do předčasného důchodu nevidím problém. Vždyť stačí, aby člověk od patnácti zařezával jak v úkole a v čilé fyzické a psychické kondici dožil sta let nebo více a užije si důchodu až nad hlavu. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To, že člověk dostane předčasný důchod, za těch pár let zdržení rozhodně stojí :-).

      Vymazat
  13. Nevím, jak kdo, ale psychologa jsem nikdy nepotřebovala. Jedna zdravotní sestra mě jednou utěšovala při smutné chvilce : nejlepší lék na bolest dušičky je jakákoliv činnost. Také dobrá kniha, čtení vybrat podle nálady. Toho jsem se držela dlouhá léta a pomáhalo to.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to určitě dobrý recept, jen sám o sobě na drsnější podoby takových bolestí duše bohužel nestačí.

      Vymazat
    2. Buďte ráda, není o co stát. :-)

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.