neděle 12. března 2023

Nedělní miniglosy č.677

Uplynulý týden jsem nakonec neplánovaně a nedobrovolně strávil doma v tiché společnosti knížek a antibiotik, což vzhledem k tomu, jak se venku ženili apríloví čerti a měnili prezidenti, bylo asi to nejlepší, co jsem mohl udělat. Každopádně kvituji, že jsem se - zdá se - dal konečně po delší době do pořádku, zmizely některé nepříjemné projevy, které mě - tu v silnější, tu zase slabší verzi - doprovázely prakticky od začátku února. Soudím tak aspoň podle toho, že jsem se o víkendu sám od sebe rozhodl po několikatýdenním "lazaretním období" poklidit byt, vytřít podlahu a dokonce i odstrojit vánoční stromeček :-). Do toho docela intenzivně zasvítilo sluníčko, takže jsem se dnes - ještě z domova a ne z tradiční kavárny - těšil na to, až se pustím opět do Nedělních miniglos, našeho svérázného blogového týdeníku, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", a který na konci února oslavil 14 let od vydání historicky prvního čísla. Vítám vás u 677. čísla nedělníku vycházejícího pod zavedenou značkou NMg se zprávami z politiky i společnosti, které jsou možná maličko jiné než v oficiálních médiích, byť zase ne o tolik.

Během tohoto týdne jsem zveřejnil dva nové články: V tom prvním jsem ukázal, jak kdysi vypadal Střední státní znak na československých mincích. Ve druhém článku jsem kromě jedné noční fotky přidal pár podrobností o tom, co mě přimělo po několika letech navštívit svého praktického lékaře - O zapáleném uchu a půlnoční zahradě. Z předchozího období ještě jednou připomenu text O neplaveckém disidentovi, ve kterém jsem zavzpomínal na to, kterak jsem se v prvních dvaceti letech svého života zcela vysmekl celému propracovanému státnímu systému plaveckého vzdělávání, a podrobný bilanční článek Komentáře a komentátoři na mém blogu v roce 2022. A samozřejmě, i tentokrát nakoukneme do blogového archivu, odkud tentokrát povytáhnu 7 let starý článek O nenápadných vlnkách všude kolem nás, který pojednává o tom, jak se vše, úplně vše, co děláme, zapisuje do námi vyvolaných gravitačních vln, takže jednou nejspíš bude možné (otázkou je kým a kde) přesně zrekonstruovat, co jsme kdy ve svém životě dělali :-). 

V příštím týdnu se budu snažit najít nějaké pěkné půlkulaté téma, které bude umět udělat radost, protože bych ve čtvrtek rád náležitě oslavil příchod svého soukromého jara, které mívá pár dní náskok na jaro astronomické. A taky mě příští týden čeká dvoudenní výlet do Plzně, tak uvidíme, jestli se to nějak neprojeví i zde na blogu.

Přeji vám dobrý a úspěšný týden a ať se vám daří vše, na co sáhnete, i to, na co byste si sáhnout přáli.
 
 
 
 
Česká pošta v oficiální tiskové zprávě uklidňuje své zákazníky, že poštovní známky s Milošem Zemanem - na rozdíl od milostí a jmenování podepsaných jím po 8. březnu 2023 - i nadále platí.
---------------------- 
Hradní protokol žádá budoucí kandidáty na prezidenta, aby mysleli na budoucnost a nebrali si pokud možno příliš mladé životní partnerky, aby se nestalo, že za dalších 30-50 let budou většinu osazenstva sálu při slavnostních příležitostech tvořit první dámy.
---------------------- 
Nový prezident Petr Pavel dohodl s uměleckou skupinou Ztohoven a specializovanými restaurátorskými dílnami vrácení a opravu původně zničené a za obří červené trenýrky vyměněné prezidentské standarty. Na rozdíl od standarty se červené obří trenýrky zachránit nepodařilo. Po zásahu bývalého prezidenta, jeho spolupracovníků z Kanceláře prezidenta republiky a hradních hasičů nelze podle nové prezidentské mluvčí trenýrky opravit, ale maximálně rozptýlit. 
----------------------
Národní bezpečnostní úřad oznámil, že se po detailním projednání žádosti nakonec přece jen rozhodl udělit Vratislavu Mynářovi alespoň symbolickou bezpečnostní prověrku pro stupeň "Skartované". 
----------------------
Část účastníků sobotní protivládní demonstrace na Václavském náměstí hrozila proniknutím do budovy Národního muzea, pokud nebudou splněny její hlavní dva požadavky: Aby z Národního muzea zmizela ukrajinská vlajka a aby byl původní nápis "Pravda vítězí" na prezidentské standartě nahrazen nápisem lépe vystihujícím většinovou českou povahu: "Co tě nepálí, nehas!"
-------------------- 
Veřejné čtení z knihy Broučci uspořádal 8. března na několika místech v centru města pražský magistrát, protože nové vedení města zastává tradiční názor, že k Mezinárodnímu dni žen patří vždy Karafiát.
-------------------- 
Nedělní miniglosy zjistily, že se Pražskému hradu nepodařilo dohodnout pokračování dlouhodobé sponzorské smlouvy se zchudlými Jagellonci, které v roli generálního sponzora vystřídá solventnější subjekt, což by se mělo projevit i v oficiálně používaném názvu hradního pozdně gotického sálu, kde se tradičně konají slavnostní události. Prezidentská inaugurace byla proto poslední slavnostní akcí, která se podle původního názvosloví odehrála ve Vladislavském sále, protože sál se bude nově jmenovat Volkswagen aréna.
 
 
Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co dosud za 14 let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

34 komentářů:

  1. Ad 1) Možná to vyzní humorně, ale mám doma známky v nominální hodnotě Kč 6,40 s portrétem Klause. Zkoušela jsem na hlavní poště se jich zbavit, respektive vyměnit, ale bylo mi řečeno, že je mám vylepit. Stále tedy platí. A já si netroufám poslat někomu dopis už s několika portréty starého ješity. Tuším, že bych ho tam musela lípnout 4x. Takhle to dopadá, když se likviduje byt po zesnulé mamince.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Havel byl ještě za dvě kačky a někteří jeho předchůdci za 30 haléřů :-). Ovšem čtyři ješitové najednou, to by byla palba! :-)

      Vymazat
    2. Palba razítkem po hlavě - nejmíň dvakrát. :-)

      Vymazat
  2. Po sto letech mozna nasi potomci budou cist o zadrzeni padelatele slavnych trenyrek, jez zacatkem 21.stoleti vlaly na Hrade...

    OdpovědětVymazat
  3. První dámy válí :-) A na Volkswagen aréně je nejsmutnější, že není až zas tak velký problém si něco takového představit. O to vtipnější to ale je :-)
    PS: V první miniglose prohodil šotek předložky "z" a "s" :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za upozornění, to byl nějaký "z"emanovský šotek :-). Tentokrát jsem ovšem tvého upozornění využil a opravil jsem to.

      Vymazat
  4. Ukrajinská vlajka by u nás měla být jen ukrajinské ambasádě, jinak nikde, stejně tak jako jakákoliv jiná vlajka cizího státu.
    Jinak v té demonstraci vidím naději do budoucna, protože organizátoři jsou inteligentní lidé - právníci a lékaři - a to se našemu mainstreamu nepodaří jen tak odbýt jako exekucemi zatíženého Vrábela a nálepkováním dezoláty a troly. Doufám, že to panoptikum (Fiala, Rakušan, Jurečka, Langšádlová, ...) nejpozději v řádném termínu příštích voleb skončí na smetišti dějin.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To by hotely se svými vlajkoslávami pěkně ostrouhaly, kdyby vlajky směly být jen na ambasádách :-). Pro mě třeba otřesné panoptikum dlouhodobě ztělesňuje paní Zwyrtek Hamplová a jak tak mohu poslouchat pana Rajchla, nemá to k této paní daleko; není např. vůbec marné porovnat si jeho "odborné" podzimní předpovědi dalšího vývoje s realitou. Nejsem zvyklý nálepkovat, např. nenazývám nikoho "dezoláty", ale organizátorům těchto akcí naslouchat opravdu nemíním, protože naše názory mají naštěstí jen velmi málo společného. No a smetiště dějin je naštěstí rozlehlý prostor, kam se vejde kdeco. Tím spíš, že i na to, co definuje příslušnost k tomuto prostoru, se názory dost různí :-).

      Vymazat
    2. Kéž by. Já už na to čekám jako na smilování. Tihle z naší republiky udělají tak kůlničku na dříví.

      Vymazat
    3. Jestli něco téhle vládě vyčítám, je to nedostatečná odvaha k provedení nepopulárních kroků, přesně takových, kvůli jejichž slabému odvaru jim demonstranti hrozí.

      Vymazat
  5. Dneska palec nahoru za všechny miniglosy. Přidávám něco z jiného, i když ne odlišného soudku. Jeden satirický web vyrobil fotomontáž, kde jsou místo vrácené standarty na balkoně Hradu, když tam mluvil nový prezident, velké trenýrky, někdo to začal sdílet a minimálně jedna uživatelka sociálních sítí se nad tím velmi pohoršila, co že si to ten Pavel dovoluje.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Omluva, předchozí není anonymní, moje chyba.

      Vymazat
    2. Děkuji. Však se také pohoršuje správně; kdo to kdy viděl, něco takového jako trenýrky na hradním balkóně :-).

      Vymazat
  6. Trenky offšem neshořely úplně, zachránil se lampas a guma, což prý novému p. prezidentovi postačuje.

    OdpovědětVymazat
  7. Miluji Broučky a karafiáty. Trenýrky na Pražském hradě, putinův pytel, ukrajinské vlajky při svátcích české státnosti = ostuda a nevkusnost našeho národa. P.P. v rámci úklidu na Pražském hradu a v Lánech nechá zlikvidovat poštovní známky se Zemanem v okamžiku, kdy sám bude stát modelem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ostudu národa shledávám v něčem jiném. Ale na Broučcích se shodneme :-).

      Vymazat
    2. Pavlovi odpůrci by měli ve velkém nakoupit známky s portrétem bývalého prezidenta a lepit je na obálky místo aktuálních. Každý protest dobrý. S Broučky jsem se bohužel seznámil až v pubertě a přišli mi infantilní.

      Vymazat
    3. Já si z nich pamatuji jen nemocnou Janinku a větu:
      “A spali a spali a spali.”

      Vymazat
    4. Myslím, že bych ještě někde doma našel známku s prezidentem Novotným. Těch by pane muselo být!

      Vymazat
    5. No, Petře, jsi velmi statečný, ale než bys jich nalepil těch 23 ks, aby to tam donesli, to to psaní raději odvez vlakem nebo pošli nevyplaceně, adresáti budou na tebe více vzpomínat.
      Jiřina z N.

      Vymazat
    6. Vlastně ani nevím, za kolik je dneska známka na dopis :-).

      Vymazat
    7. Petře, dnes je známka asi za 23 Kč a tehdy za 0,60 hal., ale tehdy asi ředitel nebral měsíčně 250 tisíc.( nezávidím)
      Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Stupeň "Skartované" je ovšem pro Mynáře požehnáním. Může tak mít jedinou bílou sjezdovku i v létě!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takový šíbr se uplatní kdykoli i bez prověrky a bez sněhu :-).

      Vymazat
    2. Jak to tady 75 let pozoruji, tento druh občana se tu vyskytuje docela často a volně. Jiřina z .

      Vymazat
  9. Tak pokud by byly první dámy tak šmrncovní jako Dagmar Havlová a Eva Pavlová, tak si myslím, že by se pánové i rádi podívali ....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, ale aby se vůbec pánové mohli dívat a zbylo na ně místo :-).

      Vymazat
  10. Lezarts

    Zase se to v komentářích rozjelo, to je známka mimořádné kvality NMG!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, my to tady tak rozjíždíme. Ale obávám se, že korelace s kvalitou původního materiálu je minimální :-).

      Vymazat
  11. Přetlak prvních dam v sále by se dal kompenzovat tím, že budeme mít konečně prezidentky. To by pak slavnostní příležitosti mohl konečně zaplnit sál plný prvních pánů:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako kdyby těch prvních pánů už nesedělo vepředu dost. A to, prosím, byli jen dva! :-)

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.