pátek 10. března 2023

O zapáleném uchu a půlnoční zahradě

Už jsem se tu na těchto stránkách několikrát zmínil, že - abych si maličko zabásnil - letošní předjaří se mi moc nedaří. Od začátku února jsem se skoro neustále pohyboval na úzké hraně mezi zdravím a chorobou; vždycky jsem z ostrého hřebene na tomto rozhraní udělal pár kroků na jednu stranu, pak zase na druhou a zas a znovu. Až si organismus řekl, že už ho taková hra nebaví, a rozhodl se mi to dát najevo způsobem, aby i takový nedovtipa, jako jsem já, dovedl pochopit, že bez pomoci vymožeností lékařské vědy, které se jinak vyhýbám, jak je to jen možné, to už nejspíš dál nepůjde. A tak mi v neděli poprvé v životě oteklo ucho. Zčervenalo, zapálilo se (někomu se na jaře zapalujou lýtka, mně holt jen to ucho) a žhnulo tak, že jsem jím mohl vytápět obývák efektivněji než elektrickými radiátory. Ještě jsem v pondělí udělal poslední pokus nechat všemu volný průběh, ale poté, co mi začaly opuchat a vyzývavě červenat i k uchu přiléhající část čela, spánek a týl, a na hlavě se mi začaly rozlévat gorbačovské mapy, usoudil jsem, že spoléhání na přirozené obranné mechanismy svého těla má nejspíš své hranice.

V úterý jsem tedy navštívil svou paní doktorku, která zavýskla radostí, že mě po mnoha letech zase jednou vidí, a pokusila se využít situace, kdy nemám sílu odmlouvat, a vyšetřila na mně vše, co jsem v uplynulých letech zameškal, i to, co se teprve v letech následujících zameškat chystám, předepsala mi taková ta antibiotika, která by měla zabít zlého mikropůvodce vašeho trápení anebo se podle příbalového letáku přinejhorším zmýlí a zabijou vás, a nařídila mi do konce týdne nikde netrajdat, práci v to počítaje.

No tak jsem tedy doma, v definovaných intervalech polykám tabletku, do které se pro mne zkoncentroval lékařský pokrok posledních staletí, postupně splaskávám a poznenáhlu se opět začínám poznávat v zrcadle. Fotit na tomto omezeném prostoru a navíc v nehorázném počasí nemám co, což beru jako dobrou motivaci vyzdravět, protože teprve pak budu moct vyrazit za dalšími předjarními obrázky. Ale když jsem se tak jednou o půlnoci probral z podřimování na další dávku léku, podíval jsem se z okna potemnělého bytu, jestli jsem při tom splaskávání neprošvihl příchod jara (vypadá to, že ne a i letos můžu své jaro očekávat tradičně až 16. března), a zjistil jsem, že jedna z "obsousedních" dobřichovických zahrad je nočním veřejným osvětlením nasvícena skoro dramaticky. A tak místo toho, abych šel zase v klidu spát, sestavil jsem v záchvatu somnambulismu popaměti stativ, připevnil jsem na něj fotoaparát, zacílil jsem teleobjektiv a třikrát jsem za různého nastavení exponoval. Ráno po probuzení jsem si myslel, že se mi to jenom zdálo, ale smontovaný stativ u postele mě usvědčil z toho, že tento sen byl mimořádně živý. Na paměťové kartě, která - jak to tak bývá - si uplynulou noc pamatovala lépe než já, ty tři fotky vzdálené dobřichovické zahrady opravdu byly. Ostatně i zahrada samotná byla na svém místě, i když ji denní světlo zbavilo skoro všech nočních dramatických rysů.

Půlnoční zahrada. Fotograficky nic zvláštního, ale pro mě docela zajímavý příběh, tak akorát pro blog :-). Zvlášť když na článek o rošádě prezidentů si chci dát aspoň pár dní odstupu a vrátím se k němu, až bude mé pravé ucho definitivně kolorimetricky srovnatelné s tím levým. Pro tematicky tak závažný článek je zapotřebí určité osobnostní rovnováhy, kdežto půlnočnímu výcvaku změti dramatických světel a stínů určitá vnitřní rozervanost jedině svědčí. Ale pro jistotu jsem fotku udělal černobílou, aby se na ní mé aktuální "barevné posuny" neprojevily škodlivě. 

 
Přeji vám krásné předjarní dny a dobré zdraví, vašim fotkám dobré světlo a vašim uším správný tvar i barvu :-).

34 komentářů:

  1. Tak tomu říkám pořádně zapálený fotograf! :-)

    Teda, ale ten zánět fakt nezávidím a držím palce, ať antibiotika co nejdřív zaberou.
    Letos to fakt docela obchází usilovně kolem.
    Jinak jako případnou léčbu (pro příští zamezení ATB, ale možná i nyní pro rychlejší doléčení) se nám docela dost osvědčil Sinupret. Dutiny dobře uvolní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, včera jsem sledoval prezidentskou rošádu jako správný cimrmanovský zanícený divák :-).

      Vymazat
  2. Lezarts

    Dalo by se říct, že jste jedno velké ucho:))) Ta fotka je zajímavá kulisa pro neklidné sny.
    Přeji rychlé uzdravení a návrat do formy!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak: Jedno velké žhnoucí ucho :-). Děkuji!

      Vymazat
  3. Tak at ta "antibibliotika" jak by rekl Holtzman, konecne vyzenou ten "moribundus".…ted na jare je organizmus vzdy ponekud oslaben..Sousedova zahrada na fotce v "hodine duchu" je skutecne prizracna...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je přesně ten správný léčivý mix: Knihy a antibibliotika :-).

      Vymazat
  4. A jéje... To mě moc mrzí, že tě sklátila zákeřná choroba - ale doufejme, že tímhle už konečně uděláš tečku za letošními zimními neduhy a do jara vykročíš jistým krokem a zcela a skrznaskrz nejen vyšetřen, ale i zdráv :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tečka by byla skvělá. A vzhledem k tomu, že jsem po ochutnání první tabletky nedostal anafylaktický šok, nevyvinuly se u mě toxická epidermální nekrolýza, akutní zánět tlustého střeva, záchvaty křečí ani zvýšení nitrolebního tlaku (cituji z příbalového letáku, s čím vším musí adept úplného uzdravení počítat), vypadá to, že vše je na dobré cestě :-).

      Vymazat
  5. Aspoň něco je na zapáleném uchu pozitivního - bez něj a nočního bdění na prášek by možná nevznikla ta magická fotka. Já tam vidím torza, postavy i lebku dinosaura v pravém horním kvadrantu:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dinosaurus identifikován. Vypadá to, že dobřichovický dinosaurus je noční zvíře, protože ve dne v zahradě vidět není :-).

      Vymazat
    2. Tak dinosaura nevidím ani náhodou, zato jsem vpravo nahoře objevila jasnou kočku. :-)

      Vymazat
    3. Z toho by mohla být dobrá výzva - co kdo na té fotce ještě objeví :-)

      Kdo ví, co vše se nakonec v nočních Dobřichovicích nenápadně potuluje... :-)

      Vymazat
    4. Já bych pro jistotu nechal noci to, co jí patří. Ale kočka s dinosaurem se na noční dobřichovické zahradě jistě snesou :-).

      Vymazat
  6. Petře, moc držím palce, aby zánět odezněl a ucho se vyléčilo.✊✊🍀
    Fotka je zajímavá, působí trochu strašidelně. Asi odpovídá tomu, v jakém rozpoležení jsi jí pořídil.
    Opatruj se!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, už to všechno vypadá celkem dobře :-).

      Vymazat
  7. Rozsochatý strom.
    Ať zánět brzy odezní.
    Ale fotozápal nechť zůstane,

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Že by antibiotika likvidovala i fotozápal, to se v možných vedlejších účincích nepsalo. A že toho tam bylo! :-)

      Vymazat
  8. Au! Stejně by mě zajímalo, jak k něčemu takovému člověk přijde. Ucho je fakt bolestivé, pamatuji si, že jsem se s oušky dětí něco natrápila, ale tam je to dáno tím, že byly ještě nevyvinuté, u toho tvého by se dalo předpokládat, že už má něco za sebou :).
    Přeji ti brzké uzdravení!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Prostě jsem nějaký zánět přecházel tak dlouho, až si našel cestu, jak mě upozornit, že to stačilo :-).

      Vymazat
  9. Zánět je prevít, neléčený se rád vrací, začne si říkat chronický a otravuje a otravuje, aź musí vyléčit :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však jsem se taky překonal a využil jsem služeb moderního zdravotnictví :-).

      Vymazat
  10. Zapálená lýtka by byla příjemnější, ale takto zase máš příležitost pro zklidnění a autorské počiny. Tak ať se vše zdárně vyvíjí, ucho už nezlobí a inspirace tě neopouští.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Možná kdybych to nechal pořádně rozjet, na lýtka by nakonec taky došlo :-).

      Vymazat
  11. Vidím dinosauří lebku, dokonce i s pazourou a kočka se myslím hrudí a hlavou opírá o toho dinosaura. :-)

    Kdyby člověk neměl tělo, tak by ho nic nebolelo.

    Syn si zkusil s ušima, když byl ještě malý. Co vyrostl, zdá se to být lepší. Tak přeju, ať taky vyrosteš a už tě to nebolí, nežhaví a neopuchá.

    Napadl mě hrozný verš - ropucha do ucha. Tak to raději ne. Slyšela jsem však, že někdo dával do bolavého ucha stroužek česneku. Už se ale nepochlubil, jak ho potom vyndal.

    Mě tuhle bolelo v uchu, tak jsem si namočila vatu na špejli do alpy a dutinu opatrně alpou navlhčila a ucho si dalo říct a bolet přestalo. Ale snad i ta tvoje antibiotika splní účel a bude zase dobře. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O stroužku česneku jako alternativě jsem věděl, ale netroufl jsem si vzhledem k tomu, jak mám velké stroužky :-).

      Vymazat
  12. Milý Petře,
    tak to ti teď chybí Šebestová, ne? ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každopádně mi ucho pěkně červeně blikalo jako Machovi jedoucímu po zábradlí :-).

      Vymazat
  13. Petře, tak to ti nezávidím, moje dcera i vnučka si se záněty ucha užily své. Ale bylo jim pod 6 let, ty jsi se na to načekal!
    Ucho, zuby a pata to jsou bolesti!
    Držím palce, ať je líp. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, on tohle nebyl zánět středního ucha s klasickou ostrou bolestí, to bylo prostě jen tupě napuchlé ucho citlivé na omak :-).

      Vymazat
    2. Nezlob se, ale tohle k tobě vůbec nepasuje, ty jsi pro mne kavárenský povaleč ( v dobrém) a nějaké neduhy bys neměl mít, ty máš sedět v kavárně, psát vtipné a trefné články a předkládat nám - návštěvníkům svého orig.blogu fajn témata!
      Tak přeji brzký návrat k normálu. Jiřina z N.

      Vymazat
    3. Děkuji, však jsem se trochu povaloval, jen tentokrát ne v kavárně :-).

      Vymazat
  14. To jsi bděl, nebo spal, Péťo? Je to snová krása. ,

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenka Strouhalova

      Vymazat
    2. Já jsem víceméně spal, ale naštěstí foťák byl aspoň maličko vzhůru :-).

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.